BUX
34 407.20
-0.62%
-213.00
OTP
10 200.00
-0.58%
-60.00
MOL
1 707.00
-0.87%
-15.00
RICHTER
6 770.00
-0.95%
-65.00
MTELEKOM
370.00
+0.68%
+2.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2012. december 9. 14:57

José Mauel Barroso, az Európai Bizottság elnöke arra figyelmeztetett, hogy az előre hozott olasz választások miatt nem állhatnak le a Mario Monti kormányfő által indított reformok.

A kijelentés a Reuters jelentése szerint azt tükrözi, hogy nő a nemzetközi aggodalom az olasz belpolitikai válság kapcsán.

Távozik a sikeres válságkezelő

Mario Monti meglepetésre vasárnap bejelentette, hogy miután a parlament elfogadja a jövő évi költségvetést, lemond. Ez azt jelenti, hogy valamikor februárban parlamenti választásokat kell tartani (Berlusconi már jelezte, indul).

Az Il Sole 24 Ore című olasz üzleti napilapnak José Manuel Barroso azt nyilatkozta, hogy az euróövezet harmadik legnagyobb nemzetgazdasága még mindig nagyon sérülékeny annak ellenére, hogy a piaci bizalom javult az elmúlt hónapokban. Hangsúlyozta továbbá, hogy a gazdaság helyreállítása céljából hozott intézkedéseket nem szabad megkérdőjelezni a választásokon.

Kemény megszorítások következnek

A Mario Monti vezette kormány augusztusban az idei költségvetési kiadások további 4,5 milliárd euróval történő csökkentéséről döntött, ami a tavaly decemberben elfogadott 10,5 milliárd eurós megszorító csomagja felett értendő.

A pótlólagos kiadáscsökkentési terv a közegészségügyi kiadások lefaragása mellett előirányozta egyebek között a közalkalmazottak számának csökkentését. A vezető beosztású közalkalmazottak számát 20 százalékkal, az alkalmazottak számát 10 százalékkal csökkentik. A Monti-csomag a létszámcsökkentés mellett az olasz regionális és tartományi önkormányzatok számának mérséklését is előirányozza.

A kiadáscsökkentési csomag 2014-ig összesen 26 milliárd euró megtakarítást irányoz elő a közszférában: az idei 4,5 milliárd euró után jövőre 10,5 milliárd eurót, 2014-ben pedig 11 milliárd eurót. Bevételnövelő tényezőként az áfa 2013 júliusában 2 százalékponttal, 2014-ben pedig további 0,5 százalékponttal emelkedik.

A Monti-csomag célja az euróövezet harmadik legnagyobb nemzetgazdaságának szanálása, a recesszióból történő kivezetése és növekedési pályára állítása annak érdekében, hogy Olaszország kikerülhessen a nemzetközi pénzpiacok célkeresztjéből.

A kormány által végrehajtott megszorítások jelentősen visszavetették a belföldi keresletet, és ezáltal a gazdaság zsugorodása nagyobb a vártnál. Az olasz kormány a korábbi 1,2 százalék helyett 2,4 százalékos gazdasági visszaeséssel számol az idei évre, jövőre pedig 0,5 százalékos növekedés helyett 0,2 százalékos csökkenésre számít.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Orbán ezt kéri Berlintől a további német fegyvervásárlásokért cserébe
Káncz Csaba | 2020. augusztus 4. 18:17
2011 óta nyilvánvaló, hogy Berlin az EU legerősebb hatalmaként eltűri a hazai jogállam szétverését, amíg a magyar miniszterelnök feltétel nélkül kiszolgálja a német ipar érdekeit. Értesülésünk szerint Budapest és Berlin között titkos megállapodás körvonalazódik, ahol összekapcsolódik a német fegyverek beszerzése a magyar jogállami kérdésekkel. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Brexit-hatás: megugrott az EU-ba emigráló britek száma
Wéber Balázs | 2020. augusztus 4. 16:09
Harminc százalékkal nőtt az uniós országokba kivándorló britek száma a Brexit-referendum éve óta. Spanyolországban ötször, Franciaországban tízszer több brit telepedett le a korábbiakhoz képest. Szakértők szerint az elvándorlás fő oka a kilépés az EU-ból.
Makro / Külgazdaság Nyolcszorosára nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma Spanyolországban
Wéber Balázs | 2020. augusztus 4. 10:07
Ismét terjed a koronavírus-járvány a dél-európai ország egyes részein a veszélyhelyzet megszüntetése óta. Igaz, pánikra nincs ok: a helyzet messze nem annyira súlyos, mint tavasszal.
Makro / Külgazdaság 25 ezerrel kevesebben keresnek állást
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 4. 09:17
A június közepi mélypontot követően augusztus első napjaira közel 25 ezerrel csökkent a regisztrált álláskeresők száma Magyarországon, ami egyértelműen jelzi, hogy kedvező fordulat megy végbe a munkaerőpiacon – mondta Bodó Sándor.
Makro / Külgazdaság Hogy áll most a koronavírus-járvány világszinten?
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 4. 08:08
A világon 18 224 253 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 692 679, a gyógyultaké pedig 10 865 548 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint kedd reggeli adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Elnöki rendelettel zárnák az amerikai munkaerőpiacot
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 4. 07:49
Donald Trump rendeletet írt alá az amerikai munkahelyek védelméről, amely azt kívánja megakadályozni, hogy külföldi munkavállalókat, akár alkalmi munkára is, amerikai munkavállalók helyére vegyenek fel.
Makro / Külgazdaság Mint az első világháború előestéjén – elfajulhat Kína démonizálása
Káncz Csaba | 2020. augusztus 4. 07:33
Az új hidegháború keretei között Washington következetesen, folyamatosan és számos csúsztatással démonizálja Kínát. Geopolitikailag a jelenlegi amerikai-kínai szembenállás kísértetiesen hasonlít a múlt század eleji angol-német szembenállásra - amely aztán az első világháborúba torkollott. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ezzel segítene a kormány a turisztikai szektornak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 4. 06:52
A koronavírus turizmusban mért káros hatásainak enyhítésére induló Széchenyi Turisztikai Kártya Programról érkeztek részletek a legfrissebb Magyar Közlönyben.
Makro / Külgazdaság 80 milliárdos lyukat üt az államkasszán a fesztiválok elmaradása
MTI | 2020. augusztus 3. 10:14
A magyar fesztiválipar áfacsökkentéssel, támogatással élne túl.
Makro / Külgazdaság Már több mint 18 millió koronavírus-fertőzöttet azonosítottak globálisan
MTI | 2020. augusztus 3. 10:05
A halálos áldozatok száma átlépte a 688 ezret.
Friss
hírlevél