5p

Kíváncsi rá, hogyan befolyásolják a világpolitikai viharok az Ön pénztárcáját?
Csatlakozzon azokhoz, akik nemcsak figyelik,
hanem értik is, mi történik a világban - és a tőkepiacokon!

Klasszis Befektetői Klub

2025. május 27. 17:00, Budapest

Részletek és jelentkezés

Az a sziget, ahol a Lázadás a Bountyn című filmet forgatták, mára turistacélpont lett, azok körében, akik már mindenütt jártak, csak épp itt nem. 

Ma már nem sokat mond az olvasók legtöbbjének a Lázadás a Bountyn című film, méghozzá annak 1962-es amerikai változata, amelyet a Metro-Goldwyn-Mayer égisze alatt, Lewis Milestone rendezett. Marlon Brandonak, az akkori korszak világhírű filmsztárjának, nemcsak, hogy megtetszett a csodás környezet, ahol forgattak, de egész életét meghatározta ez a munka. Olyannyira, hogy egyik felesége, Tarita is onnan származott. A szigetet megvásárolta és ma az ő nevét viseli. Az elmúlt években luxus turistaparadicsom lett, ahol a világ leghíresebb séfjei állnak a főzőüstök mellett – adja hírül a Travel and Leisure amerikai turisztikai online lap.

Megihlette Marlon Brandot a mesés környezet
Megihlette Marlon Brandot a mesés környezet
Fotó: Depositphotos

A regényt többször megfilmesítették, persze mindegyik változat a saját maga íze szerint a formálta a valós történetet. Érdekesség, hogy ez volt az első mozgókép, amelyet az Ultra Panavision 70 nevű, szélesvásznú eljárással forgattak. Ennek – és a világhírű sztárok szerepeltetése – ellenére sem volt kasszasiker.

A világ egyik legjobb francia séfje vezeti a konyhát

A sziget mára turistacélpont lett, azok körében, akik már mindenütt jártak, csak épp itt nem. A Francia Polinézia-i Brando Resort nemcsak szálláshelyek tekintetében nevezhető luxus pihenőhelynek, de a gasztronómiában is: Jean Imbertet, a mai egyik legtehetségesebb és legmenőbb francia séfet nevezték ki a közelmúltban az üdülőhely kulináris vezetésére – bár lehet, hogy kissé száműzetésnek érzi majd e munkát, oly sok ezer kilométerre minden lakott helytől, az óceán közepén.

Annyi bizonyos, hogy a hírek szerint a Plaza Athénée séfje újratervezte a híres üdülőhely kulináris kínálatát, tisztelegve Brando és a Bounty-lázadók története előtt.

Világméretű ínyenc utazásra viszi a vendégeket

Mit tudunk Imbert-ről? 2022-ben örökölte meg Alain Ducasse-tól, a világ talán leghíresebb séfjétől Párizs legikonikusabb szállodai konyháját, és mindössze három hónappal éttermének megnyitása után Michelin-csillagot kapott.

A The Brando konyhájának vezetése egészen más jellegű feladat, mint a párizsi volt. Mint nyilatkozta, egy világméretű ínyenc utazásra viszi majd vendégeit, az üdülőhely három jellegzetes étkezési koncepciójának, újra gondolt étel- és italválasztéka segítségével, beleértve a Les Mutinés fine dining éttermet is.

A polinéz kultúra és a mozi keveréke

"Ami motivált, az az atoll egyedisége, a Marlon Brando-t körülvevő sztori, de a projekt mögött álló megszállott emberekkel való kapcsolat is, ilyen például Dick Richard Bailey, aki a Pacific Beachcomber elnök-vezérigazgatója, az üdülőhely tulajdonosa. Egy olyan történetet akarok elmesélni a vendégeknek a fehér asztal mellett, amely a polinéz kultúra és az ikonikus mozi keveréke lesz" – nyilatkozta Imbert a Travel + Leisure-nek.

Átélni a lázadást

Partnere a megvalósításban Rémi Tessier, akinek vendéglátós projektjei jachtokra, magánrepülőgépekre és éttermekre terjednek ki, beleértve a Plaza Athénée-t is.

A közös cél az volt, hogy a vendégek beleképzeljék magukat a HMS Bounty legénysége hírhedt 1759-es lázadásának történetébe, amely örökre Marlon Brando-hoz kötődik. A film forgatása hozta el a hollywoodi legendát Francia Polinéziába és Tetiaroába, az üdülőhely fővárosába.

Francia szellemesség, helyi alapanyagok

Az eredeti filmplakát, amelyet Imbert választott dekorációnak, egy fejjel lefelé fordított hajótestre emlékeztető, boltíves mennyezeti térben fogadja az érkezőket. Egy lenyűgöző, Franciaországban kézzel készített kristálycsillár világítja meg az étkezőt, ahol a vendégek az ínycsiklandó ételekkel nyomon követik azt az útvonalat, amit a legendás hajó tett meg a világ körül.

Francia szellemesség és helyi alapanyagok ötvöződnek a fogásokban. Amint azt Imbert hangsúlyozta, a polinéz konyha lenyűgöző. Eredendően kapcsolódik a helyi gyümölcsökhöz, zöldségekhez, halakhoz, vaníliához és mézhez. Az üdülőhelynek saját kertje van.

Ez az igazi Bounty

Érdekes belecsempészni a polinéz kultúrát olyan ételek készítéséhez, amelyek korszerűek, miközben megőrzik eredetiségüket – tette hozzá Imbert.

A sziget mára turistacélpont lett
A sziget mára turistacélpont lett
Fotó: Depositphotos

Az üdülőhely bárját Marlon Brando asszisztenséről nevezték el, aki elkísérte a színészt Tetiaroa-ba, Imbert úgy tervezte meg a Bob's Bar étlapját, hogy úgy nézzen ki, mint egy bőrkötésű útinapló, sok történettel és fényképpel a legendás sztárról.

Az egyik kiemelkedő desszert természetesen a Real Bounty, a kókuszfagylalt dekadens és izgalmas keveréke, amelyet kókuszhéjban szolgálnak fel, és olvasztott csokoládéval keverik. Állítólag a sztár maga is imádta ezt a csemegét.

Újraalkották az úti naplót

Az itallap olyan koktélokat tartalmaz, mint például Brando kedvence, a Jack Daniel's Old No. 7 whisky, helyi mézzel, ananásszal és citromlével, mentával, tojásfehérjével és keserű likőrrel keverve.

Az étlaphoz újra alkottak egy útinaplót, amely elmeséli az egész történetet levelekkel, rajzokkal, dokumentálva, valamint fotókkal Taritáról, Brando későbbi feleségéről. Minden olyan, mintha Brando, a 60-as években hagyta volna hátra. Néhány gyermeke még mindig az atollon él. Ez tisztelgés az élete előtt – magyarázta Imbert.

Brando nem biztos, hogy örülne

Az idén 10. évfordulóját ünneplő atoll ma a világ egyik legexkluzívabb üdülőhelye, amely 35 privát óceánparti villával, merülőmedencékkel, csodás partokkal, pályákkal, teraszokkal rendelkezik.

De figyelemre méltóak a helyi fenntarthatósági kezdeményezések is: együttműködnek a Tetiaroa Társasággal, egy nonprofit szervezettel, amelynek feladata a biológiai sokféleség védelme a meseszép környékén.

Hogy mindehhez mit szólna Brando? Nem biztos, hogy örülne neki, hiszen soha nem szerette a luxust, a nagy felhajtást, és minden erővel védte az őslakosokat. Ezért is vette át helyette annak idején egyik Oscar-díját egy indián őslakos.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Bődületes nagyságúra nőtt Kína devizatartaléka
Privátbankár.hu | 2025. május 9. 17:41
Kína devizatartaléka, amely a legnagyobb a világon, áprilisban tavaly szeptember óta a legmagasabbra szintre, 3282 milliárd dollárra nőtt a márciusi 3241 milliárd dollárról – közölte az ország devizafelügyelete (SAFE).
Makro / Külgazdaság Az árrésstop ugyanúgy visszaüthet, mint tette azt az árstop?
Privátbankár.hu | 2025. május 9. 15:21
A vártnál magasabb áprilisi inflációs adatra a Nemzetgazdasági Minisztérium és az Országos Kereskedelmi Szövetség mellett reagáltak az elemzők. 
Makro / Külgazdaság Csak nem rólunk vesznek példát az olaszok?
Privátbankár.hu | 2025. május 9. 12:47
Nemcsak nálunk mérséklődött az ipari termelés csökkenése márciusban, hanem a dél-európaiaiknál is.
Makro / Külgazdaság Jó hírt fújt be a szél a magyar gazdaság legfontosabb exportpiacáról
Privátbankár.hu | 2025. május 9. 11:46
Márciusban hosszú idő után nőttek a német elektromos-digitális ágazat megrendelései.
Makro / Külgazdaság Itt a bejelentés: ennyiért tankolhatunk a hétvégén
Privátbankár.hu | 2025. május 9. 10:04
A nagykereskedelmi árak nem változnak, így a benzinkutakon múlik, elmozdítják-e a 95-ös oktánszámú benzin és a gázolaj árát.
Makro / Külgazdaság Bod Péter Ákos: Ez zsákutcás irány
Privátbankár.hu | 2025. május 9. 09:47
Bod Péter Ákos szerint a 2025-ös visszaesés nem meglepő, a „150 gyár” program pedig nem oldja meg a gazdaság strukturális gondjait.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: „Indokolatlan, elfogadhatatlan árak vannak”
Privátbankár.hu | 2025. május 9. 09:13
A 2026-os költségvetés nemzeti kormányra épít, nem küld pénzt Ukrajnába, és kiterjeszti az árrésstopot a háztartási cikkekre is.
Makro / Külgazdaság Nesze nekünk árrésstop! – lelombozó tényekre derült fény
Privátbankár.hu | 2025. május 9. 08:30
Az áprilisban már egész hónapon át érvényes hatósági korlátozás ellenére márciushoz képest nőttek az árak. Az élelmiszerek is csak 1,3 százalékkal mérséklődtek.
Makro / Külgazdaság Úgy tűnik, Matolcsy György a közeljövőben sem fog unatkozni
Privátbankár.hu | 2025. május 8. 19:53
Távozása előtt napokkal jegyezték be.
Makro / Külgazdaság Gyenge adat érkezett, még nem látszik a fordulat a magyar termelésben
Privátbankár.hu | 2025. május 8. 18:53
2025 márciusában a szezonálisan kiigazított ipari kibocsátás 0,1 százalékkal emelkedett februárhoz képest, ám a munkanaphatással korrigált éves adat már 5,4 százalékos visszaesést mutatott – közölte a KSH. A szakértők szerint a hosszú távú teljesítmény még mindig elmarad a 2021-es szinttől, a külpiacok gyengesége és az akkumulátorgyártás visszaesése pedig továbbra is fékezi a kilábalást. A kormány a programok bővítésével és nagyberuházásokkal igyekszik ellensúlyozni a külső negatív hatásokat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG