5p

Az a sziget, ahol a Lázadás a Bountyn című filmet forgatták, mára turistacélpont lett, azok körében, akik már mindenütt jártak, csak épp itt nem. 

Ma már nem sokat mond az olvasók legtöbbjének a Lázadás a Bountyn című film, méghozzá annak 1962-es amerikai változata, amelyet a Metro-Goldwyn-Mayer égisze alatt, Lewis Milestone rendezett. Marlon Brandonak, az akkori korszak világhírű filmsztárjának, nemcsak, hogy megtetszett a csodás környezet, ahol forgattak, de egész életét meghatározta ez a munka. Olyannyira, hogy egyik felesége, Tarita is onnan származott. A szigetet megvásárolta és ma az ő nevét viseli. Az elmúlt években luxus turistaparadicsom lett, ahol a világ leghíresebb séfjei állnak a főzőüstök mellett – adja hírül a Travel and Leisure amerikai turisztikai online lap.

Megihlette Marlon Brandot a mesés környezet
Megihlette Marlon Brandot a mesés környezet
Fotó: Depositphotos

A regényt többször megfilmesítették, persze mindegyik változat a saját maga íze szerint a formálta a valós történetet. Érdekesség, hogy ez volt az első mozgókép, amelyet az Ultra Panavision 70 nevű, szélesvásznú eljárással forgattak. Ennek – és a világhírű sztárok szerepeltetése – ellenére sem volt kasszasiker.

A világ egyik legjobb francia séfje vezeti a konyhát

A sziget mára turistacélpont lett, azok körében, akik már mindenütt jártak, csak épp itt nem. A Francia Polinézia-i Brando Resort nemcsak szálláshelyek tekintetében nevezhető luxus pihenőhelynek, de a gasztronómiában is: Jean Imbertet, a mai egyik legtehetségesebb és legmenőbb francia séfet nevezték ki a közelmúltban az üdülőhely kulináris vezetésére – bár lehet, hogy kissé száműzetésnek érzi majd e munkát, oly sok ezer kilométerre minden lakott helytől, az óceán közepén.

Annyi bizonyos, hogy a hírek szerint a Plaza Athénée séfje újratervezte a híres üdülőhely kulináris kínálatát, tisztelegve Brando és a Bounty-lázadók története előtt.

Világméretű ínyenc utazásra viszi a vendégeket

Mit tudunk Imbert-ről? 2022-ben örökölte meg Alain Ducasse-tól, a világ talán leghíresebb séfjétől Párizs legikonikusabb szállodai konyháját, és mindössze három hónappal éttermének megnyitása után Michelin-csillagot kapott.

A The Brando konyhájának vezetése egészen más jellegű feladat, mint a párizsi volt. Mint nyilatkozta, egy világméretű ínyenc utazásra viszi majd vendégeit, az üdülőhely három jellegzetes étkezési koncepciójának, újra gondolt étel- és italválasztéka segítségével, beleértve a Les Mutinés fine dining éttermet is.

A polinéz kultúra és a mozi keveréke

"Ami motivált, az az atoll egyedisége, a Marlon Brando-t körülvevő sztori, de a projekt mögött álló megszállott emberekkel való kapcsolat is, ilyen például Dick Richard Bailey, aki a Pacific Beachcomber elnök-vezérigazgatója, az üdülőhely tulajdonosa. Egy olyan történetet akarok elmesélni a vendégeknek a fehér asztal mellett, amely a polinéz kultúra és az ikonikus mozi keveréke lesz" – nyilatkozta Imbert a Travel + Leisure-nek.

Átélni a lázadást

Partnere a megvalósításban Rémi Tessier, akinek vendéglátós projektjei jachtokra, magánrepülőgépekre és éttermekre terjednek ki, beleértve a Plaza Athénée-t is.

A közös cél az volt, hogy a vendégek beleképzeljék magukat a HMS Bounty legénysége hírhedt 1759-es lázadásának történetébe, amely örökre Marlon Brando-hoz kötődik. A film forgatása hozta el a hollywoodi legendát Francia Polinéziába és Tetiaroába, az üdülőhely fővárosába.

Francia szellemesség, helyi alapanyagok

Az eredeti filmplakát, amelyet Imbert választott dekorációnak, egy fejjel lefelé fordított hajótestre emlékeztető, boltíves mennyezeti térben fogadja az érkezőket. Egy lenyűgöző, Franciaországban kézzel készített kristálycsillár világítja meg az étkezőt, ahol a vendégek az ínycsiklandó ételekkel nyomon követik azt az útvonalat, amit a legendás hajó tett meg a világ körül.

Francia szellemesség és helyi alapanyagok ötvöződnek a fogásokban. Amint azt Imbert hangsúlyozta, a polinéz konyha lenyűgöző. Eredendően kapcsolódik a helyi gyümölcsökhöz, zöldségekhez, halakhoz, vaníliához és mézhez. Az üdülőhelynek saját kertje van.

Ez az igazi Bounty

Érdekes belecsempészni a polinéz kultúrát olyan ételek készítéséhez, amelyek korszerűek, miközben megőrzik eredetiségüket – tette hozzá Imbert.

A sziget mára turistacélpont lett
A sziget mára turistacélpont lett
Fotó: Depositphotos

Az üdülőhely bárját Marlon Brando asszisztenséről nevezték el, aki elkísérte a színészt Tetiaroa-ba, Imbert úgy tervezte meg a Bob's Bar étlapját, hogy úgy nézzen ki, mint egy bőrkötésű útinapló, sok történettel és fényképpel a legendás sztárról.

Az egyik kiemelkedő desszert természetesen a Real Bounty, a kókuszfagylalt dekadens és izgalmas keveréke, amelyet kókuszhéjban szolgálnak fel, és olvasztott csokoládéval keverik. Állítólag a sztár maga is imádta ezt a csemegét.

Újraalkották az úti naplót

Az itallap olyan koktélokat tartalmaz, mint például Brando kedvence, a Jack Daniel's Old No. 7 whisky, helyi mézzel, ananásszal és citromlével, mentával, tojásfehérjével és keserű likőrrel keverve.

Az étlaphoz újra alkottak egy útinaplót, amely elmeséli az egész történetet levelekkel, rajzokkal, dokumentálva, valamint fotókkal Taritáról, Brando későbbi feleségéről. Minden olyan, mintha Brando, a 60-as években hagyta volna hátra. Néhány gyermeke még mindig az atollon él. Ez tisztelgés az élete előtt – magyarázta Imbert.

Brando nem biztos, hogy örülne

Az idén 10. évfordulóját ünneplő atoll ma a világ egyik legexkluzívabb üdülőhelye, amely 35 privát óceánparti villával, merülőmedencékkel, csodás partokkal, pályákkal, teraszokkal rendelkezik.

De figyelemre méltóak a helyi fenntarthatósági kezdeményezések is: együttműködnek a Tetiaroa Társasággal, egy nonprofit szervezettel, amelynek feladata a biológiai sokféleség védelme a meseszép környékén.

Hogy mindehhez mit szólna Brando? Nem biztos, hogy örülne neki, hiszen soha nem szerette a luxust, a nagy felhajtást, és minden erővel védte az őslakosokat. Ezért is vette át helyette annak idején egyik Oscar-díját egy indián őslakos.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ezt nem teszi ki az Orbán-kormány az ablakba: Brüsszel bekeményített
Privátbankár.hu | 2025. december 11. 14:34
Több területen is kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bizottság.
Makro / Külgazdaság Megint zsebre vágott 190 milliárdot az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2025. december 11. 13:43
A kamatokon egyelőre nem látszik a leminősítés, sőt.
Makro / Külgazdaság Már jogi lépésekkel is fenyegetik Ursula von der Leyent az orosz vagyon ügyében
Privátbankár.hu | 2025. december 11. 13:07
Nem úgy tűnik, mintha meg lehetne törni a belga kormányfő ellenállását. Mi lesz így az Ukrajnának szánt jóvátételi hitellel?
Makro / Külgazdaság Számoltak a hitelminősítők a védőpajzzsal, és mi nem tetszik nekik a magyar gazdaságban? Megszólalt a Fitch elemzője
Privátbankár.hu | 2025. december 11. 12:32
A fiskális pálya volt a legfőbb, de nem egyetlen oka a kilátás stabilról negatívra rontásánál a Fitch Ratings elemzője szerint.
Makro / Külgazdaság Talált Oroszországon kívül is 800 millió köbméter gázt a magyar kormány
Privátbankár.hu | 2025. december 11. 11:52
Fontos bejelentést tett Szijjártó Péter.
Makro / Külgazdaság Akár 500 milliót is kaphat, aki most jelentkezik
Privátbankár.hu | 2025. december 11. 11:16
Megjelent a a Jedlik Ányos Energetikai Program kiírása.
Makro / Külgazdaság Bokros Lajos: A magyar adórendszer teljesen torz, piac- és növekedésellenes
Izsó Márton - Csabai Károly | 2025. december 11. 10:23
A közgazdász, volt pénzügyminszter a december 10-ei élő műsorának vendége volt. Az 5. évfolyamában járó Klasszis Klub Live 89. adását most a Klasszis YouTube-csatornán megnézheti, vagy a Klasszis Podcast-csatornán meghallgathatja.
Makro / Külgazdaság Óvatos duhajok a cégek, már a tavaszi választásokra figyelnek
Imre Lőrinc | 2025. december 11. 10:06
Jövőre már a cégek is 2-3 százalék közötti GDP-növekedésben bíznak Magyarországon, ami enyhén növeli a toborzási kedvüket. Azonban úgy tűnik, hogy a vállalatok is tanultak az egy évvel ezelőtti csalódásból, és visszafogottabban terveznek. Ráadásul az áprilisi választásokig inkább a kivárás lehet a jellemző a munkáltatók oldaláról, akik leginkább a megfelelően képzett dolgozók megtalálásával állnak hadilábon.   A hangsúly azonban az enyhén van, hiszen a jövő áprilisban esedékes választásokig azért inkább a kivárás lesz a jellemző. A jövőben a megfelelő képesítéssel rendelkező munkatársak megtalálása, a globális autóipar helyzete és a társas vállalkozások számának csökkenése is meghatározó trend lehet.
Makro / Külgazdaság Kínában csak nevetnek a vámháborún? Elképesztő számok jöttek
Privátbankár.hu | 2025. december 11. 09:09
Megemelték a prognózist.
Makro / Külgazdaság Kamatot vágott a Fed
Privátbankár.hu | 2025. december 10. 20:16
Megtörtént az amerikai kamatdöntés.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG