<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Svédország nem vezetett be karantént a koronavírus miatt, mégis le tudta lassítani a járvány terjedését. Halálozási rátája szomszédainál magasabb, a nagy nyugat- és dél-európai országok többségénél viszont alacsonyabb. Egy helyi magyar szerint a svédek egyre lazábbak, sokan vannak az utcákon.

Új információkat közöltek a svéd egészségügyi hatóságok a koronavírus-járvány alakulásáról a fertőzés epicentrumában, Stockholmban.

Stockholm, 2020. április 22. EPA/ANDERS WIKLUNDStockholm, 2020. április 22. EPA/ANDERS WIKLUND

Lassul a járvány

Az adatok, amelyeket a The Local idézett, de itt is elérhetők, azt mutatják, hogy

az elmúlt hetekben stagnált, majd lassult a járvány a svéd fővárosban.

Pedig a svéd kormány nem vonta karantén alá az országot, csupán relatív enyhe korlátozásokat vezetett be a mindennapi életben.

Björn Eriksson, a stockholmi egészségügy vezetője szerint a koronavírushoz köthető új halálesetek száma lassan, de hétről-hétre csökken.

A kórházban kezelt stockholmi koronavírusos betegek száma április közepéig nőtt, utána azonban szintén mérséklődött. Míg múlt hónap közepén 1102 ember volt kórházban, május elején 955.

Április közepe óta stagnál, illetve csökken az intenzív osztályon fekvők száma is, amely május elejére 200 alá esett a korábbi 220-230-ról. Az intenzív ellátásban továbbra is vannak szabad ágyak, azaz

a járvány karantén nélkül sem terhelte túl a svéd egészségügyet.

A vírushordozók többsége feltehetően otthon, enyhe tünetekkel vagy tünetmentesen vészelte át a vírust: a Svéd Közegészségügyi Hatóság becslései szerint a fertőzöttek valós száma 75-szöröse lehet a diagnosztizált esetek számának, a vírust a fővárosban élők negyede már elkapta.  

A járvány lassulását jelzi az is, hogy

a reprodukciós ráta az április eleji 1,4-ről 0,85-re esett április végére a Svéd Közegészségügyi Hatóság szerint.

Ez jobb adat, mint a dánoké (0,9), akik egy hónapig szigorú karantén alatt éltek.

A reprodukciós ráta azt mutatja meg, hogy egy fertőzött átlagosan hány embernek adja át a vírust. Ha ez az érték kisebb egynél, akkor a járvány lassul, majd le is állhat.

A svédek tehát kijárási korlátozások nélkül is jobb eredményt értek el déli szomszéduknál.

Magas-e a halálozási ráta? 

Ugyanakkor a többi skandináv államban jóval kevesebb a halálos áldozat, mint Svédországban, és

lényegesen alacsonyabb a lakosságszámhoz viszonyított halálozási ráta.   

Míg ma reggeli adatok szerint Svédországban 2974-en hunytak el a vírussal összefüggésben, Dániában 506-an, Finnországban 252-en, Norvégiában 216-an.

A New York Times statisztikái szerint a százezer lakosra jutó halálesetek száma a svédeknél 28,9, a dánoknál 8,7, a finneknél 4,6, a norvégoknál 4,1.

A hónapokra bezárkózó nyugat- és dél-európai országok többségénél azonban jobban áll  Svédország.

Belgiumban 73, Spanyolországban 55,3, Olaszországban 49,1, az Egyesült Királyságban 45,2, Franciaországban pedig 38,5 a halálozási ráta.

A svéd hatóságok szerint a szomszédokhoz képest magas halálozás oka nem a különutas stratégia, hanem az, hogy nem tudták eléggé megvédeni az idősotthonok lakóit annak ellenére, hogy kitiltották onnan a látogatókat.          

Statisztikák szerint a vírus több mint ötszáz, időseket gondozó intézményben jelent meg országszerte, Stockholmban pedig az áldozatok több mint fele élt ilyen otthonokban.

Nem állt le az élet 

Ennyit a számokról – de milyen az élet a mindennapokban?

Svédország – a nyugati világban egyedüli államként – különutas válságkezelést folytat annak érdekében, hogy megóvja a társadalmi-gazdasági életet.

Egyrészt a kormány az embereket otthoni munkára, a közösségi távolságtartás és a higiénia betartására, valamint arra ösztönzi, hogy a betegség legkisebb jele esetén maradjanak otthon.

Ugyanakkor nem alkalmaz szankciókat, nem kéri védőmaszk viselését, és bízik a társadalom együttműködésében.

A kormány nem vezetett be karantént sem: az óvodák, az alapfokú iskolák, az üzletek, az éttermek és a kávézók megszorításokkal, de továbbra is nyitva vannak. Az élet lelassult, de nem állt le. 

Nagyon leengedtek az emberek, legalábbis itt Sigtunában (stockholmi külváros – a szerk.). Szinte minden gyerek jár oviba, iskolába. Óvatosságból, egészségesen már csak nagyon kevesen maradnak otthon. Végre jó az idő, Sigtuna ráadásul üdülőváros, sokan vannak az utcákon. Néhányan hordanak maszkot, de nem jellemző

- mondta a Privátbankár.hu-nak Gonda Zsuzsanna svédországi magyar újságíró, aki egy helyi óvodában dolgozik.

A hatóságok egyúttal próbálják megértetni az emberekkel – tette hozzá –, hogy nem szabad túlzottan lazítani. Például arra kérik őket, hogy ne tervezzenek utazást nyárra.

Intézményi szinten nem látom a leengedést. Sigtunában a gyógyszertárak az utcán várakoztatják az embereket, összepakolják és kiviszik nekik az árut. Ezt az egyik élelmiszerbolt is megteszi, ha a vevő kéri.

A svédek továbbra is bíznak kormányukban: több mint hetven százalékuk támogatja a válságkezelési stratégiát. 

A lakosság negyede immunis 

Anders Tegnell, a Svéd Közegészségügyi Hatóság járványügyi vezetője korábban azt mondta, hogy májusra Stockholmban olyan sok immunis ember lesz, hogy elérhetik a nyájvédettséget (a közösségi immunitást a vírussal szemben).

Egy e heti interjúban ugyanakkor hozzátette: a teljes nyájvédettség országosan nem reális, hiszen a betegség nem fog eltűnni.

Ugyanakkor ha a lakosság egy része, 20-25 százaléka már immunis lesz – most érjük el ezt az értéket –, akkor annak nagy hatása lesz a terjedés sebességére

- jelentette ki. Ha a járvány tovább lassul, az immunitás pedig tovább növekszik, akkor az eddigi korlátozásokat is feloldhatják.

Tegnell szerint a svéd halálozási ráta valóban aggasztó, ugyanakkor Svédország holisztikusabban kezeli a kérdést más államoknál.

Pozitívum, hogy nyitva tudjuk tartani az iskolákat, ami nagyon fontos a gyerekek egészsége szempontjából. Pozitívum, hogy munkában tudunk tartani nagyon sok embert, hiszen az állás elvesztése szintén nagyon veszélyes az egészségre.

Szerinte nem igaz, hogy egyes életeket előnyben részesítettek más életekkel szemben.    

Kevesebb járulékos kár  

Johan Giesecke epidemológus, a svéd kormány és az Egészségügyi Világszervezet tanácsadója szerint sok ország, amely karantént vezetett be, csak „kitolta” a haláleseteket későbbre. Feltételezése szerint egy év múlva ezen országok halálozási mutatói nagyjából megegyeznek majd a svéd értékekkel.

A különbség az – tette hozzá  –, hogy Svédországot kevésbé érintik majd a karantén negatív hatásai.

Feltehetően jobb állapotban lesz a gazdasága, kevesebb öngyilkos, valamint kevesebb pszichés és olyan beteg lesz, aki kárt szenvedett, mivel a koronavírusra hivatkozva elhalasztották a kezelését.

Ráadásul – véli Johan Giesecke – Svédország nem zárta be az embereket, és nem kezelte őket gyerekekként.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Orosz rakétaeső zúdult ukrán városokra
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 07:59
Ez történt az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Moszkva nem hisz a könnyeknek – hisztéria lenne csupán a mozgósításra adott reakció?
Elek Lenke | 2022. szeptember 25. 05:44
Dmitrij Peszkovnak, az orosz elnök sajtótitkárának szavait idézi a Kommerszant című népszerű orosz online napilap, miszerint "józannak és megfontoltnak kell lenni" a mozgósítás kérdéseivel kapcsolatban.
Makro / Külgazdaság Charles Michel: Európának nyitnia kell a menekülő oroszok előtt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 17:16
Az Oroszország és Grúzia közötti határon mintegy 10 kilométeres sor áll, ahol az embereknek több mint 20 órán át kell várakozniuk az átkelésre.
Makro / Külgazdaság ENSZ-főtitkár: Teherán tartózkodjon a szükségtelen erő alkalmazásától! Legalább 50 ember vesztette életét
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 15:26
António Guterres ENSZ-főtitkár felszólította az iráni biztonsági erőket, hogy tartózkodjanak "a szükségtelen és aránytalan erő" alkalmazásától a kormányellenes tüntetéseken. A tüntetések kezdete óta legalább 50 ember vesztette életét.
Makro / Külgazdaság Katar jelentősen növeli LNG-termelését
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 13:50
Katar 126 millió tonnára kívánja növelni cseppfolyósítottföldgáz-termelését az északi mező déli szakaszának (NFS) fejlesztésével, amit részben a TotalEnergiest francia céggel valósít meg.
Makro / Külgazdaság Vírus: terjed az ebola
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 13:15
Ugandában 11-re emelkedett az ebolajarványban elhunytak száma, és további 11 ebolagyanús esetet kezelnek kórházban.
Makro / Külgazdaság Tovább nőhet a lengyelországi infláció szeptemberben
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 12:37
Tovább emelkedhet az infláció Lengyelországban szeptemberben, miután augusztusban 25 éve a legmagasabb volt - mondta szombaton a lengyel pénzügyminiszter, aki szerint azonban az infláció még az idén eléri a csúcsot.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter a CNN-nek: nem igaz, hogy Magyarország inkább Oroszország oldalán állna, nem vétóztunk egyetlen szankciós csomagot sem
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 11:51
A problémákra, amelyekkel Európának szembe kell néznie a háború és a szankciók miatt, az egyetlen megoldás a béke - mondta a külgazdasági és külügyminiszter szombaton az amerikai hírcsatornának, a CNN-nek adott interjújában.
Makro / Külgazdaság Szöul: Észak-Korea ballisztikus rakétával fenyegeti
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 11:12
A dél-koreai hadsereg olyan jeleket észlelt, amelyek arra utalnak, hogy Észak-Korea tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakéta (SLBM) kilövésére készülhet.
Makro / Külgazdaság Nem vizsgálta Magyarország adósosztályzatát a Moody's
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 09:44
Nem vizsgálta Magyarország államadós-besorolását a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő a péntekre kitűzött időpontban, így nem jelentett be módosítást a "Baa2" szintű, befektetési ajánlású osztályzatra, sem a besorolás stabil kilátására.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG