3p
Jelzálogbankot alapít az Erste, kedvezményes árfolyamon jöhet az autóhitelek forintosítása, Irán zúdítaná az olajat, miért fütyülünk a drágulásra? Napi összefoglaló.

Nem piaci, hanem kedvezményes árfolyamon történik majd az autóhitelek forintosítása - értesült a Privátbankár.hu. A megoldás jobban kommunikálható, ám összességében több kockázatot is hordoz. A részletek ugyanakkor csak augusztus végére válnak nyilvánossá - az mindenesetre figyelmeztető lehet az ügyfelek számára, hogy az NGM nem kötelező forintosításról beszél, ami azt jelzi, hogy a kedvező árfolyam ellenére sem bizonyos, hogy az ügyfelek széles tömege jobban jár majd, ha forintra vált.

 

---

Irán már zúdítaná az olajat. Irán olajügyi minisztere azt nyilatkozta, hogy ha a szankciókat egyszer végre feloldják, országa egy héten belül óriási mennyiségű olajat tudna a piacra borítani, egy hónap után meg már a szankciók előtti szintre növelné kitermelését és exportját, akkor is, ha ez áresést okoz.

---

Miért nem aggódunk, ha drágul az olaj? Elképesztő jelenség, hogy míg 1973-74-ben az első heves olajár emelkedés megrogyasztotta a világgazdaságot: pánik és infláció lett belőle, addig az elmúlt években látott igen magas ár senkit nem izgatott, sőt most egyenesen az esés deflációs hatásától félnek egyesek.

---

Csődbe ment Puerto Rico. A havi 483 millió dolláros törlesztőrészlet zömét kifizette ugyan hétfőn Puerto Rico a New York-i bankoknak, ám a sziget Államháztartási Társasága a főleg helyi hitelezőknek járó 58 millió dollárból mindössze 628 ezer dollárt törlesztett. Márpedig a Moody's befektetői szolgálata szerint az Egyesült Államok teljes jogú önkormányzattal rendelkező társult állama ezzel csődbe jutott.

Magyarországi székhellyel jelzálogbankot alapít az Este. A bank saját jelzálogbankjának létrehozása vélhetően összefüggésben van azzal, hogy az MNB jegybanki rendeletben bevezette az úgynevezett jelzáloghitel-finanszírozás megfelelési mutatót a hazai pénzintézeti szektor számára - az MNB új szabályozása értelmében a jelzáloghitelek mögé jelzálogleveleket kell kibocsátani.

---

Jövőre teljesen új világ kezdődik a vidék bankjánál. Az integrációs törvény előírásai szerint zajlik az integrált takarékok informatikai fejlesztése - reagált korábbi cikkünkre a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete. A fejlesztések jövőre indulnak el a takarékoknál, a költségeket ugyanakkor a a rendszer tagjai állják - részben előre.

---

Teljesen átgondolatlan a férfiak korai nyugdíjazása. Parragh László szerint demagóg és felelőtlen a férfiak negyven év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulására vonatkozó kezdeményezés.

---

Játékfegyvereket vizsgált a fogyasztóvédelmi hatóság. Egyrészt a mechanikai biztonsági szempontokat vizsgálták, másrészt pedig a lövedékek kémiai összetételét. Több játékkal is komoly gond volt. Az eredményről itt olvashat >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A „hanyatló Nyugat”: Olaszországban nőtt a GDP
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 14:23
Az olasz gazdaság a tavalyi utolsó negyedévben 0,2 százalékkal, míg a tavalyi év egészében 0,6 százalékkal emelkedett.
Makro / Külgazdaság Nőket erőszakolt és csonkított meg a Hamász tavaly október 7-én
Wéber Balázs | 2024. március 5. 11:54
Brutális rémtetteket követtek el a palesztin terrorszervezet tagjai a tavaly október 7-én Dél-Izraelben végrehajtott támadásaik során beszámolók szerint.
Makro / Külgazdaság Előzés a gazdaglistán
Buksza blog | 2024. március 5. 11:22
A Tesla árfolyamcsökkenése miatt az amazonos Jeff Bezos vette át a listavezető szerepet a Bloomberg listáján. 
Makro / Külgazdaság Leállt az internet-összeköttetés az egyik fontos vezetéken
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 10:39
A vörös-tengeri válság már nem csupán a kereskedelmi hajózásban okoz komoly fennakadásokat, hanem a virtuális térben az interneten folyó adatcserében is. A felelősséget lehetetlen megállapítani.
Makro / Külgazdaság Aggasztja a befektetőket Kína titkolózása
Káncz Csaba | 2024. március 5. 09:31
Három évtized óta először fordul elő, hogy a kínai miniszterelnök nem tart sajtótájékoztatót az éves parlamenti ülés végeztével. A gazdasági visszaesés legegyértelműbb megnyilvánulása a deflációs erők egyre erősebb szorítása. Káncz Csaba jegyzete.  
Makro / Külgazdaság Kiborultak a lengyelek Magyarországra, elérte célját Szijjártó Péter külügyminiszter véleményes diplomáciai lépése
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 09:03
Nem maradt visszhang nélkül, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter Alekszej Navalnij temetésének napján találkozott orosz kollégájával, Szergej Lavrovval. 
Makro / Külgazdaság Magyarország rükvercelt egy nagyot
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 08:30
Megjöttek a részletes GDP-adatok: rosszul néz ki a tavalyi bizonyítvány. 
Makro / Külgazdaság Putyin új ötlettel rukkolhat elő
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 07:33
Vlagyimir Putyin, Oroszország államfője feltűnően nagy hangsúllyal fényezte azokat a katonatiszteket, akik érdemeket szereznek az Ukrajna ellen vívott háborúban.
Makro / Külgazdaság A szakadék aljára került a forint
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 06:50
Az euróval szemben 3, a dollárhoz képest 5 százalékkal gyengült idén a forint. 
Makro / Külgazdaság Ukrajna szabadkereskedelmi megállapodásokra hajt - mire elég ez?
Bózsó Péter | 2024. március 5. 05:41
Ukrajna kiterjeszti szabadkereskedelmi megállapodását Kanadával, tárgyal az EU-val. Mekkora ennek a jelentősége?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG