TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A tegnap esti koalíciós válságcsúcs eredménytelen volt Németországban, a bajor CSU álláspontja továbbra is kemény. Hónapokkal a létrejötte után erősen fenyeget a koalíció szétesése. Merkel kancellárnak mindenképpen tető alá kéne hoznia néhány menekültegyezményt a fontosabb európai országokkal, megcsinálja?
Angela Merkel és Horst Seehofer német belügyminiszter, a kormányülés kezdete előtt a berlini kancellári hivatalban 2018. június 13-án. (MTI/EPA/Markus Heine)

Kedden késő este a német koalíciós pártok krízistanácskozást tartottak a menekültügyben kialakult helyzet és más ellentétek miatt, ám ez nem vezetett eredményre. Egyedül a gyerekek után adandó építkezési támogatás (Baukindergeld) ügyében tudtak dűlőre jutni, így az a nyilatkozatuk, hogy “a koalíció továbbra is cselekvőképes”, nem tűnik túl megalapozottnak.

A német lapok sem túl optimisták, az egyik legnagyobb, a Frankfurter Allgemeine honlapja azt emelte ki, hogy a CSU (A bajor kereszténydemokrata párt) továbbra is különutas politikával fenyegetőzik.

Horst Seehofer belügyminiszter korábbi hasonló kijelentéseit most Alexander Dobrindt pártvezető is megerősítette, és ma úgy nyilatkozott, hogy megvárják, Angela Merkel kancellár a csütörtök-pénteki EU-csúcson el tudja-e érni egyes migránscsoportok visszafordítását a német határról. Ha ez nem történik meg, a CSU különutakra lép.

Törvényes vagy nem törvényes?

A CSU azt szeretné elérni, méghozzá már egy-két héten belül bevezetné, hogy visszafordítsák a határról azokat a menekülteket, amelyeket egy másik EU-s országban már regisztráltak. Így ezen személyek menekültügyi eljárását azokban az országokban kellene lefolytatni, nem Németországban. Merkel és a CDU, valamint az SPD is összeurópai megoldást szorgalmaz.

Dobrindttól megkérdezték, hogy ezzel a CSU a kancellárral szemben helyezkedik-e el, erre azt felelte: “El sem tudom képzelni, mit kell azon kritizálni, ha a szövetségi belügyminiszter a határokon alkalmazza az érvényes jogot.”

Benne van ugyanis a levegőben, hogy a kancellár elbocsátja a belügyminisztert, ha az ellenkezik  vele. A jogászok, sőt bírák a háttérben azonban erősen vitatkoznak azon, hogy egy ilyen lépés megfelel-e az európai jognak egyáltalán, vagy sem.

Ultimátumot adtak

Dobrint nem mutatkozik hajlandónak, hogy több időt adjon Merkelnek. Azt mondja, már három éve várnak az európai megoldásra. Ma egyébként a koalíciós pártok frakciói tovább egyeztetnek, vasárnap pedig összeül a CDU és a CSU vezetése.

Milyen opciói maradnak még Merkelnek? – tette fel a kérdést a Süddeutsche Zeitung egy videóban (német nyelven kicsit lejjebb). Merkel eddig nem tudott európai szintű megoldást tető alá hozni, és már nincs is sok esélye rá, amióta Olaszországban populista és bevándorlásellenes politikai erők győztek.

Külön-külön kéne megállapodni

Így most azzal próbálkozik, hogy egyenkénti különmegállapodásokat kössön fő partnereivel, mint Franciaország, Spanyolország, Olaszország, Ausztria, Görögország. Például az EU-Törökország menekültpaktumhoz hasonlóan. Az egyes országok köteleznék magukat a már náluk regisztrált menekültek “megtartására”, ezért cserébe Németország további menekülteket fogadna be.

Ezért cserébe azonban Merkelnek ajánlania kéne valamit, ami vonzó a többiek számára. Törökország esetében ez mintegy hatmilliárd euró volt, vízumkönnyítések és az EU-csatlakozási tárgyalások könnyítésének ígérete. De európai országoknak ilyet aligha lehet ígérni.

Teljesen átrendezheti a térképet

Az egyik variáció, hogy Merkelnek nem sikerül tető alá hozni ilyen megállapodásokat, Seehofer bevezeti a határszigorítást, Merkel ezt nem tűri, és a koalíció szétesik. Németország ismét kormány nélkül marad, mint szeptember végétől kora tavaszig.

Valószínűtlen az is, hogy a már meghiúsult CDU-FDP-Zöldek koalíciót tető alá tudna hozni. Így új választások jöhetnek, ahol a CDU és a CSU már nem szövetségesek, hanem riválisok, a CDU is indulhat Bajorországban, a CSU pedig országosan. Ez alaposan átrendezheti az eddigi politikai térképet, mindegyik résztvevő vesztesen jöhet ki belőle.

Megoldja vagy elgyengül

A második verzió szerint Merkel “megoldja”, a CDU és a CSU megegyezik. A kancellár megcsinálja az említett különmegállapodásokat a főbb országokkal. Így győztesen kerül ki, de Seehofer is verheti a mellét, hogy az ő fellépésének köszönhető az eredmény. Mindenki nyer.

Egy harmadik verzió köztes: Merkel megállapodásokat köt, de nem igazán erőseket, a CSU-nak megfelelőeket. Így támadási felületeket hagy, amikre Seehofernek ugrania kell, különben hitelét veszti. Ebből is lehet koalíció-szakadás.

Nem tesz jót nekik a vita

Vagy pedig Merkel enged, bevezetik a határszigorítást, és Merkel kancellár maradhat, de sokkal gyengébb lesz, mint előtte. Esetleg bizalmatlansági szavazással megbuktatják.

A CSU-ra egyébként októberben bajorországi parlamenti választások várnak, sokan ezzel magyarázzák a mostani “keménykedését”. A közvélemény-kutatások szerint azonban a német koalíció tagjainak népszerűsége éppen a vita miatt esik, a szélsőjobboldali AfD-é pedig emelkedik.

Nem is olyan nagy a különbség?

De az sem biztos, hogy lehetetlen a megegyezés a CDU és a CSU között. Horst Seehofer nemrég azt mondta, hogy a célt illetően egyetértés van közte és Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke között: mindketten el akarják kerülni, hogy belépjenek Németországba olyan menedékkérők, akik egy másik európai uniós (EU-) tagországban már benyújtották menedékjogi kérelmüket. Csak a kancellár európai szinten szeretné rendezni a kérdést, Seehofer pedig azt szeretné, hogy a szövetségi rendőrség intézkedjen a határon. (Erről itt írtunk.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
hírlevél