TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Svédország nem vezetett be karantént a koronavírus miatt, mégis le tudta lassítani a járvány terjedését. Halálozási rátája szomszédainál magasabb, a nagy nyugat- és dél-európai országok többségénél viszont alacsonyabb. Egy helyi magyar szerint a svédek egyre lazábbak, sokan vannak az utcákon.

Új információkat közöltek a svéd egészségügyi hatóságok a koronavírus-járvány alakulásáról a fertőzés epicentrumában, Stockholmban.

Stockholm, 2020. április 22. EPA/ANDERS WIKLUND Stockholm, 2020. április 22. EPA/ANDERS WIKLUND

Lassul a járvány

Az adatok, amelyeket a The Local idézett, de itt is elérhetők, azt mutatják, hogy

az elmúlt hetekben stagnált, majd lassult a járvány a svéd fővárosban.

Pedig a svéd kormány nem vonta karantén alá az országot, csupán relatív enyhe korlátozásokat vezetett be a mindennapi életben.

Björn Eriksson, a stockholmi egészségügy vezetője szerint a koronavírushoz köthető új halálesetek száma lassan, de hétről-hétre csökken.

A kórházban kezelt stockholmi koronavírusos betegek száma április közepéig nőtt, utána azonban szintén mérséklődött. Míg múlt hónap közepén 1102 ember volt kórházban, május elején 955.

Április közepe óta stagnál, illetve csökken az intenzív osztályon fekvők száma is, amely május elejére 200 alá esett a korábbi 220-230-ról. Az intenzív ellátásban továbbra is vannak szabad ágyak, azaz

a járvány karantén nélkül sem terhelte túl a svéd egészségügyet.

A vírushordozók többsége feltehetően otthon, enyhe tünetekkel vagy tünetmentesen vészelte át a vírust: a Svéd Közegészségügyi Hatóság becslései szerint a fertőzöttek valós száma 75-szöröse lehet a diagnosztizált esetek számának, a vírust a fővárosban élők negyede már elkapta.  

A járvány lassulását jelzi az is, hogy

a reprodukciós ráta az április eleji 1,4-ről 0,85-re esett április végére a Svéd Közegészségügyi Hatóság szerint.

Ez jobb adat, mint a dánoké (0,9), akik egy hónapig szigorú karantén alatt éltek.

A reprodukciós ráta azt mutatja meg, hogy egy fertőzött átlagosan hány embernek adja át a vírust. Ha ez az érték kisebb egynél, akkor a járvány lassul, majd le is állhat.

A svédek tehát kijárási korlátozások nélkül is jobb eredményt értek el déli szomszéduknál.

Magas-e a halálozási ráta? 

Ugyanakkor a többi skandináv államban jóval kevesebb a halálos áldozat, mint Svédországban, és

lényegesen alacsonyabb a lakosságszámhoz viszonyított halálozási ráta.   

Míg ma reggeli adatok szerint Svédországban 2974-en hunytak el a vírussal összefüggésben, Dániában 506-an, Finnországban 252-en, Norvégiában 216-an.

A New York Times statisztikái szerint a százezer lakosra jutó halálesetek száma a svédeknél 28,9, a dánoknál 8,7, a finneknél 4,6, a norvégoknál 4,1.

A hónapokra bezárkózó nyugat- és dél-európai országok többségénél azonban jobban áll  Svédország.

Belgiumban 73, Spanyolországban 55,3, Olaszországban 49,1, az Egyesült Királyságban 45,2, Franciaországban pedig 38,5 a halálozási ráta.

A svéd hatóságok szerint a szomszédokhoz képest magas halálozás oka nem a különutas stratégia, hanem az, hogy nem tudták eléggé megvédeni az idősotthonok lakóit annak ellenére, hogy kitiltották onnan a látogatókat.          

Statisztikák szerint a vírus több mint ötszáz, időseket gondozó intézményben jelent meg országszerte, Stockholmban pedig az áldozatok több mint fele élt ilyen otthonokban.

Nem állt le az élet 

Ennyit a számokról – de milyen az élet a mindennapokban?

Svédország – a nyugati világban egyedüli államként – különutas válságkezelést folytat annak érdekében, hogy megóvja a társadalmi-gazdasági életet.

Egyrészt a kormány az embereket otthoni munkára, a közösségi távolságtartás és a higiénia betartására, valamint arra ösztönzi, hogy a betegség legkisebb jele esetén maradjanak otthon.

Ugyanakkor nem alkalmaz szankciókat, nem kéri védőmaszk viselését, és bízik a társadalom együttműködésében.

A kormány nem vezetett be karantént sem: az óvodák, az alapfokú iskolák, az üzletek, az éttermek és a kávézók megszorításokkal, de továbbra is nyitva vannak. Az élet lelassult, de nem állt le. 

Nagyon leengedtek az emberek, legalábbis itt Sigtunában (stockholmi külváros – a szerk.). Szinte minden gyerek jár oviba, iskolába. Óvatosságból, egészségesen már csak nagyon kevesen maradnak otthon. Végre jó az idő, Sigtuna ráadásul üdülőváros, sokan vannak az utcákon. Néhányan hordanak maszkot, de nem jellemző

- mondta a Privátbankár.hu-nak Gonda Zsuzsanna svédországi magyar újságíró, aki egy helyi óvodában dolgozik.

A hatóságok egyúttal próbálják megértetni az emberekkel – tette hozzá –, hogy nem szabad túlzottan lazítani. Például arra kérik őket, hogy ne tervezzenek utazást nyárra.

Intézményi szinten nem látom a leengedést. Sigtunában a gyógyszertárak az utcán várakoztatják az embereket, összepakolják és kiviszik nekik az árut. Ezt az egyik élelmiszerbolt is megteszi, ha a vevő kéri.

A svédek továbbra is bíznak kormányukban: több mint hetven százalékuk támogatja a válságkezelési stratégiát. 

A lakosság negyede immunis 

Anders Tegnell, a Svéd Közegészségügyi Hatóság járványügyi vezetője korábban azt mondta, hogy májusra Stockholmban olyan sok immunis ember lesz, hogy elérhetik a nyájvédettséget (a közösségi immunitást a vírussal szemben).

Egy e heti interjúban ugyanakkor hozzátette: a teljes nyájvédettség országosan nem reális, hiszen a betegség nem fog eltűnni.

Ugyanakkor ha a lakosság egy része, 20-25 százaléka már immunis lesz – most érjük el ezt az értéket –, akkor annak nagy hatása lesz a terjedés sebességére

- jelentette ki. Ha a járvány tovább lassul, az immunitás pedig tovább növekszik, akkor az eddigi korlátozásokat is feloldhatják.

Tegnell szerint a svéd halálozási ráta valóban aggasztó, ugyanakkor Svédország holisztikusabban kezeli a kérdést más államoknál.

Pozitívum, hogy nyitva tudjuk tartani az iskolákat, ami nagyon fontos a gyerekek egészsége szempontjából. Pozitívum, hogy munkában tudunk tartani nagyon sok embert, hiszen az állás elvesztése szintén nagyon veszélyes az egészségre.

Szerinte nem igaz, hogy egyes életeket előnyben részesítettek más életekkel szemben.    

Kevesebb járulékos kár  

Johan Giesecke epidemológus, a svéd kormány és az Egészségügyi Világszervezet tanácsadója szerint sok ország, amely karantént vezetett be, csak „kitolta” a haláleseteket későbbre. Feltételezése szerint egy év múlva ezen országok halálozási mutatói nagyjából megegyeznek majd a svéd értékekkel.

A különbség az – tette hozzá  –, hogy Svédországot kevésbé érintik majd a karantén negatív hatásai.

Feltehetően jobb állapotban lesz a gazdasága, kevesebb öngyilkos, valamint kevesebb pszichés és olyan beteg lesz, aki kárt szenvedett, mivel a koronavírusra hivatkozva elhalasztották a kezelését.

Ráadásul – véli Johan Giesecke – Svédország nem zárta be az embereket, és nem kezelte őket gyerekekként.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél