4p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az alacsony jövedelműek inflációja minden más társadalmi csoportnál magasabb. És ezt még a Központi Statisztikai Hivatal adatai is megerősítik.

Cikkeinkben sok szó esett már arról, hogy mennyit buknak a nyugdíjasok az infláción, de van egy másik társadalmi csoport, amelyik legalább ennyire, ha nem még nagyobb vesztese az árak változásának. Nem meglepő módon a legrosszabb anyagi helyzetben lévőkről van szó, és ezt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai is alátámasztják.

A KSH honlapján találni egy olyan adatbázist, amelyik az aktív háztartásoknál a jövedelmük szerinti bontásban mutatja be a rájuk jellemző fogyasztás szerinti infláció alakulását. Rajtuk kívül még a nyugdíjasokra is kiterjed a statisztika.

Ebből pedig az derül ki, hogy az elmúlt időben még a nyugdíjasoknál is jobban megszenvedték az áremelkedést az alacsony jövedelmű háztartások. Sőt, ami a tavalyi évet illeti, nem volt olyan társadalmi csoport, amelyik akár megközelítette volna az alacsony jövedelműeket az inflációs kitettségben.

A KSH szerint 2019-ben az összes háztartás inflációja 3,4 százalék volt. Az alacsony jövedelműeknél azonban ennél magasabb, 3,9 százalékot mért a statisztikai hivatal. Hozzájuk legközelebb a nyugdíjasok álltak, a maguk 3,5 százalékával (miközben annak az évnek az elején 2,7 százalékkal emelték a nyugdíjakat), de például a magas jövedelműek inflációja ugyanebben az időszakban 3,1 százalék volt. A közepes jövedelműeké 3,3 százalék, és ugyanennyit mértek a nagycsaládosoknál (3 és több gyerekes háztartások).

Egy évvel korábban, 2018-ban ugyanez volt a helyzet, azaz az alacsony jövedelműek inflációja volt a legmagasabb, mint azt az alábbi grafikonunk is mutatja.

 

Természetesen érdemes figyelembe venni, hogy eközben a jövedelmek is emelkedtek (már akinek a szegények közül volt állandó munkája), nem függetlenül a minimálbér-emeléseknek betudhatóan, 10 százalék körüli mértékben. Vagyis annak ellenére, hogy még a nyugdíjasokhoz mérten is nagyobb infláció sújtotta az alacsony jövedelmű háztartásokat, reálértéken a nyugdíjasok jártak rosszabbul, mert nekik a mindenkori inflációhoz igazították a járandóságaikat, az év eleji - és ha szükség volt rá, az év végi - emelésekkel.

A többi háztartáshoz mérve viszont feltétlenül megállja a helyét, hogy az alacsony jövedelműeket sújtja leginkább az infláció. Rendelkezésre áll az idei évközi adatsor is, egészen júliusig, és ebből az derül ki, hogy nem volt olyan hónap, amikor az összes háztartásra mért inflációt ne haladta volna meg a legszegényebbek kosara szerint mért árváltozás.

Szakértők körében nagy meglepetést okozott például, hogy a legfrissebb, júliusi inflációs adat 3,8 százalék lett, ám ugyanebben a hónapban az alacsony jövedelműekre 4,1 százalékot mért a KSH (a nyugdíjasokra pedig még magasabbat, 4,3 százalékosat). Korábban volt olyan hónap, amikor a különbség elérte a 0,8 százalékpontot. Mindez pedig azt eredményezte, hogy az első hét hónapban az infláció az összes háztartásra mérten átlagosan 3,5 százalék volt, az alacsony jövedelműek körében viszont számításaink szerint 3,97 százalék, azaz csaknem 4 százalék.

A miértekre az egyik kézenfekvő válasz, hogy a szegényebbek fogyasztásában nagyobb súllyal szerepelnek azok a termékek - mint például az élelmiszer - amelyek ára jobban emelkedett az elmúlt időszakban. Ugyanakkor a tartós fogyasztási cikkekre - vagyis a drágább termékekre - nekik kevésbé futja, márpedig ezek ára mérsékelten, vagy egyáltalán nem emelkedett eddig. Azért eddig, mert most a forint gyengülése miatt e termékek ára is növekedni kezdett. Összességében azonban a fogyasztói kosarak szinte kódolják a különbségeket, ebben az összevetésben is a gazdagoknak kedvező módon. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Orbán Viktor és Benjámin Netanjahu a példakép – Donald Trump már készül az elnökségre
Káncz Csaba | 2023. október 3. 09:33
Ha 2024-ben egy izolacionista republikánus párt győz, az fordulópontot jelenthet a második világháború végén létrejött, USA által uralt nemzetközi rend számára. Európa számára rémálom lenne Trump hipernacionalizmusa, a környezettel és az éghajlati válsággal szembeni apátiája és a  multilateralizmus iránti teljes megvetése. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 2296 milliárd forintos hiányt sikerült összehozni
Privátbankár.hu | 2023. október 3. 08:30
Előzetes adatok szerint 2296 milliárd forint, a GDP 6,3 százaléka volt a kormányzati szektor 2023. I. féléves hiánya. A 2023. II. negyedévi hiány 570 milliárd forintot tett ki, a GDP 3,1 százalékát - közölte a KSH.
Makro / Külgazdaság Mindenkinek megmutatja a forint, hogyan kell harcolni a világ legerősebb valutáival
Privátbankár.hu | 2023. október 3. 07:45
Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben kedden reggel a bankközi devizapiacon hétfő kora estéhez képest.  
Makro / Külgazdaság Nagy bejelentést tett Zelenszkij az amerikai döntés után
Privátbankár.hu | 2023. október 3. 07:16
A háborús szankciók részeként október másodikától Bulgária, harmadikától Norvégia sem enged át orosz rendszámú autókat a határon. Háborús hírek.
Makro / Külgazdaság Donald Trump megint a bíróságon járt, bukhatja a Trump-toronyházat a volt elnök
Privátbankár.hu | 2023. október 3. 06:42
Donald Trump is megjelent a cégei ellen üzleti csalás miatt indult polgári peres eljárás első tárgyalásán New Yorkban hétfőn.
Makro / Külgazdaság Most érdemes figyelni a frontról érkező híreket - kezd látható eredményeket hozni az ukránok taktikája
Litván Dániel | 2023. október 3. 05:46
Véres kudarc az ukrán ellentámadás? Ha a térképet nézzük, lehet. De nagyon úgy tűnik, hogy vészesen fogyóban vannak az orosz tartalékok, miközben az ukránok friss egységeket vonultatnak fel az egyik fontos frontszakaszon, tüzérségük pedig iszonyatos pusztítást végez.
Makro / Külgazdaság Elsőosztályú EU-tagságot szeretne az ukrán külügyminiszter
Privátbankár.hu | 2023. október 2. 19:51
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Újabb háború jöhet? Vészjósló nyilatkozatot tett a szerb védelmi miniszter
Privátbankár.hu | 2023. október 2. 18:41
Amennyiben parancsot kap rá, a szerb hadsereg be fog lépni Koszovó területére, Szerbia azonban mindent megtesz azért, hogy ne kerüljön erre sor - hangsúlyozta Milos Vucevic szerb védelmi miniszter hétfői sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság Hamarosan Lisszabontól Luhanszkig tart majd az EU a német külügyminiszter szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 2. 18:01
Az Európai Unió nemsokára Lisszabontól Luhanszkig terjed majd ki - jelentette ki Annalena Baerbock német külügyminiszter hétfőn Kijevben újságíróknak, az EU-tagországok külügyminisztereinek Ukrajnában tartott informális tanácskozása előtt.
Makro / Külgazdaság Biztos, hogy jó nekünk az egy számjegyű infláció?
Vég Márton | 2023. október 2. 17:14
Ahhoz, hogy újra 3 százalék legyen az infláció, ahhoz nagyobb recesszió kell. Megéri? Miért nem szavazza meg a magyar parlament a svéd NATO-csatlakozást? Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Vég Márton a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG