TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Valószínűtlen, hogy a svéd gazdaság profitál a különutas válságkezelésből, de senki sem tudja, mennyire lesz sikeres a svéd modell.

A Financial Times-nak nyilatkozó elemzők szerint Svédország gazdasága hasonlóan teljesít majd Európa többi gazdaságához képest.

A brit üzleti lap riportjában megszólalnak olyan üzletek tulajdonosai, amelyek a járvány kittörése óta is nyitva vannak. Így a Mickes nevű lemezbolt tulajdonosa, Micke Englund is arról számolt be, hogy bár a múlt héten is özönlöttek a vásárlók boltjába, és boldog, hogy üzlete nyitva maradhatott, de a koronavírus-járvány így is súlyosan érintette őt. "Amikor az emberek március 12-én tisztába jöttek a koronavírussal, egy éjszaka elvesztettünk 30 százalékot. Néhány hónapig ez még kibírható, de aztán nagyon, nagyon nehéz lesz."

Svédország a különutas válságkezelés mintaországa, amelyről mi is több alkalommal írtunk. A skandináv ország nem zárta be az óvodákat és iskolákat, nem tiltotta meg polgárainak otthonaik elhagyását, szükségtelennek és a gazdaság számára károsnak ítélve ezeket az intézkedéseket. Vezető svéd üzletemberek, köztük Jacob Wallennberg, aki az Ericcsonban és a SEB bankban meghatározó részvényes, már márciusban olyan intézkedéseket kértek a kormánytól, amelyek számításba veszik a gazdaság érdekeit, és figyelmeztettek az esetleges társadalmi nyugtalanságokra.

Svédország 10 millió lakosára 3220 koronavírusos halott jut, ami háromszor annyi, mint a szomszédos skandináv országok (Dánia, Finnország és Norvégia) 15 milliós összlakosságára jutó halálesetek száma. Norvégiában egymillió lakosra 40, míg Svédországban 311 koronavírusban elhunyt jut. (Magyarországon 413 halálos áldozata van a járványnak, ami 42 halottat jelent egymillió lakosra vetítve. - A szerk.)

A hét videója – disztópiába taszítja-e a koronavírus a világot?

Az előzetes adatok azt mutatatták, hogy a svéd gazdaság az első negyedévben, de legalábbis márciusban, jobban teljesített az EU gazdaságainak többségénél, mivel csak 0,3 százalékos csökkenést volt kénytelen elszenvedni, szemben az eurozóna 3,8 százalékos esésével.

A közgazdászok szerint azonban valószínűtlen, hogy Svédország megmenekülne a járvány okozta válság súlyos hatásaitól. Az Európai Bizottság előrejelzése szerint a visszaesés 6,1 százalék lesz idén.

A svéd jegybank, a Riksbank még ennél is pesszimistább előrejelzést tett közzé: szerintük a gazdaság 7-10 százalékkal zuhan majd, a munkanélküliség pedig 9-10,4 százalék között tetőzik. (A magyar GDP-re vonatkozóan az EB 7 százalékos csökkenést valószínűsít, a kormány prognózisa ennél jóval kevesebbet, de a magyar kabinet is számol hasonló forgatókönyvvel, ami brutális visszaesést hozna nálunk is - A szerk.) Katasztrofális számok ezek a skandináv gazdaság számára.

Christina Nyman, aki a svéd jegybank monetáris politikáért felelős vezető-helyettese volt, is úgy véli, hogy bár most még korai arról beszélni, hogy a svéd gazdaság jobban fog-e teljesíteni másoknál, végül azonban többé-kevésbé ugyanaz lesz náluk is a végeredmény.

Svéd életkép Svéd életkép

Ennek egyik oka, hogy Svédország egy kicsi és nyitott gazdaság, nagy gyártóbázissal. (Ez, természetesen más nagyságrendben, de igaz Magyarországra is, a lakosságszám hasonló, a magyar ipar elég jelentős mértékben függ az autógyártástól - A szerk.)

A Volvo kamionok és autók gyártása hetekig volt kénytelen leállni, nem a svéd helyzet miatt, hanem a beszállítói lánc európai akadozása miatt. Nyman arra is rámutatott, hogy bár Svédországot közvetlenül kevésbé érintette a 2008-as pénzügyi válság, gazdaságát mégis súlyosabban érintette, mint más országokét.

A tömegközlekedés, a hitelkártyák és az éttermek forgalma is jelentősen visszaesett, mert a svéd hatóságok azért otthoni munkára biztatták az embereket. Igaz viszont, hogy az esés kevésbé meredek, mint más európai országokban.

David Oxley, a Capital Economics szenior közgazdásza szerint az első negyedéves adatokat január és február húzta, de márciusban már hasonló hirtelen leállást lehet látni, mint bárhol máshol.

Nyman úgy véli, hogy az enyhébb intézkedések nélkül a svéd gazdaság sokkal nagyobat zuhant volna. A makroelemző szerint Svédországot általában súlyosabban érintik a globális válságok.

A SEB 6,5 százalékos visszaesést prognosztizál a svéd gazdaságban, ami nagyjából megegyezik a német és az amerikai gazdaságot illető prognózissal, de picit jobb a norvégnál, és jóval kedvezőbb a dán és finn GDP 9-10 százalékos csökkenésénél.

A Riksbank egyelőre a hitelezés fenntartását tartja szem előtt, és nem a kamatcsökkentést. A jegybankelnök, Stefan Ingves a lapnak elmondta, hogy a gazdaság így vagy úgy, de leállt, és nehéz élénkítő intézkedéséket hozni, ha az emberek otthon maradnak.

Arra a kérdésre, hogy a svéd gazdaság vajon jobban muzsikál-e majd, így válaszolt: "Nem tudjuk, egyszerűen nem tudjuk még. Nem vagyok járványtani szakember, és rengeteg a bizonytalanság. Más országok máshogy cselekednek, mert más döntéseket hoznak. Az idő fogja eldönteni, hogy mi hogyan teljesítünk másokhoz képest."

Nyman úgy véli, hogy a lazább svéd modell hosszú ideig fenntartható, míg más országok azzal fognak küszködni, hogy indítsák újra az életet. Oxley viszont azt hangsúlyozta, hogy Svédország még mindig függ a nemzetközi kereslettől és a beszállítói lánc működésétől. Szerinte elég nehéz más irányba haladni, miközben a világ többi része ellentétesen mozog.

A Mickes lemezbolt tulajdonosa elismeri, hogy a skandináv szomszédokkal szemben a svédeknek magas a halálozási rátájuk, de azt is hozzáteszi, hogy jóval jobb, mint az olasz, francia, vagy az angol adat.

Ecklund szerint ha majd ezek az országok is újraindítják az életet, a nulláról kell indulniuk, míg nekik nem. "De senki sem tudja, hogy a mi stratégiánk jó volt, nagyon jó vagy katasztrofális. Talán egy év múlva megtudjuk" - teszi hozzá a jegybankelnökhöz hasonlóan.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél