5p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Valószínűtlen, hogy a svéd gazdaság profitál a különutas válságkezelésből, de senki sem tudja, mennyire lesz sikeres a svéd modell.

A Financial Times-nak nyilatkozó elemzők szerint Svédország gazdasága hasonlóan teljesít majd Európa többi gazdaságához képest.

A brit üzleti lap riportjában megszólalnak olyan üzletek tulajdonosai, amelyek a járvány kittörése óta is nyitva vannak. Így a Mickes nevű lemezbolt tulajdonosa, Micke Englund is arról számolt be, hogy bár a múlt héten is özönlöttek a vásárlók boltjába, és boldog, hogy üzlete nyitva maradhatott, de a koronavírus-járvány így is súlyosan érintette őt. "Amikor az emberek március 12-én tisztába jöttek a koronavírussal, egy éjszaka elvesztettünk 30 százalékot. Néhány hónapig ez még kibírható, de aztán nagyon, nagyon nehéz lesz."

Svédország a különutas válságkezelés mintaországa, amelyről mi is több alkalommal írtunk. A skandináv ország nem zárta be az óvodákat és iskolákat, nem tiltotta meg polgárainak otthonaik elhagyását, szükségtelennek és a gazdaság számára károsnak ítélve ezeket az intézkedéseket. Vezető svéd üzletemberek, köztük Jacob Wallennberg, aki az Ericcsonban és a SEB bankban meghatározó részvényes, már márciusban olyan intézkedéseket kértek a kormánytól, amelyek számításba veszik a gazdaság érdekeit, és figyelmeztettek az esetleges társadalmi nyugtalanságokra.

Svédország 10 millió lakosára 3220 koronavírusos halott jut, ami háromszor annyi, mint a szomszédos skandináv országok (Dánia, Finnország és Norvégia) 15 milliós összlakosságára jutó halálesetek száma. Norvégiában egymillió lakosra 40, míg Svédországban 311 koronavírusban elhunyt jut. (Magyarországon 413 halálos áldozata van a járványnak, ami 42 halottat jelent egymillió lakosra vetítve. - A szerk.)

A hét videója – disztópiába taszítja-e a koronavírus a világot?

Az előzetes adatok azt mutatatták, hogy a svéd gazdaság az első negyedévben, de legalábbis márciusban, jobban teljesített az EU gazdaságainak többségénél, mivel csak 0,3 százalékos csökkenést volt kénytelen elszenvedni, szemben az eurozóna 3,8 százalékos esésével.

A közgazdászok szerint azonban valószínűtlen, hogy Svédország megmenekülne a járvány okozta válság súlyos hatásaitól. Az Európai Bizottság előrejelzése szerint a visszaesés 6,1 százalék lesz idén.

A svéd jegybank, a Riksbank még ennél is pesszimistább előrejelzést tett közzé: szerintük a gazdaság 7-10 százalékkal zuhan majd, a munkanélküliség pedig 9-10,4 százalék között tetőzik. (A magyar GDP-re vonatkozóan az EB 7 százalékos csökkenést valószínűsít, a kormány prognózisa ennél jóval kevesebbet, de a magyar kabinet is számol hasonló forgatókönyvvel, ami brutális visszaesést hozna nálunk is - A szerk.) Katasztrofális számok ezek a skandináv gazdaság számára.

Christina Nyman, aki a svéd jegybank monetáris politikáért felelős vezető-helyettese volt, is úgy véli, hogy bár most még korai arról beszélni, hogy a svéd gazdaság jobban fog-e teljesíteni másoknál, végül azonban többé-kevésbé ugyanaz lesz náluk is a végeredmény.

Svéd életkép
Svéd életkép

Ennek egyik oka, hogy Svédország egy kicsi és nyitott gazdaság, nagy gyártóbázissal. (Ez, természetesen más nagyságrendben, de igaz Magyarországra is, a lakosságszám hasonló, a magyar ipar elég jelentős mértékben függ az autógyártástól - A szerk.)

A Volvo kamionok és autók gyártása hetekig volt kénytelen leállni, nem a svéd helyzet miatt, hanem a beszállítói lánc európai akadozása miatt. Nyman arra is rámutatott, hogy bár Svédországot közvetlenül kevésbé érintette a 2008-as pénzügyi válság, gazdaságát mégis súlyosabban érintette, mint más országokét.

A tömegközlekedés, a hitelkártyák és az éttermek forgalma is jelentősen visszaesett, mert a svéd hatóságok azért otthoni munkára biztatták az embereket. Igaz viszont, hogy az esés kevésbé meredek, mint más európai országokban.

David Oxley, a Capital Economics szenior közgazdásza szerint az első negyedéves adatokat január és február húzta, de márciusban már hasonló hirtelen leállást lehet látni, mint bárhol máshol.

Nyman úgy véli, hogy az enyhébb intézkedések nélkül a svéd gazdaság sokkal nagyobat zuhant volna. A makroelemző szerint Svédországot általában súlyosabban érintik a globális válságok.

A SEB 6,5 százalékos visszaesést prognosztizál a svéd gazdaságban, ami nagyjából megegyezik a német és az amerikai gazdaságot illető prognózissal, de picit jobb a norvégnál, és jóval kedvezőbb a dán és finn GDP 9-10 százalékos csökkenésénél.

A Riksbank egyelőre a hitelezés fenntartását tartja szem előtt, és nem a kamatcsökkentést. A jegybankelnök, Stefan Ingves a lapnak elmondta, hogy a gazdaság így vagy úgy, de leállt, és nehéz élénkítő intézkedéséket hozni, ha az emberek otthon maradnak.

Arra a kérdésre, hogy a svéd gazdaság vajon jobban muzsikál-e majd, így válaszolt: "Nem tudjuk, egyszerűen nem tudjuk még. Nem vagyok járványtani szakember, és rengeteg a bizonytalanság. Más országok máshogy cselekednek, mert más döntéseket hoznak. Az idő fogja eldönteni, hogy mi hogyan teljesítünk másokhoz képest."

Nyman úgy véli, hogy a lazább svéd modell hosszú ideig fenntartható, míg más országok azzal fognak küszködni, hogy indítsák újra az életet. Oxley viszont azt hangsúlyozta, hogy Svédország még mindig függ a nemzetközi kereslettől és a beszállítói lánc működésétől. Szerinte elég nehéz más irányba haladni, miközben a világ többi része ellentétesen mozog.

A Mickes lemezbolt tulajdonosa elismeri, hogy a skandináv szomszédokkal szemben a svédeknek magas a halálozási rátájuk, de azt is hozzáteszi, hogy jóval jobb, mint az olasz, francia, vagy az angol adat.

Ecklund szerint ha majd ezek az országok is újraindítják az életet, a nulláról kell indulniuk, míg nekik nem. "De senki sem tudja, hogy a mi stratégiánk jó volt, nagyon jó vagy katasztrofális. Talán egy év múlva megtudjuk" - teszi hozzá a jegybankelnökhöz hasonlóan.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Brit kormányfő: addig támogatjuk Ukrajnát, amíg szükséges
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 15:34
Nagy-Britannia mindaddig folytatja Ukrajna támogatását, ameddig ez szükséges - mondta Sir Keir Starmer munkáspárti brit miniszterelnök az Európai Politikai Közösség (EPC) csütörtöki angliai csúcstalálkozóján.
Makro / Külgazdaság Mit tett a munkáspárti kormány a londoni lakásárakkal?
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 15:03
Londonban és Anglia délkeleti régiójában a lakásárak egy év kihagyás után újra emelkedtek.
Makro / Külgazdaság A szomszédba tart a német kancellár, zsíros üzlet lehet belőle
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 12:04
A német kancellár és az Európai Bizottság illetékes biztosa Szerbiában tárgyal vélhetően az ország lítiumkincsének felhasználásáról. Ez nagy esély a szerbeknek, de várhatóan nagy természetrombolással járna.
Makro / Külgazdaság Rossz lóra tett Orbán Viktor, uniós mentőövvel mentenék a helyzetet
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 16:15
A magyar gazdaság fejlődését a kormány jórészt az elektromos autózáshoz kötötte, ennek fejlődési pályája azonban megtört. Úgy tűnik a problémák komolyabbak, így a kabinet által vázolt uniós javaslatcsomag sem jelent biztos megoldást.
Makro / Külgazdaság Taylor Swift Németországban lenyomja a foci Eb-t? Hol van az a Swiftkirchen?
Bózsó Péter | 2024. július 17. 15:11
Az amerikai megasztár koncertjei vagy a labdarúgó Európa-bajnokság pezsdíti jobban a gazdaságot? Egy német város még nevét is megváltoztatta, nem, nem a foci miatt.
Makro / Külgazdaság Ez az, amire nagyon vágyik Orbán Viktor és az eurózónában már valóság
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 13:54
Lassult az éves infláció az euróövezetben júniusban az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán közölt végleges adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Megint lenyelik az árcsökkentést a benzinkutasok? Csütörtökön kiderül
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 12:46
Újra csökken mind a benzin, mind a gázolaj nagykereskedelmi ára. De nem biztos, hogy ezt tankoláskor érezni is fogjuk.
Makro / Külgazdaság Ukrajna a háborúban is meglépte, amiről mi csak álmodozunk
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 10:28
Idén októberben lesz az utolsó óraátállítás Ukrajnában.
Makro / Külgazdaság Megint útra kel Orbán Viktor, folytatódik a "békemisszió"?
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 10:02
Csütörtökön már újabb állam- és kormányfőkkel lesz randevúja a magyar miniszterelnöknek.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt kaptak a britek
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 09:46
Tartotta a jegybanki célt az infláció júniusban is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG