<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

A skandináv állam egyes területei néhány hét múlva nyájvédettséget szerezhetnek. Olaszországban és Spanyolországban egyre kevesebb a napi halálos áldozat. Az olasz kormány ma hozza nyilvánosságra a korlátozó intézkedések lazításának ütemezését. Nemzetközi összefoglalónk következik.   

Svédország egyes területei májusra elérhetik az úgynevezett nyájvédettséget, közölte Anders Tegnell, a Svéd Közegészségügyi Hatóság járványügyi vezetője a hétvégén.

Modelljeink szerint Stockholmban (a járvány epicentrumában) olyan sok immunis ember lesz, hogy annak kezd hatása lenni a járvány terjedésére

– idézte a szakembert a brit Daily Mail helyi lapokra hivatkozva, és erről számolt be a Daily Telegraph is.

Nem állt le az élet: Stockholm belvárosa 2020. április 19-én. EPA/FREDRIK SANDBERGNem állt le az élet: Stockholm belvárosa 2020. április 19-én. EPA/FREDRIK SANDBERG

Szerinte matematikai modellekről van szó, amelyek akkor adnak helyes eredményt, ha a betáplált adatok is helyesek.

Meglátjuk, hogy igazuk lesz-e

– fűzte hozzá Anders Tegnell.

A nyájimmunitás azt jelenti, hogy a közösség jelentős része, becslések szerint 60-70 százaléka védetté válik a vírussal szemben védőoltás vagy a vírusból való kigyógyulás révén – a koronavírus ellen egyelőre nincs védőoltás, ezért csak utóbbi verzió lehetséges –, többé nem fertőződhet meg és másokat sem fertőzhet meg. Így a járvány terjedése lelassul, egy idő után pedig le is áll.

Ugyanakkor a koronavírus esetében még nincs biztos válasz arra a kérdésre, hogy mennyire tartós az immunitás.   

Különutas modell

Svédország – a nyugati világban egyedüli államként – különutas válságkezelést folytat annak érdekében, hogy megóvja a társadalmi-gazdasági életet. (Interjúnkat a témában egy helyi magyarral itt olvashatják.) 

Egyrészt nem az összes embert, csupán a betegeket és időseket próbálják izolálni. Az óvodák, az alapfokú iskolák, az üzletek, az éttermek és a kávéházak továbbra is nyitva tartanak.  

Másrészt csak azokat a fertőzötteket azonosítják, akiknek súlyos az állapotuk. A többieknek azt mondják: maradjanak otthon, és várják meg, amíg meggyógyulnak. Ennek köszönhetően nem fertőznek, nem jelennek meg a statisztikában, és nem okoznak pánikot. 

A svéd stratégia tehát a jelek szerint arra épít, hogy a népesség sebezhető részét izolálja, és bízik abban, hogy az egészséges emberek előbb-utóbb úgyis immunisak lesznek.

Nemzetközi kritikák szerint ugyanakkor a svéd kormány orosz rulettet játszik, és emberéleteket tesz kockára.

Svédországban hétfő reggelig mintegy 14 ezer fertőzöttet diagnosztizáltak. A halálos áldozatok száma 1540, a regisztrált gyógyultaké 550. Az áldozatok harmada idősotthonok lakói közül kerül ki.

A halálozási rátát firtató kérdésre Anders Tegnell azt válaszolta: az idősotthonok lakóinak megvédésére vonatkozó terv vallott kudarcot, nem pedig az egész stratégia.

Javuló helyzet Dél-Európában   

Ami a többi országot illeti, Európában a legtöbb halálos áldozatot, csaknem 24 ezret Olaszországban jegyezték fel, ott a diagnosztizált fertőzöttek száma 179 ezer. Spanyolországban az áldozatok száma meghaladja a 20 ezret, és hivatalosan mintegy 200 ezer fertőzött van.

Olaszországban a vírusgörbe lefelé ível helyi egészségügyi szervezetek szerint, azaz lassul a vírus terjedése.

Hétvégén az egy nap alatt elhunytak száma ötszáz alatt volt, ami jelentős csökkenés a korábbi értékekhez képest.   

Az olasz kormány ma jelentheti be, milyen ütemben enyhíti májustól a március közepén bevezetett karantént. A járvány által leginkább sújtott északi tartományok szeretnék mielőbb újraindítani a gazdaságot.

Az adatok alapján szintén kifelé tart a válságból Spanyolország, ahol hetek óta először csökkent ötszáz alá a napi halálozások száma. Helyi egészségügyi hatóságok szerint az adatok reménykeltőek, a vírus átadása "lényegesen" csökkent.

Pedro Sánchez miniszterelnök szerint

a társadalmi érintkezés minimalizálásával sikerült jelentősen lassítani a járvány terjedését és életek tízezreit megmenteni.

A kormányfő egyelőre fenn akarja tartani a rendkívüli intézkedések többségét.

Franciaországban csaknem 20 ezren, az Egyesült Királyságban 16 ezren vesztették életüket a koronavírussal összefüggésben.

Globálisan a legrosszabb a helyzet az Egyesült Államokban, ahol 760 ezer fertőzöttet regisztráltak, és több mint 36 ezren hunytak el.

Az amerikai Johns Hopkins kórház adatai szerint világszerte mintegy 2 millió 400 ezer fertőzöttről tudnak. A koronavírussal összefüggésben eddig 165  ezren vesztették életüket, 625 ezren meggyógyultak.

Súlyos károk

A hagyományos válságkezelést folytató országokban a karantén fenntartásának súlyos társadalmi-gazdasági hatásai lehetnek, amelynek jelei már látszódnak.

Nagy-Britanniában segélyszervezetek felmérése szerint tömeges éhínség fenyeget a vírus elleni korlátozások miatt. A karantén kezdete óta terjed a családon belüli erőszak is.

A BBC korábbi riportjában olyan olaszokat mutatott be, akik elveszítették munkájukat, nincs mit enniük, és önkéntesek segítségére szorulnak. Németországban pedig a vírussal kapcsolatos aggodalmakat kezdi háttérbe szorítani a félelem a gazdasági válságtól.

A problémát a német kormány is észlelte, ezért bejelentette: május elején részlegesen újraindulhat az élet az országban. Lazított a karanténon a többi közt Ausztria, Csehország, Dánia, valamint részben Olaszország és Spanyolország is.

A magyar kormány határozatlan ideig fenntartja a kijárási korlátozásokkal járó intézkedéseket, így a szolgáltatási szektorra (boltok nyitva tartására) vonatkozókat is.

A diagnosztizált vírushordozók számát tekintve Magyarország Kuvaittal, Bahreinnel, Horvátországgal és Izlanddal, a halálos áldozatok számát tekintve Csehországgal van körülbelül egy szinten a mai adatok szerint.

Magyarországon az igazolt fertőzések száma 1984, és 199-en hunytak el a vírussal összefüggésben. 

Szakértők szerint a fertőzöttek számát mindenhol óvatosan kell kezelni, hiszen a valós szám – beszámítva azokat, akik enyhe tünetekkel vagy tünetmentesen vészelték át a betegséget, így nem diagnosztizálták őket – a hivatalos szám többszöröse lehet.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Az EU ismét elutasította az ukrán területek annektálását
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 12:32
Az Európai Unió elutasítja és elítéli, hogy Oroszország jogellenesen annektálta a kelet-ukrajnai Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja megyét, a négy régió elcsatolása sérti Ukrajna önállóságát és területi egységét - közölte az Európai Unió külügyi szolgálata (EKSZ) kedden.
Makro / Külgazdaság A nap képe: gyengéd pillanatában fotózták le Orbán Viktort
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 12:19
A miniszterelnök éppen egy cicát simogat.
Makro / Külgazdaság Szép lassan tovább olvad a gázár a tőzsdéken
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 11:14
A múlt héten a csővezetékek robbanása miatti kialakult pánik teljesen kiárazódott az európai gázárakból, és kedden tovább csökkent a tőzsdei ár.
Makro / Külgazdaság Az orosz parlament felsőháza is megszavazta az ukrán megyék annektálását
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 10:49
Ratifikálta az orosz parlament felsőháza (Szövetségi Tanács) hétfőn a négy, orosz ellenőrzés alá került ukrajnai régió Oroszországhoz való "csatlakozásáról" szóló szerződéseket.
Makro / Külgazdaság Japán felett haladt el egy észak-koreai rakéta
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 07:31
Észak-Korea kedden ismét rakétakísérletet hajtott végre, ez alkalommal közepes hatótávolságú ballisztikus rakétával, amely elhaladt Japán fölött, 2017 óta először.
Makro / Külgazdaság Megdöbbentő Magyarország oligarchásodása
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 07:20
Egyértelműen kiderült, hogy az Európai Parlament képviselői egyáltalán nem bíznak a magyar kormányban és nem hiszik el, hogy az uniós források megszerzése érdekében vállalt intézkedéseket végre is hajtják, írja a hvg.
Makro / Külgazdaság Aggasztó, amit az atomfegyverekkel tesznek az oroszok, tovább nyomulnak az ukránok
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 06:59
Ukrajnak mind a keleti, mind pedig a déli frontvonalon sikereket ért el, ami különösen fájó lehet Putyinnak. Mindez ugyanis a négy ukrán megye elszakítását célzó színjátékot aláássa. Közben aggasztó hírek jelennek meg arról, hogyan mozgat az orosz hadsereg atomfegyvereket.
Makro / Külgazdaság "Nem fagyunk meg a politikátokért” – lépéskényszerbe került az EU
Wéber Balázs | 2022. október 4. 05:31
Gázársapkát egyelőre nem vezet be az EU, de a csillagászati energiaárakon nagy profitot elérő cégeket megadóztatja, a befolyt összegből pedig a fogyasztókat támogatja. A döntés már megszületett, a végrehajtás a tagállamok feladata. Brüsszel és a kormányok tehát próbálják kezelni az energia-drágulás okozta válságot – kérdés, hogy ez elég lesz a társadalmi elégedetlenség és az erősödő EU-szkeptikus mozgalmak féken tartására.   
Makro / Külgazdaság Elengedték a zaporizzsjai atomerőmű vezérigazgatóját
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 20:13
Herszon megyében két települést is visszafoglalt az ukrán hadsereg az orosz erőktől, a beékelődést az orosz hadvezetés is megerősítette. Az oroszok elengedték a hétvégén „őrizetbe vett” atomerőmű-igazgatót. Rómában és Varsóban is bekérették az orosz nagykövetet, míg Litvánia kiutasította az orosz ügyvivőt. Ez történt a háború hétfői napján.
Makro / Külgazdaság Ki adta a legtöbb nehézfegyvert Ukrajnának? A válasz meglepő
Litván Dániel | 2022. október 3. 19:13
Nem az Egyesült Államok és nem is a NATO, hanem Oroszország volt olyan előzékeny, hogy kisegítette a hiányt szenvedő ukránokat. A zsákmányolt orosz fegyverek nélkül a harkivi és a limani győzelem sem jöhetett volna össze az ukránoknak.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG