1p
Magyarország nem akar az Európai Unióval perre menni – egyebek mellett ezt mondta Martonyi János az orosz Nyezaviszimaja Gazeta-nak. A külügyminiszter azt mondta, hogy a kormány teljes mértékben hajlandó teljesíteni az EU elvárásait és kész a konstruktív párbeszédre. Úgy véli Magyarországnak minden szomszédjával jó a kapcsolata. Várjuk az orosz befektetőket is.

A magyar diplomácia vezetője az orosz lapnak azt mondta: "készek vagyunk teljes mértékben teljesíteni az EU-val szembeni kötelezettségeinket, szeretnénk hozzájárulni a sokkal erősebb és mélyebb európai integrációhoz". Azt is nyomatékosította, hogy a magyar kormány kész konstruktív párbeszédet folytatni az Európai Bizottsággal az általa bírált három kérdésben. Martonyi János azt mondta, hogy "a tárgyalásos megoldást részesítjük előnyben, a végső döntés azonban az Európai Bíróság kezében van; mihamarabb megoldásra törekszünk, és arra, hogy odáig ne jusson el az ügy. Magyarország elégedett azzal, hogy a kérdés jogi keretek között oldódik meg".

A magyar külügyminiszter a hasonló viták rendezésére jó példaként említette a körülbelül egy éve elfogadott médiatörvényt. Emlékeztetett arra, hogy az Európai Bizottság azt alaposan megvizsgálta és egy sor módosítást javasolt, amelyek mindegyikével egyetértett a magyar fél. A szomszédos országokban élő magyarság helyzetéről a Nyezaviszimaja Gazeta kérdésére Martonyi János azt mondta: Magyarországnak valamennyi szomszédjával jók a kapcsolatai, beleértve Szlovákiát is. Hozzátette, hogy Pozsonnyal egyelőre néhány kérdésben, például a magyar közösség kollektív jogainak elismerésében véleménykülönbség áll fenn. Kiemelte, hogy Magyarország egyik legaktívabb támogatója Szerbia uniós tagjelöltségének. A szomszédságpolitikával kapcsolatosan úgy fogalmazott: "mindössze arra kérjük barátainkat Nyugaton és Keleten, hogy ismerjék el a tényt: Közép-Európában nincsenek komoly feszültségforrások. Ha viták és ellentétek keletkeznek, képesek vagyunk azokat rendezni külső beavatkozás nélkül".

Martonyi János arról is beszélt, hogy a magyar-orosz gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok egészében véve jól fejlődnek. Örömtelinek nevezte, hogy a magyar termékek exportja is növekszik Oroszországba, és nem csak az orosz energiahordozók importja Magyarországra. "Optimisták vagyunk az orosz-magyar kapcsolatok jövőjét illetően és örömmel látjuk az orosz befektetőket" - mondta a külügyminiszter. A schengeni vízumrendszer Oroszország által évek óta szorgalmazott liberalizációját illetően emlékeztetett rá, hogy ez a kérdés az Európai Unió kompetenciájába tartozik. Hozzátette azonban: "Magyarország mindig is a vízumrendszer könnyítése és fokozatos liberalizációja mellett volt. Ez megfelel nemzeti érdekeinknek" - jelentette ki Martonyi János külügyminiszter az orosz Nyezaviszimaja Gazetának.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG