Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A különutas svédek messze vannak a nyájimmunitástól, halálozási rátájuk pedig világviszonylatban is magas. Ugyanakkor le tudták lassítani a járványt, a karantén hiánya pedig hosszútávon pozitív társadalmi, egészségügyi és gazdasági hatásokkal járhat.

Messze van a nyájvédettségtől a svéd főváros, derül ki a Svéd Közegészségügyi Hatóság első ilyen jellegű felméréséből.

Piknikezők a stockholmi Ralambshovsparken parkban 2020. május 8-án. EPA/Henrik MontgomeryPiknikezők a stockholmi Ralambshovsparken parkban 2020. május 8-án. EPA/Henrik Montgomery

Kisebb a vártnál

A The Local szerint a május elején zárult vizsgálat a stockholmiak 7,3 százalékának vérében mutatta ki a koronavírussal szembeni ellenanyagot, tehát minden 13.-14. ember kaphatta el a fertőzést és szerezhetett védettséget.

A hatóság áprilisban még azt valószínűsítette, hogy május elsejére minden negyedik stockholmi fertőzött lesz.

Bár a különbség jelentős, Anders Tegnell, a Svéd Közegészségügyi Hatóság járványügyi vezetője szerint a mostani eredmények csupán kis mértékben térnek el előrejelzéseiktől.

Ezt azzal magyarázza, hogy a vizsgálat eredménye egy korábbi áprilisi állapotot tükröz, mivel a szervezetnek néhány hét kell az ellenanyag kitermeléséhez. Úgy véli, hogy mostanáig a stockholmiak ötöde eshetett át a fertőzésen.

Ugyanakkor a főváros még ezzel az értékkel is messze lenne a nyájvédettségtől, hiszen ahhoz 60-70 százalékos fertőzöttségi szint szükséges.

Ráadásul a koronavírus esetében még kérdéses, hogy mennyi időre szereznek védettséget a fertőzöttek.

Anders Tegnell áprilisban azt is mondta, hogy Svédország egyes területei májusra elérhetik a nyájvédettséget. Ugyanakkor szerinte ezt sohasem tűzték ki célul, tehát nem része a hivatalos stratégiának.

Mi lesz a gazdasággal? 

Egyelőre arra sincs válasz, profitál-e majd a svéd gazdaság érdemben abból, hogy a kormány nem vezetett be karantént a koronavírus ellen.

A Financial Timesnak nyilatkozó elemzők többsége úgy véli, hogy

a svéd GDP a többi európai országéhoz hasonló mértékben, akár 7-10 százalékkal is eshet idén.

Ennek oka, hogy kicsi, nyitott, exportfüggő gazdaságról van szó, ráadásul a belső kereslet is a visszaesés jeleit mutatja.

Elemzők egy része szerint ugyanakkor karanténnal még nagyobb károk érnék a gazdaságotnagyobbak, mint a 2008-as válság idején.

Emellett vannak optimistább előrejelzések is: a SEB bank szerint a svéd GDP "csupán" 6,5 százalékkal csökkenhet idén, míg a karantént alkalmazó finnek és dánok gazdasága 9-10 százalékkal zuhanhat.

Az idei első negyedévből a svédek jöttek ki jobban:

míg az eurózóna GDP-je 3,8, Svédországé csupán 0,3 százalékkal mérséklődött az előző három hónaphoz képest az előzetes becslések szerint.

A skandináv ország – a nyugati világban egyedüli államként – azért folytat különutas válságkezelést, hogy megóvja társadalmi-gazdasági életét.

Csak enyhébb korlátozásokat vezetett be; az óvodák, az alapfokú iskolák, az üzletek, az éttermek és a kávézók megszorításokkal, de nyitva maradtak, a védőmaszk használata pedig továbbra sem kötelező. Az élet lelassult, de nem állt le.

Lassul a járvány

Több mutató is arra utal, hogy a járvány a karantén hiánya ellenére is lassul. (A május eleji helyzetről már írtunk korábban.) A Svéd Közegészségügyi Hatóság adatai alapján

április második fele óta csökken az intenzív ellátásra szoruló új betegek száma.

Jelenleg kevesebb mint 400 koronavírusos beteg fekszik intenzív osztályokon – ilyen alacsony értéket március végén regisztráltak legutóbb.

Április második fele óta mérséklődik a napi új halálesetek száma is. Míg egy hónappal ezelőtt több mint százan hunytak el naponta, addig az elmúlt napokban feleannyian (hétnapos átlagot tekintve).  

A koronavírushoz köthető napi új halálesetek száma hétnapos átlagban. (Forrás: Financial Times)A koronavírushoz köthető napi új halálesetek száma hétnapos átlagban. (Forrás: Financial Times)

             

Ezzel párhuzamosan április végére 0,85-re  esett a reprodukciós ráta az április eleji 1,4-ről. Ez a mutató azt jelzi, hogy átlagosan hány embernek adja át a vírust egy fertőzött.

Ha ez az érték kisebb egynél, akkor a járvány lassul, majd le is állhat.

Emellett az április végi 600-ról 500-ra mérséklődött a napi új fertőzöttek száma is hétnapos átlagot tekintve a Financial Times adatai szerint. (Ez a mutató ugyanakkor kevésbé megbízható, mivel nagyban befolyásolja a tesztelések száma – a szerk.)

Tény ugyanakkor, hogy a svéd halálozási ráta még így is magas: csütörtökig 3871-en vesztették életüket a vírussal összefüggésben, azaz egymillió lakosra mintegy 380 haláleset jut.

Ennél rosszabb mutatója csak a legfertőzöttebb államoknak, Belgiumnak, Spanyolországnak, Nagy-Britanniának, Olaszországnak és Franciaországnak van a világon.

A koronavírushoz köthető halálesetek száma millió lakosonként Svédországban a világ többi országához képest. (Forrás: Financial Times)A koronavírushoz köthető halálesetek száma millió lakosonként Svédországban a világ többi országához képest. (Forrás: Financial Times)

Azt a svéd kormány is elismerte, hogy nem sikerült megvédenie a legsebezhetőbb réteget, az idősotthonok lakóit – a halálos áldozatok mintegy fele közülük kerül ki.

Hosszútávú hasznok  

Tegnell szerint ugyanakkor Svédország holisztikusabban kezeli a kérdést más államoknál, azaz számos más, társadalmi-egészségügyi szempontot is figyelembe vesz.

A remények szerint így mentesülhetnek a karantén negatív hatásaitól, például nyitva tarthatják az iskolákat, a korábbihoz hasonló szinten tarthatják a közösségi életet, megőrizhetik a munkahelyek nagy részét.

A svédek tehát abban bíznak, hogy összességében jobban jönnek majd ki a válságból, mint azok az államok, amelyek csak a járvány leküzdésére koncentráltak.  

Hogy valóban így lesz-e, az csak közép- és hosszútávon fog kiderülni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Az égbe szökő üzemanyagárakra az autósok is reagáltak
Király Béla | 2021. május 7. 05:35
Az első negyedévben ugyan számos korlátozás élt, amely hatott az emberek szabad mozgására, ám vélhetőleg elsősorban a megugró üzemanyagárak miatt tankoltak a magyarok jóval kevesebb benzint.
Makro / Külgazdaság Tényleg minden beoltott oda utazik a nyáron, ahova csak akar?
Vég Márton | 2021. május 6. 20:16
Egyelőre Horvátország, Szerbia, Montenegró, Szlovénia és Bahrein közül lehet választani nyári célpontot, de májusban már egyre több olyan ország is várja a beoltott turistákat, amelyek a magyarok kedvencei közé tartoznak. Kérdés, hogy a kormány kétoldalú tárgyalásai milyen sikerrel járnak.
Makro / Külgazdaság A kínai halászflotta félkatonai szervezetként működik a világ tengerein
Káncz Csaba | 2021. május 6. 18:05
Peking geopolitikai törekvéseit támogatva a halászhajók félkatonai szerepet is betöltenek.  Afrika és Dél-Amerika partjainál a kínai flotta mélytengeri hálóival túlhalássza a vizeket, ezzel megfosztva a helyi halászfalvakat a megélhetéstől.  Káncz Csaba jegyzete 
Makro / Külgazdaság Újabb bizonyítékot találtunk, hogy összejöhet a minimálbér emelése a nyáron
Baka F. Zoltán | 2021. május 6. 17:32
Ezúttal a 2022-es költségvetésről szóló törvényjavaslatban.
Makro / Külgazdaság Augusztusig biztosan nem kapják vissza jogaikat az oltatlanok
Wéber Balázs | 2021. május 6. 14:04
Erről Gulyás Gergely beszélt a mai Kormányinfón. Ez azt jelenti, hogy a többi közt nem járhatnak színházba, moziba vagy koncertre, valamint nem mehetnek szállodába. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint koronavírus elleni oltóanyagból már van és lesz elég, a kérdés egyre inkább az, hogy tudják-e érdemben növelni az oltakozni hajlandók számát. Ennek érdekében már zajlik egy médiakampány.  Szerinte a reális cél a felnőtt lakosság 70 százalékának beoltása.
Makro / Külgazdaság Jövőre érkezhet a régóta ígért plusz félhavi nyugdíj
Privátbankár.hu | 2021. május 6. 11:28
Erről Gulyás Gergely beszélt a mai Kormányinfón.
Makro / Külgazdaság Boltbezárás: melyik üzletek kapták a legnagyobb pofont?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 6. 11:08
Közzétette márciusi adatait a KSH a kiskereskedelmi forgalomról.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton: heteken belül dönt a kormány a hitelmoratórium jövőjéről
Privátbankár.hu | 2021. május 6. 07:36
Nagy Márton a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója a Trend FM-nek adott interjút. 
Makro / Külgazdaság Sok pénzt pakolt át a kormány: negyede kormány-kommunikációra megy
Privátbankár.hu | 2021. május 6. 07:06
Újabb átcsoportosításokról határozott a kormány, a részletek a Magyar Közlöny szerdai számából derültek ki. 
Makro / Külgazdaság 40 lélegeztető-gépet ajándékoz el Magyarország
Privátbankár.hu | 2021. május 6. 06:40
Ezúttal két országnak adunk a járvány első hullámában felvásárolt készülékekből. 
hírlevél
depositphotos