Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Elvileg holnap hagyná jóvá az Európai Unió a Brexit újabb, ezúttal három hónapos kitolását. A francia elnök azonban megmakacsolhatja magát, és már csak minimális halasztást engedélyezne a briteknek. Eközben kiderült: Boris Johnson december 12-én előrehozott választásokat tartana.
Emmanuel Macron és a korábbi kormányfő, Theresa May Párizsban idén áprilisban. EPA/IAN LANGSDON

Pénteken dönthet az EU arról, hogy jóváhagyják-e a brit kormány újabb Brexit-halasztási kérelmét, azaz kitolják-e ismét, ezúttal három hónappal az EU-ból való kilépés jelenleg október 31-én esedékes dátumát, értesült a BBC.

Macronnask elege lett

A brit közszolgálati adó szerint az uniós tagállamok többsége engedélyezné a három hónapos halasztást, Franciaország azonban

köti az ebet a karóhoz.

Emiatt elképzelhető, hogy hétfőre újabb, rendkívüli EU-csúcsot kell összehívni.

Emmanuel Macron attól tart, hogy egy „hosszú halasztás” a briteknél további bizonytalansághoz vagy előrehozott választáshoz vezetne, ami esetleg újabb patthelyzetet eredményezne. Emiatt a francia elnök csak egy rövid, az október közepén kötött új kilépési egyezmény ratifikálását célzó halasztásba egyezne bele a BBC értesülései szerint.

Macron már az első, március 29-ről október 31-re történő halasztásba is csak nehezen ment bele.

Előrehozott választások decemberben?

Boris Johnson brit kormányfő eddig azt hangoztatta, hogy az Egyesült Királyságnak október 31-én mindenképp ki kell lépnie az EU-ból – akár megállapodással, akár anélkül. Ha tehát az EU jóváhagyja kormánya halasztási kérelmét (amit Johnson csak kényszerből, a brit parlament döntésének engedelmeskedve nyújtott be), akkor megkezdi az előkészületeket az előrehozott választásokra.

Eközben kiderült, hogy október 31-ig már nem tárgyalja a brit parlament az új kilépési megállapodást.

Mindezek után Boris Johnson ma már egyenes utalást tett arra, hogy előrehozott választásokat szeretne, méghozzá december 12-én. (Erről ugyanakkor szintén csak a parlament dönthet.)

Megállapodás van, kilépés nincs

Ami az előzményeket illeti, a képviselők kedden, második olvasatban, vagyis az általános vita után megszavazták ugyan a kilépési egyezség alapelveit – lehetővé téve a részletes vita elkezdését –, rögtön ezután azonban leszavazták azt a kormányzati menetrendet, amit a kormány a törvénybe iktatására kidolgozott.

A Brexit-folyamat kezdete óta a londoni alsóház most először szavazott meg egy olyan megállapodást – még ha egyelőre csak elvi szinten is –, amely a kilépési feltételeket rögzíti. Az előző brit miniszterelnök, Theresa May kormánya háromszor terjesztette az alsóház elé a régi, általa elért Brexit-egyezményt, de azt a képviselők mindháromszor leszavazták.

A mostani megállapodás menetrendjét pedig azért nem szavazták meg a honatyák, mert az az október 31-i határidő miatt rendkívül feszes lett volna. Ennek alapján a tervezet második és harmadik olvasatbeli alsóházi elbírálása akár csütörtökre befejeződhetett volna, és a törvényjavaslat a felső kamara, a Lordok Háza elé kerülhetett volna.

A képviselők egy része azzal érvelt, hogy egy ilyen terjedelmű és ennyire bonyolult jogszabálytervezetet három nap alatt nem lehet gondosan áttanulmányozni és elbírálni.

Azaz több mint három évvel a Brexitről döntő népszavazás után hiába van végre egy olyan kilépési megállapodás, amelyet minden érintett fél – EU, brit kormány, brit parlament – elfogad, az Egyesült Királyság továbbra sem tudja elhagyni az uniós közösséget.

Korábbi áttéranyagunk a témában: Felkelt a padlóról és újabb csatába indul Boris Johnson.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Tényleg minden beoltott oda utazik a nyáron, ahova csak akar?
Vég Márton | 2021. május 6. 20:16
Egyelőre Horvátország, Szerbia, Montenegró, Szlovénia és Bahrein közül lehet választani nyári célpontot, de májusban már egyre több olyan ország is várja a beoltott turistákat, amelyek a magyarok kedvencei közé tartoznak. Kérdés, hogy a kormány kétoldalú tárgyalásai milyen sikerrel járnak.
Makro / Külgazdaság A kínai halászflotta félkatonai szervezetként működik a világ tengerein
Káncz Csaba | 2021. május 6. 18:05
Peking geopolitikai törekvéseit támogatva a halászhajók félkatonai szerepet is betöltenek.  Afrika és Dél-Amerika partjainál a kínai flotta mélytengeri hálóival túlhalássza a vizeket, ezzel megfosztva a helyi halászfalvakat a megélhetéstől.  Káncz Csaba jegyzete 
Makro / Külgazdaság Újabb bizonyítékot találtunk, hogy összejöhet a minimálbér emelése a nyáron
Baka F. Zoltán | 2021. május 6. 17:32
Ezúttal a 2022-es költségvetésről szóló törvényjavaslatban.
Makro / Külgazdaság Augusztusig biztosan nem kapják vissza jogaikat az oltatlanok
Wéber Balázs | 2021. május 6. 14:04
Erről Gulyás Gergely beszélt a mai Kormányinfón. Ez azt jelenti, hogy a többi közt nem járhatnak színházba, moziba vagy koncertre, valamint nem mehetnek szállodába. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint koronavírus elleni oltóanyagból már van és lesz elég, a kérdés egyre inkább az, hogy tudják-e érdemben növelni az oltakozni hajlandók számát. Ennek érdekében már zajlik egy médiakampány.  Szerinte a reális cél a felnőtt lakosság 70 százalékának beoltása.
Makro / Külgazdaság Jövőre érkezhet a régóta ígért plusz félhavi nyugdíj
Privátbankár.hu | 2021. május 6. 11:28
Erről Gulyás Gergely beszélt a mai Kormányinfón.
Makro / Külgazdaság Boltbezárás: melyik üzletek kapták a legnagyobb pofont?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 6. 11:08
Közzétette márciusi adatait a KSH a kiskereskedelmi forgalomról.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton: heteken belül dönt a kormány a hitelmoratórium jövőjéről
Privátbankár.hu | 2021. május 6. 07:36
Nagy Márton a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója a Trend FM-nek adott interjút. 
Makro / Külgazdaság Sok pénzt pakolt át a kormány: negyede kormány-kommunikációra megy
Privátbankár.hu | 2021. május 6. 07:06
Újabb átcsoportosításokról határozott a kormány, a részletek a Magyar Közlöny szerdai számából derültek ki. 
Makro / Külgazdaság 40 lélegeztető-gépet ajándékoz el Magyarország
Privátbankár.hu | 2021. május 6. 06:40
Ezúttal két országnak adunk a járvány első hullámában felvásárolt készülékekből. 
Makro / Külgazdaság KSH: a járvány miatt még gyorsabban fogyott a magyar 2020-ban
MTI | 2021. május 5. 18:00
A koronavírus-járvány nagymértékben befolyásolta a tavalyi év demográfiai folyamatait; bár nőtt a születések száma, a halálozásoké még nagyobb mértékben emelkedett. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Népmozgalom, 2020 című kiadványa szerint 2021. január 1-jén Magyarország lakosságának száma 9 millió 730 ezer volt, ez 39,6 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban.
hírlevél
depositphotos