<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Tavaly augusztus közepén érkezett a bejelentés.

Szinte biztosra vehető, hogy idén kompenzációban részesülnek a nyugdíjasok - írta meg elsőként lapunk a legutóbbi inflációs számok alapján. S bár az augusztusi adatot még meg kellene várni, hogy megkapjuk a törvényben rögzített nyolc havi adatot, a tavalyi kormányzati bejelentések időzítése alapján nem lenne meglepő, ha már ezen a héten miniszteri szintű bejelentés érkezne a novemberi jutattásról.

Cikkeinkben bemutattuk, miért lehet már most biztosra venni, hogy idén is érkezni fog a kompenzáció. Az év eleji 2,8 százalékos nyugdíjemeléssel szemben ugyanis január és július között számításaink szerint átlagosan 3,94 százalék volt a nyugdíjas fogyasztói kosár szerint számolt infláció. Ez pedig meghaladja az összes háztartásra számolt adatot, márpedig a nyugdíjtörvény szerint amennyiben az első nyolc hónapban is ez a helyzet áll fenn, akkor a nyugdíjas kosár szerint számolt inflációt kell alapul venni.

Ha abból indulunk ki, hogy az előző hónapban, júliusban 4,3 százalékos volt a nyugdíjas infláció, és az idősek pénztárcáját leginkább megterhelő élelmiszereknél tapasztalni jelentős drágulást a nyáron, akkor augusztusban is a nyugdíjas polgártársaink járhatnak rosszabbul a boltokban (illetve az elmúlt időben még náluk is rosszabbul jártak az alacsony jövedelmű háztartások, mint ebben a cikkünkben bemutattuk).

Amennyiben bejönnek a várakozásaink, akkor a nyugdíjasok nyolchavi inflációja legalább 1,2 százalékponttal fogja meghaladni az év eleji nyugdíjemelés mértékét. Ami azt jelenti, hogy novemberben kompenzációra válnak jogosulttá, mégpedig számításaink szerint éves szinten mintegy 20 ezer forint jár majd az átlagos nyugdíjban részesülőnek.

Ám mivel még nem áll rendelkezésre az augusztusi adat, teljes bizonyossággal nem lehet kijelenteni, hogy lesz pluszpénz. De ennek - mármint hogy végül nem lesz - olyan kicsi az esélye, hogy az szinte a nullával egyenlő.

Ahhoz ugyanis augusztusban zuhannia kellene az áraknak (a nyugdíjas kosár szerinti termékportfolió esetében mintegy 5 százalékkal kellene olcsóbbnak lennie, a bázis időszakhoz képest), márpedig a piaci folyamatok épp ellenkezőleg hatnak.

Vagyis nyugodtan elkönyvelhetjük, hogy jár a kompenzáció.

De meddig kell várni, hogy ez hivatalos legyen? Az augusztusi inflációs adat szeptember elején jelenik meg, teljes képünk tehát csak akkor lesz. Azonban a kormányzati kommunikáció nem szokta megvárni az adat beérkezését, tavaly például nem tette. Szinte napra pontosan egy éve, augusztus 23-án tartott Kormányinfót Gulyás Gergely miniszter és az akkor szóvivő, Hollik István, ahol több nyugdíjtémájú bejelentés is történt. A kormány akkor döntött arról, hogy az idősek összesen 9000 forint értékben kapnak rezsiutalványt, de a miniszter egyben azt is közölte, hogy abban az évben fizetnek nyugdíjkiegészítést (és nyugdíjprémiumot is, de utóbbira a gazdaság koronavírus miatti összecsuklása miatt idén nincs esély.) Erről akkor még nem született döntés, de a miniszter hivatalosan megelőlegezte a kifizetést.

Tehát egy éve nem várták meg, míg rendelkezésre áll a KSH statisztikája a nyolc hónapról, hamarabb bejelentették, hogy az állam fizetni fog az időseknek. Igaz, azt, hogy mennyit csak később ismertették, mivel a kormánydöntés is később született meg. De afelől megnyugodhattak az idősek, hogy lesz kompenzáció.

Hasonló bejelentésre most is számítani lehet, a kormány ugyanis ülésezik ezen a héten, így ahogy tavaly, úgy Gulyás Gergely most is jelezheti a kormányzati szándékot a kifizetésre. Ahhoz nem kell megvárniuk az augusztusi adatot.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Stagnál a munkanélküliség az EU-ban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 15:06
Az euróövezetben és az Európai Unióban a júliusival megegyező volt az augusztusi munkanélküliség.
Makro / Külgazdaság Élőben nézné Putyin "ünnepi" beszédét? Itt megteheti!
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 14:18
Élő, egyenesben a Kremlből.
Makro / Külgazdaság Már az oroszok is elismerik, hogy nagy a baj Limannál - nincs túl jó napja a nagy bejelentésre készülő Putyinnak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 14:05
Limannál nagyon súlyos az orosz erők helyzete, senki sem tudja, pontosan mit fog az elnök Oroszországhoz csatolni.
Makro / Külgazdaság Mégsincs recesszióban a brit gazdaság
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 13:36
A felülvizsgált adatok szerint növekedett a brit GDP a második negyedévben.
Makro / Külgazdaság Könnyen lehet, hogy éppen katonai puccs zajlik egy afrikai országban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 12:12
Fegyverropogást és robbanásokat jelentettek péntek reggel a nyugat-afrikai Burkina Faso fővárosából, Ouagadougouból. Helyszíni beszámolók szerint a város több fontos pontján katonák bukkantak fel, és leállt a televízió adása.
Makro / Külgazdaság Demográfia: Zalaegerszegnyi emberrel lettünk kevesebben egy év alatt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 09:33
Az előzetes adatok szerint 2022 augusztusában 8073 gyermek született, és 10 224 fő halt meg. Az elmúlt 12 hónapban, 2021. szeptember és 2022. augusztus között a születések száma 1,5, a halálozásoké és a házasságkötéseké egyaránt 8,1 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi időszakhoz képest – közölte gyorstájékoztatójában a KSH.
Makro / Külgazdaság Egészen elképesztő az áremelkedés a magyar iparban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 09:00
Átlépte a 40 százalékot az ipari termelői árak emelkedése Magyarországon - a belföldi értékesítésben 66,6 százalékot ugrottak az árak egyetlen év alatt. Az előző hónaphoz képest is súlyos az ugrás.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: a nyugdíjasok meg fogják kapni a 13. havi nyugdíjat – lesz nyugdíjemelés és nyugdíjprémium is
Dobos Zoltán | 2022. szeptember 30. 08:11
Július óta először adott rádiós interjút Orbán Viktor miniszterelnök. A szankciók és az arról rendezett nemzeti konzultáció mellett szóba került a rezsitámogatás, a jövő évi költségvetés és a nyudíjasok helyzete is.
Makro / Külgazdaság Megjelent a rendelet az iskolai szünetekről - még a nyári szünet is máshogy lesz
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 06:59
Nem lesz őszi szünet, télen hazaküldik a gyerekeket melegedni - ezt tudtuk, de azt nem ,hogy egy nappal később ér véget az iskola.
Makro / Külgazdaság Kiderült, mire kellettek a mozgósított katonák - Putyin elismert egy hibát
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 06:32
Kezdődik a háború 219. napja, amikor Oroszország területeket csatolhat el Ukrajnától. Ehhez már meg is tette az első lépést Vlagyimir Putyin. Zelenszkij nagyon kemény ukrán válaszra figyelmeztet - összefoglaló.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG