TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Legalábbis ez derül ki a Financial Times adataiból. Kiolvasható belőlük az is, hogy Európában átlagos, Közép- és Kelet-Európában magas a magyar koronavírusos halálozási ráta, ami egybevág korábbi cikkünk állításával. Az országos szűrővizsgálat eredménye alapján a fertőzöttek valós száma itthon minimum 8-szorosa, maximum 22-szerese lehet a diagnosztizáltak számának.

Mai adatok alapján Magyarországon 48 koronavírusos elhunyt jut egymillió lakosra. Ez globális szinten a 28. legmagasabb érték jelenleg, derül ki a Financial Times alábbi grafikonjából.

A koronavírusos halálos áldozatok számának alakulása millió lakosonként a világ egyes országaiban. (Forrás: Financial Times) A koronavírusos halálos áldozatok számának alakulása millió lakosonként a világ egyes országaiban. (Forrás: Financial Times)

Európában közepes, a régióban magas a magyar ráta

A brit gazdasági lap adatai szerint Európán belül a középmezőnyben, a 21. helyen állunk a halálozási ráta nagyságát tekintve.

A volt szocialista országok és utódállamai közül csak Moldovában, Romániában, Szlovéniában és Észak-Macedóniában magasabb ez a mutató a magyarnál, Észtországgal pedig jelenleg egy szinten vagyunk. (A mezőny ugyanakkor sűrű, könnyen előre vagy hátra lehet csúszni néhány helyezést – a szerk.)

A Financial Times grafikonja tehát megerősíti korábbi cikkünk állítását, miszerint Európában átlagos, a régióban magas a magyar halálozási ráta.

Térségünkben egyébként Moldova van a legrosszabb helyzetben, ahol 81 halálos áldozat jut egymillió lakosra.

Szomszédaink közül Szlovákiában 5 (válságkezeléséről itt olvashatnak), Ukrajnában 12, Romániában 58, Szerbiában 34, Horvátországban 24, Szlovéniában 50, Ausztriában 72 ez a mutató.

A halálozási ráta ugyanakkor önmagában nem minősíti egyetlen ország válságkezelését sem, hiszen országonként eltérhet a kiindulási járványhelyzet, a demográfiai összetétel, az egészségügyi állapot, valamint az, hogy milyen mértékben derítik fel a koronavírusos haláleseteket, és miként könyvelik el azokat.

Azt ugyanakkor a Financial Times is megjegyzi, hogy ez a mutató még így is megbízhatóbb némileg, mint a fertőzöttségi ráta. A diagnosztizált fertőzöttek száma ugyanis nagyban függ az elvégzett tesztek számától, ami országonként jelentősen különbözik, valamint a tesztelési módszerektől és stratégiáktól.

Globálisan a legrosszabbul továbbra is Belgium áll, ahol mintegy 800 koronavírusos haláleset jut egymillió lakosra, 17-szer több mint Magyarországon.

Ezután következik Spanyolország, Nagy-Britannia, Olaszország és Franciaország. A "fekete top 10"-be Európából még Svédország, Hollandia, Írország és Svájc fért be.

A legrosszabb mutatókkal rendelkező 10 állam között egyetlen nem európai ország van, az Egyesült Államok.

A tengerentúlon 262, koronavírussal összefüggő halálesetet regisztráltak egymillió lakosonként, ami a kilencedik legmagasabb érték a világon.

Az amerikai kontinensről az USA-n kívül Kanada, Ecuador, Peru, Brazília és Panama, Ázsiából pedig csupán Irán (és Törökország, ha oda számoljuk) került be a „fekete top 30"-ba – a többi ország európai.

Kína, ahonnan a múlt év végén kiindult a válság, a rangsor másik végén van: a távol-keleti országban mindössze három halálos áldozat jut egymillió lakosra a hivatalos adatok szerint. 

Milyen a fertőzöttségi szint itthon? 

Bár – mint említettük – a diagnosztizált fertőzöttek számát csak erős fenntartásokkal lehet összehasonlítani, közzétesszük azt az ábrát is, amely ennek alakulását mutatja egymillió lakosra vetítve Magyarországon és a világ többi államában.

A diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek számának alakulása millió lakosonként a világ egyes országaiban. (Forrás: Financial Times) A diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek számának alakulása millió lakosonként a világ egyes országaiban. (Forrás: Financial Times)

Itthon eddig mintegy 3600 koronavírusos embert diagnosztizáltak, azaz 368 regisztrált fertőzött jut egymillió lakosra. Mint a fenti ábrán látszik, a járványgörbe az elmúlt hetekben egyre laposabbá vált, azaz a járvány terjedése lassul.

Azt már ugyanakkor számos nemzetközi tanulmány megállapította, hogy a fertőzöttek valós száma – figyelembe véve azokat, akik enyhe tünetekkel vagy tünetmentesen vészelik át a vírust – sokszorosa lehet a diagnosztizáltak számának.

Magyarországon az átfertőzöttek száma 30 ezer és 80 ezer között lehet

- mondta kedden Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, a klinikai járványelemző munkacsoport vezetője az M1-nek a hazai reprezentatív koronavírus-szűrővizsgálat előzetes eredménye alapján.

Ez azt jelenti, hogy itthon a fertőzöttek valós száma minimum 8-szorosa, maximum 22-szerese lehet a diagnosztizáltak jelenlegi számának.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél