<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Olaszországban egyetlen fertőzöttet sem hagynak ellátás nélkül, viszont egyes kórházakban nem jut mindenkinek légzőkészülék vagy ágy az intenzív osztályon, mondta el a Privátbankár.hu-nak adott interjúban Alicia Ibarra, egy Róma közeli kórház radiológus orvosa. Ilyenkor azt a beteget részesítik előnyben, akinek nagyobb az esélye a túlélésre. Alicia Ibarrának a magánéletét is átírta a koronavírus: a kijárási tilalom és az iskolák bezárása miatt sokat van otthon, és férjével felváltva vigyáz a gyerekekre.
Nem jut mindenkinek hely: ápolók és betegek egy bresciai kórház előtti szűrőhelyiségben. EPA/FILIPPO VENEZIA

- Az olasz kormány előbb az északi régiókat, majd az egész országot karantén alá helyezte a koronavírus terjedése miatt. Milyen a helyzet Rómában a tapasztalatai szerint?

- Éppen változóban van. Bő egy héttel ezelőttig Róma csak szemlélője volt annak, ami északon történik (a járvány Észak-Olaszországból indult ki – a szerk.), a többség nem vette komolyan a helyzetet. A tanítás felfüggesztését az iskolákban és az egyetemeken, valamint a többi köz- és magánoktatási intézményben csak bő egy hete rendelték el. Jelenleg sokan már távmunkában dolgoznak, emiatt észrevehetően kevesebb ember van az utcákon, a metróban és a buszokon.

Hétfőn már bezárták a sportklubokat, a múzeumokat, a templomokat, valamint nem lehet temetést és – néhány zónában – esküvőket tartani. Rövidítették a bárok, az éttermek és a szupermarketek nyitvatartását is: hétfőtől péntekig tarthatnak nyitva, akkor is csak este hatig. Szombaton és vasárnap zárva kell maradniuk, kivéve a házhoz szállítást is kínáló éttermeket. (Az olasz kormány azóta tovább szigorított, és csak a létfontosságú üzletek nyitvatartását engedélyezte - a szerk.)

A negyedet jelenleg csak munkavégzés céljából vagy egészségügyi okból lehet elhagyni, és ezt igazolni kell. Ha valakit közterületen ellenőriznek a hatóságok, és kiderül, hogy hamis indokkal tartózkodik ott, akkor büntetést kaphat.

Ezek az intézkedések azt eredményezték, hogy sokan kezdtek pánikba esni és úgy viselkedni, hogy az tovább rontott a helyzeten.

A fertőzött zónákban lévő emberek például hazautaztak, amivel veszélybe sodorták a többieket, és az addig fertőzésmentes zónákba is elvitték a vírust. A kormányzati intézkedések bejelentése utáni éjjelen az emberek megrohanták a szupermarketeket, hogy élelmiszereket halmozzanak fel. Már éjjel sorok alakultak ki, egyes boltok pedig kifogytak a készletekből.

- Önnek hogyan változott meg az élete az elmúlt hetekben, napokban?

Alicia Ibarra

- Fokozatosan. Eleinte úgy olvastam a híreket a kínai helyzetről, mintha egy távoli dologról lenne szó. Ez egészen addig így volt, amíg meg nem érkezett a vírus Észak-Olaszországba. Mivel az egészségügyben dolgozom, az elmúlt hetekben tájékozódnom kellett erről az ismeretlen vírusról, megjelenésének és fertőzésének módozatairól, és főleg arról, amit radiológusként tudom kell.

Amikor Rómában is diagnosztizálták az első eseteket, a munkahelyen is elkezdtünk óvintézkedéseket tenni, kezdetben enyhébbeket, később komolyabbakat, védőmaszkokat és kesztyűket kezdtünk használni. Az elmúlt napokban fokozódtak az óvintézkedések: a korábbinál nagyobb védelmet nyújtó maszkokat, kesztyűket, szemüvegeket és sapkákat használunk. Módosult a munkaidő, a munka egy részét pedig otthonról, az interneten keresztül is elvégezhetjük.

A változás persze nem csak a munkát érinti. Két iskolás korú gyermekem van, akik most nem járnak iskolába. A férjemmel váltjuk egymást otthon, mindent megteszünk, hogy ne hagyjuk őket egyedül.

Sokat vagyunk otthon, és mivel szabadidőnkben nem mehetünk ki, nem találkozhatunk barátokkal, nem járhatunk sportklubba, újra felfedezzük az asztali játékokat, kártyázunk. A gyerekek tanítása, a házi feladatok kiosztása az interneten, WhatsAppon keresztül zajlik. Naponta segítek nekik, kinyomtatom a feladatokat, közösen nézzük meg a leckéket.

- Pánikot vagy nyugodtságot tapasztal inkább az emberek között?

- Változó. Sok ember aggódik, és úgy gondolja, hogy veszélyes a helyzet, és mindenkit fenyeget a fertőzés. Ők próbálják minél kevésbé kitenni magukat ennek, maszkot és kesztyűt használnak.

Sokan pánikolnak, élelmiszert és italokat halmoznak fel, mintha hamarosan mindennek vége lenne. Feszült a munkahelyi légkör, sokat és részletesen beszélnek a biztonsági intézkedésekről.

Ugyanakkor vannak olyan emberek is, akik azt hiszik, hogy ez csak egy átlagos influenza, ami fel van fújva. Sok fiatal úgy fogja fel az iskolák bezárását, mint egy extra vakációt: járják az utcákat, kocsmáznak, és ameddig csak lehetett, figyelmen kívül hagyták a kormányzati tanácsokat.

Most azonban már komolyabb korlátozásokat vezettek be, ezért szerintem ez az attitűd nagyrészt vissza fog szorulni.

- Mint orvos mit tapasztal a kórházakban és az egészségügyben általában? Van elég orvos, gyógyszer, ágy? (Sajtóhírek szerint a fertőzöttek áradatával egyes kórházak már nem tudnak megbirkózni - a szerk.)       

- Nagyrészt egy Róma közeli településen, Poméziában dolgozom, pont a fertőzés római epicentrumában. Itt diagnosztizálták az első helyi fertőzötteket (a turistákat nem számítva), és már 600 beteget helyeztek házi karanténba.

Abban a kórházban, ahol dolgozom, korlátozzák a bejutást. A belépőnek előzetesen ki kell töltenie egy űrlapot arról, hogy milyen az egészségi állapota – van-e láza vagy egyéb tünete –, került-e kapcsolatba betegekkel, volt-e fertőzött zónákban. Ezután adnak egy védőmaszkot, amit használni kell a kórház területén. Korlátozták a belépést a sürgősségi osztályra is: a kórház előtt sátrakat állítottak fel, ahol felmérik, hogy valóban szükséges-e fogadni a beteget.

Ha egy páciensnél felmerül a koronavírus-fertőzés gyanúja, akkor külön útvonalat jelölnek ki neki, hogy minimálisra csökkentsék az érintkezés lehetőségét a nem fertőzöttekkel kórházon belül.

Rómának ezen a részén naponta találunk pozitív eseteket, a gyanús eseteket pedig egyelőre nehézség nélkül ki tudjuk vizsgálni. Eközben ellenőrizzük a saját egészségi állapotunkat is, védőfelszerelés pedig van elég. Lazio egészségügyi rendszere jelenleg ura a helyzetnek.

A kilátások azonban nem jók, ha figyelembe vesszük, hogy Lombardia tartományban, amely gazdagabb és az egészségügyi rendszere is szervezettebb, mint Lazióé, kritikus a helyzet.

Jelenleg elegen vagyunk - orvosok, technikusok, ápolók -, de nem egyforma a helyzet az országban. Van, ahol a fertőzött, de nem beteg orvosoknak továbbra is dolgozniuk kell.

Olaszország más részein nincs elég ágy az intenzív osztályon, nincs elég légzőkészülék, és az orvosok kénytelenek választani, hogy kinek adják ezeket.

Természetesen egyetlen beteget sem hagynak kezelés nélkül, de ha választani kell, hogy kinek jusson légzőkészülék vagy ágy az intenzíven, akkor azt a beteget választják, akinek nagyobb a túlélési esélye.

- Végezetül mit üzen azoknak, akik félnek?

- Azt mondanám nekik, hogy megértem őket. Ez az érzés érthető és elfogadható ezekben a helyzetekben. Azt mondanám nekik, hogy ennek arra kell ösztönöznie minket, hogy betartsuk a kormány és az egészségügyi szervezetek által javasolt megelőző intézkedéseket. Nem kell, hogy a félelem pánikká fajuljon, és önző vagy káros tettekhez vezessen.

Megpróbálnám megértetni velük, hogy ezzel a vírussal az a legnagyobb probléma, hogy nagyon fertőző, és fokozottan érinti a tüdőt. Bár a halálozási arány alacsony, és a betegek többségének az állapota nem súlyos, jelenleg csupán egyetlen eszközzel tudunk harcolni ellene – azzal, ha korlátozzuk a terjedését.

Azt tanácsolom tehát, hogy – hacsak nem szükséges kimondottan – ne menjünk el otthonról, kerüljük a szoros érintkezést az emberekkel, kerüljük a csoportokat, az ünnepségeket, a tömeget. Figyeljünk a higiéniára – kézmosás, felületek –, a közös helyiségekben pedig hordjunk védőmaszkot. Ha tüneteink vannak – láz, száraz köhögés, nehéz légzés –, ne menjünk az ügyeletre, hanem telefonon kérjünk segítséget, és várjuk meg a mentőautót.

Az izoláció és a vírus terjedésének megakadályozása az eszköz arra, hogy a lehető legalacsonyabban tartsuk a fertőzött személyek számát. Ezáltal az egészségügyi rendszer a súlyosabb esetekre koncentrálhat.

Mindez azonban ne akadályozzon meg minket abban, hogy segítsünk a rászoruló szomszédunkon, tehát neki is vásároljunk a gyógyszertárban vagy a boltban.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Jogi eljárást indítana az Európai Parlament az Európai Bizottság ellen
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 20. 19:07
David Sassoli, az Európai Parlament elnöke felkérte a testület jogi szolgálatát, hogy készítsenek elő jogi eljárást az Európai Bizottság ellen a jogállamisági feltételekről szóló rendelet alkalmazásának elmulasztása miatt - olvasható az elnök sajtóirodájának közleményében.
Makro / Külgazdaság Szervezett bűnözés és foglyul ejtett államok a Nyugat-Balkánon
Káncz Csaba | 2021. október 20. 18:36
Hogyan lehet elvárni a szervezett bűnözés elleni harcot azon kormányoktól, amelyek már régen összefonódtak velük? A térség hatóságai jó képet akarnak mutatni Nyugat felé, és letartóztatásokat hajtanak végre, de aztán politikai utasításra a bíróságok futni engedik a maffia embereit. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Közel 7 százalékos lesz az infláció novemberben?
Valkai Nikoletta | 2021. október 20. 16:31
2021-re 7 százalékos, 2022-re 5,5 százalékos magyar GDP-növekedéssel számolnak a Raiffeisen Bank elemzői. Miközben novemberben közel 7 százalékos éves pénzromlást várnak, a legoptimistább előrejelzés szerint is csak 2022 utolsó negyedévére hagyhatják abba a kamatemelést Matolcsy Györgyék.
Makro / Külgazdaság A történelmi jövő: első világháborús dalt énekelt a szerb elnök, avagy így mulat egy szerb és egy magyar úr
Varga Szilveszter | 2021. október 20. 15:29
A szerb elnök szereti megünnepelni a jelentős találkozókat, főleg amikor több tíz/száz milliós, vagy ne talán milliárdos projektek születnek. Aleksandar Vučić ivott már együtt Richard Grenellel a grizlymedve bőrére, amiről zenés-zajos videó is felkerült az elnöki Instagram-oldalra, és onnan a BALK-ra. Borozgatott együtt Orbán Viktorral is, igaz, hogy nem a Trianon nevet viselő "szöllőlevet" fogyasztották. A Szeged-Szabadka/Szabadka-Szeged vasútvonal “alapkőletétele” újabb alkalmat kínált az ünneplésre. Az itt következő felvételek jórészt a szerb elnök Instagram oldaláról származnak.
Makro / Külgazdaság A Squid Game meglódította a Netflix számait
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 11:56
A műsorkínálat bővülésének és több sorozat kiemelkedő nézettségének köszönhetően a vártnál több új előfizetőt szerzett és több nyereséget termelt a Netflix, a világ legnagyobb streamingszolgáltatója a harmadik negyedévben.
Makro / Külgazdaság Friss koronavírus-adatok: súlyosbodik a hazai járványhelyzet
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 09:48
A napi fertőzöttek száma utoljára május 6-án volt ilyen magas, és az elhunyt betegeké is megugrott.
Makro / Külgazdaság Ötezerrel kevesebb rákbeteget tudtak kiszűrni a járvány miatt
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 07:54
Akit nem diagnosztizáltak, az már csak súlyosabb állapotban tudott az orvosokkal találkozni.
Makro / Külgazdaság Egész évben ostromolták a határt az illegális keresztény migránsok, de ez senkit sem zavart
Tiszai Balázs | 2021. október 20. 05:47
Nyár közepe óta valóban egyre több illegális bevándorló próbál átjutni a magyar határon, de az elérhető statisztikák szerint, augusztus végéig legalábbis, nem azok akartak tömegesen bejönni, akikkel a Fidesz a régi hagyományt folytatva ismét üzembiztosan riogat. Úgy tűnik, a kormánykommunikációban csak az a hír, ha a migráns délről jön és iszlám hitű.
Makro / Külgazdaság Törökország nagy afrikai offenzívája – végre egy sikersztori
Káncz Csaba | 2021. október 19. 18:31
Beszorulva pénzügyileg és a főbb külpolitikai frontjain, Törökország aktív politikája Afrikában a kormányzat számára végre egy eladható sikersztori.  A kontinens az uralkodó AKP párt számára nem csak kiaknázatlan gazdasági lehetőségek ígéretét hordozza, hanem olyan területekre térhetnek vissza, ahol egykor az oszmán birodalom uralkodott.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az OTP a ludas a BUX csökkenéséért
MTI | 2021. október 19. 18:16
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 281,03 pontos, 0,51 százalékos csökkenéssel, 54 356,89 ponton zárt kedden.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos