3p

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Továbbra is befektetésre ajánlja Magyarországot az amerikai hitelminősítő, a Moody’s.

A Moody's legfrissebb jelentésében megerősítette Magyarország Baa2 adósbesorolását stabil kilátással. A nemzetközi hitelminősítő kedvezően értékeli, hogy a magyar gazdaság jövőre visszatér a magas ütemű növekedési pályára, miközben a kormány jelentősen csökkenti a költségvetési hiányt és az államadósságot - olvasható a Pénzügyminisztérium közleményében.

Megelőlegezett bizalom. Fotó: Depositphotos
Megelőlegezett bizalom. Fotó: Depositphotos

Eszerint a hitelminősítő 2024-re 3 százalékos növekedést vár a magyar gazdaságban, amelyet az erős export, a magas beruházási ráta és a reálbérek növekedésével fellendülő fogyasztás is támogat. A jelentés szerint a növekedési kilátásokat erősíti a jól képzett munkaerő, a versenyképes adórendszer és a fejlett infrastruktúra is. A Moody’s pozitívan értékeli a kormány elkötelezettségét a költségvetési hiány és az államadósság csökkentése mellett, amelynek kapcsán kiemelik, hogy a GDP-arányos államadósság fenntartható módon mérsékelhető.

A dokumentum a kockázatok között rögzíti Magyarország energiafüggőségét, kiemelik ugyanakkor, hogy ezen a téren jelentős javulást ért el hazánk a 2022-es évhez képest, amelyet a fizetési mérleg javulása is tükröz. A kihívások közé sorolják továbbá az Európai Bizottsággal meglévő politikai vitákat, azonban a Moody’s elemzői úgy látják: Magyarország hozzájut a neki járó forrásokhoz, egyúttal hazánknak megvannak a pénzügyi eszközei az EU-forrásokhoz kapcsolódó projektek előfinanszírozására.

Jelenleg mindhárom nagy hitelminősítő két osztályzattal magasabbra sorolja hazánkat, mint az elmúlt évtized elején. Ez azt jelenti, hogy Magyarországot továbbra is befektetésre ajánlják a hitelminősítők.

A Moody’s döntése a várakozásoknak megfelelően alakult: hazánk hitelminősítése nem változott, és a kilátás is stabil maradt - értékelt Regős Gábor, a Makronóm Intézet vezető közgazdásza. Aki szerint egy jövőbeni felminősítéshez három dolog vezethetne a Moody’s szerint: az uniós feltételek maradéktalan teljesítése és így a források folyósítása, a vártnál erőteljesebb gazdasági növekedés, illetve szigorúbb fiskális politika, azaz alacsonyabb hiány. Leminősítéshez vezethet a fenti három tényező negatív irányú változása, az Oroszországból érkező energiaimport zavara, illetve ha hazánk a külföldi működőtőke szempontjából kedvezőtlenebb helyszínné válna, valamint ha az orosz-ukrán háború a NATO részvételével eszkalálódna. 

Regős szerint bár összességében nem történt változás a hitelminősítésben, mindenképpen pozitívumként könyvelhető el a közlemény vártnál pozitívabb hangvétele. Ez természetesen nem jelenti a negatív tényezők, illetve kockázatok elhallgatását, de messze nem ezek vannak az értékelésben túlsúlyban. Ez azért is kedvező hír, mert bár a várakozás a változatlan kilátás volt, a Makronómnál egy kis esélyt adtak arra is, hogy adósságunkat negatív kilátással látják el. Ennek veszélye azonban vélhetően a jövőben már jóval alacsonyabb lesz, hiszen az infláció mérséklődése a költségvetési folyamatokra is kedvező hatást gyakorolhat, illetve segíthet beindítani a növekedést is. A felminősítés eléréshez azonban még sok a tennivaló: a költségvetési helyzet javítása mellett fontos az érdemi növekedési pályára való visszatérés, továbbá az uniós források tényleges megszerzése.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Berágott Brüsszel: újabb szankciók jönnek az oroszokat támogató ország ellen
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 16:35
Nagyon nem nézi jó szemmel az Európai Unió az iráni tevékenységet.
Makro / Külgazdaság Hetekre eltünthették Putyin egyik leghíresebb ellenfelét
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 16:05
Támogatói nem tudják, hová szállították a bebörtönzött orosz ellenzékit.
Makro / Külgazdaság Beizzítják a lengyelek új rakétavédelmi bázisát
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 15:21
Erről a miniszterelnök beszélt a bizalmasi szavazás előtt.
Makro / Külgazdaság Még jövőre sem jöhetnek az igazán nagy pénzek Brüsszelből?
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 15:01
Bár Varga Mihály pénzügyminiszter diadalittasan kürtölte világgá, hogy az EU végre fizet Magyarországnak, ez csak a töredéke annak, ami hazánkat megilletné, ám Brüsszel jogállamisági aggályainak el nem oszlatása miatt még nem kaptuk meg. Erről is beszélt főszerkesztőnk, Csabai Károly a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Új szintre emelkedett a Hamász elleni harcban elesett izraeli katonák száma
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 14:10
A Gázai övezetben zajló háború tovább tombol.
Makro / Külgazdaság Itt egy újabb orosz bejelentés, amelynek Ukrajna nem fog örülni
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 13:32
Megrendezik az orosz választásokat a „lecsippentett” területeken.
Makro / Külgazdaság Csehország megverte Magyarországot az inflációs versenyben
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 12:55
Csehországban 8,5 százalékról 7,3 százalékra lassult az éves infláció. https://privatbankar.hu/cikkek/cimke/cimke/inflacio.html
Makro / Külgazdaság Jelentős leépítést tervez a Bosch
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 12:20
Akár 1500 embert is elbocsáthat a Bosch Németországban. 
Makro / Külgazdaság "Kritikus szakaszba" került a háború Gázai övezetben
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 11:50
A Hamász október 7-ei terrorakciója után kezdődött háború a szélsőséges szervezet és az izraeli hadsereg között belátható időn belül véget érhet, miután a befejeződik a Gázai övezet megszállása.
Makro / Külgazdaság Borell: az oroszok megsokszorozták a támadásokat, Ukrajnának több segítségre van szüksége
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 11:12
Josep Borell uniós diplomata szerint erősödni fog az "európai egység" az Ukrajnának nyújtandó támogatás kérdésében. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG