<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Két újabb ballisztikus rakétát lőtt ki Észak-Korea, a japánok, a dél-koreaiak és az amerikaiak sem repesnek az örömtől.

Észak-Korea két rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki a Japán-tenger irányába - közölte pénteken a dél-koreai hadsereg.

A dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottsága (JCS) azt közölte, a rakétákat Észak-Korea keleti partjairól, keleti Kangvon tartományból lőtték fel. Mindkét rakéta körülbelül 230 kilométert repült, és elérte a 24 kilométeres magasságot - tájékoztatott a bizottság, hozzátéve, hogy a hadsereget készültségbe helyezték.

Az Egyesült Államok indiai- és csendes-óceáni térségben állomásozó parancsnoksága azt közölte, bár a fellövések "nem jelentenek közvetlen fenyegetést" az amerikai erőkre és régiós szövetségeseikre, hangsúlyozták, hogy az észak-koreai ballisztikus rakétaprogram destabilizálja a régiót.

Az újabb fegyverkísérletet a kommunista ország közvetlenül azt követően hajtotta végre, hogy találkozott a japán, az amerikai és a dél-koreai külügyminiszter-helyettes, és megállapodtak abban, hogy megerősítik elrettentő erejüket a térségben.

"Megállapodtunk, hogy megerősítjük együttműködésünket, hogy Észak-Korea azonnal hagyjon fel minden illegális tevékenységgel, és térjen vissza a nukleáris leszerelési tárgyalásokhoz"

- közölte a dél-koreai miniszterhelyettes, Cso Hjun Dong. A politikus világossá tette, hogy a három ország korábban nem látott erejű választ fog adni, ha Észak-Korea újabb kísérleti atomrobbantást hajt végre.

A tárca ugyanakkor bejelentette, a kilövések után telefonos egyeztetést tartottak amerikai és japán tisztségviselőkkel, s a Szöul, Tokió és Washington közötti együttműködés szorosabbra fűzésében állapodtak meg, egyúttal felszólították Phenjant, hagyjon fel a rakétakilövésekkel és térjen vissza a tárgyalóasztalhoz.

Szöul és Washington is többször figyelmeztetett az elmúlt hetekben, hogy Észak-Korea minden valószínűség szerint arra készül, hogy végrehajtsa hetedik kísérleti atomrobbantását. Phenjan legutóbb 5 évvel ezelőtt robbantott atombombát, ami már a hatodik ilyen teszt volt.

Wendy Sherman amerikai külügyminiszter-helyettes szerint minden ilyen lépés veszélyes és súlyosan destabilizáló hatású, s felszólította Észak-Koreát, hogy tartózkodjon mindenfajta provokációtól.

Míg pénteken befejeződik a dél-koreai hadsereg tizenkétnapos hadgyakorlata, amelynek néhány műveletét az amerikai erőkkel közösen hajtott végre, hétfőn máris újabb közös műveletek veszik kezdetét. A hadgyakorlatban az amerikai légierő tájékoztatása szerint körülbelül 240 dél-koreai és amerikai harci repülőgép vesz részt.

(MTI)

Makro / Külgazdaság Lengyel vadászgépekre fáj az ukránok foga - hideg fogadtatást kapott az új amerikai nagykövet Moszkvában
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 20:14
Hétfőn sem volt hiány az eseményekből a háborúban. 
Makro / Külgazdaság Putyin telefonált: itt van, miről volt szó
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 19:36
Az orosz elnök a nemzetközi színtéren hozzá hasonlóan vitatott személlyel beszélt.
Makro / Külgazdaság A politizáló orosz menekültek után halálosztag indulna
Káncz Csaba | 2023. január 30. 19:13
A Biztonsági Tanács elnökhelyettese halálosztagok bevetésére szólít fel az országot elhagyó, de politikailag továbbra is aktív oroszok ellen. A külföldre menekült informatikusokat viszont busás jutalmakkal csábítanák haza. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Néhány hónap, és brit tankok érkeznek az orosz-ukrán frontra
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 17:32
Ukrajna dörzsölheti a markát a brit védelmi miniszter kijelentése után.
Makro / Külgazdaság Veszélyben Kína hosszútávú fejlődése – mutatjuk, miért
Tiszóczi Roland | 2023. január 30. 15:24
A szülőképes korú nők száma Kínában tavaly több mint négymillióval csökkent, ami az egygyermekes politika öröksége. Ugyanakkor egy gyermek felnevelésének költsége Kínában az egy főre jutó GDP közel hétszerese, ez majdnem a duplája az Egyesült Államokban vagy Japánban erre fordított összegnek, ami visszaveti a gyermekvállalási kedvet.
Makro / Külgazdaság Erőteljesen bővít a két légióriás
Szakonyi Péter | 2023. január 30. 14:15
Idén tízezerrel bővíti dolgozói létszámát a Boeing. Az amerikai repülőgépgyártó óriás már tavaly is “hízott” - akkor 23 ezer új dolgozót vett állományba.
Makro / Külgazdaság Ha ez igaz, Putyin tényleg valami durvát mondott telefonon
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 13:51
Elég meredek kijelentéseket tett Vlagyimir Putyin állítólagos szavairól a volt brit miniszterelnök.  
Makro / Külgazdaság Megszólalt az Európai Unió Tanácsa az uniós minimálbérről
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 12:38
Tagállami szinten kell meghatározni, és rendszeresen felül kell vizsgálni.
Makro / Külgazdaság Itt a friss német GDP-adat
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 11:36
A negyedik negyedévre és a 2022-es év egészére is kaptunk információkat Európa legnagyobb gazdaságáról.
Makro / Külgazdaság Szerdán a dízelesek örülhetnek
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 11:01
Csökken a gázolaj beszerzési ára, de kérdés, ez megjelenik-e a kútoszlop áraiban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG