BUX
35 967.41
+0.26%
+92.00
OTP
10 800.00
+4.15%
+430.00
MOL
1 916.00
-2.74%
-54.00
RICHTER
6 650.00
-2.35%
-160.00
MTELEKOM
396.00
+0.76%
+3.00
 
2020. május 20. 16:59

Legalábbis ez derül ki a Financial Times adataiból. Kiolvasható belőlük az is, hogy Európában átlagos, Közép- és Kelet-Európában magas a magyar koronavírusos halálozási ráta, ami egybevág korábbi cikkünk állításával. Az országos szűrővizsgálat eredménye alapján a fertőzöttek valós száma itthon minimum 8-szorosa, maximum 22-szerese lehet a diagnosztizáltak számának.

Mai adatok alapján Magyarországon 48 koronavírusos elhunyt jut egymillió lakosra. Ez globális szinten a 28. legmagasabb érték jelenleg, derül ki a Financial Times alábbi grafikonjából.

A koronavírusos halálos áldozatok számának alakulása millió lakosonként a világ egyes országaiban. (Forrás: Financial Times) A koronavírusos halálos áldozatok számának alakulása millió lakosonként a világ egyes országaiban. (Forrás: Financial Times)

Európában közepes, a régióban magas a magyar ráta

A brit gazdasági lap adatai szerint Európán belül a középmezőnyben, a 21. helyen állunk a halálozási ráta nagyságát tekintve.

A volt szocialista országok és utódállamai közül csak Moldovában, Romániában, Szlovéniában és Észak-Macedóniában magasabb ez a mutató a magyarnál, Észtországgal pedig jelenleg egy szinten vagyunk. (A mezőny ugyanakkor sűrű, könnyen előre vagy hátra lehet csúszni néhány helyezést – a szerk.)

A Financial Times grafikonja tehát megerősíti korábbi cikkünk állítását, miszerint Európában átlagos, a régióban magas a magyar halálozási ráta.

Térségünkben egyébként Moldova van a legrosszabb helyzetben, ahol 81 halálos áldozat jut egymillió lakosra.

Szomszédaink közül Szlovákiában 5 (válságkezeléséről itt olvashatnak), Ukrajnában 12, Romániában 58, Szerbiában 34, Horvátországban 24, Szlovéniában 50, Ausztriában 72 ez a mutató.

A halálozási ráta ugyanakkor önmagában nem minősíti egyetlen ország válságkezelését sem, hiszen országonként eltérhet a kiindulási járványhelyzet, a demográfiai összetétel, az egészségügyi állapot, valamint az, hogy milyen mértékben derítik fel a koronavírusos haláleseteket, és miként könyvelik el azokat.

Azt ugyanakkor a Financial Times is megjegyzi, hogy ez a mutató még így is megbízhatóbb némileg, mint a fertőzöttségi ráta. A diagnosztizált fertőzöttek száma ugyanis nagyban függ az elvégzett tesztek számától, ami országonként jelentősen különbözik, valamint a tesztelési módszerektől és stratégiáktól.

Globálisan a legrosszabbul továbbra is Belgium áll, ahol mintegy 800 koronavírusos haláleset jut egymillió lakosra, 17-szer több mint Magyarországon.

Ezután következik Spanyolország, Nagy-Britannia, Olaszország és Franciaország. A "fekete top 10"-be Európából még Svédország, Hollandia, Írország és Svájc fért be.

A legrosszabb mutatókkal rendelkező 10 állam között egyetlen nem európai ország van, az Egyesült Államok.

A tengerentúlon 262, koronavírussal összefüggő halálesetet regisztráltak egymillió lakosonként, ami a kilencedik legmagasabb érték a világon.

Az amerikai kontinensről az USA-n kívül Kanada, Ecuador, Peru, Brazília és Panama, Ázsiából pedig csupán Irán (és Törökország, ha oda számoljuk) került be a „fekete top 30"-ba – a többi ország európai.

Kína, ahonnan a múlt év végén kiindult a válság, a rangsor másik végén van: a távol-keleti országban mindössze három halálos áldozat jut egymillió lakosra a hivatalos adatok szerint. 

Milyen a fertőzöttségi szint itthon? 

Bár – mint említettük – a diagnosztizált fertőzöttek számát csak erős fenntartásokkal lehet összehasonlítani, közzétesszük azt az ábrát is, amely ennek alakulását mutatja egymillió lakosra vetítve Magyarországon és a világ többi államában.

A diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek számának alakulása millió lakosonként a világ egyes országaiban. (Forrás: Financial Times) A diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek számának alakulása millió lakosonként a világ egyes országaiban. (Forrás: Financial Times)

Itthon eddig mintegy 3600 koronavírusos embert diagnosztizáltak, azaz 368 regisztrált fertőzött jut egymillió lakosra. Mint a fenti ábrán látszik, a járványgörbe az elmúlt hetekben egyre laposabbá vált, azaz a járvány terjedése lassul.

Azt már ugyanakkor számos nemzetközi tanulmány megállapította, hogy a fertőzöttek valós száma – figyelembe véve azokat, akik enyhe tünetekkel vagy tünetmentesen vészelik át a vírust – sokszorosa lehet a diagnosztizáltak számának.

Magyarországon az átfertőzöttek száma 30 ezer és 80 ezer között lehet

- mondta kedden Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, a klinikai járványelemző munkacsoport vezetője az M1-nek a hazai reprezentatív koronavírus-szűrővizsgálat előzetes eredménye alapján.

Ez azt jelenti, hogy itthon a fertőzöttek valós száma minimum 8-szorosa, maximum 22-szerese lehet a diagnosztizáltak jelenlegi számának.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Az idei júliusi inflációval emelik az egészségügyi szolgáltatási járulékot jövőre
Baka F. Zoltán | 2020. június 3. 07:30
Valamint háromról hat hónapra nő a TAJ-szám érvényessége - derül ki a jövő évi büdzsét megalapozó törvényjavaslatból.
Makro / Külgazdaság A koronavírus lenyomta a gázárakat, de csak a tárolók dagadnak
MTI | 2020. június 3. 06:25
A járvány okozta leállás miatt Európa is korlátozottan használt csak a gázból, túlkínálat alakult ki.
Makro / Külgazdaság Új esélyt kínálhat a koronavírus a magyar gazdaságnak
Király Béla | 2020. június 3. 06:08
A magyar és a régiós gazdaságok számára is létkérdés, hogy Németország minél előbb talpra álljon. Az ottani nehézségek, elsősorban az autóipar leállása már tükröződik többek között a munkaerőpiaci folyamatokban. A válság ugyanakkor a szakértők szerint nem csak negatívumokkal járhat.
Makro / Külgazdaság Védekezünk a járvány ellen: 2 milliárd forintot kap az atlétikai stadion
Baka F. Zoltán | 2020. június 3. 05:55
Tegnap este 161,3 milliárd forintot csoportosítottak át a költségvetésben.
Makro / Külgazdaság Ennyi kamatot kell fizetünk a zöldkötvényért
Privátbankár.hu / MTI | 2020. június 2. 21:22
Ahogy arról az este folyamán beszámoltunk, Magyarország 1,5 milliárd euró értékben bocsátott ki kedden úgynevezett zöldkötvényt. Az Államadósság Kezelő Központ közzétette a kibocsátás pénzügyi tudnivalóit.
Makro / Külgazdaság 1,5 milliárd euró érkezik Magyarországra zöld projektekre
Király Béla | 2020. június 2. 19:31
Jó ideje a levegőben lógott az első magyar zöldkötvények kibocsátása, a koronavírus járvány miatt viszont a tavasz elejére tervezett kibocsátás elcsúszott. Kedden este ugyanakkor Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentette, hogy 1,5 milliárd euró értékben bocsátott ki Magyarország ilyen értékpapírt.
Makro / Külgazdaság Magához tért a koronavírus-sokkból Spanyolország
Privátbankár.hu | 2020. június 2. 16:46
A foglalkoztatottak száma emelkedik, 100 üzletből 85 már újranyitott. Jövő héten újraindul a focibajnokság, hamarosan pedig mehetnek a turisták is.
Makro / Külgazdaság Milliárdos veszteséget tüntet el a Magyar Posta állami támogatásból
Vég Márton | 2020. június 2. 14:34
Ha csak a valódi tevékenységét nézzük a Magyar Postának, akkor hiába volt 2019-ben két választás is, mégis veszteséges az állami társaság, pedig közel ezer embert elküldtek. Az állam közel 5 milliárd forintos támogatásának hála, a beszámolóban végül mindig sikerül nyereséget kimutatni.
Makro / Külgazdaság A veszélyhelyzet megszűnése után is lehet beutazási korlátozás
Privátbankár.hu | 2020. június 2. 12:23
Utólagos influenzamintákból készített elemzés a bizonyíték arra, hogy nem került be előbb Magyarországra a vírus, mint március. Bevetési egységeket vezényelnek majd ki az idősotthonokba, ha a járvány miatt szükséges lesz - derült ki a mai sajtótájékoztatón. 
Makro / Külgazdaság 11 százaléknyit zsugorodhat idén a francia GDP a koronavírus miatt
MTI | 2020. június 2. 10:30
Franciaországban március 17-étől május 11-éig gyakorlatilag bezárt az összes gyár.
Friss
hírlevél