BUX
35 091.72
-0.69%
-244.00
OTP
10 810.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 796.00
+0.11%
+2.00
RICHTER
6 460.00
-0.31%
-20.00
MTELEKOM
380.00
-1.30%
-5.00
 
2020. május 6. 15:31

Szerda délelőtt tette közzé az Európai Unió a tagországokra vonatkozó gazdasági előrejelzését, amely Magyarország esetében igen pesszimista jövőképet vetít előre. Erőteljes gazdasági visszaesésről és megugró munkanélküliségről szól a brüsszeli prognózis.

A koronavírus miatt minden korábbi gazdasági prognózist el lehet dobni, de az új előrejelzések is lassan napvilágot látnak. Az Európai Unió is teljesen átírta a korábbi várakozásait, amelyek közül számunkra a Magyarországra vonatkozó a legfontosabb. Az anyag pesszimista a magyar várakozások kapcsán, és elégtelennek tartja a fiskális lépéseket, így nem lesz meglepetés, ha a kormányzati kommentárok újabb brüsszeli aknamunkának fogja titulálni az előrejelzést.

Ott üt a járvány nagyot, ahol erősek voltunk

Az anyag elöljáróban megjegyzi, hogy a világjárvány okozta gazdasági sokk az üzleti ciklus csúcsán érte el a magyar gazdaságot. A globális kereslet visszaesése és a járvány visszaszorítását célzó intézkedések erősen sújtották a magyar gazdaságot. Az Európai Unió szerint különösen a Magyarországon erős jelenléttel bíró ágazatokat nem kímélte a járvány, ugyanakkor problémának tartják a fiskális politika erőtlen lépéseit is. A fentiek miatt az EU szerint 2020-ban erős recesszió sújtja majd Magyarországot, és a fellendülés csak lassabban és fokozatosan követi majd a visszaesést.

Erős visszaesést vár az EU a magyar gazdaságtól Erős visszaesést vár az EU a magyar gazdaságtól

Az Európai Unió az előrejelzését arra alapozza, hogy a határok lezárása és a kijárási korlátozások olyan szektorokat sújtanak, amelyek a magyar gazdaság zászlóshajóinak számítottak. Ezeket nevesíti is az anyag, miszerint a turizmus és a közlekedés/logisztika, amelyek a szolgáltatás-export felét teszik ki, a leginkább érintett ágazatok. Biztató tény, hogy az ipari és építőipari tevékenységeket (más országokkal összevetve) csak mérsékelten korlátozta a járvány. Ugyanakkor az exportpiacok bezáródása miatt a feldolgozóipar intenzitása is erősen visszaesett. A magyar gazdaságban meghatározó szerepet játszik néhány magas ciklusú iparág, mint például az autóipar, amelyeket a nemzetközi recesszió különösen erősen sújt.

Az EU-s anyag elismeri a likviditás bővítését célzó lépéseket, kezdve a 2020-as évre hirdetett hitelmoratóriumtól a jegybanki programokig. Ugyanakkor az olvasható ki a dokumentumból, hogy

fiskális oldalon határozottabb lépéseket várt Brüsszel az Orbán-kormánytól.

Az év elején ugyan a tavalyi erős növekedési dinamika még tartott, ám márciustól várhatóan éles törést láthatunk majd, a gazdasági visszaesés a második negyedévben éri majd el a mélypontját. Az év második felében a gazdasági fokozatos fellendülése várható, ahogy a kijárási és közlekedési korlátozásokat megszüntetik. Az EU szerint a rugalmas munkaerőpiacnak köszönhetően a munkanélküliség hirtelen megugrására lehet számítani. A vállalatoknak nyújtott hitelek és más likviditásbővítő lépések, továbbá a munkahelyvédelmi intézkedések, illetve a bértámogatás várhatóan csak korlátozott hatású lesz. Következésképpen a lakossági fogyasztás hirtelen csökkenésére lehet számítani.

Brutális GDP-csökkenést jósol az EU

Az EU előrejelzése szerint 2020-ban a GDP 7 százalékkal fog zuhanni - ahogy arról már az Mfor.hu beszámolt -, miközben a munkanélküliségi ráta 2019. évi 3,4 százalékról 7 százalékra emelkedhet.

A gazdasági visszaesése kapcsán érdemes ugyanakkor egy kicsit megállni, hiszen az EU prognózisa a legrosszabbnak számít a nagy nemzetközi szervezetek által közétett adatok közül. Néhány hete az IMF (amely alaphelyzetben Brüsszelhez hasonlóan a magyar kormány egyik mumusa) 3 százalékos GDP-csökkenést jelzett előre, amely kapcsán a kommentár az volt, hogy hazánk az EU-tagok közül az egyik legkisebb veszteségre számíthat. Hasonlóan fekete báránynak számítanak a kormányzati kommunikációban a hitelminősítők, melyek közül az S&P egy hete közölte a verdiktjét, amelyben 4 százalékos visszaesést vár.

Érdemes megjegyezni, hogy az EU persze nem feltétlen a kisujjából szopja a 7 százalékos zuhanást, mert a magyar kormány által frissített konvergenciaprogramban is szerepel egy ilyen forgatókönyv, ám ez a gyengülés a kormány szerint csak elhúzódó válság esetén reális. Az alapforgatókönyv szerint a kormány idén 3 százalékos recesszióval számol. Ezzel szemben az EU a nagyon pesszimista lehetőséget tartja alappályának.

Ami az inflációt illeti, az EU-s előrejelzés - a konvergenciaprogramban szereplő számsorokkal párhuzamosan - lassuló pénzromlást vár. Igaz, az általános árszínvonal a kormány által várt 2,8 százalékos szintnél kicsit nagyobb mértékben növekszik, az EU ugyanis az idei évre 3 százalékos inflációval számol.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Megjöttek a friss adatok Horvátországból - így áll most a második hullám
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 14. 17:55
A múlt heti meredek növekedés után Horvátországban és Szlovéniában stagnál az új fertőzöttek száma - derült ki a válságstábok keddi sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság Tombol a koronavírus Romániában - telibe kapták a második hullámot
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 14. 15:42
Romániában továbbra is gyorsuló, napi 600 új esetet meghaladó ütemben terjed a koronavírus-járvány, kedden a kórházban kezelt fertőzöttek száma is meghaladta az áprilisi első csúcsot.
Makro / Külgazdaság "A rengeteg munka felőrli azokat, akik tenni akarnak" - lemondott Szűcs Tamás, a PDSZ elnöke
Kormos Olga | 2020. július 14. 15:04
Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszerveztének elnöke július 15-tel lemondott posztjáról. Június végén még arról beszélt egy interjúban, hogy a diákok harmada még hátrányosabb helyzetbe került a digitális oktatás során, a járványt megelőzően. 
Makro / Külgazdaság Kína katonai feltartóztatásában a NATO kulcsszerepet kap
Káncz Csaba | 2020. július 14. 13:54
A NATO-főtitkár szerint az atlanti katonai szervezetnek együtt kell működnie Ausztráliával, Új-Zélanddal, Dél-Koreával és Japánnal. Ausztrália „nagy hatótávolságú csapásmérő képességek” beszerzését tervezi, amelyek már elérik a kínai szárazföldet. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Három hónap koronavírus: 19,1 százalékos GDP-zuhanás a briteknél
MTI | 2020. július 14. 12:08
Március elejétől május végéig.
Makro / Külgazdaság Megindult a csiki-csuki: ismét szigorítanak az USA-ban a vírus miatt
Wéber Balázs | 2020. július 14. 09:31
Kaliforniában be kell zárni a bárokat, múzeumokat és az éttermek benti részét a koronavírus-fertőzések növekvő száma miatt. Floridában viszont szombaton kinyitottak egy Disney Parkot. A járvány alatt 5,4 millió amerikai vesztette el egészségbiztosítását, globálisan pedig mintegy százmillióval nőhet az éhezők száma.
Makro / Külgazdaság Így esett hasra a magyar ipar
Privátbankár.hu | 2020. július 14. 09:01
Májusában az ipari termelés volumene 30,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi, magas bázistól.
Makro / Külgazdaság Váratlan cseh fordulat: a fegyvertartás mellé állt a kormány
MTI | 2020. július 14. 08:05
Alkotmányos joggá tennék a fegyveres önvédelemet és védelmet.
Makro / Külgazdaság Óvatos becslések szerint is 83-132 millió ember jut éhinségre a koronavírus miatt
MTI | 2020. július 14. 07:51
Persze az emberek nem csak a pandémia miatt éheznek, tavaly anélkül is 690 millió fő szenvedett súlyos alultápláltságtól.
Makro / Külgazdaság Megemelik az egészségügyi dolgozók bérét Franciaországban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 14. 06:51
Hét hétig tartó tárgyalások és több tüntetés után aláírták a kormány és a szakszervezetek megállapodását.
Friss
hírlevél