1p
Barack Obama győzött Ohio államban az amerikai elnökválasztáson, bár még vannak államok, ahol nem biztos az eredmény, az ohioi és floridai demokrata győzelemmel biztos, hogy újraválasztották Obamát.

12:24

A legfrissebb részeredmények szerint Barack Obama 303 elektori voksot gyűjtött be a keddi amerikai elnökválasztáson, míg republikánus párti ellenfele, Mitt Romney 206-ot szerzett. Obama a szavazatok 50,1 százalékára, míg Romney 48,4 százalékára tett szert. 

A legtöbb lájkot kapott kép Obamáé - az újrázó elnök tarolt az interneten is



A hivatalban lévő elnök biztosan legyőzte republikánus ellenfelét, jóllehet az egyik kulcsfontosságú "csatatérállamban" helyi idő szerint szerda hajnalban - órákkal az után, hogy Mitt Romney beismerte választási vereségét - sem lehet tudni, hogy ki szerezte meg a szavazatok többségét. Az eredmény rendkívül szoros. Éjfél után másfél-két órával Obama mintegy 45 ezer szavazattal, vagyis 0,53 százalékkal vezetett, miután összeszámolták a 8,27 millió leadott szavazatok 99 százalékát.   

Sok helyütt jóval az urnák hivatalos zárása, este hét óra után is hosszú sorok kígyóztak a szavazóhelyiségek előtt. Éjfél után másfél órával is folyt a szavazás Miami-Dade megyében, ahol a 12 milliós Florida lélekszámának mintegy tíz százaléka él. A megyei választási bizottság elnöke azt nyilatkozta, hogy a végleges megyei eredményekre szerda délutánig kell várni, így előfordulhat, hogy addig nem derül ki, hogy Obamának sikerült-e megismételnie a 2008-as floridai választási győzelmét.

Floridának 29 elektora van, több mint bármely más ingadozó államnak. Sokan azt jósolták, hogy a negyedik legnépesebb amerikai államban Romney fog győzni, mivel a gazdaság talpra állítása nehézkesebben megy, mint a többi szövetségi államban, a munkanélküliség pedig rekordokat döntöget. A bejegyzett demokraták száma azonban mintegy öt százalékkal meghaladja a republikánusok számát, Romneynak pedig jelentős "ellenszéllel" kellett megküzdenie ottani kampánya során.



Ami a kongresszusi választásokat illeti: az eddig beérkezett eredmények szerint a demokraták a republikánusok rovására egy mandátummal, 52-re tudták növelni szenátoraiknak a számát a százfős felsőházban, ahol 33 szenátusi helyért folyt a versengés. A republikánus pártnak legkevesebb 45 szenátora lesz. Három szenátusi hely sorsa még nem dőlt el: Maine-ből, Montanából és Észak-Dakotából még nem érkeztek meg a végleges eredmények.

Igazolták a papírformát a képviselőházi választások is. A alsóházban, ahol mind a 435 képviselőt két évre újjáválasztották,  megmarad a republikánusok fölénye. A beérkezett eredmények szerint a republikánusoknak legalább 231, a demokratáknak legkevesebb 184 képviselőjük lesz az alsóházban. Húsz mandátum sorsa még nem dőlt el.


9:59


Az újraválasztott elnök elmondta "gyújtó hangú" győzelmi beszédét, melyben a kiegyezés fontosságát hangsúlyozta. Nem lesz egyszerű dolga Obamának, aki "céltudatosabban tér vissza a Fehér Házba", hiszen el kell kerülnie a fiscal cliff-et. Részletek >>>

Barack Obama győzött Ohio államban az amerikai elnökválasztáson - közölte exit pollok alapján a Fox News közép-európai idő szerint szerda hajnalban. Három órával az ohioi urnák zárása előtt még úgy nézett ki, nem lesz meg az eredmény, csak november közepén.

8:14

A CNN szerint Obama jelenleg 303, Romney 206 elektori szavazatot kapott, a győzelemhez 270 elektori szavazat kell.

6:28

Az ohioi győzelemmel lényegében eldőlt, hogy újabb négy évig Obama marad az Egyesült Államok elnöke.

Három órával az ohioi urnák zárása előtt még úgy tűnt nem lesz eredmény. Részletek

A szavazófülkét elhagyók közlése alapján és 75 százalékos szavazatfeldolgozásnál közölt részeredmények szerint Obama szűk többséggel, valamivel 50 százalék fölötti voksaránnyal diadalmaskodott.

 

Ezzel továbbra is érvényes az a tendencia, hogy republikánus jelöltnek nem sikerül elnyernie az elnökséget Ohio nélkül.

Ohio az úgynevezett billegő vagy csatatérállamok közé tartozik, amelyeknél nem lehetett előre megbecsülni, melyik jelölt tudja elhódítani a szavazatok többségét.

A tucatnyi ilyen állam többségében Obama győzött, mint például az utolsók között záró Nevadában és Iowában. Már korábban eldőlt, hogy a jelenlegi elnök Michigant, Pennsylvaniát, New Hampshire-t és Wisconsint is "elvitte" a billegők közül. Észak-Karolinában Romney nyert, míg Coloradóban és Minnesotában szintén Obama.

A legnagyobb csatatérállamban, Floridában még a szavazatok 96 százalékos feldolgozottságánál sem lehetett végeredményt mondani, mert a különbség mindössze 0,5 százalék volt (Obama javára). Hasonlóan szoros volt az eredmény Virginiában is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG