<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Magyarország nem akar az Európai Unióval perre menni – egyebek mellett ezt mondta Martonyi János az orosz Nyezaviszimaja Gazeta-nak. A külügyminiszter azt mondta, hogy a kormány teljes mértékben hajlandó teljesíteni az EU elvárásait és kész a konstruktív párbeszédre. Úgy véli Magyarországnak minden szomszédjával jó a kapcsolata. Várjuk az orosz befektetőket is.

A magyar diplomácia vezetője az orosz lapnak azt mondta: "készek vagyunk teljes mértékben teljesíteni az EU-val szembeni kötelezettségeinket, szeretnénk hozzájárulni a sokkal erősebb és mélyebb európai integrációhoz". Azt is nyomatékosította, hogy a magyar kormány kész konstruktív párbeszédet folytatni az Európai Bizottsággal az általa bírált három kérdésben. Martonyi János azt mondta, hogy "a tárgyalásos megoldást részesítjük előnyben, a végső döntés azonban az Európai Bíróság kezében van; mihamarabb megoldásra törekszünk, és arra, hogy odáig ne jusson el az ügy. Magyarország elégedett azzal, hogy a kérdés jogi keretek között oldódik meg".

A magyar külügyminiszter a hasonló viták rendezésére jó példaként említette a körülbelül egy éve elfogadott médiatörvényt. Emlékeztetett arra, hogy az Európai Bizottság azt alaposan megvizsgálta és egy sor módosítást javasolt, amelyek mindegyikével egyetértett a magyar fél. A szomszédos országokban élő magyarság helyzetéről a Nyezaviszimaja Gazeta kérdésére Martonyi János azt mondta: Magyarországnak valamennyi szomszédjával jók a kapcsolatai, beleértve Szlovákiát is. Hozzátette, hogy Pozsonnyal egyelőre néhány kérdésben, például a magyar közösség kollektív jogainak elismerésében véleménykülönbség áll fenn. Kiemelte, hogy Magyarország egyik legaktívabb támogatója Szerbia uniós tagjelöltségének. A szomszédságpolitikával kapcsolatosan úgy fogalmazott: "mindössze arra kérjük barátainkat Nyugaton és Keleten, hogy ismerjék el a tényt: Közép-Európában nincsenek komoly feszültségforrások. Ha viták és ellentétek keletkeznek, képesek vagyunk azokat rendezni külső beavatkozás nélkül".

Martonyi János arról is beszélt, hogy a magyar-orosz gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok egészében véve jól fejlődnek. Örömtelinek nevezte, hogy a magyar termékek exportja is növekszik Oroszországba, és nem csak az orosz energiahordozók importja Magyarországra. "Optimisták vagyunk az orosz-magyar kapcsolatok jövőjét illetően és örömmel látjuk az orosz befektetőket" - mondta a külügyminiszter. A schengeni vízumrendszer Oroszország által évek óta szorgalmazott liberalizációját illetően emlékeztetett rá, hogy ez a kérdés az Európai Unió kompetenciájába tartozik. Hozzátette azonban: "Magyarország mindig is a vízumrendszer könnyítése és fokozatos liberalizációja mellett volt. Ez megfelel nemzeti érdekeinknek" - jelentette ki Martonyi János külügyminiszter az orosz Nyezaviszimaja Gazetának.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: 1,9 millió szülő 600 milliárd forintot kap 2022 elején
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 13:55
Orbán Viktor napirend előtti felszólalása nyitotta meg a parlamenti őszi félévet. Ebben több friss döntésről is beszámolt.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György a csehekkel példálózik
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 13:36
Miért van jobb helyzetben Csehország Magyarországnál? A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke erre kereste a válaszokat legújabb írásában.
Makro / Külgazdaság Már részletesebb győzelmi adatokat is közölt Putyin pártja
MTI | 2021. szeptember 20. 10:40
A szavazatok 80 százalékos összesítése után jött a frissítés, meglepő fordulat nincs.
Makro / Külgazdaság Most a gázolaj drágul soha nem látott szintre
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 09:51
Szerdától literenként átlagban bruttó 7 forinttal drágul a dízelüzemű autókba való üzemanyag, ezzel szemben a benzin 2 forinttal lesz olcsóbb. Aminek eredményeként a két fajta átlagára pontosan ugyanannyi lesz.
Makro / Külgazdaság Lassabban jutunk el a járvány csúcsára, mint tavaly
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 09:27
Bár emelkednek az esetszámok, de nincs akkora ugrás az adatokban napról napra, mint egy éve.
Makro / Külgazdaság Nem sikerült megingatni Putyin hatalmát
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 20. 08:06
Megmarad az alkotmányozó többség, de voltak furcsa esetek a választás során.
Makro / Külgazdaság A Covidban már annyian haltak meg a világban, mint Magyarország lakosságának fele
MTI | 2021. szeptember 20. 07:16
Ha pedig a fertőzötteket nézzük, a világ ötödik legnépesebb országában élőkhöz fogható csak a nagyságrend.
Makro / Külgazdaság Vége a rohamnak, megint jön a drágulás a lakásbérleteknél
Mester Nándor | 2021. szeptember 20. 06:16
Lassan lecseng az idei lakásbérleti csúcsidőszak. Vidéken folyamatos drágulást, Pesten stagnálást és helyenként kis csökkenést hozott. Az áremelkedés azonban elkerülhetetlen, mert a kínálat nem nő olyan ütemben, ahogy sokan szeretnék, miközben a kereslet gyorsabban épül vissza.
Makro / Külgazdaság Jön az utolsó lehetőség, hogy még idén felminősítsék Magyarországot
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 19. 17:38
A jövő héten vizsgálja Magyarország államadós-besorolását a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő - tavaly óta felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátással tartják nyilván a magyar szuverén osztályzatot, valamelyest gyengébb szinten, mint a többiek.
Makro / Külgazdaság Alapjaiban rázza meg a nyugati szövetséget az amerikai-angol-ausztrál biztonsági egyezmény
Káncz Csaba | 2021. szeptember 19. 16:12
A The Times értesülései szerint az Egyesült Királyságban csak 10 ember tudott a titkos tárgyalásokról, amelyek március óta tartottak. Górcső alá vesszük az egyezmény amerikai és európai geopolitikai kihatásait. Káncz Csaba jegyzete
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos