BUX
37 317.04
+3.75%
+1 350.00
OTP
11 390.00
+5.46%
+590.00
MOL
2 012.00
+5.01%
+96.00
RICHTER
6 770.00
+1.80%
+120.00
MTELEKOM
394.00
-0.38%
-1.00
 
2020. április 20. 08:42

A skandináv állam egyes területei néhány hét múlva nyájvédettséget szerezhetnek. Olaszországban és Spanyolországban egyre kevesebb a napi halálos áldozat. Az olasz kormány ma hozza nyilvánosságra a korlátozó intézkedések lazításának ütemezését. Nemzetközi összefoglalónk következik.   

Svédország egyes területei májusra elérhetik az úgynevezett nyájvédettséget, közölte Anders Tegnell, a Svéd Közegészségügyi Hatóság járványügyi vezetője a hétvégén.

Modelljeink szerint Stockholmban (a járvány epicentrumában) olyan sok immunis ember lesz, hogy annak kezd hatása lenni a járvány terjedésére

– idézte a szakembert a brit Daily Mail helyi lapokra hivatkozva, és erről számolt be a Daily Telegraph is.

Nem állt le az élet: Stockholm belvárosa 2020. április 19-én. EPA/FREDRIK SANDBERG Nem állt le az élet: Stockholm belvárosa 2020. április 19-én. EPA/FREDRIK SANDBERG

Szerinte matematikai modellekről van szó, amelyek akkor adnak helyes eredményt, ha a betáplált adatok is helyesek.

Meglátjuk, hogy igazuk lesz-e

– fűzte hozzá Anders Tegnell.

A nyájimmunitás azt jelenti, hogy a közösség jelentős része, becslések szerint 60-70 százaléka védetté válik a vírussal szemben védőoltás vagy a vírusból való kigyógyulás révén – a koronavírus ellen egyelőre nincs védőoltás, ezért csak utóbbi verzió lehetséges –, többé nem fertőződhet meg és másokat sem fertőzhet meg. Így a járvány terjedése lelassul, egy idő után pedig le is áll.

Ugyanakkor a koronavírus esetében még nincs biztos válasz arra a kérdésre, hogy mennyire tartós az immunitás.   

Különutas modell

Svédország – a nyugati világban egyedüli államként – különutas válságkezelést folytat annak érdekében, hogy megóvja a társadalmi-gazdasági életet. (Interjúnkat a témában egy helyi magyarral itt olvashatják.) 

Egyrészt nem az összes embert, csupán a betegeket és időseket próbálják izolálni. Az óvodák, az alapfokú iskolák, az üzletek, az éttermek és a kávéházak továbbra is nyitva tartanak.  

Másrészt csak azokat a fertőzötteket azonosítják, akiknek súlyos az állapotuk. A többieknek azt mondják: maradjanak otthon, és várják meg, amíg meggyógyulnak. Ennek köszönhetően nem fertőznek, nem jelennek meg a statisztikában, és nem okoznak pánikot. 

A svéd stratégia tehát a jelek szerint arra épít, hogy a népesség sebezhető részét izolálja, és bízik abban, hogy az egészséges emberek előbb-utóbb úgyis immunisak lesznek.

Nemzetközi kritikák szerint ugyanakkor a svéd kormány orosz rulettet játszik, és emberéleteket tesz kockára.

Svédországban hétfő reggelig mintegy 14 ezer fertőzöttet diagnosztizáltak. A halálos áldozatok száma 1540, a regisztrált gyógyultaké 550. Az áldozatok harmada idősotthonok lakói közül kerül ki.

A halálozási rátát firtató kérdésre Anders Tegnell azt válaszolta: az idősotthonok lakóinak megvédésére vonatkozó terv vallott kudarcot, nem pedig az egész stratégia.

Javuló helyzet Dél-Európában   

Ami a többi országot illeti, Európában a legtöbb halálos áldozatot, csaknem 24 ezret Olaszországban jegyezték fel, ott a diagnosztizált fertőzöttek száma 179 ezer. Spanyolországban az áldozatok száma meghaladja a 20 ezret, és hivatalosan mintegy 200 ezer fertőzött van.

Olaszországban a vírusgörbe lefelé ível helyi egészségügyi szervezetek szerint, azaz lassul a vírus terjedése.

Hétvégén az egy nap alatt elhunytak száma ötszáz alatt volt, ami jelentős csökkenés a korábbi értékekhez képest.   

Az olasz kormány ma jelentheti be, milyen ütemben enyhíti májustól a március közepén bevezetett karantént. A járvány által leginkább sújtott északi tartományok szeretnék mielőbb újraindítani a gazdaságot.

Az adatok alapján szintén kifelé tart a válságból Spanyolország, ahol hetek óta először csökkent ötszáz alá a napi halálozások száma. Helyi egészségügyi hatóságok szerint az adatok reménykeltőek, a vírus átadása "lényegesen" csökkent.

Pedro Sánchez miniszterelnök szerint

a társadalmi érintkezés minimalizálásával sikerült jelentősen lassítani a járvány terjedését és életek tízezreit megmenteni.

A kormányfő egyelőre fenn akarja tartani a rendkívüli intézkedések többségét.

Franciaországban csaknem 20 ezren, az Egyesült Királyságban 16 ezren vesztették életüket a koronavírussal összefüggésben.

Globálisan a legrosszabb a helyzet az Egyesült Államokban, ahol 760 ezer fertőzöttet regisztráltak, és több mint 36 ezren hunytak el.

Az amerikai Johns Hopkins kórház adatai szerint világszerte mintegy 2 millió 400 ezer fertőzöttről tudnak. A koronavírussal összefüggésben eddig 165  ezren vesztették életüket, 625 ezren meggyógyultak.

Súlyos károk

A hagyományos válságkezelést folytató országokban a karantén fenntartásának súlyos társadalmi-gazdasági hatásai lehetnek, amelynek jelei már látszódnak.

Nagy-Britanniában segélyszervezetek felmérése szerint tömeges éhínség fenyeget a vírus elleni korlátozások miatt. A karantén kezdete óta terjed a családon belüli erőszak is.

A BBC korábbi riportjában olyan olaszokat mutatott be, akik elveszítették munkájukat, nincs mit enniük, és önkéntesek segítségére szorulnak. Németországban pedig a vírussal kapcsolatos aggodalmakat kezdi háttérbe szorítani a félelem a gazdasági válságtól.

A problémát a német kormány is észlelte, ezért bejelentette: május elején részlegesen újraindulhat az élet az országban. Lazított a karanténon a többi közt Ausztria, Csehország, Dánia, valamint részben Olaszország és Spanyolország is.

A magyar kormány határozatlan ideig fenntartja a kijárási korlátozásokkal járó intézkedéseket, így a szolgáltatási szektorra (boltok nyitva tartására) vonatkozókat is.

A diagnosztizált vírushordozók számát tekintve Magyarország Kuvaittal, Bahreinnel, Horvátországgal és Izlanddal, a halálos áldozatok számát tekintve Csehországgal van körülbelül egy szinten a mai adatok szerint.

Magyarországon az igazolt fertőzések száma 1984, és 199-en hunytak el a vírussal összefüggésben. 

Szakértők szerint a fertőzöttek számát mindenhol óvatosan kell kezelni, hiszen a valós szám – beszámítva azokat, akik enyhe tünetekkel vagy tünetmentesen vészelték át a betegséget, így nem diagnosztizálták őket – a hivatalos szám többszöröse lehet.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Fitch: példátlan mértékű költségvetési ösztönző programok vannak
MTI | 2020. június 3. 20:55
A Fitch Ratings úgy számol, hogy a koronavírus-járvány világgazdasági hatásainak enyhítését célzó költségvetési ösztönző programok értéke már jelentősen meghaladja a globális pénzügyi válság idején alkalmazott élénkítő intézkedésekét.
Makro / Külgazdaság Repülési tilalom lesz az USA-ban a kínai utasszállítókra
MTI | 2020. június 3. 20:13
Az Egyesült Államok június 16-tól betiltja kínai utasszállító repülőgépek berepülését az országba - jelentette be az amerikai közlekedési minisztérium szerdán.  
Makro / Külgazdaság Bilincs lesz az iskolákban, kamerák nem
Kormos Olga | 2020. június 3. 17:16
Az eredeti elképzeléssel ellentétben még sem szerelnek fel kamerákat az iskolákban. "Csak" iskolaőröket vezényelnek – első körben – 500 iskolába, melyek harmada szakiskola. Az iskolai erőszak megszüntetésére és megelőzésére összeállított törvényjavaslat már a parlament előtt. 
Makro / Külgazdaság Nemzetgazdasági érdekből nyílhat új kaszinó a Balatonnál
Vég Márton | 2020. június 3. 16:53
A jövőben már az eddigi 5 helyett 7 kaszinója lehet annak a megbízható szerencsejáték-szervezőnek, akivel a kormány megállapodik. Valahol Nyugat-Magyarországon pedig egy új kaszinó is nyílhat, nem lenne meglepő, ha valamelyik balatoni település lenne a befutó.
Makro / Külgazdaság A jósoltnál jóval kisebbet zuhant a foglalkoztatás az USA-ban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. június 3. 15:57
9 millió helyett "csak" 2 millió 760 ezerrel esett a foglalkoztatottak száma.
Makro / Külgazdaság 400 ezerrel több munkanélküli lett az EU-ban, de Magyarország még viszonylag jól áll
Wéber Balázs | 2020. június 3. 15:16
Hivatalosan mintegy 400 ezerrel nőtt az állástalanok száma az EU-ban egyetlen hónap alatt, a valós szám azonban ennél lényegesen nagyobb lehet. Bár a munkanélküliség itthon is jelentősen, 4,1 százalékra emelkedett, ez még mindig a hatodik legalacsonyabb érték az EU-ban. 
Makro / Külgazdaság A svéd járványügyi vezető szerint komolyabb korlátozások kellettek volna
Privátbankár.hu | 2020. június 3. 13:40
Svédország vizsgálatot ígér az ország járványügyi stratégiája ügyében. Anders Tegnell, a svédek vezető epidemológusa pedig úgy véli, hogy az országnak keményebb korlátozásokat kellett volna bevezetni a koronavírus elleni küzdelemben a magas halálozási ráta elkerülése érdekében.
Makro / Külgazdaság Új mestertervet főzött ki Trump Kína bekerítésére
Káncz Csaba | 2020. június 3. 10:31
Az amerikai elnök terve szerint a szeptemberi csúcsból egy Washington által vezetett új, Peking ellenes globális koalíció születhet. A Fehér Ház Ázsiában Dél-Korea és India felé szeretné terelni azokat a beszállítói láncokat, amelyeket kivonatna Kínából. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Példátlan munkanélküliségi hullámot okozott a karantén Németországban
Wéber Balázs | 2020. június 3. 09:51
Áprilisban csaknem 120 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma Németországban csak a koronavírus ellenes korlátozások miatt egy friss tanulmány szerint. Ekkora növekedésre korábban nem volt példa. Spanyolországban a járvány kezdetén 300 ezerrel emelkedett az álláskeresők száma.
Makro / Külgazdaság Aki tud, várjon péntekig a tankolással
Privátbankár.hu | 2020. június 3. 09:41
Literenként ugyanis átlagban 2 forinttal kerül majd kevesebbe, 338 forintba a benzin június 5-étől. A gázolaj ára viszont nem változik, marad 351 forint.
Friss
hírlevél