<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A németek eddig fegyelmezetten tűrték az egy hónapja tartó karantént, de lassan kezdik elveszíteni a türelmüket – állítja több kutatás. Aggódnak a gazdasági válság miatt, belefásulnak a bezártságba és egyre többször hagyják el a lakásukat.

Megváltozott a németek koronavírussal kapcsolatos attitűdje – derül ki az Erfurti Egyetem pszichológusa és a berlini Robert Koch Intézet közös tanulmányából.

Cornelia Betsch hétről hétre 1000 embert kérdez arról, miként éli meg a járvány lassítása érdekében hozott korlátozásokat.

Napnyugta a Frankfurter Allee-n Berlinben 2020. április 7-én. EPA/CLEMENS BILANNapnyugta a Frankfurter Allee-n Berlinben 2020. április 7-én. EPA/CLEMENS BILAN

A szakember, akinek kutatását a Spiegel ismertette, azt állítja, hogy a válság első öt hetében minden „jól alakult”. A németek tájékozottnak mutatkoztak, egyre többet tudtak a vírus jelentette kockázatról, és megértőnek bizonyultak a korlátozásokkal szemben.

Egyre kevésbé a vírustól félnek

A legutolsó felmérés szerint azonban mostanra valami megváltozott: egyre kevésbé félnek a koronavírustól, és egyre nehezebben viselik a karantént.

Míg a korábbi hetekben a megkérdezettek hatvan százaléka számolt be ilyen félelemről, legutóbb „csak” 52 százaléka tette ezt.

A járvánnyal kapcsolatos aggodalmak helyét egyre inkább a gazdasági visszaeséssel kapcsolatos félelmek veszik át.

54-ről 45 százalékra csökkent azok aránya, akik állandóan a járvánnyal vannak elfoglalva, és egyre többen vélik úgy, hogy túlzottak a korlátozó intézkedések.

Különösen a fiatalok számoltak be unalomról, magányról és a jövőre vonatkozó aggodalmakról.

Egyre többet mozognak

Hasonló fejleményekről árulkodik az a felmérés, amely a mobiltelefonok adatai alapján rögzíti a németek „mozgáskedvét”. (Az adatokat a Deutsche Telekom bocsátotta rendelkezésre kutatási céllal.)

Míg hetekig fegyelmezetten otthon maradtak az emberek, most kezdik elhagyni a lakásaikat – állítja Dirk Brockmann, a kutatás vezetője, a berlini Humboldt Egyetem tanára. A mobilitás mintegy 40 százalékkal nőtt.

Aligha véletlen, ha két teljesen különböző forrás ennyire hasonló eredményt mutat

– mondta Brockmann a német lapnak a két kutatásra utalva.

Szerinte figyelembe kell venni a hangulatváltozást, és tudatosítani kell az emberekben, hogy nem tehetik kockára az eddig elért eredményeket.

Több alkoholista és öngyilkos lehet

Egy harmadik tanulmány, amely a német belügyminisztérium számára készült a pszichoszociális és szociológiai hatásokról, szintén arra figyelmeztet, hogy egyre többen belefáradnak az elszigeteltségbe, aminek súlyos következményei lehetnek.

A bezártság és a tartós, nagy feszültség következtében ugyanis megrendülhet a válságkezelés társadalmi támogatottsága.

Megkérdőjeleződhet a korlátozások hasznosságába és jogosságába vetett hit, tömeges méretet ölthet a szabályáthágás 

– idézte a tanulmányt a német Tagesspiegel. A kockázatok között említik az alkoholfogyasztás és az öngyilkosságok számának növekedését.

Az elemzés szerint a legfontosabb alapszabály, hogy

minél rövidebb ideig tart a bezártság, annál jobb a lelki egészség.

Ha Húsvét után is fenn kell tartani a korlátozásokat, akkor még fontosabb lesz a világos és egységes kormányzati kommunikáció a társadalmi bizalom megőrzéséhez – figyelmeztetnek.

Alacsonyabb halálozási ráta

Egy másik német felmérés, amelyet egy fertőzött településen végeztek, pedig arra utal, hogy a korlátozásokat okozó koronavírus nem is annyira halálos, mint eddig hitték:     

az előzetes eredmények szerint a vizsgált emberek hetede immunitást szerzett a vírussal szemben, a halálozási ráta pedig jóval alacsonyabb az eddig ismertnél.

Bár Németországban is felerősödtek azok a hangok, amelyek – a katasztrofális gazdasági következményektől tartva – a szigor lazítását kérték, a német kormány erre egyelőre nem hajlandó.

Ausztria, Csehország és Dánia viszont óvatosan, de enyhít a karanténon: úgy akarják újraindítani a gazdasági-társadalmi életet, hogy közben kordában akarják tartani a járványt.

A Johns Hopkins Egyetem adatai szerint Németországban szombat estig 124 ezer koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak. A betegséggel összefüggésben több mint 2700-an hunytak el, mintegy 54 ezren meggyógyultak.

A járvány nyomán bevezetett korlátozások miatt a német GDP 10 százalékkal zuhanhat az idei második negyedévben.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság 320 800 forint az átlagos nettó bér: Ön is hazavisz ennyit?
Privátbankár.hu | 2022. január 25. 09:01
2021 novemberében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 482 400, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 320 800 forint volt, mindkettő 10,1 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.
Makro / Külgazdaság Sokan csalódtak Joe Bidenben
Privátbankár.hu | 2022. január 25. 08:10
Megcsappant Joe Biden amerikai elnök népszerűsége a hivatalba kerülése óta eltelt egy évben a fekete bőrű szavazók körében is, pedig ez a társadalmi csoport kulcsszerepet játszott abban, hogy a Fehér Házba kerülhessen - jelentette hétfőn az AP amerikai hírügynökség egy újabb felmérésre hivatkozva.
Makro / Külgazdaság 170 milliót ad a kormány a mezei őrszolgálatok fejlesztésére
Privátbankár.hu | 2022. január 25. 07:13
A pénzen kilenc település osztozik.
Makro / Külgazdaság Még könnyebben lehet Angliába utazni februártól
Privátbankár.hu | 2022. január 25. 06:25
Februárban szűnik meg a külföldről Angliába utazók érkezés utáni koronavírus-tesztelési kötelezettsége - jelentette be hétfőn Grant Shapps brit közlekedési miniszter. A kötelező teszt megszűnéséről Shapps tájékoztatása előtt nem sokkal Boris Johnson miniszterelnök is szólt, de ő időpontot még nem említett.
Makro / Külgazdaság Ez már a válság végének jele? Egyre többet repülnek az osztrákok
Elek Lenke | 2022. január 24. 18:36
A világjárvány miatt az első negyedévben tapasztalt nagyon alacsony utasforgalom után az osztrákok töretlen nyaralás alatti utazási hajlandósága 2022 nyarán az utasok számának jelentős növekedéséhez vezethet. 2022-ben a bizakodó előrejelzések szerint mintegy 17 millió utas fordul meg a bécsi reptéren - legalábbis ezek a reményteljes előrejelzések.
Makro / Külgazdaság Elhunyt Csollány Szilveszter - 51 éves volt
Privátbankár.hu | 2022. január 24. 17:54
Halálának hírét a Magyar Torna Szövetség és a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) jelentette be hétfőn.
Makro / Külgazdaság Pórul járhat, ha nem így biztosítja be az elektromos autóját
Privátbankár.hu | 2022. január 24. 17:33
Tavaly nem egészen egy év alatt több mint másfélszeresére emelkedett a közúti forgalomban lévő tisztán elektromos gépkocsik száma. Bár számtalan anyagi és egyéb érv szól az elektromos autók vásárlása mellett, a vásárlás mérlegelésekor nem szabad megfeledkezni az olyan költségekről sem, mint a gépjármű biztosításai, illetve, hogy a casco egyes esetekben kötelező is lehet – emlékeztet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).
Makro / Külgazdaság Súlyos következményekkel fenyegette meg Putyint Brüsszel
Privátbankár.hu | 2022. január 24. 17:12
Az EU Külügyi Tanácsa szerint a befolyási övezetek fogalmának nincs helye a 21. században, egy esetleges orosz támadás Ukrajna ellen pedig "súlyos következményekkel" járna - azt nem részletezték, melyekkel. A Kreml szerint ugyanakkor a NATO keleti szárnyának megerősítése fokozza a feszültséget.
Makro / Külgazdaság Mennyire árt a pénzözön a sportban? - Steinmetz Ádám lesz Klasszis Klubunk következő vendége
Székely Sarolta | 2022. január 24. 16:49
A hazai rendezésű kézilabda Európa-bajnokságon sem sikerült a várt eredményt elérni, holott nem álmodtak nagyot a szakvezetők: a legjobb nyolcba jutást tartották reális célnak. Ehelyett a csoportjából sem tudott továbbjutni a férfi kéziválogatott. Százmilliárdok mentek a sportágba, de az eredmények nem jönnek. Hogy lehet ennyi pénzt ilyen rosszul elkölteni? Többek között erre is választ keresünk Klasszis Klubunk következő rendezvényén.
Makro / Külgazdaság Nagyon jó hír jött az Angliába utazóknak
Privátbankár.hu | 2022. január 24. 16:29
Az oltottaknak hamarosan már nem kell teszteltetni magukat érkezés után.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló