3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Közel másfélezerrel nőtt az Oroszországban működő külföldi vállalatok száma 2022 március elejétől idén novemberig - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök csütörtökön a VTB bank Oroszország hív! elnevezésű moszkvai fórumán.

"A nyugati politikai elit minden nyomása ellenére nem csökkent az Oroszországban működő külföldi struktúrák, üzleti struktúrák száma. Magam is meglepődtem, de nőtt a számuk" - mondta.

Az elnök által előadott adatok szerint míg 2022 március elején 24 100 külföldi cég volt bejegyezve Oroszországban, addig idén novemberre a számuk 25 600-ra nőtt. Putyin szerint ez bizonyítja a külföldi cégek érdeklődését és hajlandóságát az oroszországi vállalkozás iránt, mert ebben az országban dolgozni "nyereséges volt, nyereséges most is, és nyereséges lesz".

Hangot adott álláspontjának, hogy a világgazdaság hamarosan alapvető változásokon, "igazi forradalmon" mehet keresztül, amelyek aláássák a babérjaikon oly sokáig megpihenő, technológiai szempontból elavuló nyugati bankok monopóliumát. Rámutatott, hogy az olyan korszerű megoldásokat, mint például a blokklánc, egyre gyakrabban használják a nemzetközi fizetésekben.

Nemhogy csökkent volna, de még nőtt is a külföldi jelenlét. Fotó: Depositphotos
Nemhogy csökkent volna, de még nőtt is a külföldi jelenlét. Fotó: Depositphotos

Putyin azzal vádolta a nyugati hatalmakat, hogy feladták a globalizáció elveit, amelyek a határok nyitottságát írják elő: "Amint megjelentek a versenytársak, a saját határaikat azonnal, egy gombnyomással elkezdték lezárni. Ennyi" - mondta.

Rámutatott, hogy az európai országok joghatóságai már nem "biztonságos kikötők" a vállalkozók számára, ezek most már a "barát-idegen"-elv szerint működnek, mint a katonai repülőgépek.

"Az idegent kirabolhatják, nincstelenné tehetik, vagyonát, cégeit, vállalkozásait zárolhatják, elvehetik, sőt szabotázs következtében felszámolhatják, mint ahogy ez az Északi Áramlatok esetében is történt" - mondta Putyin.

Az orosz elnök szerint a szankciós korlátozások, "mindenekelőtt maga a Nyugat", tönkreteszik a kereskedelmi, pénzügyi és gazdasági kapcsolatok évtizedek alatt kiépített rendszerét. Ráadásul - mondta - a nyugati bankokon és a SWIFT-rendszeren keresztül történő elszámolás rendszere hiteltelenné vált.

Úgy vélekedett, hogy Oroszország fejlődési folyamatát senki sem lesz képes megállítani vagy lelassítani. Meglátása szerint Moszkvának oktatási, tudományos és befektetési platformokat kell létrehoznia a BRICS-országokban.

Leszögezte, hogy Oroszország folytatni fogja az együttműködést ezen a területen Kínával, amellyel "nagyon jó bizalmi kapcsolatokat" ápol. "Ma az úgynevezett kollektív Nyugat, elsősorban az Egyesült Államok, mindenáron fenn akarja tartani dominanciáját, elsősorban a technológia szférájában. Vajon lehetséges ez vagy sem? Természetesen nem! Korábban, a középkorban és a hidegháború idején is lehetetlen volt ez, és most, az internet, az ilyen sebességű cserék korában, beleértve a tudományos cseréket is, egyszerűen lehetetlen" - fogalmazott az orosz elnök. (MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter darázsfészekbe nyúlt
Káncz Csaba | 2024. február 26. 09:31
Irán és Oroszország az elmúlt években folyamatosan erősítette kétoldalú együttműködését, amely elsősorban a közös ellenfelek megsemmisítésének szándékán és a közös ideológiai irányultságon alapul. A folyamatosan bővülő katonai együttműködés rámutat stratégiai közeledésükre. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Lengyel Lászlótól! Szerdán, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 08:03
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni a február 28-án 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Ismét hallattak magukról a tálibok
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 07:12
Elengedtek egy letartóztatott osztrák szélsőjobboldali férfit.
Makro / Külgazdaság Kiakadtak a diákok, a belügyminiszter lemondását követelik - Rómában
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 06:41
A múlt pénteki palesztinbarát tüntetéseken történt rendőri beavatkozások miatt mentek ki az utcára.
Makro / Külgazdaság Tűzszünet jöhet Gázában?
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 06:25
Az Egyesült Államok szerint egyetértés alakult ki egy túsz- és átmeneti tűzszüneti megállapodás körvonalairól.
Makro / Külgazdaság Sikeres ukrán hackertámadás orosz állami szerverek ellen
Privátbankár.hu | 2024. február 25. 18:02
Az ígért nyugati katonai támogatásnak csak a fele jött meg időarányosan.
Makro / Külgazdaság Még nincs kötelező sorozás Csehországban
Privátbankár.hu | 2024. február 25. 17:03
Petr Pavel cseh köztársasági elnök vasárnap kijelentette, hogy támogatja az adminisztratív katonai összeírás bevezetésének lehetőségét,de ez nem jelenti azt, hogy a kötelező sorkatonai szolgálatot is visszaállítanák.
Makro / Külgazdaság Dél-Karolinát is behúzta Donald Trump
Privátbankár.hu | 2024. február 25. 16:06
Rekordrészvétel volt az újabb republikánus előválasztáson. 
Makro / Külgazdaság Forrong Egyiptom az izraeli tervek láttán
Káncz Csaba | 2024. február 25. 15:01
Szíszi elnök hajthatatlanul elutasítja a humanitárius folyosók vagy a nagyszámú palesztin belépésének engedélyezését a Sínai-félszigetre és azt "vörös vonalnak" nevezi. Felfüggeszti-e Kairó a békeszerződést Tel-Avivval? Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kijevnek kell átadni a zárolt orosz vagyont, sürgette a brit kormányfő
Privátbankár.hu | 2024. február 25. 14:41
A hét vezető ipari hatalomnak (G7) meg kell találnia a zárolt orosz vagyoneszközök kisajátításának törvényes módját, és ezeket a pénzügyi forrásokat Ukrajnának kell adni - írta a The Sunday Times című vasárnapi brit lapban megjelent cikkében Rishi Sunak brit miniszterelnök.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG