BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2020. március 31. 08:42

Olaszország mellett Spanyolországban is érezhetően mérséklődik a koronavírus terjedésének az üteme. Mindkét dél-európai országban szigorú karantén van érvényben hetek óta. Magyarország a regisztrált fertőzöttek számát tekintve Litvániával, Örményországgal és Libanonnal van egy szinten.

85 ezer fölé nőtt Spanyolországban a koronavírussal fertőzöttek száma, derült ki a tegnap este közzétett adatokból. Ezzel a dél-európai ország a világ harmadik legfertőzöttebb állama az Egyesült Államok és Olaszország után.

A halálos áldozatok száma 7340-re nőtt. Ennél többen csak Olaszországban vesztették életüket a vírussal összefüggésben. Csaknem 17 ezren ugyanakkor meggyógyultak.

Lassul a járvány

A magas fertőzöttségi és halálozási számok közepette ugyanakkor jó hír, hogy lassul a járvány terjedése – legalábbis a diagnosztizált esetek számát tekintve.

A kihalt Rambla Barcelonában 2020. március 29-én. EPA/Toni Albir A kihalt Rambla Barcelonában 2020. március 29-én. EPA/Toni Albir

Az El País statisztikái szerint a fertőzöttek számának növekedési üteme március 25-e óta folyamatosan csökken: hat nappal ezelőtt még mintegy húsz százalékos emelkedést regisztráltak, tegnap már „csak” nyolc százalékost.

Március 25-e óta megfordult a trend a korlátozó intézkedéseknek köszönhetően

– mondta María José Sierra egészségügyi miniszter. Spanyolországban több mint két hete van érvényben az egész államra kiterjedő karantén.   

A napi halálozások száma ugyanakkor még mindig csúcsközelben van: március 28-án 832-en vesztették életüket, tegnapelőtt 838-an – ezen a napon hunytak el a legtöbben a vírus miatt –, tegnap 812-en.

Madrid a gócpont

Spanyolországon belül a legfertőzöttebb régió Madrid, ahol 24 ezer beteget diagnosztizáltak, és csaknem 3400-an vesztették életüket. Ezután következik Katalónia 16 ezer fertőzöttel és mintegy 1400 halottal.

A fertőzöttek között egyébként rendkívül magas, több mint 12 ezerre rúg az egészségügyi dolgozók száma. 90 százalékuk otthoni karanténban lábadozik.

María José Sierra szerint több tartomány kórházaiban, például a madridi tartományban és Katalóniában túlterheltté váltak az intenzív osztályok, mivel sok a beteg, ráadásul az itt kezelt páciensek kezelése átlagosan két-három hétig tart. Ezért az intézményekben folyamatosan próbálják bővíteni az intenzív ellátás férőhelyeit.

Az olaszoknál zuhan az új esetek száma  

Relatív jó hírek érkeztek Olaszországból is, ahol több mint felére csökkent az egy nap alatt diagnosztizált fertőzöttek száma a vasárnapi 3851 és a szombati 3651 után: tegnap „mindössze” 1648-cal emelkedett a számuk.

Angelo Borrelli, a polgári védelem vezetője szerint míg március 20-án még tizenegy százalékkal nőtt az összes fertőzött száma, az utóbbi egy napban már csak két százalékkal.

Fokozatosan ível lefele a járványgörbe a gócpont Lombardiában is: a diagnosztizált fertőzöttek száma 1154-gyel emelkedett a huszonnégy órával korábbi 1592-höz képest. Itt az egymást követő negyedik nap csökken a mutató.

Ebből a tartományból egyébként több mint kilencven beteget helyeztek már át más tartományokba vagy külföldre, például Németországba az MTI szerint.

Májusra ülhet el a járvány

Az olasz polgári védelmi hatóság előrejelzései szerint a napról napra diagnosztizált betegek számának "lenullázódása" május első két hetében várható.

Olaszországban az azonosított fertőzöttek száma már meghaladja a százezret – ebben benne vannak az elhunytak és a gyógyultak is, a halottak száma pedig 11 500 fölé nőtt.

A dél-európai állam szintén több hete karantén alatt áll.

Sok a látens beteg, sok az idős

Olaszországban a globális átlaghoz képest kimagaslóan magas, mintegy 10 százalék a halálozási ráta.  A Corriere della Sera korábbi vizsgálatában arra jutott, hogy ez a következő faktorokra vezethető vissza:

a fertőzöttek alulbecsült száma, a több mint egyharmadában 65 év feletti lakosság és a magas várható élettartam, a Pó-alföld szennyezettsége, valamint az intenzívebb társadalmi élet.

Az olasz napilap szerint a legfőbb ok, hogy a fertőzöttek valós száma az ismertnél sokkal magasabb. Minden igazolt beteg mellett ugyanis legalább további 5-10 nem diagnosztizált fertőzött van.

Az olasz statisztikai hivatal március 12-i számításai szerint az akkori több mint 12 ezer regisztrált beteg mellett további több mint 105 ezer, nem nyilvántartott, tünetmentes vagy nagyon enyhe tünettel rendelkező fertőzött volt. Ekkora létszámmal számolva a halálozási ráta is alacsonyabb lenne, és megközelítené a kínait.

A lap emellett arra is felhívja a figyelmet, hogy magas a 65 év felettiek aránya.

A fertőzésben elhunyt olaszok átlagéletkora 80 év körül mozog, és több mint 48 százalékukat legalább három más betegség miatt is kezelték.

Libanonnal egy szinten

Ami a globális helyzetet illeti, a Johns Hopkins Egyetem adatai szerint eddig 786 ezren fertőződtek meg világszerte. A legtöbb beteg (164 ezer) az Egyesült Államokban van, majd Olaszország, Spanyolország, Kína és Németország következik a sorban.

A legtöbb halálos áldozatot Olaszországban követelte a vírus, utána következik Spanyolország, Kína, Franciaország és Irán.

A regisztrált fertőzöttek számát tekintve Magyarország Litvániával, Örményországgal és Libanonnal, a halottak számát tekintve Izraellel, Szerbiával és Kolumbiával van egy szinten.   

Ma reggeli adatok szerint Magyarországon jelenleg 492 diagnosztizált beteg van, és 16-an hunytak el a koronavírus-fertőzéssel összefüggésben.    

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Mindenki a koronavírussal törődik - de mi lesz a többi beteggel?
MTI | 2020. június 1. 17:37
A koronavírus-járvány miatt kevesebb ellátás jut a más betegségektől szenvedő pácienseknek - derül ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn közzétett felméréséből, amelyet májusban végeztek a világ 155 országban.
Makro / Külgazdaság Mindjárt a postaládákban az újabb nemzeti konzultáció - ebben is lesz Soros
Privátbankár.hu | 2020. június 1. 17:04
A kormány véglegesítette a nemzeti konzultációs kérdőívet, és a következő napokban témakörönként mutatja be a kérdéseket, amelyek között lesz Soros Györggyel kapcsolatos is. A kérdőívek gyártása és postázása június elején indul - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ hétfőn. 
Makro / Külgazdaság Feltámad a magyar turizmus - mindenki elkezdett szállást foglalni
MTI | 2020. június 1. 16:04
Újraindult a belföldi turizmus - mindenki elkezdte lefoglalni a belföldi nyaralását is.
Makro / Külgazdaság Rengeteg pénzt adnának a németeknek, hogy vegyenek új autót
MTI | 2020. június 1. 14:04
Közpénzből finanszírozott autóvásárlási kedvezmények bevezetését tervezi a német kormány a koronavírus-világjárványt megszenvedő autóipar támogatására, a Der Spiegel című hírmagazin szerint az év végéig 5 milliárd eurót (1750 milliárd forint) fordíthatnak erre a célra.
Makro / Külgazdaság Oroszországban már van koronavírus-gyógyszer
Privátbankár.hu | 2020. június 1. 13:19
Oroszországban a jövő héttől hozzájuthatnak az első jóváhagyott, a Covid-19 kezelésére használható gyógyszerhez a betegek - írja a Reuters.
Makro / Külgazdaság Már a Fehér Ház mellett gyújtogatnak - mit csinál eközben Donald Trump?
Privátbankár.hu | 2020. június 1. 09:37
Miután bejárta az egész világot a videó, amelyen amerikai rendőrök intézkedés közben megölnek egy afroamerikai polgárt, Amerika-szerte zavargások törtek ki. Több tucat államban hirdettek kijárási tilalmat, kivezényelték a Nemzeti Gárdát, beindultak a fosztogatások is, a Fehér Ház közelében is gyújtogattak már - Trump elnök mégsem szól a nemzethez, nem próbálja meg lenyugtatni a kedélyeket.
Makro / Külgazdaság Egyetlen új halottja van a koronavírusnak - hónapok óta nem láttunk ilyet
Privátbankár.hu | 2020. június 1. 08:38
15-en fertőződtek meg a legfrissebb adatok szerint - csak egy új áldozata van a vírusnak, április legeleje óta nem volt ilyen.
Makro / Külgazdaság Kinyithatnak keddtől a párizsi vendéglátóhelyek, a teraszok a járdákat és az úttesteket is elfoglalhatják
MTI | 2020. május 31. 18:24
Mert benti kiszolgálás még nem lesz.
Makro / Külgazdaság Szlovéniában már harmadik napja nincs új koronás fertőzött
MTI | 2020. május 31. 16:51
És ötödik napja nem halt bele senki a betegségbe.
Makro / Külgazdaság A Szegedi Szabadtéri Játékokon már nem segít a kormányrendelet
Kormos Olga | 2020. május 31. 14:07
Bár május 28-tól fogadhatnak nézőket a szabadtéri színházak és mozik, sőt, a vándorcirkuszok is, de nyilvánvaló, hogy olyan gyorsan egy intézmény sem tud reagálni, hogy már ezen a héten előadást tartson. A társadalmi távolságtartás szabályai miatt pedig kicsit olyan a helyzet, mint a népmesében: kaptak is, meg nem is.
hírlevél