BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2020. április 4. 06:30

A koronavírus-járvány magyarországi elterjedése alaposan felforgatta a pszichiátriai betegek életét, de az ellátás egész rendszerét is. Időközben megjelentek a rendeléseken a vírusfóbiások, a kórházak pszichiátriai osztályain a személyes kapcsolatok megszakadása a korábbiaknál sokkal nehezebb helyzetet idézett elő, az orvosokon és az ápolószemélyzeten hatalmas lett a nyomás. A lapunk által megkérdezett egyik pszichiáter pedig a cikk készülésekor kapta el a kórt. 

Március 21-én, vagyis mintegy tíz nappal ezelőtt bocsátotta ki az EMMI Egészségügyi Szakmai Kollégium Pszichiátria és Pszichoterápia Tagozata ajánlását a járvánnyal kapcsolatos eljárásrendről.

Ebben részletesen szabályozzák a járványveszély idején követendő eljárásokat, amiket követnie kell mind a fekvőbetegellátás, mind pedig az ambuláns kezelés során a gyógyító személyzetnek. 

Fotó: depositphotos.com Fotó: depositphotos.com

Vírusfóbia, mint egészen új kórisme 

Az ajánlás megjelenése óta folyamatosan zajlanak a fekvőbetegellátásra szakosodott intézményekben, kórházakban az átalakítások, az első időben a meglévő pszichiátriai osztályokon ürítettek ki kórtermeket a koronavírussal fertőzött betegek részére, most pedig a pszichiátriai osztályokon részlegeket alakítanak ki úgy, hogy azok alkalmasak legyenek járványos betegek fogadására. 

Az elmúlt két hétben jelentek meg a pszichiátriai rendeléseken, főleg a pszichiátriai osztályokon azok a páciensek, akiknek semmifajta komolyabb pszichotikus betegségük nincs, és nem is volt, viszont a járvány megjelenése óta folyamatosan szorongásos tüneteket mutatnak, egyfajta „vírusfóbiájuk” van. 

Ők azt remélik, ha jelentkeznek a pszichiátriai osztályon, akkor ott a vírussal kapcsolatban is letesztelik őket. Erre azonba éppen a cikk elején említett eljárásrend miatt nincs mód, egy tünetlista alapján ugyanis gyakorlatilag már a portánál kiszűrik egy lázméréssel őket, így a felvételes osztályig már jó esetben el sem jutnak.

Érdekes módon, azok a betegek viselik a jelenlegi helyzetet a legjobban, akik már hosszú ideje állnak pszichiátriai kezelés alatt. Együttműködők, értik és érzik, hogy a helyzet most komolyabb, de ettől valamiképp ők is fegyelmezettebbek; nekik nem is kell több gyógyszert, nyugtatót adni.  

A látogatási tilalom a legelviselhetetlenebb 

A legproblematikusabb betegcsoportot jelenleg azok az idős, zavart betegek jelentik a kórházakban, akiket állapotuk miatt nem lehet elkülöníteni. Ők, mivel állandóan jönnek-mennek, gyakorlatilag ebben a járványveszélyes időszakban igazi veszélyforrást jelentenek, egyfajta potenciális járványhordozók. Nekik külön kórtermeket próbálnak kialakítani, bár ez állapotuk miatt nem a legmegfelelőbb a számukra. 

A pszichiátriai betegek a legnehezebben talán a bezártságot, a teljes látogatási tilalmat élik meg. A legtöbb helyen az udvarra sem engedik kimenni őket, ötnél több beteg nem is érintkezhet egymással, és a pszichoterápiás csoportokat is leállították, vagyis gyakorlatilag szünetelnek a csoportterápiák a korházakban.

Komoly gondot jelent még a hajléktalanok ügye is, a mentők ugyanis általában a kórházak pszichiátriai osztályaira viszik be őket. Az intézmények azonban a járványveszély miatti eljárásrend miatt őket se fogadni, se ellátni nem tudják, általában kapnak egy meleg ebédet, és utána távozásra kérik őket.

A pszichiátereken is rendkívüli a nyomás

A legnagyobb gondot a járóbeteg ellátás keretében az úgynevezett depó -injekciós kezelések folytatása jelenti. Mivel egyes pszichiátriai betegek belátási képessége korlátozott, ezért sokan közülük nem hajlandóak maguktól bevenni a gyógyszerüket, mondván, ők már gyógyultak. Ebben segített sokat korábban az említett depó injekció, melyet havonta csak egyszer kellett alkalmazni, és ilyenkor a beteg szervezetébe be is juttatták koncentráltan az egy havi gyógyszermennyiséget. A szakrendelők most komoly erőfeszítéseket tesznek, hogy a kijárási korlátozás viszonyai között is megszervezzék ezt a fajta ellátási formát.

A pszichiátereken is rendkívüli a nyomás a mostani helyzetben, sokan attól tartanak például, hogy a kórházból ők sem tudnak hazamenni; egymáson is próbálnak segíteni, oldani kell valahogy a felgyülemlett feszültséget; alakult egy önsegítő csoport is, a pszichológusok-pszichiáterek Facebook csoportja, ahol közösen próbálnak kiutat találni ebből a rendkívüli helyzetből. 

És egy érdekes, személyes adalék:

A cikk egyeztetése közben derült ki, hogy az egyik pszichiáter, akivel beszélgetést folytattunk, koronavírussal fertőzött lett. 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Kultúra Új rendelet élesedett, koncertezhet hétvégén a Tankcsapda
Privátbankár.hu | 2020. május 29. 09:46
A kormány áldását adta arra, hogy péntektől vasárnapig autós könnyűzenei koncerteket lehet tartani.
Kultúra Élet a négy fal között – mit tanulhatunk a hikikomoriktól?
Wéber Balázs | 2020. május 6. 20:01
Nem bírja a több hónapos bezártságot? A japán hikikomorik évekig élnek a külvilágtól elzárva. Egy részük élvezi, hogy a maga ura lehet, újratervezi életét, szabadjára engedi kreativitását. Az izolációnak persze komoly árnyoldalai is vannak.
Kultúra Eldőlt: idén nem lesz Sziget, se Balaton Sound, se Volt fesztivál
Privátbankár.hu | 2020. április 30. 14:24
A szervezők azután döntöttek így, hogy kiderült: augusztus 15-ig nem lehet 500 főnél nagyobb rendezvényeket tartani a koronavírus miatt.
Kultúra Nem akarunk stresszelni, de muszáj elkezdeni a karácsonyi tervezést
Privátbankár.hu | 2020. április 4. 18:44
Úgy tűnik, mégiscsak van remény a Netflixnek: ritkán ugyan, de előfordul, hogy a rendkívül felszínes munka eredménye egy valóban értékes alkotás lesz. Aki úgy gondolja, hogy a karácsonyi hangulathoz elengedhetetlen egy A diótörő-előadás, azoknak van egy jó hírünk. A bejglit még tényleg korai lenne megsütni, de van, ami nem tűr halasztást.
Kultúra Könyvajánló: Magánszféra és hatalom
Privátbankár.hu | 2020. április 1. 17:10
Napjainkra az információ a hatalom egyik legfőbb eszközévé vált. Jogos tehát a kérdés, hogy milyen adatokat, információkat követelhet és szerezhet meg a politikai vezetés a társadalom tagjairól, más országok állampolgárairól vagy épp a piaci résztvevőkről arra hivatkozva, hogy mindez az ő védelmüket szolgálja – például terrortámadás vagy vírusjárvány veszélye esetén.  
Kultúra Elmarad a Budapesti Tavaszi Fesztivál
Privátbankár.hu / MTI | 2020. március 28. 18:00
Nem tartják meg az április és 3. és 19. közötti időszakra tervezett 40. Budapesti Tavaszi Fesztivált (BTF) a koronavírus okozta nemzetközi egészségügyi veszélyhelyzet miatt.
Kultúra Gangon élni világnézet
Szarvas György | 2020. március 27. 20:01
Olaszországban a balkonon koncerteznek, Magyarországon pedig a gangélet kezd újraéledni a koronavírus-járvány alatt. Munkatársunk egy tárcanovellában örökítette meg tapasztalatait.
Kultúra Koronavírus: Facebook-csoport segíti a tájékoztatást egy somogyi településen
Szarvas György | 2020. március 22. 11:29
Vidéken is helyzet van koronavírus ügyben, bár erről kevesebb szó esik. Karádon, egy kis somogyi településen már nyolcan vannak önkéntes karanténban, nem tudni, hogy a hétfőn megérkezett német és svájci háztulajdonosok érintettek-e, és hogy az iskolabezárással hogyan oldják meg a rászoruló gyerekek étkeztetését. Egy civil Facebook-csoport talán segít majd.
Kultúra Mi lesz a színészekkel?
Privátbankár.hu | 2020. március 21. 18:35
Köztudott, hogy a koronavírus-járvány következtében az elmúlt napokban bezártak a színházak, elmaradnak az előadások, fellépések. Kíváncsiak voltunk, hogy a színházaknak van-e elképzelése arról, hogy hogyan, miből fizetik a művészeiket.
Kultúra Ömlik ránk az ingyen kultúra – mi az, amit tényleg nem szabad kihagyni?
Privátbankár.hu | 2020. március 19. 20:27
A CoViD-19 okozta pánik és a streaming szolgáltatók uborkaszezonja elhozta a színházi közvetítések idejét. A sok lehetőség közül ajánlunk pár olyan programot, melyeknek a megtekintéséért a koronavírus nélkül egyébként sokat kellene fizetünk.
hírlevél