BUX
36 085.77
+2.49%
+875.00
OTP
10 240.00
+5.19%
+505.00
MOL
2 014.00
+0.70%
+14.00
RICHTER
6 905.00
+1.25%
+85.00
MTELEKOM
395.00
+1.28%
+5.00
 
2020. április 2. 06:06

Egyre nehezebben viselik az olaszok azt a létbizonytalanságot és bezártságot, amit a koronavírus elleni küzdelem okoz. Volt, aki munkája elvesztése után öngyilkos lett, mások rabságként élik meg a karantént. Felsőbb politikai szinteken is tartanak attól, hogy az elfojtott feszültség erőszakba csap át.

Elfogyott a pénzünk!

– kiabálta egy dühös férfi a bank előtt strázsáló rendőröknek Bariban múlt pénteken, miután nem tudott hozzáférni a segélyéhez.

Jöjjenek el hozzánk, nézzenek be a konyhánkba! Teljesen üres! Undorítóak vagytok! Az egész állam undorító!

– tette hozzá párja egy közösségi oldalon megjelent videó szerint.

Egy nápolyi felvételen, amit az olasz Corriere della Sera napilap osztott meg, pedig az látható, hogy egy férfi nem tudja kifizetni bevásárlását egy szupermarketben.  

Nincs pénze élelemre, nincs mit ennie! Nem bort vagy pezsgőt vett, csak tésztát és kenyeret!

– mondta a biztonsági őröknek egy vevő, aki a férfi pártjára állt.

A fenti közjátékok, amelyeket a Financial Times idézett fel, azt jelzik, hogy az olaszok egy része nehezen viseli a koronavírus elleni küzdelemmel járó karantént és létbizonytalanságot. Három hete tart a bezártság, az élet szinte teljesen megbénult.

Hajléktalan alszik egy buszon Rómában 2020. március 27-én. EPA/MASSIMO PERCOSSI Hajléktalan alszik egy buszon Rómában 2020. március 27-én. EPA/MASSIMO PERCOSSI

A feszültség olykor tragédiába torkollik: kedden Milánóban egy szenegáli-olasz férfi öngyilkosságot követett el, miután megtudta, hogy elvesztette állását. A 26 éves piaci eladó kiugrott fürdőszobája ablakán.

Haragból erőszak

Dél-Olaszországban, amely gazdaságilag jóval fejletlenebb és szegényebb az északi régióknál, az átlagosnál is rosszabb a helyzet: Palermóban rendőröket küldtek az utcákra, miután hírek reppentek fel arról, hogy bandák boltok kirablására készülnek.

Leoluca Orlando polgármester a La Stampa című lapnak adott interjúban arra figyelmeztetett, hogy a harag erőszakba csaphat át. Alighanem ezt kívánja elkerülni az olasz kormány azáltal, hogy 400 millió euróval támogatja a városok élelmiszerkupon-osztását.

Olaszország Európában az elsők között vezetett be szigorú karantént, valamint állította le a gazdasági élet jelentős részét a vírus terjedésének megakadályozására, tehát az elsők között kénytelen szembesülni az intézkedések negatív társadalmi hatásaival.

Az, hogy meddig bírja az olasz társadalom a mostani állapotot, lakmuszpapír-tesztként szolgál a többi nyugati demokratikus ország számára, amelyek később vezettek be karantént

– írja a Financial Times.

Lelki próba

Az embereket persze nemcsak anyagilag teszi próbára a jelenlegi helyzet, hanem lelkileg is.

Minél több időt töltök otthon izolációban, annál kisebbnek érzem a házamat

– mondta a brit lapnak Simona Di Bella 27 éves szicíliai színésznő. Ha el akar menni otthonról, akkor – a többi olaszhoz hasonlóan – ki kell töltenie egy nyomtatványt. Ebben meg kell jelölnie, hogy létfontosságú termékek vásárlása, sürgős munka vagy egészségügyi okok miatt hagyja el a lakását – más opció nincs.

Ha a hatóságok ellenőrzik, és úgy ítélik meg, hogy megszegte a szabályokat, akár 3000 euróra is büntethetik. (Az más kérdés, hogy ez mennyire bír elrettentő erővel a szegények számára – a szerk.)

Nagyon furcsának tartom, hogy magyarázkodnom kell ilyen dolgok miatt

– mondta a színésznő. Mások szintén nehezen viselik a "szobafogságot".   

Szeretném megvédeni magamat és másokat, de be kell vallanom, hogy időnként úgy érzem, rab vagyok. Ha kocsiba ülök, mindig magamnál kell tartanom az igazolásomat. Tudom, hogy bármikor ellenőrizhetnek

– magyarázta Giuseppe Aparo, egy avezzanói bolt menedzsere.

Hasonló szigorról számolt be korábban a Privátbankár.hu-nak Alicia Ibarra római orvos-radiológus is.

A negyedet jelenleg csak munkavégzés céljából vagy egészségügyi okból lehet elhagyni, és ezt igazolni kell. Ha valakit közterületen ellenőriznek a hatóságok, és kiderül, hogy hamis indokkal tartózkodik ott, büntetést kaphat.

A többség ugyanakkor egyelőre tartja magát a szabályokhoz. Az olasz belügyminisztérium vasárnapi közlése szerint 200 ezer ellenőrzött emberből mindössze ötezret büntettek meg: 142 személyt „hamis indoklás” miatt szankcionáltak, 49-et pedig azért, mert fertőzöttsége ellenére elhagyta a karanténját.

Egy friss közvélemény-kutatás pedig azt mutatja, hogy az olaszok csaknem kétharmada támogatja a kormány korlátozó intézkedéseit.

Kérdés persze, hogy meddig tart a türelem, és mennyire uralja majd el a társadalmat az itt-ott már most is felszínre törő feszültség.

Karantén meghosszabbítva

Rossz hír, hogy a válság elhúzódik. Bár  a járványgörbe a fertőzés gócpontjában, Lombardiában lefelé ível – azaz a vírus terjedése lassulni látszik –, a napi halálozások száma még mindig rekordközeli, és a hét elején megint növekedésnek indult a napi új fertőzöttek száma.

Az olasz hatóságok pedig szerdán bejelentették, hogy április 13-ig meghosszabbítják az országos karantént.

Ha ehhez hozzávesszük, hogy  a GDP szerény becslések szerint is nyolc százalékkal zuhan majd az első félévben, akkor a neheze még csak most jön – és nem csupán Olaszországban.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Jövőre is kitarthat a globális recesszió
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 26. 20:49
Egyre több elemző gondolja így. 
Makro / Külgazdaság Lecsippent a kormány a sportkiadásokból
Székely Sarolta | 2020. május 26. 20:13
A koronavírus-járvány miatti válsághelyzet látszólag a sportkiadások átgondolására késztette a kormányt. A nem hivatalos sportbüdzsé megvágása ennek ellenére inkább csak szimbolikus, mint drasztikus.
Makro / Külgazdaság Előbb jöhetnek a budapesti enyhítések
Privátbankár.hu | 2020. május 26. 19:56
A tervezettnél gyorsabban szabadulhat fel a főváros.
Makro / Külgazdaság Tovább lazítana az osztrák kancellár
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 26. 19:28
Enyhítene a koronavírus-fertőzés visszaszorítása érdekében bevezetett korlátozásokon Sebastian Kurz.
Makro / Külgazdaság Két héten belül dönthetnek a veszélyhelyzet megszüntetéséről
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 26. 18:47
Erről a Miniszterelnökség államtitkára beszélt. 
Makro / Külgazdaság Véres húst dobhat az iszlamistáknak a beszorult Erdogan
Káncz Csaba | 2020. május 26. 18:31
A gazdaságilag és külpolitikailag beszorult török elnök egyes jelek szerint pénteken robbanthat a Hagia Szophia ügyében. Ahogyan a Hidegháború évtizedeiben a török politikai vezetés az egyszerű embereket a kommunista veszéllyel riogatta, úgy most az iszlám tradícióinak megvédése a fő üzenet. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Szél Bernadett: itt van az új ágykapacitás-számítás!
Privátbankár.hu | 2020. május 26. 17:10
A Magyar Helsinki Bizottság pert indított az Emberi Erőforrások Minisztériuma ellen, mert megtagadták tőlük a közadatokat, Szél Bernadettnek viszont sikerült kiszámolnia a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapjára felkerült statisztikákból azt, hogy kinek van igaza az ágykapacitásokat illetően. 
Makro / Külgazdaság Elmaradt az izgalom az MNB-nél
Csabai Károly | 2020. május 26. 16:51
Merthogy a mai szeánszon a hazai jegybankárok a piaci várakozásoknak megfelelően nemcsak, hogy nem változtattak a kamatszinteken, hanem ezúttal új bejelentést sem tettek. A következő, június 23-ára ütemezett ülés azért lehet izgalmasabb, mert akkor ismerhetjük meg a friss inflációs jelentés keretszámait, amelyet sajtótájékoztatón kommentálhatnak az MNB illetékesei.
Makro / Külgazdaság Karácsony Gergely: a költségvetés a magyar önkormányzati szektor csődjét jelenti
Privátbankár.hu | 2020. május 26. 15:14
Meglehetősen pesszimista nyilatkozatot tett a főpolgármester. Karácsony Gergely szerint a kormánynak az elmúlt hetekben az önkormányzatok ellen folytatott küzdelme a jövő évi költségvetésben is visszaköszön.
Makro / Külgazdaság Jövőre is készenlétben a kormány: hatalmas összeget szánnak munkanélküli segélyekre
Székely Sarolta | 2020. május 26. 14:46
Az elmúlt egy évtizedben nem költött annyit a kormány munkanélküli ellátásra, mint amennyit a 2021-es költségvetésbe épített be. Az előirányzat emelkedése azonban nemcsak a munkanélküliség növekedésével van párhuzamban.
hírlevél