BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2020. május 7. 17:25

Svédország nem vezetett be karantént a koronavírus miatt, mégis le tudta lassítani a járvány terjedését. Halálozási rátája szomszédainál magasabb, a nagy nyugat- és dél-európai országok többségénél viszont alacsonyabb. Egy helyi magyar szerint a svédek egyre lazábbak, sokan vannak az utcákon.

Új információkat közöltek a svéd egészségügyi hatóságok a koronavírus-járvány alakulásáról a fertőzés epicentrumában, Stockholmban.

Stockholm, 2020. április 22. EPA/ANDERS WIKLUND Stockholm, 2020. április 22. EPA/ANDERS WIKLUND

Lassul a járvány

Az adatok, amelyeket a The Local idézett, de itt is elérhetők, azt mutatják, hogy

az elmúlt hetekben stagnált, majd lassult a járvány a svéd fővárosban.

Pedig a svéd kormány nem vonta karantén alá az országot, csupán relatív enyhe korlátozásokat vezetett be a mindennapi életben.

Björn Eriksson, a stockholmi egészségügy vezetője szerint a koronavírushoz köthető új halálesetek száma lassan, de hétről-hétre csökken.

A kórházban kezelt stockholmi koronavírusos betegek száma április közepéig nőtt, utána azonban szintén mérséklődött. Míg múlt hónap közepén 1102 ember volt kórházban, május elején 955.

Április közepe óta stagnál, illetve csökken az intenzív osztályon fekvők száma is, amely május elejére 200 alá esett a korábbi 220-230-ról. Az intenzív ellátásban továbbra is vannak szabad ágyak, azaz

a járvány karantén nélkül sem terhelte túl a svéd egészségügyet.

A vírushordozók többsége feltehetően otthon, enyhe tünetekkel vagy tünetmentesen vészelte át a vírust: a Svéd Közegészségügyi Hatóság becslései szerint a fertőzöttek valós száma 75-szöröse lehet a diagnosztizált esetek számának, a vírust a fővárosban élők negyede már elkapta.  

A járvány lassulását jelzi az is, hogy

a reprodukciós ráta az április eleji 1,4-ről 0,85-re esett április végére a Svéd Közegészségügyi Hatóság szerint.

Ez jobb adat, mint a dánoké (0,9), akik egy hónapig szigorú karantén alatt éltek.

A reprodukciós ráta azt mutatja meg, hogy egy fertőzött átlagosan hány embernek adja át a vírust. Ha ez az érték kisebb egynél, akkor a járvány lassul, majd le is állhat.

A svédek tehát kijárási korlátozások nélkül is jobb eredményt értek el déli szomszéduknál.

Magas-e a halálozási ráta? 

Ugyanakkor a többi skandináv államban jóval kevesebb a halálos áldozat, mint Svédországban, és

lényegesen alacsonyabb a lakosságszámhoz viszonyított halálozási ráta.   

Míg ma reggeli adatok szerint Svédországban 2974-en hunytak el a vírussal összefüggésben, Dániában 506-an, Finnországban 252-en, Norvégiában 216-an.

A New York Times statisztikái szerint a százezer lakosra jutó halálesetek száma a svédeknél 28,9, a dánoknál 8,7, a finneknél 4,6, a norvégoknál 4,1.

A hónapokra bezárkózó nyugat- és dél-európai országok többségénél azonban jobban áll  Svédország.

Belgiumban 73, Spanyolországban 55,3, Olaszországban 49,1, az Egyesült Királyságban 45,2, Franciaországban pedig 38,5 a halálozási ráta.

A svéd hatóságok szerint a szomszédokhoz képest magas halálozás oka nem a különutas stratégia, hanem az, hogy nem tudták eléggé megvédeni az idősotthonok lakóit annak ellenére, hogy kitiltották onnan a látogatókat.          

Statisztikák szerint a vírus több mint ötszáz, időseket gondozó intézményben jelent meg országszerte, Stockholmban pedig az áldozatok több mint fele élt ilyen otthonokban.

Nem állt le az élet 

Ennyit a számokról – de milyen az élet a mindennapokban?

Svédország – a nyugati világban egyedüli államként – különutas válságkezelést folytat annak érdekében, hogy megóvja a társadalmi-gazdasági életet.

Egyrészt a kormány az embereket otthoni munkára, a közösségi távolságtartás és a higiénia betartására, valamint arra ösztönzi, hogy a betegség legkisebb jele esetén maradjanak otthon.

Ugyanakkor nem alkalmaz szankciókat, nem kéri védőmaszk viselését, és bízik a társadalom együttműködésében.

A kormány nem vezetett be karantént sem: az óvodák, az alapfokú iskolák, az üzletek, az éttermek és a kávézók megszorításokkal, de továbbra is nyitva vannak. Az élet lelassult, de nem állt le. 

Nagyon leengedtek az emberek, legalábbis itt Sigtunában (stockholmi külváros – a szerk.). Szinte minden gyerek jár oviba, iskolába. Óvatosságból, egészségesen már csak nagyon kevesen maradnak otthon. Végre jó az idő, Sigtuna ráadásul üdülőváros, sokan vannak az utcákon. Néhányan hordanak maszkot, de nem jellemző

- mondta a Privátbankár.hu-nak Gonda Zsuzsanna svédországi magyar újságíró, aki egy helyi óvodában dolgozik.

A hatóságok egyúttal próbálják megértetni az emberekkel – tette hozzá –, hogy nem szabad túlzottan lazítani. Például arra kérik őket, hogy ne tervezzenek utazást nyárra.

Intézményi szinten nem látom a leengedést. Sigtunában a gyógyszertárak az utcán várakoztatják az embereket, összepakolják és kiviszik nekik az árut. Ezt az egyik élelmiszerbolt is megteszi, ha a vevő kéri.

A svédek továbbra is bíznak kormányukban: több mint hetven százalékuk támogatja a válságkezelési stratégiát. 

A lakosság negyede immunis 

Anders Tegnell, a Svéd Közegészségügyi Hatóság járványügyi vezetője korábban azt mondta, hogy májusra Stockholmban olyan sok immunis ember lesz, hogy elérhetik a nyájvédettséget (a közösségi immunitást a vírussal szemben).

Egy e heti interjúban ugyanakkor hozzátette: a teljes nyájvédettség országosan nem reális, hiszen a betegség nem fog eltűnni.

Ugyanakkor ha a lakosság egy része, 20-25 százaléka már immunis lesz – most érjük el ezt az értéket –, akkor annak nagy hatása lesz a terjedés sebességére

- jelentette ki. Ha a járvány tovább lassul, az immunitás pedig tovább növekszik, akkor az eddigi korlátozásokat is feloldhatják.

Tegnell szerint a svéd halálozási ráta valóban aggasztó, ugyanakkor Svédország holisztikusabban kezeli a kérdést más államoknál.

Pozitívum, hogy nyitva tudjuk tartani az iskolákat, ami nagyon fontos a gyerekek egészsége szempontjából. Pozitívum, hogy munkában tudunk tartani nagyon sok embert, hiszen az állás elvesztése szintén nagyon veszélyes az egészségre.

Szerinte nem igaz, hogy egyes életeket előnyben részesítettek más életekkel szemben.    

Kevesebb járulékos kár  

Johan Giesecke epidemológus, a svéd kormány és az Egészségügyi Világszervezet tanácsadója szerint sok ország, amely karantént vezetett be, csak „kitolta” a haláleseteket későbbre. Feltételezése szerint egy év múlva ezen országok halálozási mutatói nagyjából megegyeznek majd a svéd értékekkel.

A különbség az – tette hozzá  –, hogy Svédországot kevésbé érintik majd a karantén negatív hatásai.

Feltehetően jobb állapotban lesz a gazdasága, kevesebb öngyilkos, valamint kevesebb pszichés és olyan beteg lesz, aki kárt szenvedett, mivel a koronavírusra hivatkozva elhalasztották a kezelését.

Ráadásul – véli Johan Giesecke – Svédország nem zárta be az embereket, és nem kezelte őket gyerekekként.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Már a Fehér Ház mellett gyújtogatnak - mit csinál eközben Donald Trump?
Privátbankár.hu | 2020. június 1. 09:37
Miután bejárta az egész világot a videó, amelyen amerikai rendőrök intézkedés közben megölnek egy afroamerikai polgárt, Amerika-szerte zavargások törtek ki. Több tucat államban hirdettek kijárási tilalmat, kivezényelték a Nemzeti Gárdát, beindultak a fosztogatások is, a Fehér Ház közelében is gyújtogattak már - Trump elnök mégsem szól a nemzethez, nem próbálja meg lenyugtatni a kedélyeket.
Makro / Külgazdaság Egyetlen új halottja van a koronavírusnak - hónapok óta nem láttunk ilyet
Privátbankár.hu | 2020. június 1. 08:38
15-en fertőződtek meg a legfrissebb adatok szerint - csak egy új áldozata van a vírusnak, április legeleje óta nem volt ilyen.
Makro / Külgazdaság Kinyithatnak keddtől a párizsi vendéglátóhelyek, a teraszok a járdákat és az úttesteket is elfoglalhatják
MTI | 2020. május 31. 18:24
Mert benti kiszolgálás még nem lesz.
Makro / Külgazdaság Szlovéniában már harmadik napja nincs új koronás fertőzött
MTI | 2020. május 31. 16:51
És ötödik napja nem halt bele senki a betegségbe.
Makro / Külgazdaság A Szegedi Szabadtéri Játékokon már nem segít a kormányrendelet
Kormos Olga | 2020. május 31. 14:07
Bár május 28-tól fogadhatnak nézőket a szabadtéri színházak és mozik, sőt, a vándorcirkuszok is, de nyilvánvaló, hogy olyan gyorsan egy intézmény sem tud reagálni, hogy már ezen a héten előadást tartson. A társadalmi távolságtartás szabályai miatt pedig kicsit olyan a helyzet, mint a népmesében: kaptak is, meg nem is.
Makro / Külgazdaság Várják is az olasz vezetők az ország újranyitását meg nem is
MTI | 2020. május 31. 14:00
Egy északi tartományi vezető szerint szép jelzés, hogy a járványtól megkímélt déli régiókkal egyszerre nyitják meg a durván megtizedelt északi régiót. Egy déli vezető szerint meg érthetetlen az egész.
Makro / Külgazdaság Már több mint 6 millió koronavírus-fertőzöttet azonosítottak globálisan
MTI | 2020. május 31. 07:53
A halálos áldozatoké már csaknem 370 ezer, közel 2 és félmillióan viszont kigyógyultak a betegségből.
Makro / Külgazdaság Trump eltolta a G7-et, meghívta Oroszországot, Dél-Koreát, Ausztráliát és Indiát is
MTI | 2020. május 31. 07:27
Kínát viszont nem.
Makro / Külgazdaság Nem érdemes még Romániába, Ukrajnába menni - vagy onnét jönni
Privátbankár.hu | 2020. május 30. 20:21
Jöhet egy második hullám. Újabb rendelet lépett hatályba a magyarok határátlépéséről, de csak keveseket érint Bulgáriával kapcsolatban. Ukrajna, Románia viszonylatában továbbra is marad a karantén, ha valaki beutazik, kivéve a tranzit forgalmat. A vonatok feltöltéséről és a Balaton hajóin való távolságtartásról is beszéltek az operatív törzs mai tájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság Itt nézheti vissza az operatív törzset
Privátbankár.hu | 2020. május 30. 11:03
Az adás véget ért, de megtekinthető a kormány Facebook-oldalán. Szó van a nyári rendezvények megtartásának lehetőségéről, egyes utazási korlátozások lazításáról Ukrajna és Bulgária irányába. Beszélnek a vasúti közlekedés aktuális biztonsági szabályairól és a jegyeladásokról, valamint az Mfor.hu kérdésére a balatoni hajózásról is.
hírlevél