<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Szerda délelőtt tette közzé az Európai Unió a tagországokra vonatkozó gazdasági előrejelzését, amely Magyarország esetében igen pesszimista jövőképet vetít előre. Erőteljes gazdasági visszaesésről és megugró munkanélküliségről szól a brüsszeli prognózis.

A koronavírus miatt minden korábbi gazdasági prognózist el lehet dobni, de az új előrejelzések is lassan napvilágot látnak. Az Európai Unió is teljesen átírta a korábbi várakozásait, amelyek közül számunkra a Magyarországra vonatkozó a legfontosabb. Az anyag pesszimista a magyar várakozások kapcsán, és elégtelennek tartja a fiskális lépéseket, így nem lesz meglepetés, ha a kormányzati kommentárok újabb brüsszeli aknamunkának fogja titulálni az előrejelzést.

Ott üt a járvány nagyot, ahol erősek voltunk

Az anyag elöljáróban megjegyzi, hogy a világjárvány okozta gazdasági sokk az üzleti ciklus csúcsán érte el a magyar gazdaságot. A globális kereslet visszaesése és a járvány visszaszorítását célzó intézkedések erősen sújtották a magyar gazdaságot. Az Európai Unió szerint különösen a Magyarországon erős jelenléttel bíró ágazatokat nem kímélte a járvány, ugyanakkor problémának tartják a fiskális politika erőtlen lépéseit is. A fentiek miatt az EU szerint 2020-ban erős recesszió sújtja majd Magyarországot, és a fellendülés csak lassabban és fokozatosan követi majd a visszaesést.

Erős visszaesést vár az EU a magyar gazdaságtól
Erős visszaesést vár az EU a magyar gazdaságtól

Az Európai Unió az előrejelzését arra alapozza, hogy a határok lezárása és a kijárási korlátozások olyan szektorokat sújtanak, amelyek a magyar gazdaság zászlóshajóinak számítottak. Ezeket nevesíti is az anyag, miszerint a turizmus és a közlekedés/logisztika, amelyek a szolgáltatás-export felét teszik ki, a leginkább érintett ágazatok. Biztató tény, hogy az ipari és építőipari tevékenységeket (más országokkal összevetve) csak mérsékelten korlátozta a járvány. Ugyanakkor az exportpiacok bezáródása miatt a feldolgozóipar intenzitása is erősen visszaesett. A magyar gazdaságban meghatározó szerepet játszik néhány magas ciklusú iparág, mint például az autóipar, amelyeket a nemzetközi recesszió különösen erősen sújt.

Az EU-s anyag elismeri a likviditás bővítését célzó lépéseket, kezdve a 2020-as évre hirdetett hitelmoratóriumtól a jegybanki programokig. Ugyanakkor az olvasható ki a dokumentumból, hogy

fiskális oldalon határozottabb lépéseket várt Brüsszel az Orbán-kormánytól.

Az év elején ugyan a tavalyi erős növekedési dinamika még tartott, ám márciustól várhatóan éles törést láthatunk majd, a gazdasági visszaesés a második negyedévben éri majd el a mélypontját. Az év második felében a gazdasági fokozatos fellendülése várható, ahogy a kijárási és közlekedési korlátozásokat megszüntetik. Az EU szerint a rugalmas munkaerőpiacnak köszönhetően a munkanélküliség hirtelen megugrására lehet számítani. A vállalatoknak nyújtott hitelek és más likviditásbővítő lépések, továbbá a munkahelyvédelmi intézkedések, illetve a bértámogatás várhatóan csak korlátozott hatású lesz. Következésképpen a lakossági fogyasztás hirtelen csökkenésére lehet számítani.

Brutális GDP-csökkenést jósol az EU

Az EU előrejelzése szerint 2020-ban a GDP 7 százalékkal fog zuhanni - ahogy arról már az Mfor.hu beszámolt -, miközben a munkanélküliségi ráta 2019. évi 3,4 százalékról 7 százalékra emelkedhet.

A gazdasági visszaesése kapcsán érdemes ugyanakkor egy kicsit megállni, hiszen az EU prognózisa a legrosszabbnak számít a nagy nemzetközi szervezetek által közétett adatok közül. Néhány hete az IMF (amely alaphelyzetben Brüsszelhez hasonlóan a magyar kormány egyik mumusa) 3 százalékos GDP-csökkenést jelzett előre, amely kapcsán a kommentár az volt, hogy hazánk az EU-tagok közül az egyik legkisebb veszteségre számíthat. Hasonlóan fekete báránynak számítanak a kormányzati kommunikációban a hitelminősítők, melyek közül az S&P egy hete közölte a verdiktjét, amelyben 4 százalékos visszaesést vár.

Érdemes megjegyezni, hogy az EU persze nem feltétlen a kisujjából szopja a 7 százalékos zuhanást, mert a magyar kormány által frissített konvergenciaprogramban is szerepel egy ilyen forgatókönyv, ám ez a gyengülés a kormány szerint csak elhúzódó válság esetén reális. Az alapforgatókönyv szerint a kormány idén 3 százalékos recesszióval számol. Ezzel szemben az EU a nagyon pesszimista lehetőséget tartja alappályának.

Ami az inflációt illeti, az EU-s előrejelzés - a konvergenciaprogramban szereplő számsorokkal párhuzamosan - lassuló pénzromlást vár. Igaz, az általános árszínvonal a kormány által várt 2,8 százalékos szintnél kicsit nagyobb mértékben növekszik, az EU ugyanis az idei évre 3 százalékos inflációval számol.

Makro / Külgazdaság Nem tudják megállítani az oroszokat Bahmutnál, bezárulhat a gyűrű a város körül
Privátbankár.hu | 2023. január 28. 17:39
Mindent elpusztít az orosz tüzérség, az ukránoknak nincs elég lövege és lőszere válaszolni. Háborús hírösszefoglaló.
Makro / Külgazdaság Nagyot bukott Orbán Viktor szövetségese
Privátbankár.hu | 2023. január 28. 16:43
Nem hivatalos adatok szerint magabiztosan nyert Petr Pavel a cseh elnökválasztás második fordulójában.
Makro / Külgazdaság Orosz sugallatra ugraszthatták egymásnak Svédországot és Törökországot
Privátbankár.hu | 2023. január 28. 15:42
Moszkvába vezetnek a szálak a Svédország NATO-csatlakozását is veszélybe sodró Koránégetés ügyében.
Makro / Külgazdaság Ursula von der Leyen megint kemény nyilatkozatot tett
Privátbankár.hu | 2023. január 28. 14:08
Nincs visszatérés az orosz energiahordozókhoz az Európai Bizottság elnöke szerint.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály 4 százalék feletti növekedésre számít idén
Privátbankár.hu | 2023. január 28. 13:22
A GDP-bővülést az ipar, az építőipar és a beruházások erősödő teljesítménye is húzhatja a pénzügyminiszter szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb lövöldözés Izraelben, 13 éves palesztint támadót lőttek le a biztonsági erők
Privátbankár.hu | 2023. január 28. 12:36
A tegnap esti véres merénylet után újra dörögtek a fegyverek Jeruzsálemben.
Makro / Külgazdaság Putyin kénytelen mobil krematóriumokat használni
Mester Nándor | 2023. január 28. 11:46
Furcsaságok és különlegességek a háborúban.
Makro / Külgazdaság "A halál nagykövetei" - újabb nemzetközi szervezetbe szálltak bele keményen az ukránok
Privátbankár.hu | 2023. január 28. 11:29
Ukrajna kampányt indított, hogy ne indulhassanak orosz sportolók a 2024-es olimpián.
Makro / Külgazdaság Fél szemmel Orbán Viktor is ezeket a híreket figyeli, van miért izgulnia
Privátbankár.hu | 2023. január 28. 10:31
Nagyon magas lehet a részvétel a csehországi elnökválasztás második fordulójában, a magyar kormányfőnek sem mindegy, hogy ki nyer.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton: a kormány nem hagyja magát, jönnek majd a felminősítések
Privátbankár.hu | 2023. január 28. 10:17
A gazdaságfejlesztési miniszter szerint a magyar gazdaság kedvező folyamatai miatt a leminősítéseket felminősítések fogják követni.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG