5p
Kétség kívül az Európai Központi Bank (EKB) kamatdöntő ülése lesz a legfontosabb piacbefolyásoló tényező a jövő héten, de nem várható hiány egyéb, fajsúlyos makrogazdasági adatokból sem.

Az EKB monetáris tanácsa csütörtökön tartja októberi kamatdöntő ülését. A piacok a szeptemberi, meglepetésszerű kamatvágás után a mostani alkalommal nem számítanak további csökkentésre, újabb mennyiségi monetáris eszközök alkalmazásának bejelentésére számítva azonban nagy várakozással tekintenek az ülést követő monetáris politikai tájékoztató elé.

Mario Draghi EKB-elnök a héten egy konferencián megerősítette, hogy az EKB szigorúan mandátuma keretében kész további nem konvencionális monetáris eszközöket igénybe venni a túl hosszúra nyúló alacsony inflációs periódus által jelentett probléma kezelésére.

Mire utalhatnak Draghi szavai?

Draghi a héten elintézte az eurót

Az EKB-elnöke a litván Verslo Zinios üzleti napilapban csütörtökön megjelent interjújában megismételte korábbi üzenetét: a központi banknál készek újabb nem hagyományos enyhítő intézkedéseket alkalmazni, ha veszélybe kerül inflációs célkitűzésük. Draghi az interjúban újra elmondta, hogy az előzetes adatok alapján a vártnál kedvezőtlenebb volt a gazdasági környezet Európában nyáron, és az év második felében csak szerény gazdasági növekedés várható. Draghi ismét sürgette az európai kormányokat, hogy valósítsanak meg strukturális reformokat, hogy beinduljon a gazdasági növekedés.

Szerdán kétéves mélypontra esett az euró a dollárral szemben az EKB elnök szavaira. Részletek >>>

Elemzői vélemények szerint ez a bizonyos "nem konvencionális" eszközök alkalmazására tett utalás akár egy kiteljesedett mennyiségi monetáris enyhítő program bevezetésére is vonatkozhatott.

Az EKB csütörtöki döntését a monetáris politika mérlegelése szempontjából fontos makroadatok közzététele előzi meg: 

Hétfőn jelenik meg a német statisztikai hivatal, a Destatis szeptemberi német fogyasztói árindexének az előzetese, kedden az Eurostat szeptemberi euróövezeti fogyasztói árindexének az előzetese, illetve szerdán - szintén az Eurostat - második negyedévi euróövezeti GDP-növekedési adata. Csütörtökön pedig az euróövezet augusztusi termelői árindexével ismerkedhetünk meg.

Az előrejelzések szerint a német fogyasztói árak szeptemberben az előző havihoz képest 0,1 százalékkal csökkentek, éves bázison pedig - az előző havi 0,8 százalék helyett - 0,7 százalékkal emelkedtek. Az éves áremelkedés mértéke pedig az euróövezetben szeptemberben 0,3 százalékra csökkent az előző havi 0,4 százalékról.

A tapasztalatok szerint erősen piacbefolyásoló hatása tud lenni a Markit Economics piackutató cég beszerzésimenedzser-indexeinek (BMI), amelyek pontosan követik a vizsgált gazdasági ágaztok teljesítményének havi alakulását. Szerdán jelennek meg a nagyobb európai országok szeptemberi feldolgozóipari BMI-adatai, közöttük a leglényegesebb, a németországi, illetve az összesített euróövezeti feldolgozóipari BMI. Pénteken ezeket az adatokat a szolgáltatóipari BMI egészíti ki.

Elemzői előrejelzések szerint a szeptemberi német feldolgozóipari BMI 50,3 pontra csökken az előző havi 51,4 pontról, az euróövezeti pedig 50,5 pontra 50,7 pontról. A német szolgáltatóipari BMI ezzel szemben 55,4 pontra emelkedik szeptemberben az előző havi 54,9 pontról, az euróövezeti pedig csökken, 52,8 pontra 53,1 pontról.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. Az 50 pont feletti érték csökkenése a teljesítmény növekedési ütemének lassulását jelzi. Szeptemberben tehát a német szolgáltatóipar kivételével Európában a jelek szerint lassult a feldolgozó- és a szolgáltatóipar teljesítményének növekedési üteme.

Az üzleti környezet szeptemberi alakulásáról az európai feldolgozó- és szolgáltatóiparban egyébként az Európai Bizottság már hétfőn kiadja saját hangulatindexét.

És ez várható a tengerentúlról

Az amerikai gazdaság állapotának megítélésére a jövő héten szintén szeptemberi BMI-, illetve foglalkoztatási és ingatlanpiaci adatok adnak majd lehetőséget.

A Markit szerdán teszi közzé a többi országgal együtt az Egyesült Államok szeptemberi feldolgozóipari, és pénteken a szolgáltatóipari BMI-jét is. Ezeket kedden a chicagói szeptemberi BMI, illetve pénteken az ISM nem-feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe egészíti ki.

Hétfőn az eladásra kínált magánlakások állományának augusztusi alakulása nyújt majd lehetőséget az ingatlanpiaci helyzet felmérésére Amerikában.

A munkaerő-piaci helyzet, az amerikai gazdaság állapota szempontjából legfontosabbnak tekintett szempont megítélésére az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók számában bekövetkezett heti változásról csütörtökön, valamint a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak számának szeptemberi változásáról pénteken megjelenő adatok, illetve a szintén pénteken esedékes szeptemberi munkanélküliségi ráta ad majd lehetőséget.

Elemzők a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak számának az előző havi 142 ezer után 219 ezres növekedését, illetve változatlan, 6,1 százalékos munkanélküliséget jeleznek előre.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG