4p

Ezt is megkérdezzük hazánk 2002 májusa és 2004 szeptembere között regnált miniszterelnökétől a Klasszis Média Lapcsoport következő, április 22-én, kivételesen hétfőn délután sorra kerülő online adásában. Vendégünkkel azonban nemcsak vissza-, hanem előre is tekintünk, átbeszéljük, mi várható a június 9-én sorra kerülő európai parlamenti és önkormányzati választásokon, valamint a július 1-jétől esedékes EU-s elnökségünktől. S mivel Medgyessy Péternek nemcsak kormányfői tisztségében volt közvetlen rálátása a gazdaságra, hanem közgazdász végzettsége okán is – kétszer is volt pénzügyminiszter, továbbá bankelnök – természetesen az infláció, a gazdasági növekedés, az államadósság és az európai uniós források is terítékre kerülnek. Meg természetesen azok a kérdések, amelyekre olvasóink kíváncsiak.

A magyarok számára 2004. május 1-je jeles dátumként került be az annalesekbe, tízéves előkészítés és hat évvel a csatlakozási tárgyalások megkezdése után aznap vált hazánk hivatalosan az Európai Unió (EU) tagjává. Akkoriban Medgyessy Péter volt Magyarország miniszterelnöke, így gondoltuk, e kerek évforduló megfelelő apropót ad egy kis visszatekintéshez.

Magától a legilletékesebbtől kérdezzük meg, milyen reményekkel kezdtük meg az uniós tagsági létet, mit várt tőle az akkori kormányzat és ezekből mennyi valósult meg? Egyebek mellett például mi jött közbe, hogy a 2004-ben és legendaszerűen az azt követő években is mindig három évre lévő euróbevezetés máig nem valósult meg, olyannyira, hogy a mostani kabinetnek már céldátuma sincs, nem szándékozik leváltani ugyanis a forintot a hazai fizetőeszköz szerepéből?

De érdekes lehet az is, hogyan látja ma Medgyessy Péter azt, amiért a 2008 őszén kirobbant világválságot követően bírálat érte, nevezetesen a devizahitelezés meghonosodását.

És természetesen nem lehet szó nélkül elmenni az aktuális események mellett, hiszen a vendégünkkel való beszélgetés másik apropóját a közelgő, június 9-én esedékes európai uniós és önkormányzati választások adják. Amelyeket a Novák Katalin köztársasági elnöki lemondásához vezető pedofilbotrány, Magyar Péter üstökösszerű felbukkanása a korábbi effajta voksolásoknál izgalmasabbá tett. Túlzás nélkül most mindenki azt kérdezi egymástól országszerte, vajon mi lehet ezen események hatása, változhat-e az immár tizennégy éve fennálló status quo – így persze ezt mi is szóba hozzuk majd.

Április 22-én, hétfőn Medgyessy Péter lesz a Klasszis Klub vendége
Április 22-én, hétfőn Medgyessy Péter lesz a Klasszis Klub vendége
Fotó: Új Egyenlőség

Az uniós választásoktól cseppet sem függetlenül az is érdekes kérdés, mit hozhat Magyarország július 1-jétől esedékes féléves EU-s elnöksége, közelebb kerülhet-e hazánk az őt megillető, de a jogállamisági kritériumok nem teljesítése miatt Brüsszel által felfüggesztett mintegy 20 milliárd euróhoz?

S mennyire hathat negatívan a hazai gazdaságra, ha nem szabadulnak fel e források? Veszélybe kerülhet-e a kormány által előbb 4, most viszont már csak 3 százalékosra tervezett GDP-növekedés, újra emelkedni kezdhet-e a több mint negyedszázada nem látott csúcsról ez év elején 4 százalék alá került infláció, s hol köthet ki a forint euróval szembeni árfolyama?

Korábbi bankvezetőként arról is érdekes lehet Medgyessy Péter véleménye, lejjebb kellene-e lennie a jegybanki alapkamatnak a mostaninál – ahogy azt a kormány gazdaságpolitikájának irányítója, Nagy Márton szeretné –, vagy jó-e ott, ahol van. Illetve, hogy jó megoldás-e a lakossági kamatstop meghosszabbítása, akár a 2024 utáni időkre is. Miközben nemcsak ez utóbbi hat negatívan a bankok teljesítményére, hanem az extraprofitadó, amelyet 2023 végén tervezett kivezetni a kormány, ám még mindig él.

A következő Klasszis Klubban egyórásra tervezett beszélgetés során azonban szokás szerint nemcsak mi tesszük fel kérdéseinket Medgyessy Péternek, erre olvasóinknak, nézőinknek is lesz lehetőségük az adás alatt chaten, valamint előzetesen, a klasszisklub@privatbankar.hu címre is elküldhetik kérdéseiket.

Az április 22-én, kivételesen hétfőn 15:30-kor kezdődő rendezvényünk teljesen ingyenes, csupán egy regisztráció szükséges hozzá, melyet az alábbi linken tehetnek meg:

Regisztráljon most! >>> 

Beszámolók a korábbi Klasszis Klub rendezvényeinkről:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mi jár Matolcsy György fejében?
Privátbankár.hu | 2024. május 19. 09:19
A jegybankelnök által vezetett Monetáris Tanácsnak kedden arró kell döntenie, mennyivel csökkentse a most 7,75 százalékos jegybanki alapkamatot.
Makro / Külgazdaság Szakértő: a mostani rezsicsökkentés hosszú távon nem fenntartható
Dobos Zoltán | 2024. május 18. 14:06
A Klasszis Média által szervezett E, mint energia konferencia Béke honol az olajfák alatt? című kerekasztal-beszélgetésén az energiaszektor és a megújulóenergia-ipar képviselőivel arról beszélgettünk, mennyire felhasználóbarát az új megújulóenergia-szabályozás, a hálózatfejlesztés ki tudja-e szolgálni a megújulóenergia-fejlesztési célokat. Szóba kerültek a megújuló energia tárolási lehetőségei, hogy hogyan és miből tudják a cégek csökkenteni az energiaköltségeiket, illetve hogy miért nincs lehetőség az új Otthonfelújítási Program támogatásai keretében a fűtést napkollektorra, hőszivattyúra korszerűsíteni.
Makro / Külgazdaság Bulgária bemutatott a Gazpromnak
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 10:59
Több mint 400 millió eurós kártérítést követel a Gazpromtól a bolgár állami gázvállalat, amiért 2022 áprilisban hirtelen felfüggesztették a földgázszállítást.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Orbán Viktor, kemény értékelést mondott
Dobos Zoltán | 2024. május 17. 10:11
Péntek lévén ismét a Kossuth rádió mikrofonja elé ült Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök értékelte a szlovák kollégája, Robert Fico elleni szerda délutáni merényletet, Hszi Csin-ping kínai elnök múlt heti látogatását és az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeit is.
Makro / Külgazdaság Benzinár: ijesztően közömbösek az autósok
Buksza blog | 2024. május 16. 18:53
Hiába érzik az emberek egyre jobban a klímaváltozás hatásait és hiába próbálja az OPEC+ olajkartell minél magasabban tartani a fekete arany árát, az emberek tovább növelik az üzemanyag-fogyasztásukat.
Makro / Külgazdaság Mit szól majd Orbán Viktor, ha meglátja ezt?
Csabai Károly | 2024. május 16. 05:53
Átmenetinek bizonyult az Európai Unióban viszonylag hosszabb időn át sereghajtó hazai infláció nemzetközi összevetésben való előrelépése. Míg márciusban még tizenöt európai országban volt magasabb az éves fogyasztóiár-index, mint nálunk, addig áprilisban már csak nyolcban az adataikat cikkünk megjelenéséig közzétett 38 állam közül – derül ki a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
Makro / Külgazdaság Ez nem „bezzegrománia”
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 14:43
Az ikerdeficit okozza a legnagyobb fejfájást keleti szomszédunkban.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton lefordulna a székről: ahol örülnek a 289 százalékos inflációnak
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 10:53
A jegybanki alapkamatot 40 százalékra lehetett így visszavágni, az IMF is dicsér, hitelt is ad, miközben a kiskereskedelmi forgalom 20 százalékkal zuhant.
Makro / Külgazdaság Lélektani határ felé közelednek a benzinárak - ne tankoljon péntekig, akinek kedves a pénztárcája
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:59
Mutatjuk, mennyivel lesznek olcsóbbak az üzemanyagok.
Makro / Külgazdaság Már megint irigykedni kell Romániára?
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:48
Itt vannak az első negyedéves adatok a szomszédból.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG