<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A totemoszlopon a hatósági ár lesz, de tankolás közben a nem hatósági árat látjuk majd - a kasszánál a magyar rendszámos autós az előbbit, a külföldi rendszámos az utóbbit fizeti. A rendelet már hatályba is lépett.

Csütörtökön (nem sokkal éjfél előtt) megjelent a Magyar Közlöny legfrissebb száma, benne egyebek mellett a 186/2022. (V. 26.) kormányrendelettel, amely a kormányinfón bejelentett, tankolással kapcsolatos intézkedéseket tartalmazza. A rendelet rögtön egy fontos megállapítással kezdődik:

Az üzemanyag nem hatósági áras termék, ha azt külföldi rendszámú jármű töltésének céljából értékesítik.

Ez alól van kivétel: ha a külföldi rendszámú autó olyan országból érkezik, ahol egyébként az üzemanyag hatósági áras, és a külpolitikáért felelős miniszter rendeletben megállapítja, hogy ezen országban a magyar rendszámú gépjármű legfeljebb a magyar szabályozás szerinti korlátozásokkal, hatósági áras üzemanyaggal tölthető - függetlenül attól, hogy mekkora ennek a hatósági árnak a mértéke. Leegyszerűsítve tehát ha a magyar autós ugyanolyan feltételek mellett hatósági áron tankolhat az adott országban, akkor az adott országból érkező autó is hatósági áron tankolhat Magyarországon.

Sorbaállás egy óbudai Mol-benzinkúton 2022. márciusában. Fotó: Privátbankár.hu Sorbaállás egy óbudai Mol-benzinkúton 2022. márciusában. Fotó: Privátbankár.hu

A rendelet a benzinkutasokat felhatalmazza, hogy ha nem tudja megállapítani a gápjármű honosságát, akkor a vásárlótól okiratot kérhet annak igazolására. Ha ez nem történik meg, akkor az üzemanyag csak nem hatósági áron értékesíthető.

Kétféle ár lesz: egy a totemoszlopon, egy sokkal magasabb a kúton

Az utakról is jól látható oszlopon, táblán a hatósági árat kell feltüntetni. A benzinkutasoknak gondoskodni kell arról, hogy a kútoszlop közelében, a benzinkút bejáratánál és a pénztárnál magyar és angol nyelven is ki legyen írva, hogy magyar rendszámos autó hatósági áron, külföldi rendszámos autó pedig nem hatósági áron tankolhat. Hogy mennyi a nem hatósági ár? Annyi, amennyi a benzinkútoszlopra ki van írva - itt ugyanis ezt kell feltüntetni.

A totemoszlopon látott hatósági ár láttán tehát betérünk tankolni, ott a kútoszlopon egy ennél jóval magasabb szám lesz majd kiírva, a tankolás végén egy akkora számot látunk majd tankolás végösszegeként, amekkorát jó eséllyel eddig még sosem, de ezt csak akkor kell ténylegesen kifizetnünk, ha nem magyar rendszáma van az autónknak - ha magyar a rendszám, akkor a tankolt mennyiséget a hatósági árral szorozzák be, és ezt az összeget kell kifizetnünk.

Hogy ez a gyakorlatban hogy fog működni, annak nagyon gyorsan ki kell derülnie, mivel a rendelet ma hatályba is lépett (kivéve az a rész, ami elérhetővé teszi a hatósági árat azoknak a külföldi autósoknak, amelyek országa a magyar autósoknak hatósági áras üzemanyagot biztosít - ez a rész csak a kihirdetés utáni 3. napon lép hatályba). Továbra is kérdés, hogy minden autóst valóban tud-e ellenőrizni a benzinkutas a fizetéskor, illetve hogy pontosan hogyan oldja meg, hogy a kétféle ár bármelyikén fennakadás nélkül, azonnal tudjon végösszeget számolni, bizonylatot nyomtatni a kasszás, tekintve hogy a rendelet kihirdetése és hatálybalépése között percek teltek el, így erre az értékesítést kiszolgáló informatikai rendszereket (ha vannak ilyenek az adott benzinkúton) értelemszerűen felkészíteni nem lehetett.

Készülhetünk a sorbaállásra és áruhiányra?

Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetsége elnöke a hvg.hu-nak azt mondta: nyáron sorbanállásra és áruhiányra számít a benzinkutakon. Szerinte a Mol a vele frissen szerződött kutak rendelési igényeinek csak 60 százalékát igazolja vissza, vagyis, csak annyit tud szállítani. Ez várhatóan számos kútnál hiányhoz vezet majd, és ez okozza, hogy több kútnál vezettek be mennyiségi korlátozást. Ráadásul jön az aratási szezon is, ami miatt még nagyobb lesz a gázolajigény.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Lemond a brit miniszterelnök: elsodorják a botrányok Boris Johnsont
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 10:46
Nem tud tovább ellenállni a botrányhős miniszterelnök: a párt vezetésétől most, a miniszterelnöki címtől ősszel válik meg Boris Johnson.
Makro / Külgazdaság Tíz hónap után először lett többlet a magyar külkereskedelemben
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 10:16
A várt hiánnyal szemben 135 millió euró többlet keletkezett a külkereskedelemben májusban az áprilisi 523 millió euró deficitet követően, ami tíz hónapja az első többlet.
Makro / Külgazdaság Az óriási kamatemelés ellenére is vergődik a forint
Király Béla | 2022. július 7. 09:56
Csütörtökön 200 bázispontos kamatemelést hajtott végre az MNB, az ilyen lépés normális esetben brutális jelzővel illethető. Azonban még ez sem tudta erősödő pályára állítani a forintot.
Makro / Külgazdaság Uniós pénzek: a magyar kormánynak is üzent az uniós biztos
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 09:46
A Bizottság mérlegelni fogja, hogy mely esetekben lehet szükséges megvonni a források kifizetését.
Makro / Külgazdaság Egyre jobban kellene az uniós pénz Magyarországnak - vannak, akik mindent elvennének tőlünk
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 08:42
A lengyelek megalkudtak Brüsszellel, de a helyreállítási pénzhez még nem jutottak hozzá - Magyarországnak egyre jobban kellene a pénz, de egyelőre a pletykák szerint csak jobb tárgyalási pozíciót akarunk kicsikarni, előrelépésről nincs szó.
Makro / Külgazdaság Az oroszok újra beüzemelték a mariupoli kikötőt, újabb város felé masíroznak a seregeik - összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 06:53
Az ukrán elnök arról beszélt az éjjel, hogyan lövik nyugati nehézfegyverekkel az orosz erőket - az oroszok pedig amerikai fegyverrendszerek kilövéséről adtak hírt. Elkezdődött a háború 134. napja.
Makro / Külgazdaság Egyre dagad a brit belpolitikai botrány - sorra kérik a miniszterelnök lemondását a kormánytagok
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 06:26
Boris Johnson még mindig tartja magát, nem hajlandó lemondani - pedig sorbaállnak az irodája előtt a magasrangú kormánytagok, hogy távozásra szólítsák fel.
Makro / Külgazdaság „A benzinár is elszállt” – nyugati szomszédunkban is bedurvult az infláció
Wéber Balázs | 2022. július 7. 05:21
Bár Ausztriában még nem mindenki érzi az energiaár-robbanást, az általános drágulás egyértelmű, az infláció pedig csaknem fél évszázados csúcson van. Helyi magyarok és hivatalos statisztikák segítségével próbáltunk képet alkotni az inflációs helyzetről nyugati szomszédunknál.         
Makro / Külgazdaság Medvegyev atommal fenyegetőzik - Von der Leyen: Európának fel kell készülnie az orosz gáz teljes elzárására - Esti háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 6. 19:38
Összefoglalónk az ukrajnai háború 133. napjáról.
Makro / Külgazdaság Meddig kell együtt élnünk a magas inflációval? Lesz még ennél is gyengébb a forint? - Klasszis podcast
Privátbankár.hu | 2022. július 6. 19:23
Hogyan lehetséges az, hogy az MNB egyre feljebb viszi az irányadó kamatát, mégis azt látjuk, a forint csak egyre gyengül? S meddig mehet fel az infláció? Ezekről is beszélgettünk a Klasszis podcastban Virovácz Péterrel, az ING makrogazdasági elemzőjével.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG