TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A koronavírus-járvány magyarországi elterjedése alaposan felforgatta a pszichiátriai betegek életét, de az ellátás egész rendszerét is. Időközben megjelentek a rendeléseken a vírusfóbiások, a kórházak pszichiátriai osztályain a személyes kapcsolatok megszakadása a korábbiaknál sokkal nehezebb helyzetet idézett elő, az orvosokon és az ápolószemélyzeten hatalmas lett a nyomás. A lapunk által megkérdezett egyik pszichiáter pedig a cikk készülésekor kapta el a kórt. 

Március 21-én, vagyis mintegy tíz nappal ezelőtt bocsátotta ki az EMMI Egészségügyi Szakmai Kollégium Pszichiátria és Pszichoterápia Tagozata ajánlását a járvánnyal kapcsolatos eljárásrendről.

Ebben részletesen szabályozzák a járványveszély idején követendő eljárásokat, amiket követnie kell mind a fekvőbetegellátás, mind pedig az ambuláns kezelés során a gyógyító személyzetnek. 

Fotó: depositphotos.com Fotó: depositphotos.com

Vírusfóbia, mint egészen új kórisme 

Az ajánlás megjelenése óta folyamatosan zajlanak a fekvőbetegellátásra szakosodott intézményekben, kórházakban az átalakítások, az első időben a meglévő pszichiátriai osztályokon ürítettek ki kórtermeket a koronavírussal fertőzött betegek részére, most pedig a pszichiátriai osztályokon részlegeket alakítanak ki úgy, hogy azok alkalmasak legyenek járványos betegek fogadására. 

Az elmúlt két hétben jelentek meg a pszichiátriai rendeléseken, főleg a pszichiátriai osztályokon azok a páciensek, akiknek semmifajta komolyabb pszichotikus betegségük nincs, és nem is volt, viszont a járvány megjelenése óta folyamatosan szorongásos tüneteket mutatnak, egyfajta „vírusfóbiájuk” van. 

Ők azt remélik, ha jelentkeznek a pszichiátriai osztályon, akkor ott a vírussal kapcsolatban is letesztelik őket. Erre azonba éppen a cikk elején említett eljárásrend miatt nincs mód, egy tünetlista alapján ugyanis gyakorlatilag már a portánál kiszűrik egy lázméréssel őket, így a felvételes osztályig már jó esetben el sem jutnak.

Érdekes módon, azok a betegek viselik a jelenlegi helyzetet a legjobban, akik már hosszú ideje állnak pszichiátriai kezelés alatt. Együttműködők, értik és érzik, hogy a helyzet most komolyabb, de ettől valamiképp ők is fegyelmezettebbek; nekik nem is kell több gyógyszert, nyugtatót adni.  

A látogatási tilalom a legelviselhetetlenebb 

A legproblematikusabb betegcsoportot jelenleg azok az idős, zavart betegek jelentik a kórházakban, akiket állapotuk miatt nem lehet elkülöníteni. Ők, mivel állandóan jönnek-mennek, gyakorlatilag ebben a járványveszélyes időszakban igazi veszélyforrást jelentenek, egyfajta potenciális járványhordozók. Nekik külön kórtermeket próbálnak kialakítani, bár ez állapotuk miatt nem a legmegfelelőbb a számukra. 

A pszichiátriai betegek a legnehezebben talán a bezártságot, a teljes látogatási tilalmat élik meg. A legtöbb helyen az udvarra sem engedik kimenni őket, ötnél több beteg nem is érintkezhet egymással, és a pszichoterápiás csoportokat is leállították, vagyis gyakorlatilag szünetelnek a csoportterápiák a korházakban.

Komoly gondot jelent még a hajléktalanok ügye is, a mentők ugyanis általában a kórházak pszichiátriai osztályaira viszik be őket. Az intézmények azonban a járványveszély miatti eljárásrend miatt őket se fogadni, se ellátni nem tudják, általában kapnak egy meleg ebédet, és utána távozásra kérik őket.

A pszichiátereken is rendkívüli a nyomás

A legnagyobb gondot a járóbeteg ellátás keretében az úgynevezett depó -injekciós kezelések folytatása jelenti. Mivel egyes pszichiátriai betegek belátási képessége korlátozott, ezért sokan közülük nem hajlandóak maguktól bevenni a gyógyszerüket, mondván, ők már gyógyultak. Ebben segített sokat korábban az említett depó injekció, melyet havonta csak egyszer kellett alkalmazni, és ilyenkor a beteg szervezetébe be is juttatták koncentráltan az egy havi gyógyszermennyiséget. A szakrendelők most komoly erőfeszítéseket tesznek, hogy a kijárási korlátozás viszonyai között is megszervezzék ezt a fajta ellátási formát.

A pszichiátereken is rendkívüli a nyomás a mostani helyzetben, sokan attól tartanak például, hogy a kórházból ők sem tudnak hazamenni; egymáson is próbálnak segíteni, oldani kell valahogy a felgyülemlett feszültséget; alakult egy önsegítő csoport is, a pszichológusok-pszichiáterek Facebook csoportja, ahol közösen próbálnak kiutat találni ebből a rendkívüli helyzetből. 

És egy érdekes, személyes adalék:

A cikk egyeztetése közben derült ki, hogy az egyik pszichiáter, akivel beszélgetést folytattunk, koronavírussal fertőzött lett. 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Kultúra Taxissztrájk - 30 éve bénult meg az ország a sebtében bejelentett benzináremelés miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 25. 14:39
Vasárnap van pont harminc éve, hogy a mindenféle előkészítés nélkül, egy hirtelenjében bejelentett benzináremelés miatt a hazai fuvarozótársadalom blokád alá vonta az ország közútjait, napokig megbénítva az életet. A tiltakozás végül a tárgyalóasztalhoz ültette a kormány képviselőit, és kompromisszumos megállapodás született az ügyben.  
Kultúra "Mindig a valóságról írok, de szürreális módon" - videóinterjú Kiss Tibor Noé íróval
Szarvas György | 2020. október 24. 16:38
Az idei Margó fesztiválon mutatták be Kiss Tibor Noé harmadik, Beláthatatlan táj című regényét. Ahogy azt a fülszövegben is olvashatjuk, a Beláthatatlan táj elemelt költőiségével és szürreális kompozícióival radikális és felszabadító olvasmány. 
Kultúra Szeretnénk, ha minden városban lenne egy helyi csoport - videóinterjú Nagy Emesével, a Heti Betevő alapító tagjával
Szarvas György | 2020. október 24. 06:37
A Világélelmezési Programnak ítélte oda 2020-ban a Nobel-békedíjat és az azzal járó 10 millió svéd koronát (345 millió forintot) a norvég Nobel Bizottság. A világszintű kezdeményezések általában akkor tudnak hatékonyan működni, ha helyi szinten vannak erős segítőik. Nagy Emesével, a Heti Betevő Egyesület alapító tagjával beszélgettünk.
Kultúra Másfél évtizede '56 teljesen hamisan összemosódik a jobboldali követelésekkel - videóinterjú Eörsi László történésszel
Szarvas György | 2020. október 23. 06:48
Eörsi László harminc év alatt gyakorlatilag feltérképezte az összes budapesti felkelőcsoport működését; a pesti és budai srácok történetének megírása után pedig záródarabként most jelenteti meg, "Külpesti srácok" címmel a külvárosok felkelőinek hősi történetét. A könyv októberben kerül a boltokba. 
Kultúra "Jó helyre került ez a mostani irodalmi Nobel-díj" - videóinterjú Gerevich András költővel
Szarvas György | 2020. október 17. 19:13
Louise Glück 77 éves amerikai költőnő lett 2020 irodalmi Nobel-díjasa – jelentette be a Svéd Királyi Tudományos Akadémia. Az indoklás így hangzik: „összetéveszthetetlen költői hangjáért, mely zord szépségével egyetemessé teszi az egyéni létezést”. Gerevich András költő, műfordítóval beszélgetünk. 
Kultúra Második hullám - nehéz helyzetbe kerülhetnek a kevesebb erőforrással működő magánszínházak
Szarvas György | 2020. október 17. 12:18
A Hatszín Teátrum az első vesztese a színházi élet szereplői közül, amely a járvány miatt ideiglenes bezárásra kényszerült. Tény, hogy a kevesebb tartalékkal, kisebb erőforrással működő színházak feladhatják, míg a nagyobbak a nézőszám esetleges visszaesésével számolhatnak.  
Kultúra Az üzleti életben is sok helyzetet le lehet fordítani a sakk nyelvére - videóinterjú Polgár Judittal
Szarvas György | 2020. október 11. 16:32
Október 10-én, szombaton rendezik meg hatodik alkalommal a Polgár Judit által alapított, és mára már nagy hagyománnyal bíró Világ-sakkfesztivált, amely a pandémia miatt idén az online térbe költözik. Ebből az alkalomból beszélgettünk a sakk nagymesterrel, arról, hogy ez az ősi játék miként segíthet kilépni a gyerekeknek a virtuális világból. 
Kultúra Megtudhatjuk, hol esett el nagyapa a nagy háborúban - videóinterjú Dr. Számvéber Norberttel
Szarvas György | 2020. október 4. 14:49
Bárki számára hozzáférhető, és így kutatható az I. világháborúban hősi halált halt, megsebesült, vagy éppen hadifogságba esett magyarországi katonák adatbázisa az interneten. A katonahoseink.militaria.hu oldalt a héten mutatták be Budapesten, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A részletekről kérdeztük az intézmény igazgatóját. 
Kultúra A szembenézés mindig nagyon nehéz - videóinterjú Oláh Judittal, a Visszatérés Epipóba rendezőjével
Szarvas György | 2020. október 3. 16:58
A szocialista Magyarországon működött egy különleges nyári tábor, Epipo, ahova sok gyerek szeretett volna eljutni. Mesébe illő szerepjátékok, titkos nyelv és varázslat várta a táborlakókat. A karizmatikus vezető bűvkörébe vonta a gyerekeket, annak ellenére, hogy a játékokat megalázás és titkolt abúzus árnyékolta be. A film rendezője, Oláh Judit újra találkozik egykori társaival, hogy megértsék, hogyan él bennük Epipo, ez a zárt, misztikus és titkokkal terhelt világ. A film október elsejétől az HBO csatornán megtekinthető.  
Kultúra "Az elvágyódás akadályozta, hogy a helyén kezeljük Budapestet" - videóinterjú Saly Noémi várostörténésszel
Szarvas György | 2020. szeptember 26. 19:01
Idén tizedik alkalommal rendezték meg a Budapest100 programot, melynek keretében ismét megnyíltak a nagyközönség előtt a főváros hajdanvolt patinás bérházai. Az esemény kapcsán többek között a város rejtett értékeiről,de arról is beszélgettünk Saly Noémi várostörténésszel, hogy a városvezető sétákra nem a turisták, hanem a Budapestre kíváncsi városi bennszülöttek mennek el, ami nagyon jó. 
Friss
hírlevél