BUX
35 217.16
-0.34%
-118.00
OTP
10 850.00
-0.91%
-100.00
MOL
1 795.00
+0.06%
+1.00
RICHTER
6 510.00
+0.46%
+30.00
MTELEKOM
380.00
-1.17%
-4.00
 
2020. május 22. 06:07

A különutas svédek messze vannak a nyájimmunitástól, halálozási rátájuk pedig világviszonylatban is magas. Ugyanakkor le tudták lassítani a járványt, a karantén hiánya pedig hosszútávon pozitív társadalmi, egészségügyi és gazdasági hatásokkal járhat.

Messze van a nyájvédettségtől a svéd főváros, derül ki a Svéd Közegészségügyi Hatóság első ilyen jellegű felméréséből.

Piknikezők a stockholmi Ralambshovsparken parkban 2020. május 8-án. EPA/Henrik Montgomery Piknikezők a stockholmi Ralambshovsparken parkban 2020. május 8-án. EPA/Henrik Montgomery

Kisebb a vártnál

A The Local szerint a május elején zárult vizsgálat a stockholmiak 7,3 százalékának vérében mutatta ki a koronavírussal szembeni ellenanyagot, tehát minden 13.-14. ember kaphatta el a fertőzést és szerezhetett védettséget.

A hatóság áprilisban még azt valószínűsítette, hogy május elsejére minden negyedik stockholmi fertőzött lesz.

Bár a különbség jelentős, Anders Tegnell, a Svéd Közegészségügyi Hatóság járványügyi vezetője szerint a mostani eredmények csupán kis mértékben térnek el előrejelzéseiktől.

Ezt azzal magyarázza, hogy a vizsgálat eredménye egy korábbi áprilisi állapotot tükröz, mivel a szervezetnek néhány hét kell az ellenanyag kitermeléséhez. Úgy véli, hogy mostanáig a stockholmiak ötöde eshetett át a fertőzésen.

Ugyanakkor a főváros még ezzel az értékkel is messze lenne a nyájvédettségtől, hiszen ahhoz 60-70 százalékos fertőzöttségi szint szükséges.

Ráadásul a koronavírus esetében még kérdéses, hogy mennyi időre szereznek védettséget a fertőzöttek.

Anders Tegnell áprilisban azt is mondta, hogy Svédország egyes területei májusra elérhetik a nyájvédettséget. Ugyanakkor szerinte ezt sohasem tűzték ki célul, tehát nem része a hivatalos stratégiának.

Mi lesz a gazdasággal? 

Egyelőre arra sincs válasz, profitál-e majd a svéd gazdaság érdemben abból, hogy a kormány nem vezetett be karantént a koronavírus ellen.

A Financial Timesnak nyilatkozó elemzők többsége úgy véli, hogy

a svéd GDP a többi európai országéhoz hasonló mértékben, akár 7-10 százalékkal is eshet idén.

Ennek oka, hogy kicsi, nyitott, exportfüggő gazdaságról van szó, ráadásul a belső kereslet is a visszaesés jeleit mutatja.

Elemzők egy része szerint ugyanakkor karanténnal még nagyobb károk érnék a gazdaságotnagyobbak, mint a 2008-as válság idején.

Emellett vannak optimistább előrejelzések is: a SEB bank szerint a svéd GDP "csupán" 6,5 százalékkal csökkenhet idén, míg a karantént alkalmazó finnek és dánok gazdasága 9-10 százalékkal zuhanhat.

Az idei első negyedévből a svédek jöttek ki jobban:

míg az eurózóna GDP-je 3,8, Svédországé csupán 0,3 százalékkal mérséklődött az előző három hónaphoz képest az előzetes becslések szerint.

A skandináv ország – a nyugati világban egyedüli államként – azért folytat különutas válságkezelést, hogy megóvja társadalmi-gazdasági életét.

Csak enyhébb korlátozásokat vezetett be; az óvodák, az alapfokú iskolák, az üzletek, az éttermek és a kávézók megszorításokkal, de nyitva maradtak, a védőmaszk használata pedig továbbra sem kötelező. Az élet lelassult, de nem állt le.

Lassul a járvány

Több mutató is arra utal, hogy a járvány a karantén hiánya ellenére is lassul. (A május eleji helyzetről már írtunk korábban.) A Svéd Közegészségügyi Hatóság adatai alapján

április második fele óta csökken az intenzív ellátásra szoruló új betegek száma.

Jelenleg kevesebb mint 400 koronavírusos beteg fekszik intenzív osztályokon – ilyen alacsony értéket március végén regisztráltak legutóbb.

Április második fele óta mérséklődik a napi új halálesetek száma is. Míg egy hónappal ezelőtt több mint százan hunytak el naponta, addig az elmúlt napokban feleannyian (hétnapos átlagot tekintve).  

A koronavírushoz köthető napi új halálesetek száma hétnapos átlagban. (Forrás: Financial Times) A koronavírushoz köthető napi új halálesetek száma hétnapos átlagban. (Forrás: Financial Times)

             

Ezzel párhuzamosan április végére 0,85-re  esett a reprodukciós ráta az április eleji 1,4-ről. Ez a mutató azt jelzi, hogy átlagosan hány embernek adja át a vírust egy fertőzött.

Ha ez az érték kisebb egynél, akkor a járvány lassul, majd le is állhat.

Emellett az április végi 600-ról 500-ra mérséklődött a napi új fertőzöttek száma is hétnapos átlagot tekintve a Financial Times adatai szerint. (Ez a mutató ugyanakkor kevésbé megbízható, mivel nagyban befolyásolja a tesztelések száma – a szerk.)

Tény ugyanakkor, hogy a svéd halálozási ráta még így is magas: csütörtökig 3871-en vesztették életüket a vírussal összefüggésben, azaz egymillió lakosra mintegy 380 haláleset jut.

Ennél rosszabb mutatója csak a legfertőzöttebb államoknak, Belgiumnak, Spanyolországnak, Nagy-Britanniának, Olaszországnak és Franciaországnak van a világon.

A koronavírushoz köthető halálesetek száma millió lakosonként Svédországban a világ többi országához képest. (Forrás: Financial Times) A koronavírushoz köthető halálesetek száma millió lakosonként Svédországban a világ többi országához képest. (Forrás: Financial Times)

Azt a svéd kormány is elismerte, hogy nem sikerült megvédenie a legsebezhetőbb réteget, az idősotthonok lakóit – a halálos áldozatok mintegy fele közülük kerül ki.

Hosszútávú hasznok  

Tegnell szerint ugyanakkor Svédország holisztikusabban kezeli a kérdést más államoknál, azaz számos más, társadalmi-egészségügyi szempontot is figyelembe vesz.

A remények szerint így mentesülhetnek a karantén negatív hatásaitól, például nyitva tarthatják az iskolákat, a korábbihoz hasonló szinten tarthatják a közösségi életet, megőrizhetik a munkahelyek nagy részét.

A svédek tehát abban bíznak, hogy összességében jobban jönnek majd ki a válságból, mint azok az államok, amelyek csak a járvány leküzdésére koncentráltak.  

Hogy valóban így lesz-e, az csak közép- és hosszútávon fog kiderülni.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Megindult a csiki-csuki: ismét szigorítanak az USA-ban a vírus miatt
Wéber Balázs | 2020. július 14. 09:31
Kaliforniában be kell zárni a bárokat, múzeumokat és az éttermek benti részét a koronavírus-fertőzések növekvő száma miatt. Floridában viszont szombaton kinyitottak egy Disney Parkot. A járvány alatt 5,4 millió amerikai vesztette el egészségbiztosítását, globálisan pedig mintegy százmillióval nőhet az éhezők száma.
Makro / Külgazdaság Így esett hasra a magyar ipar
Privátbankár.hu | 2020. július 14. 09:01
Májusában az ipari termelés volumene 30,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi, magas bázistól.
Makro / Külgazdaság Váratlan cseh fordulat: a fegyvertartás mellé állt a kormány
MTI | 2020. július 14. 08:05
Alkotmányos joggá tennék a fegyveres önvédelemet és védelmet.
Makro / Külgazdaság Óvatos becslések szerint is 83-132 millió ember jut éhinségre a koronavírus miatt
MTI | 2020. július 14. 07:51
Persze az emberek nem csak a pandémia miatt éheznek, tavaly anélkül is 690 millió fő szenvedett súlyos alultápláltságtól.
Makro / Külgazdaság Megemelik az egészségügyi dolgozók bérét Franciaországban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 14. 06:51
Hét hétig tartó tárgyalások és több tüntetés után aláírták a kormány és a szakszervezetek megállapodását.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor bravózott – tovább erősödött a nagy szövetséges
Wéber Balázs | 2020. július 13. 17:16
Andrzej Duda szűk győzelmével jól jár a lengyel kormánypárt, amely most három évig szinte azt csinál, amit akar. És jól jár az Orbán-kormány is, hiszen egyik legfontosabb politikai szövetségese lett még erősebb.
Makro / Külgazdaság Orbán Dudának: kritikus fontosságú volt a győzelme
MTI | 2020. július 13. 15:35
"A magyar-lengyel barátság a közép-európai összefogás motorja és az európai politika meghatározó tényezője" - írta még a miniszterelnök a lengyel választás eredménye apropóján Dudának küldött levelében.
Makro / Külgazdaság Csúcson az új koronavírus-fertőzések száma, kötelező a maszk az üdülőszigeteken
Wéber Balázs | 2020. július 13. 13:01
Globálisan soha nem regisztráltak még annyi új koronavírus-fertőzöttet, mint tegnap. Az amerikai kontinensen a legsúlyosabb helyzet, de egyes európai országokban is növekszik az új esetek száma. Mallorcán és Ibizán kötelezővé tették a maszkviselést, a sportolást és a strandolást kivéve.
Makro / Külgazdaság Itt a bizonyíték, miért pesszimistább a PM az MNB-nél
Privátbankár.hu | 2020. július 13. 10:41
Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalán tette közzé, hogy a Pénzügyminisztérium (PM) napokban létrehozott ú,j Heti Gazdasági Indexe (HGI) szerint a második negyedévben 9,9 százalékkal csökkenhetett a magyar gazdaság teljesítménye az előző évhez képest.
Makro / Külgazdaság Trianon és pénzügyi összeomlások – ezért ő a legrosszabb amerikai elnök
Káncz Csaba | 2020. július 13. 10:36
Az első világháború utáni békerendszerekben és átláthatatlan FED megalapításában betöltött szerepe miatt Wilsont minden idők legrosszabb elnökének tartják. Ahogyan a prudens pénzpolitika mellett kardoskodó Mises Intézet leszögezi, a FED tevékenységét – a CIA-val ellentétben – nem vizsgálhatja egyetlen kongresszusi bizottság sem, mint ahogyan a mérlegeit sem auditálhatja semmilyen külső szereplő. Káncz Csaba jegyzete  
hírlevél