<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p
A DNS vizsgálatok már az átlagember számára is elérhetővé váltak. Az először Amerikában kirobbant trend hamar átjött Európába is, az egyszerű kísérlet pedig számos hasznos információ szolgáltathat felmenőinkről és egészségünkről. A hasznos adatokért azonban lehet, komoly árak kell fizetnünk, hiszen géntérképünk ezzel elérhetővé válik másoknak is, ami az adatlopás új dimenzióját hozhatja magával.

A DNS vizsgálatok új utat nyitnak az emberiség előtt, hogy megismerje saját működését, ez pedig az okostelefonokhoz hasonló teljes szemléletváltást is eredményezhet hosszabb távon az emberek mindennapi életében. Az utóbbi időben már több kereskedelmi célú DNS vizsgáló cég is kínál olyan szolgáltatást, amelynek segítségével részletes információkat kaphatunk testünkről, eredetünkről, de még arra is rámutathat, hogyan étkezzünk és eddzünk - az utóbbi időben pedig több cikk is megjelent, miként segíthet a technológia a bűnügyek vizsgálatának újragondolásában – mindezt nagyjából 200 dollárért cserébe. Mindennek azonban árnyoldala is van, hiszen nehéz irányítani, miként kezelik a cégek a genetikai információinkat, ez pedig már az adatlopás új dimenzióját jelenti - írja a Bloomberg.

A teszt elvégzéséhez elegendő egy nyálminta, a vizsgálatok szinte 100 százalékos biztonsággal elárulják genetikai rokonságunkat másokkal. A DNS vizsgálatok kiválóak rokoni kapcsolatok kimutatásában, ezen felül azonban már zavaros a kép. A teszt ugyan rámutathat, hordozunk-e génjeinkben bizonyos betegségeket, de ez még nem garantálja, hogy életünk során ezek kifejlődnek bennünk. A technológia ráadásul még mindig nem elég fejlett, hogy rávilágítson, miként kellene javítani edzéstervünkön és étrendünkön génjeink alapján.

Honnan jöttem?

A fiolába zárt nyálmintát a cégek legtöbbször harmadik félnek adják ki elemzésre. Ezekben a laborokban általában nem szedik elemeire a mintát, hanem genotípusokat keresnek, amikkel a DNS-

Istent játszunk: miliméterpapíron tervezzük a következő generációt?

A génmódosítást már számtalan más területen alkalmazza a tudomány, ám az emberi DNS módosítása – bár már bevett gyakorlat – valamiért mégis negatív megítélés alá esik. Márpedig a jövő abba az irányba mutat, hogy hamarosan a gyerekeinket is magunk tervezhetjük, mielőtt egyáltalán megfogannának. Disztópia vagy ez az emberiség lehetséges jövője? Részletek >>>

ben rejlő tipikus kódsorokat keresik. Korábban rengeteg kutatás fókuszált a mellrák azonosítására, így egy ilyen teszt könnyen megtalálhatja ezeket a variánsokat. Más információk – például, hogy mitől is tud valaki gyorsabban futni az átlagnál, vagy mitől minősül magyarnak – azonban kevésbé voltak vizsgálva az idők során. A legtöbb információt ráadásul már előtte vizsgált génszekvenciákhoz hasonlítva nyerik ki, ami sok esetben nem megbízható információ.

Tévhit, hogy az ilyen tesztek hitelesen megmutatják eredetünket. Az emberek az idők során folyamatosan keveredtek egymással, így nehéz kimutatni pontosan honnan is jöttek elődeink. Ha egy teszt azt mondja tehát, hogy egynegyed írek vagyunk, az csupán annyit jelent: genetikai hasonlóságot fedeztek fel köztünk és az Írországban vizsgáltak között. A cégek ráadásul különböző adatbázisokat és algoritmusokat használnak, a legtöbb vizsgálat pedig Európában készült, így ezen a földrészen a legvalószínűbb, hogy pontosabb eredményeket kapunk.

Betegség?

A genetikai vizsgálatok nem mutatnak ki betegségeket, csupán arra világítanak rá, van-e olyan génünk, ami hajlamosság tesz minket valamilyen megbetegedésre. Ha pedig találnak is ilyet, igencsak változó, milyen esélye van ennek kifejlődnie bennünk. Csak ritka esetekben – például a Huntington-kórnál – lehetünk biztosak benne, hogy a génvariáns jelenléte valós veszélyt jelent.

A kereskedelmi célú DNS vizsgálatok rendkívül népszerűek lettek, főként az Egyesült Államokban vált elterjedté a gyakorlat, hogy kiderítsék az európai felmenők eredetét. A statisztikák szerint a tavalyi Fekete Péntek alkalmából az egyik cég (Ancestry.com) több mint másfél millió ilyen vizsgálókészletet adott el. A kereskedelmi célú értékesítés 2010-ben 15 millió dolláros értékesítése 2017-re már csaknem 100 milliós üzletággá nőtte ki magát, a várakozások szerint pedig 2022 már 300 millió dollár fölé is mehet az ágazat összbevétele.

Felhasználhatóak az adataink?

Az USA-ban szövetségi és állami szinten több törvény is védi az embereket a genetikai megkülönböztetés ellen. Különösen fontos a Genetikai Információn Alapuló Megkülönböztetés Elleni (Genetic Information Nondiscrimination Act; GINA) szövetségi törvény, amely az embereket védi ez ellen. A törvényben azonban sok a kiskapu, ugyanis a rendelkezés nem vonatkozik a biztosítókra – egy életbiztosítás megkötése előtt így a cég akár le is kérheti ezeket az információkat, hogy ez alapján alkossa meg a szerződést.

Az adatok a rendőrség számára is nyilvánosak lehetnek, ha bíróságon keresztül kérvényezik. Bár az utóbbi években több ezzel foglalkozó cég is megtagadta a hatóságokkal való együttműködést, a gyakorlatban ez nem számított sokat. A sacramento-i rendőrség a hónapokban egy már régóta futó ügyet tudott lezárni azzal, hogy a helyszínen talált DNS mintát egy nyíltforrású genetikai adatbázishoz hasonlította – a weboldal előzetes engedélye nélkül.

Ezen cégek – bár névtelenül, de – gyakran harmadik félnek is kiadják információinkat kutatási célból, ráadásul a hackerek is hozzáférhetnek személyes adatainkhoz. A kritikusok szerint ráadásul a jogi környezet sem elég alapos a megfelelő szabályozáshoz, Európában a GDPR erre is kiterjedhet, azonban összességében még mindig komoly veszély, hogy a személyes információk új dimenziója kerülhet a világ elé, ha nem vigyázunk.

Gondolnád? Több, mint egymillió dollárt érsz az interneten

A Facebook-botrány és az alig egy hete bevezetett GDPR árnyékában megkerülhetetlenül felmerül az adatvédelem és az identitás megőrzésének kérdése. A közösségi média önmagában is követi a mozgásunkat a virtuális térben, ennél azonban fontosabb, hogy a legtöbb információt önként adjuk meg magunkról. Hogyan maradhatunk biztonságban? Mi a legdrágább adat, amit tudhatnak rólunk? További részletek >>>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ukrán visszavonulás, Moszkva a negyven fölöttieket is várja a hadseregbe – A háború 94. napja
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 17:39
Szeverodonyeckben az ukránok szerint komoly harcok folynak, Putyin nyugati államfőkkel tárgyalt.
Makro / Külgazdaság Hiperszonikus cirkálórakétával kelti a félelmet Oroszország
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 15:55
Ezer kilométeres távolságra is elért a Cirkon.
Makro / Külgazdaság Oroszok állítják: Limant teljes egészében elfoglalták
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 13:46
Újabb terület orosz kézen. 
Makro / Külgazdaság Megint úgy utazunk, mint a járvány előtt. Újratöltött a turizmus
Elek Lenke | 2022. május 28. 11:40
Ha nem is olyan a világ, mint volt, de költéseinkben közelítünk. 
Makro / Külgazdaság Így trükközik Putyin, hogy enyhítse a szankciós károkat
Mester Nándor | 2022. május 28. 11:17
Itt a párhuzamos export. Főleg Kína lehet a segítség.
Makro / Külgazdaság K&H: 64 milliárdot fizettek be idén az ATM-ezők
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 10:00
Az automatás készpénzbefizetés nagyon népszerűvé vált az elmúlt évek során.
Makro / Külgazdaság Tömeges kirakatperre készülhet a Kreml, hogy igazolja az inváziót
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 09:20
Nürnberget emlegetik, és a nácitlanítást akarják alátámasztani.
Makro / Külgazdaság Még Zelenszkij is elismerte, hogy nagy baj van. Reggeli háborús összefoglaló.
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 07:30
Az ukránok visszavonulásra kényszerülhetnek, Joe Biden komolyan megvádolta Putyint, Oroszország "teljes körű győzelmet tervez" egy hírügynökség szerint.
Makro / Külgazdaság Putyin hamarosan fontos csatát nyerhet - napi háborús hírek
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 19:03
Méterről méterre, de haladnak előre az oroszok, Putyin mégis hajlandó lenne fogolycseréről, sőt az ukrán kikötők megnyitásáról is tárgyalni - legalábbis ezt állította ma. Háborús hírösszefoglaló.
Makro / Külgazdaság Ukrajnai háború – miért is van hazánk még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen? - A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2022. május 27. 18:43
Oroszország ukrajnai inváziója megrendítette a globális rend alapjait, a konfliktus mértéke és kimenetele még nem világos. A háború feltárta Oroszország politikai, hírszerzési és katonai gyengeségeit, egyben aláásta Moszkva pozícióját mind globálisan, mind a posztszovjet térben.  A konfliktus már tovagyűrűzött Ázsiára, és felerősítette a Kína és az Egyesült Államok közötti nagyhatalmi versenyt. Az amerikai közvélemény és a republikánus párt támogatása Ukrajna irányába egyre csökken, ahogy a Biden-kormány növeli a segélyeket.  De miért is tartja Orbán Viktor miniszterelnök hazánkat még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen?  Káncz Csaba videó-interjúja.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG