BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2020. május 22. 06:07

A különutas svédek messze vannak a nyájimmunitástól, halálozási rátájuk pedig világviszonylatban is magas. Ugyanakkor le tudták lassítani a járványt, a karantén hiánya pedig hosszútávon pozitív társadalmi, egészségügyi és gazdasági hatásokkal járhat.

Messze van a nyájvédettségtől a svéd főváros, derül ki a Svéd Közegészségügyi Hatóság első ilyen jellegű felméréséből.

Piknikezők a stockholmi Ralambshovsparken parkban 2020. május 8-án. EPA/Henrik Montgomery Piknikezők a stockholmi Ralambshovsparken parkban 2020. május 8-án. EPA/Henrik Montgomery

Kisebb a vártnál

A The Local szerint a május elején zárult vizsgálat a stockholmiak 7,3 százalékának vérében mutatta ki a koronavírussal szembeni ellenanyagot, tehát minden 13.-14. ember kaphatta el a fertőzést és szerezhetett védettséget.

A hatóság áprilisban még azt valószínűsítette, hogy május elsejére minden negyedik stockholmi fertőzött lesz.

Bár a különbség jelentős, Anders Tegnell, a Svéd Közegészségügyi Hatóság járványügyi vezetője szerint a mostani eredmények csupán kis mértékben térnek el előrejelzéseiktől.

Ezt azzal magyarázza, hogy a vizsgálat eredménye egy korábbi áprilisi állapotot tükröz, mivel a szervezetnek néhány hét kell az ellenanyag kitermeléséhez. Úgy véli, hogy mostanáig a stockholmiak ötöde eshetett át a fertőzésen.

Ugyanakkor a főváros még ezzel az értékkel is messze lenne a nyájvédettségtől, hiszen ahhoz 60-70 százalékos fertőzöttségi szint szükséges.

Ráadásul a koronavírus esetében még kérdéses, hogy mennyi időre szereznek védettséget a fertőzöttek.

Anders Tegnell áprilisban azt is mondta, hogy Svédország egyes területei májusra elérhetik a nyájvédettséget. Ugyanakkor szerinte ezt sohasem tűzték ki célul, tehát nem része a hivatalos stratégiának.

Mi lesz a gazdasággal? 

Egyelőre arra sincs válasz, profitál-e majd a svéd gazdaság érdemben abból, hogy a kormány nem vezetett be karantént a koronavírus ellen.

A Financial Timesnak nyilatkozó elemzők többsége úgy véli, hogy

a svéd GDP a többi európai országéhoz hasonló mértékben, akár 7-10 százalékkal is eshet idén.

Ennek oka, hogy kicsi, nyitott, exportfüggő gazdaságról van szó, ráadásul a belső kereslet is a visszaesés jeleit mutatja.

Elemzők egy része szerint ugyanakkor karanténnal még nagyobb károk érnék a gazdaságotnagyobbak, mint a 2008-as válság idején.

Emellett vannak optimistább előrejelzések is: a SEB bank szerint a svéd GDP "csupán" 6,5 százalékkal csökkenhet idén, míg a karantént alkalmazó finnek és dánok gazdasága 9-10 százalékkal zuhanhat.

Az idei első negyedévből a svédek jöttek ki jobban:

míg az eurózóna GDP-je 3,8, Svédországé csupán 0,3 százalékkal mérséklődött az előző három hónaphoz képest az előzetes becslések szerint.

A skandináv ország – a nyugati világban egyedüli államként – azért folytat különutas válságkezelést, hogy megóvja társadalmi-gazdasági életét.

Csak enyhébb korlátozásokat vezetett be; az óvodák, az alapfokú iskolák, az üzletek, az éttermek és a kávézók megszorításokkal, de nyitva maradtak, a védőmaszk használata pedig továbbra sem kötelező. Az élet lelassult, de nem állt le.

Lassul a járvány

Több mutató is arra utal, hogy a járvány a karantén hiánya ellenére is lassul. (A május eleji helyzetről már írtunk korábban.) A Svéd Közegészségügyi Hatóság adatai alapján

április második fele óta csökken az intenzív ellátásra szoruló új betegek száma.

Jelenleg kevesebb mint 400 koronavírusos beteg fekszik intenzív osztályokon – ilyen alacsony értéket március végén regisztráltak legutóbb.

Április második fele óta mérséklődik a napi új halálesetek száma is. Míg egy hónappal ezelőtt több mint százan hunytak el naponta, addig az elmúlt napokban feleannyian (hétnapos átlagot tekintve).  

A koronavírushoz köthető napi új halálesetek száma hétnapos átlagban. (Forrás: Financial Times) A koronavírushoz köthető napi új halálesetek száma hétnapos átlagban. (Forrás: Financial Times)

             

Ezzel párhuzamosan április végére 0,85-re  esett a reprodukciós ráta az április eleji 1,4-ről. Ez a mutató azt jelzi, hogy átlagosan hány embernek adja át a vírust egy fertőzött.

Ha ez az érték kisebb egynél, akkor a járvány lassul, majd le is állhat.

Emellett az április végi 600-ról 500-ra mérséklődött a napi új fertőzöttek száma is hétnapos átlagot tekintve a Financial Times adatai szerint. (Ez a mutató ugyanakkor kevésbé megbízható, mivel nagyban befolyásolja a tesztelések száma – a szerk.)

Tény ugyanakkor, hogy a svéd halálozási ráta még így is magas: csütörtökig 3871-en vesztették életüket a vírussal összefüggésben, azaz egymillió lakosra mintegy 380 haláleset jut.

Ennél rosszabb mutatója csak a legfertőzöttebb államoknak, Belgiumnak, Spanyolországnak, Nagy-Britanniának, Olaszországnak és Franciaországnak van a világon.

A koronavírushoz köthető halálesetek száma millió lakosonként Svédországban a világ többi országához képest. (Forrás: Financial Times) A koronavírushoz köthető halálesetek száma millió lakosonként Svédországban a világ többi országához képest. (Forrás: Financial Times)

Azt a svéd kormány is elismerte, hogy nem sikerült megvédenie a legsebezhetőbb réteget, az idősotthonok lakóit – a halálos áldozatok mintegy fele közülük kerül ki.

Hosszútávú hasznok  

Tegnell szerint ugyanakkor Svédország holisztikusabban kezeli a kérdést más államoknál, azaz számos más, társadalmi-egészségügyi szempontot is figyelembe vesz.

A remények szerint így mentesülhetnek a karantén negatív hatásaitól, például nyitva tarthatják az iskolákat, a korábbihoz hasonló szinten tarthatják a közösségi életet, megőrizhetik a munkahelyek nagy részét.

A svédek tehát abban bíznak, hogy összességében jobban jönnek majd ki a válságból, mint azok az államok, amelyek csak a járvány leküzdésére koncentráltak.  

Hogy valóban így lesz-e, az csak közép- és hosszútávon fog kiderülni.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Itt nézheti vissza az operatív törzset
Privátbankár.hu | 2020. május 30. 11:03
Az adás véget ért, de megtekinthető a kormány Facebook-oldalán. Szó van a nyári rendezvények megtartásának lehetőségéről, egyes utazási korlátozások lazításáról Ukrajna és Bulgária irányába. Beszélnek a vasúti közlekedés aktuális biztonsági szabályairól és a jegyeladásokról, valamint az Mfor.hu kérdésére a balatoni hajózásról is.
Makro / Külgazdaság 26 új koronavírus-fertőzött, hét halott
Privátbankár.hu | 2020. május 30. 09:03
3867 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 7 idős krónikus beteg – közölte a kormány. Ez 26 fős növekedés az ismert esetek számában, de jelentősen, 99 fővel csökkent az aktív fertőzések száma.
Makro / Külgazdaság Négyen kapnak vérplazmakezelést koronavírusra Magyarországon
Eidenpenz József | 2020. május 30. 08:44
Jelenleg négy súlyos betegen alkalmazzák a vérplazmás kezelést a koronavírus ellen kísérleti terápiaként. Mindenki, aki kapja a kezelést, már jó állapotban van. A remdesivirről a nemzetközi sajtóban ellentmondásos hírek érkeztek.
Makro / Külgazdaság Az arany vásárlását javasolja egy liechtensteini tanulmány
Káncz Csaba | 2020. május 30. 06:37
A 350 oldalas jelentés hitelesen érvel az arany, mint befektetési eszköz mellett. A monetáris politika normalizációja világszerte lekerült az asztalról, miközben a történelem folyamán békeidőben még soha nem nőttek olyan ütemben az adósságok, mint idén. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Begurult Trump: megszakítja a kapcsolatokat a WHO-val
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 29. 21:35
Az Egyesült Államok szakít az Egészségügyi Világszervezettel, visszavonja Hongkong különleges kereskedelmi státusát, és felfüggeszti a kínai állampolgárok amerikai beutazásának engedélyezését.
Makro / Külgazdaság Zuhan a gazdaság, ki tudja, hol áll meg – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. május 29. 20:11
Egyre több gazdasági adat mutat abba az irányba, hogy a korábban vártnál mélyebb recesszió sújthatja a világgazdaságot, és emiatt a kilábalás is lassabb lehet a korábban reméltnél. Kollégánk összegzi az utóbbi napok gazdasági adatait és az abból leszűrhető következtetéseket.
Makro / Külgazdaság Történelmi nap: alapjövedelmet igényelhetnek a spanyolok június közepétől
Privátbankár.hu | 2020. május 29. 17:39
A koronavírus-járvány súlyosbította a szegények helyzetét, ezért felgyorsították az alapjövedelem bevezetését.
Makro / Külgazdaság Változásokat jelentettek be a bértámogatási programnál
Gáspár András | 2020. május 29. 12:10
Az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatójára visszatért Müller Cecília országos tisztifőorvos, az ITM államtitkára pedig a bértámogatási program kisebb kiigazításáról árult el részleteket.
Makro / Külgazdaság 1,658 milliárd euró volt a szolgáltatások külkereskedelmének többlete az első negyedévben
MTI | 2020. május 29. 10:44
A szolgáltatások euróban számított exportja 6,9 százalékkal, importja 3,9 százalékkal csökkent egy év alatt.
Makro / Külgazdaság Így nőtt a magyar gazdaság az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2020. május 29. 09:13
A statisztikai hivatal második becslése megerősítette az elsőként közölt, 2 százalékos, szezonálisan és naptárhatással kiigazított növekedést.
Friss
hírlevél