<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Észak-Korea legújabb rakétája Japán partjai mellett csapódott be - pályája alapján viszont akár olyan amerikai nagyvárosokat is veszélyeztethet, mint Los Angeles vagy Chicago. Kína nem tesz semmit Phenjan ellen, Trump a Twitteren őrjöng és bombázókat küld a koreai félsziget fölé erődemonstrációként.
A dél-koreai légierő fotóján az amerikai B1-B Lancert (legfölül) kísérő koreai F-15K vadászbombázók.

Két B1-B bombázó szállt fel az Egyesült Államok Guam-szigeti támaszpontjáról szombaton, majd japán és dél-koreai vadászgépek csatlakoztak hozzájuk, és a kötelék átrepült a koreai félsziget fölött - közölte az USA légiereje vasárnap.

Az erődemonstráció válasz a legújabb észak-koreai rakétakísérletre: Kim Dzsongunék egy interkontinentális ballisztikus (ICBM)  rakétát lőttek fel.

Ez az ország történetének második sikeres ICBM-kísérlete, és minden eddigi próbálkozásnál veszélyesebb: egyrészt Japán partjainak közelében csapódott be a rakéta, másrészt a bejárt pálya is aggasztó: szakértők számításai szerint akár 10 ezer kilométernél távolabbi célpontokat is fenyegethet vele Phenjan, ami már bőven az amerikai szárazföldi célpontokat is elérhetővé teszi - Los Angeles vagy akár Chicago is hatótávolságon belülre került a számítások szerint.

Az észak-koreai hírügynökség fotóján a Hvaszong-14 kilövésének pillanata július 28-án.

1000 kilométer: 47 percig repült az észak-koreai rakéta

A Hvaszong-14 rakéta (ez a Mars koreai neve) 3725 kilométeres magasságot ért el, 998 kilométert repült. Összesen 47 percet és 12 másodpercet töltött a levegőben, mielőtt becsapódott a koreai félsziget keleti partjainál.

A mostani amerikai erődemonstráció azonnali válasz a koreai kísérletre, de ha nem lenne egyértelmű, a légierő csendes-óceáni parancsnoka közleményében arról ír: Észak-Korea továbbra is a legnagyobb fenyegetést jelenti a régió stabilitására; az Egyesült Államok pedig készen áll arra, hogy szükség esetén gyors, halálos és megsemmisítő erejű erőt vessen be.

Észak-Koreában eközben épp arról írnak a lapok, hogy a Kim Dzsongun által személyesen is felügyelt rakétateszt célja az amerikaiak elrettentése bármiféle támadástól - azt akarják megmutatni, hogy nem érezheti magát biztonságban a szuperhatalom. Az észak-koreai állami televíziók folyamatosan a fellövés képeit mutatják a tábornokai körében örvendező diktátorral együtt.

Kim Dzsongun tábornokai körében a Hvaszong-14 kilövésekor az észak-koreai hírügynökség fotóján.

Phenjan legfőbb szövetségese, Kína is elítélte egyébként a rakétatesztet, ami szerintük is megsérti az ENSZ korábbi intézkedéseiben foglaltakat, de azt is jelzik: remélik, hogy minden érintett fél óvatosan cselekszik, ügyelve arra, hogy az egyébként is nagy feszültség ne fokozódjon tovább. Trump elnök viszont azt írta: nagyot csalódott Kínában. A Twitteren arról ír: Amerika korábbi ostoba vezetői hagyták, hogy Peking évente több százmilliárd dollár értékű kereskedelmet folytasson Phenjannal, miközben semmit sem segítettek az őrült diktátor vezette állam megfékezésében, csak a szájuk járt. Ezt Trump szerint többé nem fogják hagyni. Kína egyszerűen megoldhatná a problémát - írja Trump.

Készül a világ a koreai támadásra?

Még az újabb sikeres teszt előtt jött a hír, hogy Hawaii már megkezdte a lakosság felkészítését egy esetleges rakétatámadás esetére. A fejlemények tükrében még érdekesebb, mi lesz az ismét romló amerikai-orosz viszonnyal: az újabb amerikai szankciókra az oroszok akár úgy is válaszolhatnak, hogy kicsit megtámogatják Phenjant, szállíthatnak neki olyan árukat, melyeket Észak-Korea a szankciók miatt nem kap meg.

Az amerikai légierő B1-B Lancer bombázója 10 órás küldetésen tart a koreai félsziget légterébe 2017. július 30-án. Fotó: US Air Force / Airman 1st Class Christopher Quail

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Visszatérnek a Boeing "Álomgépei"
Szakonyi Péter | 2022. augusztus 9. 10:44
Holnap, azaz szerdán átveszi az első Boeing 787-es repülőgépet az American Airlines. A Dreamlinereket gyártó óriásvállalat kétéves  kényszerű szünet után szállíthatja termékeit a megrendelőknek. Az új gépek átadása azonban nem lesz problémamentes , hiánycikk lett ugyanis a hajtómű.
Makro / Külgazdaság 250 orosz dezinformációt terjesztő weboldalt azonosítottak New York-ban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 10:07
A NewsGuard, egy New York-i székhelyű, az online félretájékoztatást tanulmányozó és nyomon követő cég 250 olyan weboldalt azonosított, amelyek aktívan terjesztik a háborúról szóló orosz dezinformációkat. Az elmúlt hónapokban több tucat új oldallal bővült a lista.
Makro / Külgazdaság Itt az első gyorsreakció: a kétszámjegyű infláció 2023-ban is velünk maradhat
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 09:38
Ezt vetítik előre a Magyar Bankholding elemzői a KSH által ma közzétett 13,7 százalékos éves inflációs adat kapcsán.
Makro / Külgazdaság Sokkoló adatot közölt a KSH: 13,7 százalék lett az infláció júliusban!
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 09:00
Az élelmiszerek ára 27 százalékkal emelkedett egy év alatt. Az infláció gyorsulását jelzi, hogy a fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 2,3 százalékkal nőttek. 
Makro / Külgazdaság Kína Tajvan invázióját készíti elő a hadgyakorlatokkal?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 08:47
Folytatódtak a Tajvan körüli kínai hadgyakorlatok kedden, a tajpeji külügyminiszter szerint Peking a sziget invázióját készíti elő a hadgyakorlatokkal.
Makro / Külgazdaság Káncz Csaba: Az orbáni átok utolérte Donald Trumpot is
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 08:26
Geopolitikai jegyzetírónk arról ír posztjában, hogy a volt amerikai elnököt is elérte az orbáni átok.
Makro / Külgazdaság Ezért tartott házkutatást az FBI Donald Trump házában
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 07:01
Tegnap délután megjelentek a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nyomozói Donald Trump floridai rezidenciáján. A volt elnök a közösségi médiában közölt üzenetben megerősítette a sajtóhíreket. Az legfrissebb hírek szerint potenciális bűncselekmény volt az üdülőhelyen tárolni a 15 doboznyi iratot.
Makro / Külgazdaság A Kreml szerint semmi alapja egy orosz-ukrán találkozónak - a háború 167. napja
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 06:36
Az USA további 4,5 milliárd dollárt biztosít Ukrajnának; Moszkva felfüggeszti a nukleáris fegyverek ellenőrzését a Washingtonnal kötött szerződés értelmében. Háborús összefoglaló reggel. 
Makro / Külgazdaság Csak ígérgetnek az oroszok, miközben Európa atomkatasztrófától tart
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 20:21
Az ukrán háborúban a külvilág számára is kifejezetten aggasztó helyzet alakult ki, miután az orosz hadsereg "pajzsnak használja" a zaporizzsjai atomerőművet. Szerencsére eddig nukleáris szennyeződés nem került ki.
Makro / Külgazdaság „Az oroszok gabonát égetnek és elpusztítják a magtárainkat” - új fejezetek az odesszai naplóból
Mester Nándor | 2022. augusztus 8. 19:33
Döbbenetes heteket élnek át a dél-ukrajnai kikötőváros és környékének lakói. Ismétlődő orosz rakétatámadások, életükért küzdő sebesültek és több tízezer kelet-ukrajnai menekült, ezekkel szembesülnek.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG