<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Bár a folytatást délutánra ígérték, már lassan 24 órája birkóznak az uniós kormány- és államfők Brüsszelben, ahol megpróbálják összerakni a közösség 2014-2020 közötti költségvetését.

Még tart a délelőtt elrendelt újabb szünet, amelynek célja, hogy Herman Van Rompuy, a tagállami vezetőket összefogó Európai Tanács elnöke végleges megállapodástervezetet dolgozzon ki a 2014 és 2020 közötti időszak uniós keretköltségvetésének ügyében. A csúcstalálkozó hivatalosan csütörtök este kilenckor kezdődött, de a tárgyalóküldöttségek különböző csoportösszetételekben már délutántól egyeztettek a középtávú büdzséről. Ennek a kérdésnek már tavaly november végén is szenteltek egy rendkívüli uniós csúcsot, de akkor nem sikerült megállapodásra jutni.

Éjjel kicsit haladtak

Péntek reggel uniós tisztségviselők azt mondták, hogy nagy vonalakban - legalábbis a kiadási oldal főösszegét illetően - megállapodás született, és most már az egyes fejezetek résztételeiről folyik a vita. Olyan dokumentumtervezeteket ismertettek az újságírókkal a tanácskozás helyszínén, amelyek arról tanúskodnak, hogy a felek közel állnak a megegyezéshez.


Orbán Viktor magyar miniszterelnök a szünetben újságíróknak nyilatkozva úgy vélekedett: több esély van a megegyezésre, mint arra, hogy anélkül távoznak Brüsszelből a résztvevők. Ami a magyar ügyek állását illeti, azt mondta: nem akar előre inni a medve bőrére, "de eddig minden abba az irányba és olyan sebességgel halad, ahogy az Magyarország érdekének megfelel". "Legjobb várakozásaink szerint haladnak a tárgyalások" - mondta a miniszterelnök, hangsúlyozva, hogy a jelenlegi helyzet még javulhat, de romolhat is. "Hiába értünk el jó részeredményeket, mert még annál is jobbakat értünk el, mint ami a javaslatban van, az csak akkor tekinthető eredménynek, ha a végén kezet rázunk, és ez még nem történt meg" - emelte ki Orbán Viktor.

Hol van a kutya elásva?

A miniszterelnök arra is kitért, hogy a legnagyobb kihívást a tárgyalásokon az jelenti, hogy "a britek érdekeit össze lehessen egyeztetni a kontinens érdekeivel", a britek ugyanis elsősorban a keretköltségvetésben szereplő tényleges kifizetések mértékét tartják szem előtt, míg a többiek a kötelezettségvállalásokra összpontosítanak.


Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke délelőtt csalódást keltőnek nevezte a lehetséges megállapodásról eddig kiszivárgott híreket. Szóvá tette, hogy a tagországok vezetői tovább nyitnák az ollót a finanszírozási kötelezettségvállalások és az ettől elmaradó tényleges kifizetések felső határa között. Ez arra mutat, hogy az uniós költségvetés deficites lesz és ezt Schulz az uniós alapszerződések értelmében nem fogadhatja el. Az Európai Parlament nem jogosult újranyittatni a vitát a keretköltségvetésről, de az egész csomagról szavaznia kell majd igennel vagy nemmel. A Parlament második legnagyobb létszámú frakciójának, a szocialistáknak a vezetője azt mondta, hogy a dolgok jelenlegi állása szerint "elképzelhetetlen" az EP jóváhagyása.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Stratégiai győzelem Ukrajna számára – Oroszország feladta a Kígyó-szigetet – Esti háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 20:07
Összefoglaló az ukrajnai háború 127. napjának eseményeiről.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton: kétszámjegyű infláció és recesszió fenyeget
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 19:19
Ma már jobban kell tartani a recessziótól, mint az inflációtól – hangsúlyozta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Mathias Corvinus Collegium által szervezett csütörtök esti előadáson. A fejlett világban szerinte biztos eljön a recesszió, Magyarországon még nem biztos. Azt is elmondta, hogy az árstopok nem jók, azokból ki kell jönni, de nem mondta meg, hogy mikor. Az árstop-rendszer a jelenlegi tervek szerint október 1-jéig él.
Makro / Külgazdaság A vártnál jobb állapotban az orosz gazdaság – további kamatcsökkentés várható
Tiszóczi Roland | 2022. június 30. 17:35
Az orosz jegybank folytathatja kamatcsökkentését, hogy enyhítse az idei gazdasági visszaesést, erre pedig az ad teret, hogy az infláció alacsonyabb lesz, mint korábban várták, míg a gazdasági visszaesés enyhébb.
Makro / Külgazdaság Putyin történelmi küldetése – az orosz vér szava
Káncz Csaba | 2022. június 30. 17:12
Az Ukrajna elleni háborúval Oroszország „szlavofil” irányvonala messianisztikus vonásokat öltött. A harcias orosz nacionalizmusnak a magja az Izborszk Klubban, egy formálisan független kutatóintézetben rejlik, amely mára kiterjesztette befolyását Oroszország politikai és kulturális szférájára. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Esik az amerikai földgáz ára, mert kevesebbet küldenek exportra
Tiszóczi Roland | 2022. június 30. 15:26
Az amerikai földgáz ára csökkenésnek indult, elsősorban azért, mert a Freeport LNG-exportőr leállása miatt több marad a helyi szolgáltatóknak. Ez azonban rossz hír Európának.
Makro / Külgazdaság NATO-csúcs: a madridi döntések biztosítják, hogy a szövetség tovább őrizze a békét
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 14:33
A madridi NATO-csúcstalálkozón meghozott döntések biztosítják, hogy az észak-atlanti szövetség tovább őrizze a békét területén, és elkerülje a konfliktusokat - hangsúlyozta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtökön a spanyol fővárosban rendezett kétnapos állam- és kormányfői találkozó eredményeit ismertetve.
Makro / Külgazdaság Akinek gyenge a szíve, ne menjen vásárolni a következő hónapokban
Király Béla | 2022. június 30. 14:18
Az MNB csütörtökön mutatta be a friss Inflációs jelentést. Ebből kiderült, hogy a drágulás az ősz folyamán fog tetőzni addig fájdalmas tapasztalatokkal jár majd a vásárlás. Különösen az élelmiszerek esetén, hiszen ott továbbra is 20 százalék feletti lehet az áremelkedés.
Makro / Külgazdaság Oroszország feladta a Kígyó-szigetet – stratégiai győzelem Ukrajna számára
Tiszóczi Roland | 2022. június 30. 13:52
Az orosz erők csütörtökön feladták a Kígyó-szigetet, a stratégiai jelentőségű fekete-tengeri előretolt helyőrséget, ami Ukrajna számára jelentős győzelmet jelent, és enyhítheti a gabonaexport orosz blokádját, amely a globális éhínség súlyosbodásával fenyegetett.
Makro / Külgazdaság A nap képe: Világgazdaság – élt 53 évet
Wéber Balázs | 2022. június 30. 12:51
Újabb ikonikus laptól búcsúzunk.
Makro / Külgazdaság Az ukrán menekültek miatt ugrott meg a német munkanélküliség
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 11:21
Németországban megugrott a munkanélküliek száma és a munkanélküliségi ráta júniusban az előző hónaphoz képest elsősorban amiatt, hogy az Ukrajnából menekülőket nagy számban regisztrálták a munkakereső szolgálatnál.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG