<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Csaknem egy százalékponttal magasabb államháztartási hiányt engedélyeznek az euróövezet pénzügyminiszterei idén Spanyolországnak a korábban tervezettnél. Jean-Claude Juncker, az Eurogroup elnöke elmondta, hogy a korábban meghatározott GDP arányos 4,4 százalék helyett a spanyol államháztartás hiánya idén az 5,3 százalékot is elérheti.

Az eddig a bruttó hazai termék (GDP) 4,4 százalékában meghatározott deficit helyett így a hiány 5,3 százalékot is elérhet. Ez ugyanakkor fél százalékponttal (5 milliárd euróval) még mindig kevesebb, mint a spanyol kormány legújabb terveiben szereplő 5,8 százalék. Jövőre Madridnak továbbra is az eredeti célját, azaz pontosan az uniós küszöbértéknek megfelelő 3 százalékot kell teljesítenie.

Az új spanyol kormány a hónap elején jelentette be, hogy konszolidációs programjának és reformterveinek biztonságos teljesítéséhez idén túl kell szárnyalnia az eddig érvényes deficitcélt. A miniszterek most hallgatták meg ennek pontos indoklását spanyol kollégájuktól, Luís de Guindostól, aki a sajtónak is megerősítette, hogy Madrid továbbra is teljes mértékben elkötelezett a pénzügyi fegyelmezettség és az uniós pénzügyi szabályok betartása mellett.

A pénzügyi fegyelmet a piaci bizalom egyik kulcstényezőjének tekintő miniszterek azt is értésre adták, hogy nem tartanak attól: a madridi fejlemény azt jelenti, hogy Spanyolország idővel Görögország nehéz helyzetébe kerülhet. Wolfgang Schäuble például a találkozó előtt határozottan leszögezte, hogy a két országot nem lehet összehasonlítani, ráadásul Spanyolország a jelzett deficitcsúszás ellenére jelentős mértékű haladást mutatott.

Juncker ülés utáni beszámolójából az is kiderült, hogy Görögország hozzáférhet a második hároméves pénzügyi támogatási programban meghatározott 130 milliárd euróhoz, amelyet az euróövezeti országok, az uniós pénzügyi stabilitási mechanizmus és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) adnak össze. Juncker egyúttal üdvözölte, hogy az IMF 28 milliárd eurós hozzájárulásra tett javaslatot. Részletek>>

Az euróövezeti miniszterek hétfői találkozóját követően kedden a teljes EU 27 tagországának találkozójával folytatódik a kétnapos pénzügyminiszteri ülés. A keddi napirend egyik pontja az a javaslat, hogy a jövő év elejétől függesszék fel a Magyarországot megillető kohéziós keret egy részének lehívhatóságát, ha fél éven belül nem születnek újabb intézkedések a deficit tartós leszorítására.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Orbán Viktor kihirdette a háborús veszélyhelyzetet
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 17:32
Azonnal megkezdte a munkát az új Orbán-kormány, mely ma tette le az esküjét.   
Makro / Külgazdaság Nem engedhetjük meg a felelőtlenség, a széthúzás és a gyengeség luxusát - mondta Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 17:14
Orbán Viktor a miniszterek eskütétele után a parlamentben is bemutatta új kormányát. 
Makro / Külgazdaság Üzent Berlin az Orbán-kormánynak: fel kell adni a blokádot
Wéber Balázs | 2022. május 24. 16:54
A német alkancellár szerint figyelembe kell venni, hogy az uniós országokat különböző mértékben érintené az orosz olajembargó, ugyanakkor az Orbán-kormánynak fel kell adnia a blokádot. Robert Habeck úgy véli: az embargó fő akadálya Magyarország, de akár hazánk nélkül is elfogadhatják a szankciót. A magyar kormány továbbra is mentességet szeretne kapni a csővezetékes szállításra. Németország eközben már jelentősen csökkentette olajfüggőségét Oroszországtól.
Makro / Külgazdaság Putyin rákos lehet, szanatóriumba kerülhet és nem térhet vissza a hatalomba?
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:34
Az ukrán védelmi tárca és a brit MI6 volt főnöke is megerősítette ezt.
Makro / Külgazdaság A nap képe: Orbán Viktor Dzsudzsák Balázzsal ünnepli a kormányalakítást
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:23
Átvették kinevezésüket az Orbán-kormány 5.0 tagjai Novák Katalin köztársasági elnöktől a Sándor-palotában.
Makro / Külgazdaság Importvám kell, nem embargó az orosz olajra - javasolják az osztrákok
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:06
Lehet, hogy ez lesz végül a megoldás?
Makro / Külgazdaság Putyin gigantikus költségvetésű háborúja - mit lépjen most Európa?
Káncz Csaba | 2022. május 24. 14:51
Az Oroszországból származó olaj- és gázimportra vonatkozó vámok alkalmazásával az EU megvédheti energiabiztonságát az átmeneti időszak alatt is, miközben megakadályozza, hogy Oroszország finanszírozza az ukrajnai háborúját. Ezt minősített többséggel lehetne elfogadni, ami azt jelentené, hogy az EU kereskedelempolitikája összhangba kerülne az EU értékeivel, érdekeivel és kötelezettségeivel. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Moszkva vagy Brüsszel az ellenségünk? Merre tovább magyar energiapolitika? - Holoda Attila a Klasszis Klub következő vendége
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 14:31
Orbán Viktor szerint az orosz olaj elleni szankciók felérnek a magyar gazdaságra dobott atombombával. Ez a kijelentés azonban többek szerint erős csúsztatás. Holoda Attila energiapiaci Klasszis Klubunk május 26-i vendége, akivel többek között arról beszélünk, hogy kiváltható-e az orosz olaj? A második Orbán-kormányban rövidebb ideig az energetikáért felelős helyettes államtitkári posztot is betöltő szakemberrel emellett a magyar energiapolitika legfontosabb kihívásait tekintjük át.
Makro / Külgazdaság Minden harmadik ember kérne fizetésemelést
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 11:05
A PwC globális felmérésében megkérdezett munkavállalók közül minden ötödik dolgozó nyilatkozott úgy, hogy valószínűleg munkahelyet vált a következő 12 hónapban, és több, mint egyhamraduk azt tervezi, hogy fizetésemelést kér. 
Makro / Külgazdaság Német alkancellár: "Magyarországon is történnie kell valaminek"
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 10:39
Elérhető közelségbe került a megállapodás az orosz kőolaj európai uniós embargójáról Robert Habeck német alkancellár, gazdasági miniszter szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló