<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Valószínűtlen, hogy a svéd gazdaság profitál a különutas válságkezelésből, de senki sem tudja, mennyire lesz sikeres a svéd modell.

A Financial Times-nak nyilatkozó elemzők szerint Svédország gazdasága hasonlóan teljesít majd Európa többi gazdaságához képest.

A brit üzleti lap riportjában megszólalnak olyan üzletek tulajdonosai, amelyek a járvány kittörése óta is nyitva vannak. Így a Mickes nevű lemezbolt tulajdonosa, Micke Englund is arról számolt be, hogy bár a múlt héten is özönlöttek a vásárlók boltjába, és boldog, hogy üzlete nyitva maradhatott, de a koronavírus-járvány így is súlyosan érintette őt. "Amikor az emberek március 12-én tisztába jöttek a koronavírussal, egy éjszaka elvesztettünk 30 százalékot. Néhány hónapig ez még kibírható, de aztán nagyon, nagyon nehéz lesz."

Svédország a különutas válságkezelés mintaországa, amelyről mi is több alkalommal írtunk. A skandináv ország nem zárta be az óvodákat és iskolákat, nem tiltotta meg polgárainak otthonaik elhagyását, szükségtelennek és a gazdaság számára károsnak ítélve ezeket az intézkedéseket. Vezető svéd üzletemberek, köztük Jacob Wallennberg, aki az Ericcsonban és a SEB bankban meghatározó részvényes, már márciusban olyan intézkedéseket kértek a kormánytól, amelyek számításba veszik a gazdaság érdekeit, és figyelmeztettek az esetleges társadalmi nyugtalanságokra.

Svédország 10 millió lakosára 3220 koronavírusos halott jut, ami háromszor annyi, mint a szomszédos skandináv országok (Dánia, Finnország és Norvégia) 15 milliós összlakosságára jutó halálesetek száma. Norvégiában egymillió lakosra 40, míg Svédországban 311 koronavírusban elhunyt jut. (Magyarországon 413 halálos áldozata van a járványnak, ami 42 halottat jelent egymillió lakosra vetítve. - A szerk.)

A hét videója – disztópiába taszítja-e a koronavírus a világot?

Az előzetes adatok azt mutatatták, hogy a svéd gazdaság az első negyedévben, de legalábbis márciusban, jobban teljesített az EU gazdaságainak többségénél, mivel csak 0,3 százalékos csökkenést volt kénytelen elszenvedni, szemben az eurozóna 3,8 százalékos esésével.

A közgazdászok szerint azonban valószínűtlen, hogy Svédország megmenekülne a járvány okozta válság súlyos hatásaitól. Az Európai Bizottság előrejelzése szerint a visszaesés 6,1 százalék lesz idén.

A svéd jegybank, a Riksbank még ennél is pesszimistább előrejelzést tett közzé: szerintük a gazdaság 7-10 százalékkal zuhan majd, a munkanélküliség pedig 9-10,4 százalék között tetőzik. (A magyar GDP-re vonatkozóan az EB 7 százalékos csökkenést valószínűsít, a kormány prognózisa ennél jóval kevesebbet, de a magyar kabinet is számol hasonló forgatókönyvvel, ami brutális visszaesést hozna nálunk is - A szerk.) Katasztrofális számok ezek a skandináv gazdaság számára.

Christina Nyman, aki a svéd jegybank monetáris politikáért felelős vezető-helyettese volt, is úgy véli, hogy bár most még korai arról beszélni, hogy a svéd gazdaság jobban fog-e teljesíteni másoknál, végül azonban többé-kevésbé ugyanaz lesz náluk is a végeredmény.

Svéd életképSvéd életkép

Ennek egyik oka, hogy Svédország egy kicsi és nyitott gazdaság, nagy gyártóbázissal. (Ez, természetesen más nagyságrendben, de igaz Magyarországra is, a lakosságszám hasonló, a magyar ipar elég jelentős mértékben függ az autógyártástól - A szerk.)

A Volvo kamionok és autók gyártása hetekig volt kénytelen leállni, nem a svéd helyzet miatt, hanem a beszállítói lánc európai akadozása miatt. Nyman arra is rámutatott, hogy bár Svédországot közvetlenül kevésbé érintette a 2008-as pénzügyi válság, gazdaságát mégis súlyosabban érintette, mint más országokét.

A tömegközlekedés, a hitelkártyák és az éttermek forgalma is jelentősen visszaesett, mert a svéd hatóságok azért otthoni munkára biztatták az embereket. Igaz viszont, hogy az esés kevésbé meredek, mint más európai országokban.

David Oxley, a Capital Economics szenior közgazdásza szerint az első negyedéves adatokat január és február húzta, de márciusban már hasonló hirtelen leállást lehet látni, mint bárhol máshol.

Nyman úgy véli, hogy az enyhébb intézkedések nélkül a svéd gazdaság sokkal nagyobat zuhant volna. A makroelemző szerint Svédországot általában súlyosabban érintik a globális válságok.

A SEB 6,5 százalékos visszaesést prognosztizál a svéd gazdaságban, ami nagyjából megegyezik a német és az amerikai gazdaságot illető prognózissal, de picit jobb a norvégnál, és jóval kedvezőbb a dán és finn GDP 9-10 százalékos csökkenésénél.

A Riksbank egyelőre a hitelezés fenntartását tartja szem előtt, és nem a kamatcsökkentést. A jegybankelnök, Stefan Ingves a lapnak elmondta, hogy a gazdaság így vagy úgy, de leállt, és nehéz élénkítő intézkedéséket hozni, ha az emberek otthon maradnak.

Arra a kérdésre, hogy a svéd gazdaság vajon jobban muzsikál-e majd, így válaszolt: "Nem tudjuk, egyszerűen nem tudjuk még. Nem vagyok járványtani szakember, és rengeteg a bizonytalanság. Más országok máshogy cselekednek, mert más döntéseket hoznak. Az idő fogja eldönteni, hogy mi hogyan teljesítünk másokhoz képest."

Nyman úgy véli, hogy a lazább svéd modell hosszú ideig fenntartható, míg más országok azzal fognak küszködni, hogy indítsák újra az életet. Oxley viszont azt hangsúlyozta, hogy Svédország még mindig függ a nemzetközi kereslettől és a beszállítói lánc működésétől. Szerinte elég nehéz más irányba haladni, miközben a világ többi része ellentétesen mozog.

A Mickes lemezbolt tulajdonosa elismeri, hogy a skandináv szomszédokkal szemben a svédeknek magas a halálozási rátájuk, de azt is hozzáteszi, hogy jóval jobb, mint az olasz, francia, vagy az angol adat.

Ecklund szerint ha majd ezek az országok is újraindítják az életet, a nulláról kell indulniuk, míg nekik nem. "De senki sem tudja, hogy a mi stratégiánk jó volt, nagyon jó vagy katasztrofális. Talán egy év múlva megtudjuk" - teszi hozzá a jegybankelnökhöz hasonlóan.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Amerika ezzel meg is nyerné a következő világháborút
Káncz Csaba | 2022. december 4. 18:52
A világ első 6. generációs stratégiai bombázója a Pentagon válasza a Kínával való jövőbeni konfliktussal kapcsolatos növekvő aggodalmakra. A B-21 Raider „digitális bombázó”, amely felhőtechnológiát tartalmaz, lehetővé téve a gyorsabb frissítéseket. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kongóban keresztények tízezrei tiltakoztak
Privátbankár.hu | 2022. december 4. 18:36
Keresztények tízezrei tüntettek a Kongói Demokratikus Köztársaságban az ország keleti felét szorongató erőszak ellen vasárnap.
Makro / Külgazdaság Tüntetés volt Szíria déli részén
Privátbankár.hu | 2022. december 4. 18:24
A megélhetési körülményekkel elégedetlen tüntetők rohanták meg vasárnap a dél-szíriai esz-Szuveida városában a helyi kormányzó hivatalát - közölték szemtanúk és az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).
Makro / Külgazdaság Bahmutnál rohamoznak az oroszok
Privátbankár.hu | 2022. december 4. 18:11
Ukrajnában még mindig milliók dideregnek sötétben.
Makro / Külgazdaság Új atomerőmű épül Iránban
Privátbankár.hu | 2022. december 4. 17:48
Az ország délnyugati részén lesz az új létesítmény - közölte az iráni állami televízió.
Makro / Külgazdaság Putyin embere fenyegetőzik: csak piaci alapon fognak kőolajat eladni
Privátbankár.hu | 2022. december 4. 17:30
Oroszország csak olyan országoknak fog kőolajat eladni, amelyek piaci körülmények között működnek együtt vele - jelentette ki Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes vasárnap a Rosszija 24 hírtelevíziónak.
Makro / Külgazdaság Nem változtat eddigi kitermelési politikáján az OPEC+
Privátbankár.hu | 2022. december 4. 16:35
A sok piaci bizonytalanságra hivatkoztak.
Makro / Külgazdaság Kijev szerint tiltott fegyvereket használnak Putyin katonái
Privátbankár.hu | 2022. december 4. 16:01
Tiltott vegyi fegyvereket, K-51-es típusú aeroszolgránátokat használnak az ukránok ellen az orosz erők - állította az ukrán haditengerészet vasárnap.
Makro / Külgazdaság Itt az Európa-Amerika gazdasági csata újabb eleme
Privátbankár.hu | 2022. december 4. 13:18
Az amerikai szubvenciókkal szemben egy európai uniós szuverenitási alap létrehozását szorgalmazta az európai ipari projektek támogatására Thierry Breton belső piacért felelős európai uniós biztos egy vasárnap megjelent francia lapinterjúban.
Makro / Külgazdaság Iránban megszüntették az erkölcsrendészetet
Privátbankár.hu | 2022. december 4. 11:20
Dzsafar Montazeri iráni főügyész jelentette be.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG