BUX
37 317.04
+3.75%
+1 350.00
OTP
11 390.00
+5.46%
+590.00
MOL
2 012.00
+5.01%
+96.00
RICHTER
6 770.00
+1.80%
+120.00
MTELEKOM
394.00
-0.38%
-1.00
 
2020. május 10. 17:05

Valószínűtlen, hogy a svéd gazdaság profitál a különutas válságkezelésből, de senki sem tudja, mennyire lesz sikeres a svéd modell.

A Financial Times-nak nyilatkozó elemzők szerint Svédország gazdasága hasonlóan teljesít majd Európa többi gazdaságához képest.

A brit üzleti lap riportjában megszólalnak olyan üzletek tulajdonosai, amelyek a járvány kittörése óta is nyitva vannak. Így a Mickes nevű lemezbolt tulajdonosa, Micke Englund is arról számolt be, hogy bár a múlt héten is özönlöttek a vásárlók boltjába, és boldog, hogy üzlete nyitva maradhatott, de a koronavírus-járvány így is súlyosan érintette őt. "Amikor az emberek március 12-én tisztába jöttek a koronavírussal, egy éjszaka elvesztettünk 30 százalékot. Néhány hónapig ez még kibírható, de aztán nagyon, nagyon nehéz lesz."

Svédország a különutas válságkezelés mintaországa, amelyről mi is több alkalommal írtunk. A skandináv ország nem zárta be az óvodákat és iskolákat, nem tiltotta meg polgárainak otthonaik elhagyását, szükségtelennek és a gazdaság számára károsnak ítélve ezeket az intézkedéseket. Vezető svéd üzletemberek, köztük Jacob Wallennberg, aki az Ericcsonban és a SEB bankban meghatározó részvényes, már márciusban olyan intézkedéseket kértek a kormánytól, amelyek számításba veszik a gazdaság érdekeit, és figyelmeztettek az esetleges társadalmi nyugtalanságokra.

Svédország 10 millió lakosára 3220 koronavírusos halott jut, ami háromszor annyi, mint a szomszédos skandináv országok (Dánia, Finnország és Norvégia) 15 milliós összlakosságára jutó halálesetek száma. Norvégiában egymillió lakosra 40, míg Svédországban 311 koronavírusban elhunyt jut. (Magyarországon 413 halálos áldozata van a járványnak, ami 42 halottat jelent egymillió lakosra vetítve. - A szerk.)

A hét videója – disztópiába taszítja-e a koronavírus a világot?

Az előzetes adatok azt mutatatták, hogy a svéd gazdaság az első negyedévben, de legalábbis márciusban, jobban teljesített az EU gazdaságainak többségénél, mivel csak 0,3 százalékos csökkenést volt kénytelen elszenvedni, szemben az eurozóna 3,8 százalékos esésével.

A közgazdászok szerint azonban valószínűtlen, hogy Svédország megmenekülne a járvány okozta válság súlyos hatásaitól. Az Európai Bizottság előrejelzése szerint a visszaesés 6,1 százalék lesz idén.

A svéd jegybank, a Riksbank még ennél is pesszimistább előrejelzést tett közzé: szerintük a gazdaság 7-10 százalékkal zuhan majd, a munkanélküliség pedig 9-10,4 százalék között tetőzik. (A magyar GDP-re vonatkozóan az EB 7 százalékos csökkenést valószínűsít, a kormány prognózisa ennél jóval kevesebbet, de a magyar kabinet is számol hasonló forgatókönyvvel, ami brutális visszaesést hozna nálunk is - A szerk.) Katasztrofális számok ezek a skandináv gazdaság számára.

Christina Nyman, aki a svéd jegybank monetáris politikáért felelős vezető-helyettese volt, is úgy véli, hogy bár most még korai arról beszélni, hogy a svéd gazdaság jobban fog-e teljesíteni másoknál, végül azonban többé-kevésbé ugyanaz lesz náluk is a végeredmény.

Svéd életkép Svéd életkép

Ennek egyik oka, hogy Svédország egy kicsi és nyitott gazdaság, nagy gyártóbázissal. (Ez, természetesen más nagyságrendben, de igaz Magyarországra is, a lakosságszám hasonló, a magyar ipar elég jelentős mértékben függ az autógyártástól - A szerk.)

A Volvo kamionok és autók gyártása hetekig volt kénytelen leállni, nem a svéd helyzet miatt, hanem a beszállítói lánc európai akadozása miatt. Nyman arra is rámutatott, hogy bár Svédországot közvetlenül kevésbé érintette a 2008-as pénzügyi válság, gazdaságát mégis súlyosabban érintette, mint más országokét.

A tömegközlekedés, a hitelkártyák és az éttermek forgalma is jelentősen visszaesett, mert a svéd hatóságok azért otthoni munkára biztatták az embereket. Igaz viszont, hogy az esés kevésbé meredek, mint más európai országokban.

David Oxley, a Capital Economics szenior közgazdásza szerint az első negyedéves adatokat január és február húzta, de márciusban már hasonló hirtelen leállást lehet látni, mint bárhol máshol.

Nyman úgy véli, hogy az enyhébb intézkedések nélkül a svéd gazdaság sokkal nagyobat zuhant volna. A makroelemző szerint Svédországot általában súlyosabban érintik a globális válságok.

A SEB 6,5 százalékos visszaesést prognosztizál a svéd gazdaságban, ami nagyjából megegyezik a német és az amerikai gazdaságot illető prognózissal, de picit jobb a norvégnál, és jóval kedvezőbb a dán és finn GDP 9-10 százalékos csökkenésénél.

A Riksbank egyelőre a hitelezés fenntartását tartja szem előtt, és nem a kamatcsökkentést. A jegybankelnök, Stefan Ingves a lapnak elmondta, hogy a gazdaság így vagy úgy, de leállt, és nehéz élénkítő intézkedéséket hozni, ha az emberek otthon maradnak.

Arra a kérdésre, hogy a svéd gazdaság vajon jobban muzsikál-e majd, így válaszolt: "Nem tudjuk, egyszerűen nem tudjuk még. Nem vagyok járványtani szakember, és rengeteg a bizonytalanság. Más országok máshogy cselekednek, mert más döntéseket hoznak. Az idő fogja eldönteni, hogy mi hogyan teljesítünk másokhoz képest."

Nyman úgy véli, hogy a lazább svéd modell hosszú ideig fenntartható, míg más országok azzal fognak küszködni, hogy indítsák újra az életet. Oxley viszont azt hangsúlyozta, hogy Svédország még mindig függ a nemzetközi kereslettől és a beszállítói lánc működésétől. Szerinte elég nehéz más irányba haladni, miközben a világ többi része ellentétesen mozog.

A Mickes lemezbolt tulajdonosa elismeri, hogy a skandináv szomszédokkal szemben a svédeknek magas a halálozási rátájuk, de azt is hozzáteszi, hogy jóval jobb, mint az olasz, francia, vagy az angol adat.

Ecklund szerint ha majd ezek az országok is újraindítják az életet, a nulláról kell indulniuk, míg nekik nem. "De senki sem tudja, hogy a mi stratégiánk jó volt, nagyon jó vagy katasztrofális. Talán egy év múlva megtudjuk" - teszi hozzá a jegybankelnökhöz hasonlóan.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Fitch: példátlan mértékű költségvetési ösztönző programok vannak
MTI | 2020. június 3. 20:55
A Fitch Ratings úgy számol, hogy a koronavírus-járvány világgazdasági hatásainak enyhítését célzó költségvetési ösztönző programok értéke már jelentősen meghaladja a globális pénzügyi válság idején alkalmazott élénkítő intézkedésekét.
Makro / Külgazdaság Repülési tilalom lesz az USA-ban a kínai utasszállítókra
MTI | 2020. június 3. 20:13
Az Egyesült Államok június 16-tól betiltja kínai utasszállító repülőgépek berepülését az országba - jelentette be az amerikai közlekedési minisztérium szerdán.  
Makro / Külgazdaság Bilincs lesz az iskolákban, kamerák nem
Kormos Olga | 2020. június 3. 17:16
Az eredeti elképzeléssel ellentétben még sem szerelnek fel kamerákat az iskolákban. "Csak" iskolaőröket vezényelnek – első körben – 500 iskolába, melyek harmada szakiskola. Az iskolai erőszak megszüntetésére és megelőzésére összeállított törvényjavaslat már a parlament előtt. 
Makro / Külgazdaság Nemzetgazdasági érdekből nyílhat új kaszinó a Balatonnál
Vég Márton | 2020. június 3. 16:53
A jövőben már az eddigi 5 helyett 7 kaszinója lehet annak a megbízható szerencsejáték-szervezőnek, akivel a kormány megállapodik. Valahol Nyugat-Magyarországon pedig egy új kaszinó is nyílhat, nem lenne meglepő, ha valamelyik balatoni település lenne a befutó.
Makro / Külgazdaság A jósoltnál jóval kisebbet zuhant a foglalkoztatás az USA-ban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. június 3. 15:57
9 millió helyett "csak" 2 millió 760 ezerrel esett a foglalkoztatottak száma.
Makro / Külgazdaság 400 ezerrel több munkanélküli lett az EU-ban, de Magyarország még viszonylag jól áll
Wéber Balázs | 2020. június 3. 15:16
Hivatalosan mintegy 400 ezerrel nőtt az állástalanok száma az EU-ban egyetlen hónap alatt, a valós szám azonban ennél lényegesen nagyobb lehet. Bár a munkanélküliség itthon is jelentősen, 4,1 százalékra emelkedett, ez még mindig a hatodik legalacsonyabb érték az EU-ban. 
Makro / Külgazdaság A svéd járványügyi vezető szerint komolyabb korlátozások kellettek volna
Privátbankár.hu | 2020. június 3. 13:40
Svédország vizsgálatot ígér az ország járványügyi stratégiája ügyében. Anders Tegnell, a svédek vezető epidemológusa pedig úgy véli, hogy az országnak keményebb korlátozásokat kellett volna bevezetni a koronavírus elleni küzdelemben a magas halálozási ráta elkerülése érdekében.
Makro / Külgazdaság Új mestertervet főzött ki Trump Kína bekerítésére
Káncz Csaba | 2020. június 3. 10:31
Az amerikai elnök terve szerint a szeptemberi csúcsból egy Washington által vezetett új, Peking ellenes globális koalíció születhet. A Fehér Ház Ázsiában Dél-Korea és India felé szeretné terelni azokat a beszállítói láncokat, amelyeket kivonatna Kínából. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Példátlan munkanélküliségi hullámot okozott a karantén Németországban
Wéber Balázs | 2020. június 3. 09:51
Áprilisban csaknem 120 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma Németországban csak a koronavírus ellenes korlátozások miatt egy friss tanulmány szerint. Ekkora növekedésre korábban nem volt példa. Spanyolországban a járvány kezdetén 300 ezerrel emelkedett az álláskeresők száma.
Makro / Külgazdaság Aki tud, várjon péntekig a tankolással
Privátbankár.hu | 2020. június 3. 09:41
Literenként ugyanis átlagban 2 forinttal kerül majd kevesebbe, 338 forintba a benzin június 5-étől. A gázolaj ára viszont nem változik, marad 351 forint.
Friss
hírlevél