<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

A skandináv állam egyes területei néhány hét múlva nyájvédettséget szerezhetnek. Olaszországban és Spanyolországban egyre kevesebb a napi halálos áldozat. Az olasz kormány ma hozza nyilvánosságra a korlátozó intézkedések lazításának ütemezését. Nemzetközi összefoglalónk következik.   

Svédország egyes területei májusra elérhetik az úgynevezett nyájvédettséget, közölte Anders Tegnell, a Svéd Közegészségügyi Hatóság járványügyi vezetője a hétvégén.

Modelljeink szerint Stockholmban (a járvány epicentrumában) olyan sok immunis ember lesz, hogy annak kezd hatása lenni a járvány terjedésére

– idézte a szakembert a brit Daily Mail helyi lapokra hivatkozva, és erről számolt be a Daily Telegraph is.

Nem állt le az élet: Stockholm belvárosa 2020. április 19-én. EPA/FREDRIK SANDBERGNem állt le az élet: Stockholm belvárosa 2020. április 19-én. EPA/FREDRIK SANDBERG

Szerinte matematikai modellekről van szó, amelyek akkor adnak helyes eredményt, ha a betáplált adatok is helyesek.

Meglátjuk, hogy igazuk lesz-e

– fűzte hozzá Anders Tegnell.

A nyájimmunitás azt jelenti, hogy a közösség jelentős része, becslések szerint 60-70 százaléka védetté válik a vírussal szemben védőoltás vagy a vírusból való kigyógyulás révén – a koronavírus ellen egyelőre nincs védőoltás, ezért csak utóbbi verzió lehetséges –, többé nem fertőződhet meg és másokat sem fertőzhet meg. Így a járvány terjedése lelassul, egy idő után pedig le is áll.

Ugyanakkor a koronavírus esetében még nincs biztos válasz arra a kérdésre, hogy mennyire tartós az immunitás.   

Különutas modell

Svédország – a nyugati világban egyedüli államként – különutas válságkezelést folytat annak érdekében, hogy megóvja a társadalmi-gazdasági életet. (Interjúnkat a témában egy helyi magyarral itt olvashatják.) 

Egyrészt nem az összes embert, csupán a betegeket és időseket próbálják izolálni. Az óvodák, az alapfokú iskolák, az üzletek, az éttermek és a kávéházak továbbra is nyitva tartanak.  

Másrészt csak azokat a fertőzötteket azonosítják, akiknek súlyos az állapotuk. A többieknek azt mondják: maradjanak otthon, és várják meg, amíg meggyógyulnak. Ennek köszönhetően nem fertőznek, nem jelennek meg a statisztikában, és nem okoznak pánikot. 

A svéd stratégia tehát a jelek szerint arra épít, hogy a népesség sebezhető részét izolálja, és bízik abban, hogy az egészséges emberek előbb-utóbb úgyis immunisak lesznek.

Nemzetközi kritikák szerint ugyanakkor a svéd kormány orosz rulettet játszik, és emberéleteket tesz kockára.

Svédországban hétfő reggelig mintegy 14 ezer fertőzöttet diagnosztizáltak. A halálos áldozatok száma 1540, a regisztrált gyógyultaké 550. Az áldozatok harmada idősotthonok lakói közül kerül ki.

A halálozási rátát firtató kérdésre Anders Tegnell azt válaszolta: az idősotthonok lakóinak megvédésére vonatkozó terv vallott kudarcot, nem pedig az egész stratégia.

Javuló helyzet Dél-Európában   

Ami a többi országot illeti, Európában a legtöbb halálos áldozatot, csaknem 24 ezret Olaszországban jegyezték fel, ott a diagnosztizált fertőzöttek száma 179 ezer. Spanyolországban az áldozatok száma meghaladja a 20 ezret, és hivatalosan mintegy 200 ezer fertőzött van.

hirdetés

Olaszországban a vírusgörbe lefelé ível helyi egészségügyi szervezetek szerint, azaz lassul a vírus terjedése.

Hétvégén az egy nap alatt elhunytak száma ötszáz alatt volt, ami jelentős csökkenés a korábbi értékekhez képest.   

Az olasz kormány ma jelentheti be, milyen ütemben enyhíti májustól a március közepén bevezetett karantént. A járvány által leginkább sújtott északi tartományok szeretnék mielőbb újraindítani a gazdaságot.

Az adatok alapján szintén kifelé tart a válságból Spanyolország, ahol hetek óta először csökkent ötszáz alá a napi halálozások száma. Helyi egészségügyi hatóságok szerint az adatok reménykeltőek, a vírus átadása "lényegesen" csökkent.

Pedro Sánchez miniszterelnök szerint

a társadalmi érintkezés minimalizálásával sikerült jelentősen lassítani a járvány terjedését és életek tízezreit megmenteni.

A kormányfő egyelőre fenn akarja tartani a rendkívüli intézkedések többségét.

Franciaországban csaknem 20 ezren, az Egyesült Királyságban 16 ezren vesztették életüket a koronavírussal összefüggésben.

Globálisan a legrosszabb a helyzet az Egyesült Államokban, ahol 760 ezer fertőzöttet regisztráltak, és több mint 36 ezren hunytak el.

Az amerikai Johns Hopkins kórház adatai szerint világszerte mintegy 2 millió 400 ezer fertőzöttről tudnak. A koronavírussal összefüggésben eddig 165  ezren vesztették életüket, 625 ezren meggyógyultak.

Súlyos károk

A hagyományos válságkezelést folytató országokban a karantén fenntartásának súlyos társadalmi-gazdasági hatásai lehetnek, amelynek jelei már látszódnak.

Nagy-Britanniában segélyszervezetek felmérése szerint tömeges éhínség fenyeget a vírus elleni korlátozások miatt. A karantén kezdete óta terjed a családon belüli erőszak is.

A BBC korábbi riportjában olyan olaszokat mutatott be, akik elveszítették munkájukat, nincs mit enniük, és önkéntesek segítségére szorulnak. Németországban pedig a vírussal kapcsolatos aggodalmakat kezdi háttérbe szorítani a félelem a gazdasági válságtól.

A problémát a német kormány is észlelte, ezért bejelentette: május elején részlegesen újraindulhat az élet az országban. Lazított a karanténon a többi közt Ausztria, Csehország, Dánia, valamint részben Olaszország és Spanyolország is.

A magyar kormány határozatlan ideig fenntartja a kijárási korlátozásokkal járó intézkedéseket, így a szolgáltatási szektorra (boltok nyitva tartására) vonatkozókat is.

A diagnosztizált vírushordozók számát tekintve Magyarország Kuvaittal, Bahreinnel, Horvátországgal és Izlanddal, a halálos áldozatok számát tekintve Csehországgal van körülbelül egy szinten a mai adatok szerint.

Magyarországon az igazolt fertőzések száma 1984, és 199-en hunytak el a vírussal összefüggésben. 

Szakértők szerint a fertőzöttek számát mindenhol óvatosan kell kezelni, hiszen a valós szám – beszámítva azokat, akik enyhe tünetekkel vagy tünetmentesen vészelték át a betegséget, így nem diagnosztizálták őket – a hivatalos szám többszöröse lehet.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ismét PCR-teszt kell az Angliába utazóknak
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 06:50
Az életbe lépett új szabályozás alapján ismét PCR típusú koronavírus-szűrésnek kell alávetniük magukat érkezésük után mindazoknak, akik külföldről Angliába utaznak, és a negatív teszteredmény megérkezéséig a beutazóknak tartózkodási helyükön elkülönítésben kell maradniuk.
Makro / Külgazdaság Az Európai Unió egyes kormányai aláássák a média függetlenségét
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 06:15
Az Európai Unió mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a média betölthesse alapvető szerepét a demokráciában - hangsúlyozta Vera Jourová értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztos az Európai Bizottság által létrehozott Európai Hírmédia Fórum konferenciáján.
Makro / Külgazdaság Mi lesz a németországi atombombákkal? Peking már gyanakodva néz Berlinre
Káncz Csaba | 2021. november 30. 05:34
Az új német kormány eltökéltnek tűnik, hogy a politikai viták ellenére a kiöregedő Tornado vadászgépek helyébe is nukleáris csapásmérésre alkalmas vadászgépeket szerezzen be 2022-ben. Pekinggel összevetve a dokumentum hangneme jóval szívélyesebb Moszkvával szemben. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Ismét megválasztották a svéd miniszterelnöknőt
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 19:01
Ismét Magdalena Anderssont választotta miniszterelnökké Svédországban a parlament hétfőn, így hivatalosan is ő lehet az első nő a kormány élén az ország történetében.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: újabb országban jelent meg az omikron
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 18:29
Egyre súlyosbodik a koronavírus-járvány Csehországban, a laboratóriumi vizsgálatok megerősítették az új vírusmutáció, az omikron megjelenését is - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján hétfőn nyilvánosságra hozott adatokból.
Makro / Külgazdaság A 2022-es csapdája – hogyan mászik ki ebből a világ?
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 18:14
2021-ben eljött a sokak által várt talpraállás, a boltok kinyithattak, az ingázók visszaülhettek az irodájukba, sőt, a legmerészebbek még nyaralni is elmentek. De az égbe szökő energiaárak, a magas adósságállományok és a csúcson túljutott növekedés közepette mégsem jelenthettük ki, hogy a dolgok visszazökkentek a rendes kerékvágásba. A Fidelity International szerint a döntéshozók a 22-es csapdájával néznek szembe: infláció vagy növekedés? A kamatok alacsonyabbak lesznek, és tartósabban, mint gondolták, a Kínai „közös jólét” program hosszú távú lehetőségeket kínál, a klímaválság pedig rányomja bélyegét az eszközallokációra
Makro / Külgazdaság A brutálisan dráguló energiaárak miatt dőlt meg egy 30 éves rekord Németországban
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 16:17
Az előzetes adatok alapján Németországban tovább emelkedett az infláció novemberben a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis hétfői jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Itt a bejelentés: megkezdték a vakcinafejlesztést a szupermutáns ellen
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 16:07
Ez a standard eljárás része. Nem biztos, hogy végül szükség lesz új vakcinára.
Makro / Külgazdaság Újabb ország zárkózik be az omikron miatt
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 14:58
Japán keddtől  várhatóan hónapra lezárja határait a külföldiek előtt, és a hazatérők esetében is szigorít, hogy "elkerülje a legrosszabb forgatókönyvet" a koronavírus omikron variánsának terjedése miatt - jelentette ki Kisida Fumio japán kormányfő.
Makro / Külgazdaság Átadták, de 168 milliót még költenek Lázár János álmára, a tram-trainre
Székely Sarolta | 2021. november 29. 14:41
Hétfőn indult el első útjára a hódmezővásárhelyi tram-train, ám egy friss közbeszerzési hirdetmény alapján még egyáltalán nem teljes a hozzá kapcsolódó infrastruktúra. 
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló