<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Valószínűtlen, hogy a svéd gazdaság profitál a különutas válságkezelésből, de senki sem tudja, mennyire lesz sikeres a svéd modell.

A Financial Times-nak nyilatkozó elemzők szerint Svédország gazdasága hasonlóan teljesít majd Európa többi gazdaságához képest.

A brit üzleti lap riportjában megszólalnak olyan üzletek tulajdonosai, amelyek a járvány kittörése óta is nyitva vannak. Így a Mickes nevű lemezbolt tulajdonosa, Micke Englund is arról számolt be, hogy bár a múlt héten is özönlöttek a vásárlók boltjába, és boldog, hogy üzlete nyitva maradhatott, de a koronavírus-járvány így is súlyosan érintette őt. "Amikor az emberek március 12-én tisztába jöttek a koronavírussal, egy éjszaka elvesztettünk 30 százalékot. Néhány hónapig ez még kibírható, de aztán nagyon, nagyon nehéz lesz."

Svédország a különutas válságkezelés mintaországa, amelyről mi is több alkalommal írtunk. A skandináv ország nem zárta be az óvodákat és iskolákat, nem tiltotta meg polgárainak otthonaik elhagyását, szükségtelennek és a gazdaság számára károsnak ítélve ezeket az intézkedéseket. Vezető svéd üzletemberek, köztük Jacob Wallennberg, aki az Ericcsonban és a SEB bankban meghatározó részvényes, már márciusban olyan intézkedéseket kértek a kormánytól, amelyek számításba veszik a gazdaság érdekeit, és figyelmeztettek az esetleges társadalmi nyugtalanságokra.

Svédország 10 millió lakosára 3220 koronavírusos halott jut, ami háromszor annyi, mint a szomszédos skandináv országok (Dánia, Finnország és Norvégia) 15 milliós összlakosságára jutó halálesetek száma. Norvégiában egymillió lakosra 40, míg Svédországban 311 koronavírusban elhunyt jut. (Magyarországon 413 halálos áldozata van a járványnak, ami 42 halottat jelent egymillió lakosra vetítve. - A szerk.)

A hét videója – disztópiába taszítja-e a koronavírus a világot?

Az előzetes adatok azt mutatatták, hogy a svéd gazdaság az első negyedévben, de legalábbis márciusban, jobban teljesített az EU gazdaságainak többségénél, mivel csak 0,3 százalékos csökkenést volt kénytelen elszenvedni, szemben az eurozóna 3,8 százalékos esésével.

A közgazdászok szerint azonban valószínűtlen, hogy Svédország megmenekülne a járvány okozta válság súlyos hatásaitól. Az Európai Bizottság előrejelzése szerint a visszaesés 6,1 százalék lesz idén.

A svéd jegybank, a Riksbank még ennél is pesszimistább előrejelzést tett közzé: szerintük a gazdaság 7-10 százalékkal zuhan majd, a munkanélküliség pedig 9-10,4 százalék között tetőzik. (A magyar GDP-re vonatkozóan az EB 7 százalékos csökkenést valószínűsít, a kormány prognózisa ennél jóval kevesebbet, de a magyar kabinet is számol hasonló forgatókönyvvel, ami brutális visszaesést hozna nálunk is - A szerk.) Katasztrofális számok ezek a skandináv gazdaság számára.

Christina Nyman, aki a svéd jegybank monetáris politikáért felelős vezető-helyettese volt, is úgy véli, hogy bár most még korai arról beszélni, hogy a svéd gazdaság jobban fog-e teljesíteni másoknál, végül azonban többé-kevésbé ugyanaz lesz náluk is a végeredmény.

Svéd életképSvéd életkép

Ennek egyik oka, hogy Svédország egy kicsi és nyitott gazdaság, nagy gyártóbázissal. (Ez, természetesen más nagyságrendben, de igaz Magyarországra is, a lakosságszám hasonló, a magyar ipar elég jelentős mértékben függ az autógyártástól - A szerk.)

A Volvo kamionok és autók gyártása hetekig volt kénytelen leállni, nem a svéd helyzet miatt, hanem a beszállítói lánc európai akadozása miatt. Nyman arra is rámutatott, hogy bár Svédországot közvetlenül kevésbé érintette a 2008-as pénzügyi válság, gazdaságát mégis súlyosabban érintette, mint más országokét.

A tömegközlekedés, a hitelkártyák és az éttermek forgalma is jelentősen visszaesett, mert a svéd hatóságok azért otthoni munkára biztatták az embereket. Igaz viszont, hogy az esés kevésbé meredek, mint más európai országokban.

David Oxley, a Capital Economics szenior közgazdásza szerint az első negyedéves adatokat január és február húzta, de márciusban már hasonló hirtelen leállást lehet látni, mint bárhol máshol.

Nyman úgy véli, hogy az enyhébb intézkedések nélkül a svéd gazdaság sokkal nagyobat zuhant volna. A makroelemző szerint Svédországot általában súlyosabban érintik a globális válságok.

A SEB 6,5 százalékos visszaesést prognosztizál a svéd gazdaságban, ami nagyjából megegyezik a német és az amerikai gazdaságot illető prognózissal, de picit jobb a norvégnál, és jóval kedvezőbb a dán és finn GDP 9-10 százalékos csökkenésénél.

A Riksbank egyelőre a hitelezés fenntartását tartja szem előtt, és nem a kamatcsökkentést. A jegybankelnök, Stefan Ingves a lapnak elmondta, hogy a gazdaság így vagy úgy, de leállt, és nehéz élénkítő intézkedéséket hozni, ha az emberek otthon maradnak.

Arra a kérdésre, hogy a svéd gazdaság vajon jobban muzsikál-e majd, így válaszolt: "Nem tudjuk, egyszerűen nem tudjuk még. Nem vagyok járványtani szakember, és rengeteg a bizonytalanság. Más országok máshogy cselekednek, mert más döntéseket hoznak. Az idő fogja eldönteni, hogy mi hogyan teljesítünk másokhoz képest."

Nyman úgy véli, hogy a lazább svéd modell hosszú ideig fenntartható, míg más országok azzal fognak küszködni, hogy indítsák újra az életet. Oxley viszont azt hangsúlyozta, hogy Svédország még mindig függ a nemzetközi kereslettől és a beszállítói lánc működésétől. Szerinte elég nehéz más irányba haladni, miközben a világ többi része ellentétesen mozog.

A Mickes lemezbolt tulajdonosa elismeri, hogy a skandináv szomszédokkal szemben a svédeknek magas a halálozási rátájuk, de azt is hozzáteszi, hogy jóval jobb, mint az olasz, francia, vagy az angol adat.

Ecklund szerint ha majd ezek az országok is újraindítják az életet, a nulláról kell indulniuk, míg nekik nem. "De senki sem tudja, hogy a mi stratégiánk jó volt, nagyon jó vagy katasztrofális. Talán egy év múlva megtudjuk" - teszi hozzá a jegybankelnökhöz hasonlóan.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Meglepő teljesítményt nyújtott az eurózóna ipara
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 11:54
Júniusban a várakozásokat lényegesen meghaladó mértékben nőtt az euróövezet ipari termelése az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteki jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Másfélszer többet fizettek az osztrák háztartások az energiáért júniusban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 11:01
Júniusban az osztrák háztartások 45 százalékkal fizettek többet az energiáért, mint egy évvel korábban. Az üzemanyag, a fűtőolaj és a gáz ára meredeken emelkedett, valamint a pellet és a tűzifa ára is nagyot drágult az osztrák energiaügynökség pénteken publikált adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Elnöki kegyelmet kapott a korrupcióért elítélt Samsung-vezér
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 10:31
Jun Szuk Jol dél-koreai elnök kegyelmet adott a Samsung vállalatcsoport sikkasztás és vesztegetés miatt bebörtönzött alelnökének és örökösének, Li Dzse Jongnak, valamint a Lotte csoport elnökének, Sin Dong Binnek, és velük együtt 1691 fogolynak - közölte a szöuli igazságügyi minisztérium pénteken.
Makro / Külgazdaság Még nem jelent közvetlen veszélyt Európa legnagyobb atomerőműve
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 09:34
Az utóbbi napokban többször is lőtt zaporizzsjai atomerőmű egyelőre nem jelent biztonsági kockázatot - közölte Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) helyi idő szerint csütörtökön tartott rendkívüli ülésén New Yorkban.
Makro / Külgazdaság A Donbaszba látogatott Medvegyev
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 09:04
Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese a Donbaszba látogatott, hogy a térség biztonságát megvizsgálja.
Makro / Külgazdaság Rengetegen jönnek át Ukrajnából
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 08:14
Az ukrán-magyar határszakaszon 7588 ember lépett be csütörtökön Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 8193-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Kiderült, ki engedélyezte a házkutatást Donald Trumpnál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 07:08
Az amerikai igazságügyi miniszter személyesen engedélyezte a Donald Trump volt amerikai elnök floridai rezidenciáján folytatott házkutatást - közölte maga Merrick Garland csütörtökön rövid sajtónyilatkozatban, ami az első hivatalos bejelentés a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) hét elején történt intézkedése óta.
Makro / Külgazdaság Újranyit a McDonald's Ukrajnában, új fegyverekhez juthatott Kijev
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 06:56
Az elmúlt órák történései az orosz-ukrán háborúban.
Makro / Külgazdaság Ebből óriási katasztrófa lehet: továbbra is lövik a zaporizzsjai atomerőművet
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 19:24
Egy tucat orosz vadászgépet semmisíthettek meg a krími Szaki légibázison – Esti összefoglaló az orosz-ukrán háború 169. napján.
Makro / Külgazdaság A világátlagnál négyszer gyorsabban melegszik az Északi-sarkvidék
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 19:09
A klímaváltozás okozta globális felmelegedés az eddig feltételezettnél jobban érinti az Északi-sarkvidéket, amelynek hőmérséklete a globális átlagnál majdnem négyszer gyorsabban, évtizedenként 0,75 Celsius-fokkal emelkedett az elmúlt 43 évben - állítják finn kutatók.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG