BUX
37 260.06
-0.15%
-57.00
OTP
11 280.00
-0.97%
-110.00
MOL
1 967.00
-2.24%
-45.00
RICHTER
6 970.00
+2.95%
+200.00
MTELEKOM
396.00
+0.38%
+1.00
 
2020. április 7. 08:30

A koronavírusos brit kormányfő az intenzív osztályon töltötte az éjszakát. A brit ellenzék vezére azt mondta: gondolatban az egész ország vele van. Feladatait egyelőre Dominic Raab külügyminiszter vette át.

A londoni St. Thomas kórház intenzív osztályán töltötte az éjszakát Boris Johnson.

Oxigént kapott

A Downing Street közlése szerint a koronavírusos brit kormányfőt tegnap este szállították az intenzív részlegre, miután állapota rosszabbodott.

Rendőrök a St. Thomas kórház előtt Londonban 2020. április 7-én.  EPA/ANDY RAIN Rendőrök a St. Thomas kórház előtt Londonban 2020. április 7-én. EPA/ANDY RAIN

A hivatalos megfogalmazás szerint az 55 éves Johnsont „tartós tünetekkel” vitték az intenzívre orvosai tanácsára. A BBC értesülései szerint a kormányfőnek „oxigént adtak” átszállítása előtt, és azért helyezték át az intenzívre, hogy lélegeztetőgép közelében legyen. Állítólag eszméleténél van, és nem tették lélegeztetőgépre.  

Az egyik kormányszóvivő szerint Johnson Dominic Raab külügyminisztert kérte meg arra, hogy „ahol szükséges”, helyettesítse. A mai kormányülést már Raab vezeti le. A külügyminiszter szerint „hihetetlenül erős csapatszellem” van a miniszterelnök mögött.

Szombaton beszéltem a kormányfővel. Ekkor beszéltem vele személyesen utoljára    

-mondta Raab a Financial Times szerint.    

Starmer: rettenetesen szomorú hír

Johnson állapotáról értesítették II. Erzsébet brit királynőt. Időközben Donald Trump amerikai elnök és Emmanuel Macron francia elnök is támogatását fejezte ki felé.

A Munkáspárt és egyben a brit ellenzék vezére, Keir Starmer pedig rettenetesen szomorú hírnek nevezte a történteket.

Gondolatban az egész ország a miniszterelnökkel és családjával van ebben a hihetetlenül nehéz időszakban

- közölte Starmer.      

Súlyosbodó tünetek

A kormányfő hivatala még március 27-én jelentette be, hogy pozitív lett Johnson koronavírus-tesztje. A brit kormányfő ezt követően önkéntes karanténba vonult a Downing Streeten, és kezdetben csupán enyhe tüneteket – láz, köhögés – tapasztalt magán.

A kormány munkáját továbbra is irányította, videó-konferencia segítségével részt vett a kormányüléseken, és több videót is posztolt Facebook-oldalára. Ezekben arra kérte a briteket, hogy maradjanak otthon, és ezzel is mentsenek életeket.        

Legutóbb, három nappal ezelőtt közzétett videójában azonban már láthatóan rossz bőrben volt, szeme csillogott, és lázasnak tűnt. Mivel tünetei nem enyhültek, vasárnap végül bevitték a St. Thomas kórházba.           

Johnson állapotának súlyosbodása válságkezelés szempontjából is rosszul jött, hiszen a vírus még csak mostanában fog tetőzni az Egyesült Királyságban. A regisztrált fertőzöttek száma 52 ezer, az áldozatoké csaknem 5400, a gyógyultaké 287.   

Ez történt a világban

Ami a világ többi részét illeti:

a vírus a legtöbb áldozatot Olaszországban követelte (16 500), utána következik Spanyolország (13 300), az Egyesült Államok (10 900) és Franciaország (8900).      

A legtöbb regisztrált fertőzöttet az Egyesült Államokban jegyezték fel (366 ezer), majd Spanyolország (137 ezer), Olaszország (133 ezer) és Németország (103 ezer) jön a sorban.

A Johns Hopkins kórház ma reggeli adatai szerint eddig világszerte 1,3 millió fertőzöttről tudnak. Csaknem 75 ezren vesztették életüket a koronavírussal összefüggésben, 285 ezren meggyógyultak.

A legutóbbi hírek szerint Olaszországban már csökken a napi áldozatok száma, és kevesebb az új fertőzött.

Kínában – a hivatalos közlések szerint – tegnap egyetlen áldozatot sem követelt a vírus, amire még nem volt példa a járvány kitörése óta.

Ausztriában pedig Húsvét után már lazítani kezdenek a karanténon: a kisebb üzletek kinyithatnak.      

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Brüsszeltől kért anyagi támogatást Orbán Viktor
Vég Márton | 2020. június 4. 22:33
Támogatási kérelmet nyújt be az Orbán-kormány Brüsszelnek, hogy a koronavírus-járvány okozta költségeket finanszírozzák. Pintér Sándornak kell felügyelnie a pénz felhasználását.
Makro / Külgazdaság Hivatalos: Péntektől nyílik az osztrák, a cseh és szlovák határ is a magyaroknak
MTI | 2020. június 4. 22:10
Péntektől nem lesz szükség negatív koronavírus-tesztre és karanténba sem kell vonulni az Ausztriába, Csehországba és Szlovákiába történő utazás, valamint az ezen országokból történő hazatérés esetén, egyben megszűnik az eddigi 48 órás korlátozás is.
Makro / Külgazdaság Hatezer német turistával kísérletezhetnek Ibizán és Mallorcán
MTI | 2020. június 4. 21:00
A spanyol tervek szerint június második felében egy kísérleti program részeként hatezer német turista érkezhet a Baleár-szigetekre.
Makro / Külgazdaság Megvédte a különutas modellt a svéd járványügyi vezető
Wéber Balázs | 2020. június 4. 15:44
Anders Tegnell egy újabb interjúban azt mondta: a koronavírus-járvány során alkalmazott stratégiájuk működik, a karantén pedig nem lett volna jó megoldás. Ugyanakkor elismerte, hogy számos dolgot csinálhattak volna jobban.
Makro / Külgazdaság Továbbra is nagyon sok az új munkanélküli az USA-ban
Privátbankár.hu | 2020. június 4. 15:26
Az egy héttel korábbi értékhez képest ugyan csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban, ám a várakozásokat meghaladó volt az érték.
Makro / Külgazdaság Egy nagy zsák pénzt még a piacra önt az EKB
Privátbankár.hu | 2020. június 4. 14:40
A vártnál nagyobb összeggel növelte az Európai Központi Bank a pandémiás-vészhelyzeti eszközvásárlási programot. Azt is bejelentették, hogy meghosszabbítják a programot a jövő nyárig.
Makro / Külgazdaság Putyin idegesen figyeli a kínai térnyerést – hadrendbe álltak az új rakéták
Káncz Csaba | 2020. június 4. 13:29
Áttekintjük az orosz és kínai dinamikát Közép-Ázsiában az áruforgalom, a fegyverkereskedelem, a pénzügyek és az energia területén. A Moszkva-Peking biztonságpolitikai tengely jelenleg stabilnak tekinthető, de azért a Kreml diszkréten új, közép-hatótávolságú nukleáris rakétákat állított hadrendbe a térségben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ugyanannyi adót fizetünk jövőre, mint idén: 15 százalékot
Baka F. Zoltán | 2020. június 4. 11:06
A mai Kormányinfón pedig kiderült, hogy június 16-20 között nyithatnak a mozik, színházak, fürdők, múzeumok.
Makro / Külgazdaság Továbbra sem csökken az aktív fertőzöttek száma - öten elhunytak
Privátbankár.hu | 2020. június 4. 09:37
Ismét nem tudott csökkenni az aktív fertőzöttek száma - a Pesti úti idősotthonban már 49-en hunytak el.
Makro / Külgazdaság Bődületes összeggel gyógyítaná a koronavírus-sokkot Angela Merkel
Wéber Balázs | 2020. június 4. 09:34
130 milliárd eurós csomaggal enyhítené a koronavírus elleni harc negatív következményeit a német kormány. Ideiglenesen csökkentenék az áfát, egyszeri gyermektámogatást adnának, valamint segítenék az önkormányzatokat és a válságnak leginkább kitett ágazatokat.
hírlevél