TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Egyre nehezebben viselik az olaszok azt a létbizonytalanságot és bezártságot, amit a koronavírus elleni küzdelem okoz. Volt, aki munkája elvesztése után öngyilkos lett, mások rabságként élik meg a karantént. Felsőbb politikai szinteken is tartanak attól, hogy az elfojtott feszültség erőszakba csap át.

Elfogyott a pénzünk!

– kiabálta egy dühös férfi a bank előtt strázsáló rendőröknek Bariban múlt pénteken, miután nem tudott hozzáférni a segélyéhez.

Jöjjenek el hozzánk, nézzenek be a konyhánkba! Teljesen üres! Undorítóak vagytok! Az egész állam undorító!

– tette hozzá párja egy közösségi oldalon megjelent videó szerint.

Egy nápolyi felvételen, amit az olasz Corriere della Sera napilap osztott meg, pedig az látható, hogy egy férfi nem tudja kifizetni bevásárlását egy szupermarketben.  

Nincs pénze élelemre, nincs mit ennie! Nem bort vagy pezsgőt vett, csak tésztát és kenyeret!

– mondta a biztonsági őröknek egy vevő, aki a férfi pártjára állt.

A fenti közjátékok, amelyeket a Financial Times idézett fel, azt jelzik, hogy az olaszok egy része nehezen viseli a koronavírus elleni küzdelemmel járó karantént és létbizonytalanságot. Három hete tart a bezártság, az élet szinte teljesen megbénult.

Hajléktalan alszik egy buszon Rómában 2020. március 27-én. EPA/MASSIMO PERCOSSI Hajléktalan alszik egy buszon Rómában 2020. március 27-én. EPA/MASSIMO PERCOSSI

A feszültség olykor tragédiába torkollik: kedden Milánóban egy szenegáli-olasz férfi öngyilkosságot követett el, miután megtudta, hogy elvesztette állását. A 26 éves piaci eladó kiugrott fürdőszobája ablakán.

Haragból erőszak

Dél-Olaszországban, amely gazdaságilag jóval fejletlenebb és szegényebb az északi régióknál, az átlagosnál is rosszabb a helyzet: Palermóban rendőröket küldtek az utcákra, miután hírek reppentek fel arról, hogy bandák boltok kirablására készülnek.

Leoluca Orlando polgármester a La Stampa című lapnak adott interjúban arra figyelmeztetett, hogy a harag erőszakba csaphat át. Alighanem ezt kívánja elkerülni az olasz kormány azáltal, hogy 400 millió euróval támogatja a városok élelmiszerkupon-osztását.

Olaszország Európában az elsők között vezetett be szigorú karantént, valamint állította le a gazdasági élet jelentős részét a vírus terjedésének megakadályozására, tehát az elsők között kénytelen szembesülni az intézkedések negatív társadalmi hatásaival.

Az, hogy meddig bírja az olasz társadalom a mostani állapotot, lakmuszpapír-tesztként szolgál a többi nyugati demokratikus ország számára, amelyek később vezettek be karantént

– írja a Financial Times.

Lelki próba

Az embereket persze nemcsak anyagilag teszi próbára a jelenlegi helyzet, hanem lelkileg is.

Minél több időt töltök otthon izolációban, annál kisebbnek érzem a házamat

– mondta a brit lapnak Simona Di Bella 27 éves szicíliai színésznő. Ha el akar menni otthonról, akkor – a többi olaszhoz hasonlóan – ki kell töltenie egy nyomtatványt. Ebben meg kell jelölnie, hogy létfontosságú termékek vásárlása, sürgős munka vagy egészségügyi okok miatt hagyja el a lakását – más opció nincs.

Ha a hatóságok ellenőrzik, és úgy ítélik meg, hogy megszegte a szabályokat, akár 3000 euróra is büntethetik. (Az más kérdés, hogy ez mennyire bír elrettentő erővel a szegények számára – a szerk.)

Nagyon furcsának tartom, hogy magyarázkodnom kell ilyen dolgok miatt

– mondta a színésznő. Mások szintén nehezen viselik a "szobafogságot".   

Szeretném megvédeni magamat és másokat, de be kell vallanom, hogy időnként úgy érzem, rab vagyok. Ha kocsiba ülök, mindig magamnál kell tartanom az igazolásomat. Tudom, hogy bármikor ellenőrizhetnek

– magyarázta Giuseppe Aparo, egy avezzanói bolt menedzsere.

Hasonló szigorról számolt be korábban a Privátbankár.hu-nak Alicia Ibarra római orvos-radiológus is.

A negyedet jelenleg csak munkavégzés céljából vagy egészségügyi okból lehet elhagyni, és ezt igazolni kell. Ha valakit közterületen ellenőriznek a hatóságok, és kiderül, hogy hamis indokkal tartózkodik ott, büntetést kaphat.

A többség ugyanakkor egyelőre tartja magát a szabályokhoz. Az olasz belügyminisztérium vasárnapi közlése szerint 200 ezer ellenőrzött emberből mindössze ötezret büntettek meg: 142 személyt „hamis indoklás” miatt szankcionáltak, 49-et pedig azért, mert fertőzöttsége ellenére elhagyta a karanténját.

Egy friss közvélemény-kutatás pedig azt mutatja, hogy az olaszok csaknem kétharmada támogatja a kormány korlátozó intézkedéseit.

Kérdés persze, hogy meddig tart a türelem, és mennyire uralja majd el a társadalmat az itt-ott már most is felszínre törő feszültség.

Karantén meghosszabbítva

Rossz hír, hogy a válság elhúzódik. Bár  a járványgörbe a fertőzés gócpontjában, Lombardiában lefelé ível – azaz a vírus terjedése lassulni látszik –, a napi halálozások száma még mindig rekordközeli, és a hét elején megint növekedésnek indult a napi új fertőzöttek száma.

Az olasz hatóságok pedig szerdán bejelentették, hogy április 13-ig meghosszabbítják az országos karantént.

Ha ehhez hozzávesszük, hogy  a GDP szerény becslések szerint is nyolc százalékkal zuhan majd az első félévben, akkor a neheze még csak most jön – és nem csupán Olaszországban.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
Friss
hírlevél