<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Tavaly augusztus közepén érkezett a bejelentés.

Szinte biztosra vehető, hogy idén kompenzációban részesülnek a nyugdíjasok - írta meg elsőként lapunk a legutóbbi inflációs számok alapján. S bár az augusztusi adatot még meg kellene várni, hogy megkapjuk a törvényben rögzített nyolc havi adatot, a tavalyi kormányzati bejelentések időzítése alapján nem lenne meglepő, ha már ezen a héten miniszteri szintű bejelentés érkezne a novemberi jutattásról.

Cikkeinkben bemutattuk, miért lehet már most biztosra venni, hogy idén is érkezni fog a kompenzáció. Az év eleji 2,8 százalékos nyugdíjemeléssel szemben ugyanis január és július között számításaink szerint átlagosan 3,94 százalék volt a nyugdíjas fogyasztói kosár szerint számolt infláció. Ez pedig meghaladja az összes háztartásra számolt adatot, márpedig a nyugdíjtörvény szerint amennyiben az első nyolc hónapban is ez a helyzet áll fenn, akkor a nyugdíjas kosár szerint számolt inflációt kell alapul venni.

Ha abból indulunk ki, hogy az előző hónapban, júliusban 4,3 százalékos volt a nyugdíjas infláció, és az idősek pénztárcáját leginkább megterhelő élelmiszereknél tapasztalni jelentős drágulást a nyáron, akkor augusztusban is a nyugdíjas polgártársaink járhatnak rosszabbul a boltokban (illetve az elmúlt időben még náluk is rosszabbul jártak az alacsony jövedelmű háztartások, mint ebben a cikkünkben bemutattuk).

Amennyiben bejönnek a várakozásaink, akkor a nyugdíjasok nyolchavi inflációja legalább 1,2 százalékponttal fogja meghaladni az év eleji nyugdíjemelés mértékét. Ami azt jelenti, hogy novemberben kompenzációra válnak jogosulttá, mégpedig számításaink szerint éves szinten mintegy 20 ezer forint jár majd az átlagos nyugdíjban részesülőnek.

Ám mivel még nem áll rendelkezésre az augusztusi adat, teljes bizonyossággal nem lehet kijelenteni, hogy lesz pluszpénz. De ennek - mármint hogy végül nem lesz - olyan kicsi az esélye, hogy az szinte a nullával egyenlő.

Ahhoz ugyanis augusztusban zuhannia kellene az áraknak (a nyugdíjas kosár szerinti termékportfolió esetében mintegy 5 százalékkal kellene olcsóbbnak lennie, a bázis időszakhoz képest), márpedig a piaci folyamatok épp ellenkezőleg hatnak.

Vagyis nyugodtan elkönyvelhetjük, hogy jár a kompenzáció.

De meddig kell várni, hogy ez hivatalos legyen? Az augusztusi inflációs adat szeptember elején jelenik meg, teljes képünk tehát csak akkor lesz. Azonban a kormányzati kommunikáció nem szokta megvárni az adat beérkezését, tavaly például nem tette. Szinte napra pontosan egy éve, augusztus 23-án tartott Kormányinfót Gulyás Gergely miniszter és az akkor szóvivő, Hollik István, ahol több nyugdíjtémájú bejelentés is történt. A kormány akkor döntött arról, hogy az idősek összesen 9000 forint értékben kapnak rezsiutalványt, de a miniszter egyben azt is közölte, hogy abban az évben fizetnek nyugdíjkiegészítést (és nyugdíjprémiumot is, de utóbbira a gazdaság koronavírus miatti összecsuklása miatt idén nincs esély.) Erről akkor még nem született döntés, de a miniszter hivatalosan megelőlegezte a kifizetést.

Tehát egy éve nem várták meg, míg rendelkezésre áll a KSH statisztikája a nyolc hónapról, hamarabb bejelentették, hogy az állam fizetni fog az időseknek. Igaz, azt, hogy mennyit csak később ismertették, mivel a kormánydöntés is később született meg. De afelől megnyugodhattak az idősek, hogy lesz kompenzáció.

Hasonló bejelentésre most is számítani lehet, a kormány ugyanis ülésezik ezen a héten, így ahogy tavaly, úgy Gulyás Gergely most is jelezheti a kormányzati szándékot a kifizetésre. Ahhoz nem kell megvárniuk az augusztusi adatot.

Makro / Külgazdaság Kínai hadgyakorlaton vesznek rész az orosz csapatok
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 20:06
Oroszország részt vesz a Kína által megtartandó Észak. Együttműködés 2023 kódnevű hadgyakorlaton - közölte pénteken a kínai védelmi minisztérium a TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Több száz drónt kapott Irántól Oroszország
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 19:40
A pénteki nap történései röviden.
Makro / Külgazdaság Ebben nem sok szerepe van az Orbán-kormány vakcináinak - A hét videója
Gáspár András - Izsó Márton - Székely Sarolta | 2023. június 9. 19:14
A várakozásokat meghaladó mértékben lassult idehaza az infláció. Bár a gazdaságfejlesztési miniszter szerint működnek a kormányzat lépései az infláció ellen, valójában a mostani fejleményekhez vajmi kevés köze van ezeknek. A friss adat ugyanakkor növelte annak esélyét, hogy Orbán Viktor egy újabb célját pipálhassa ki. Az árakról, inflációról és a kötelező akciókról beszélget Gáspár András lapigazgató és Székely Sarolta felelős szerkesztő A hét videójában.
Makro / Külgazdaság Kiakadtak hazájában a cseh kormányra
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 17:18
Élesen bírálta a cseh ellenzék pénteken a prágai képviselőházban Vít Rakusan belügyminisztert, aki előző nap az uniós belügyminiszterek luxemburgi tanácskozásán a kormány nevében egyetértett az Európai Unió migrációs rendszerének reformjával. Az új migrációs és menekültügyi csomag többek közt kötelező szolidaritási mechanizmust vezetne be az uniós tagállamok között.
Makro / Külgazdaság Egy hónap és kezdik telepíteni az orosz atomfegyvereket Fehéroroszországba
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:52
Július 7-8-án kezdődik meg az orosz atomfegyverek Fehéroroszországba telepítése - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a fehérorosz hivatali partnerével, Aljakszandr Lukasenkával pénteken Szocsiban folytatott megbeszélésén.
Makro / Külgazdaság Az orosz jegybank is meghozta a maga döntését
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:36
Az orosz jegybank a várakozásoknak megfelelően 7,5 százalékon tartotta az alapkamatot pénteken, egyúttal jelezte, hogy a magasabb inflációs kockázatok miatt nagyobb eséllyel emelhet kamatot a következő üléseken.
Makro / Külgazdaság Ha egyre olcsóbb a piacon a gáz, miért nem csökkennek a lakossági tarifák?
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:18
A vártnál kedvezőbb májusi inflációs adat hátteréről kérdezték az ATV Start műsorában munkatársunkat. Gáspár András lapigazgató arról is beszélt: egy kedvező adat alapján nem várható, hogy az MNB változtatna kamatcsökkentési stratégiáján. Ez persze nagy terhet ró a kamatkiadások növekedésén keresztül a költségvetésre, amelynek finanszírozása uniós pénzek híján egyébként is meglehetősen drága.
Makro / Külgazdaság Hatalmas hitelt kap az ukrán vasúttársaság
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:58
Kétszázmillió euró hitelt folyósít az ukrán vasúttársaságnak (UZ) az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) Ukrajna és az Európai Unió vasúti szállítási összeköttetéseinek fejlesztésére.
Makro / Külgazdaság 11 ukrán hadifoglyot küldött Moszkva Magyarországra
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:32
Ezt a miniszterelnök-helyettes, Semjén Zsolt erősítette meg.
Makro / Külgazdaság Rossz hír jött az olasz iparról
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:16
Áprilisban a várt növekedés helyett csökkent az ipari termelés Olaszországban az előző hónaphoz képest - derült ki az olasz statisztikai hivatal, az Istat pénteken közzétett adataiból.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG