5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A tegnap esti koalíciós válságcsúcs eredménytelen volt Németországban, a bajor CSU álláspontja továbbra is kemény. Hónapokkal a létrejötte után erősen fenyeget a koalíció szétesése. Merkel kancellárnak mindenképpen tető alá kéne hoznia néhány menekültegyezményt a fontosabb európai országokkal, megcsinálja?
Angela Merkel és Horst Seehofer német belügyminiszter, a kormányülés kezdete előtt a berlini kancellári hivatalban 2018. június 13-án. (MTI/EPA/Markus Heine)

Kedden késő este a német koalíciós pártok krízistanácskozást tartottak a menekültügyben kialakult helyzet és más ellentétek miatt, ám ez nem vezetett eredményre. Egyedül a gyerekek után adandó építkezési támogatás (Baukindergeld) ügyében tudtak dűlőre jutni, így az a nyilatkozatuk, hogy “a koalíció továbbra is cselekvőképes”, nem tűnik túl megalapozottnak.

A német lapok sem túl optimisták, az egyik legnagyobb, a Frankfurter Allgemeine honlapja azt emelte ki, hogy a CSU (A bajor kereszténydemokrata párt) továbbra is különutas politikával fenyegetőzik.

Horst Seehofer belügyminiszter korábbi hasonló kijelentéseit most Alexander Dobrindt pártvezető is megerősítette, és ma úgy nyilatkozott, hogy megvárják, Angela Merkel kancellár a csütörtök-pénteki EU-csúcson el tudja-e érni egyes migránscsoportok visszafordítását a német határról. Ha ez nem történik meg, a CSU különutakra lép.

Törvényes vagy nem törvényes?

A CSU azt szeretné elérni, méghozzá már egy-két héten belül bevezetné, hogy visszafordítsák a határról azokat a menekülteket, amelyeket egy másik EU-s országban már regisztráltak. Így ezen személyek menekültügyi eljárását azokban az országokban kellene lefolytatni, nem Németországban. Merkel és a CDU, valamint az SPD is összeurópai megoldást szorgalmaz.

Dobrindttól megkérdezték, hogy ezzel a CSU a kancellárral szemben helyezkedik-e el, erre azt felelte: “El sem tudom képzelni, mit kell azon kritizálni, ha a szövetségi belügyminiszter a határokon alkalmazza az érvényes jogot.”

Benne van ugyanis a levegőben, hogy a kancellár elbocsátja a belügyminisztert, ha az ellenkezik  vele. A jogászok, sőt bírák a háttérben azonban erősen vitatkoznak azon, hogy egy ilyen lépés megfelel-e az európai jognak egyáltalán, vagy sem.

Ultimátumot adtak

Dobrint nem mutatkozik hajlandónak, hogy több időt adjon Merkelnek. Azt mondja, már három éve várnak az európai megoldásra. Ma egyébként a koalíciós pártok frakciói tovább egyeztetnek, vasárnap pedig összeül a CDU és a CSU vezetése.

Milyen opciói maradnak még Merkelnek? – tette fel a kérdést a Süddeutsche Zeitung egy videóban (német nyelven kicsit lejjebb). Merkel eddig nem tudott európai szintű megoldást tető alá hozni, és már nincs is sok esélye rá, amióta Olaszországban populista és bevándorlásellenes politikai erők győztek.

Külön-külön kéne megállapodni

Így most azzal próbálkozik, hogy egyenkénti különmegállapodásokat kössön fő partnereivel, mint Franciaország, Spanyolország, Olaszország, Ausztria, Görögország. Például az EU-Törökország menekültpaktumhoz hasonlóan. Az egyes országok köteleznék magukat a már náluk regisztrált menekültek “megtartására”, ezért cserébe Németország további menekülteket fogadna be.

Ezért cserébe azonban Merkelnek ajánlania kéne valamit, ami vonzó a többiek számára. Törökország esetében ez mintegy hatmilliárd euró volt, vízumkönnyítések és az EU-csatlakozási tárgyalások könnyítésének ígérete. De európai országoknak ilyet aligha lehet ígérni.

Teljesen átrendezheti a térképet

Az egyik variáció, hogy Merkelnek nem sikerül tető alá hozni ilyen megállapodásokat, Seehofer bevezeti a határszigorítást, Merkel ezt nem tűri, és a koalíció szétesik. Németország ismét kormány nélkül marad, mint szeptember végétől kora tavaszig.

Valószínűtlen az is, hogy a már meghiúsult CDU-FDP-Zöldek koalíciót tető alá tudna hozni. Így új választások jöhetnek, ahol a CDU és a CSU már nem szövetségesek, hanem riválisok, a CDU is indulhat Bajorországban, a CSU pedig országosan. Ez alaposan átrendezheti az eddigi politikai térképet, mindegyik résztvevő vesztesen jöhet ki belőle.

Megoldja vagy elgyengül

A második verzió szerint Merkel “megoldja”, a CDU és a CSU megegyezik. A kancellár megcsinálja az említett különmegállapodásokat a főbb országokkal. Így győztesen kerül ki, de Seehofer is verheti a mellét, hogy az ő fellépésének köszönhető az eredmény. Mindenki nyer.

Egy harmadik verzió köztes: Merkel megállapodásokat köt, de nem igazán erőseket, a CSU-nak megfelelőeket. Így támadási felületeket hagy, amikre Seehofernek ugrania kell, különben hitelét veszti. Ebből is lehet koalíció-szakadás.

Nem tesz jót nekik a vita

Vagy pedig Merkel enged, bevezetik a határszigorítást, és Merkel kancellár maradhat, de sokkal gyengébb lesz, mint előtte. Esetleg bizalmatlansági szavazással megbuktatják.

A CSU-ra egyébként októberben bajorországi parlamenti választások várnak, sokan ezzel magyarázzák a mostani “keménykedését”. A közvélemény-kutatások szerint azonban a német koalíció tagjainak népszerűsége éppen a vita miatt esik, a szélsőjobboldali AfD-é pedig emelkedik.

Nem is olyan nagy a különbség?

De az sem biztos, hogy lehetetlen a megegyezés a CDU és a CSU között. Horst Seehofer nemrég azt mondta, hogy a célt illetően egyetértés van közte és Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke között: mindketten el akarják kerülni, hogy belépjenek Németországba olyan menedékkérők, akik egy másik európai uniós (EU-) tagországban már benyújtották menedékjogi kérelmüket. Csak a kancellár európai szinten szeretné rendezni a kérdést, Seehofer pedig azt szeretné, hogy a szövetségi rendőrség intézkedjen a határon. (Erről itt írtunk.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG