BUX
35 229.08
-0.40%
-142.00
OTP
10 740.00
-1.01%
-110.00
MOL
1 791.00
-1.05%
-19.00
RICHTER
6 565.00
+0.84%
+55.00
MTELEKOM
384.00
-0.13%
+0.00
 
2019. szeptember 26. 18:48

Az amerikai elnök visszaélt hatalmával, hogy egy külföldi ország beavatkozását kérje a 2020-as amerikai elnökválasztásba.

A Fehér Ház megpróbálta "zároltatni az információt, hogy elsimítsa az ügyet" - ez áll annak a nyilvánosság előtt ismeretlen amerikai hírszerzési kiszivárogtatónak a jelentésében, amelyet csütörtökön hoztak nyilvánosságra a Trump és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közötti júliusi telefonbeszélgetés ügyében.

A Trump és Zelenszkij közötti július 25-i beszélgetésről a Fehér Ház által szerdán nyilvánosságra hozott emlékeztető szerint az amerikai elnök többször is igyekezett nyomást gyakorolni ukrán hivatali kollégájára azért, hogy indítsanak vizsgálatot Ukrajnában demokrata párti riválisa, Joe Biden terhére az egykori alelnök fiának ukrajnai ügyletei miatt. Biden a jelenlegi amerikai elnök egyik fő politikai ellenfele és a Demokrata Párt legnagyobb támogatottságot élvező pályázója az elnökjelöltségre.

Trump ügyvédje

A kiszivárogtató szerint Trump beavatkozása egyebek között abban állt, hogy "nyomást gyakorolt egy külföldi országra azért, hogy vizsgálódjon az elnök egyik fő belpolitikai riválisa ellen". "Az elnök személyes ügyvéde, Rudy Giuliani egy központi szereplő ebben az erőfeszítésben. William Barr igazságügyi miniszter látszólag szintén érintett" - fogalmazott jelentésében.

Volodimir Zelenszkij (Wikimedia Commons/Kvartal95)

A kiszivárogtató szerint több amerikai tisztségviselő is arról számolt be, hogy Giuliani Madridba utazott egy héttel az említett telefonhívás után, hogy Zelenszkij egyik tanácsadójával találkozzon, a találkozót pedig a két államfő közötti beszélgetés folytatásaként jellemezték.

"A telefonhívást követő napokban több amerikai hivatalos személytől  megtudtam, hogy magas rangú fehér házi tisztségviselők közbeléptek a telefonhívásról készült összes feljegyzés, különösen a hívás hivatalos, szó szerint leiratának +zárolása+ érdekében, amelyet a Fehér Ház válságtermében szoktak hagyományosan elkészíteni" - állította az augusztus 12-i keltezésű jelentésében a kiszivárogtató.

Nem ez volt az első eset

A forrás szerint "nem ez volt az első eset a jelenlegi adminisztráció részéről, hogy az elnök által folytatott beszélgetés leiratát titkosították a nemzetbiztonsági helyett inkább politikailag érzékeny információ védelme céljából.

A tisztviselők azt mondták a kiszivárogtatónak, hogy fehér házi ügyvédek "utasították" őket arra, hogy távolítsák el az elektronikus leiratokat abból a számítógépes rendszerből, amelyben az ilyen szövegeket általában őrzik koordináció, véglegesítés céljából, mielőtt a kabinetszintű tisztviselők elé terjesztik őket.    Az amerikai elnök percekkel a jelentés nyilvánosságra hozatala előtt Twitter-bejegyzésében úgy fogalmazott: "A demokraták megpróbálják elpusztítani a Republikánus Pártot és mindazt, amiért kiáll. Fogjunk össze, harcoljunk keményen, mi republikánusok. Országunk sorsa forog kockán!".

Érzékeny ügy

Az üggyel kapcsolatban csütörtökön vallomást tett a képviselőház hírszerzési bizottsága előtt Joseph Maguire, a valamennyi amerikai hírszerző szervezetet összefogó Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) ügyvezető igazgatója, aki "példa nélkülinek" nevezte az esetet. Kijelentette: nem tud még egy olyan kiszivárogtatásról, amely "ennyire összetett és érzékeny ügyeket érintett volna".

Maguire, aki védelmébe vette a kiszivárogtatót, azt állítva, hogy "helyesen cselekedett", a bizottság előtt azt mondta: a jelentés szerint az elnök súlyos jogsértést követett el, de - mint fogalmazott - nem az ő dolga annak megítélése, hogy az állítások hitelesek vagy sem.

Trump a Zelenszkijjel folytatott beszélgetés során Hunter Bidenre utalt, aki a Burisma Holdings nevű gázipari cég igazgatótanácsában foglalt helyet - az EFE spanyol hírügynökség szerint havi több mint 50 ezer dolláros fizetésért -, miközben apja a Barack Obama előző amerikai elnök kormányzatának diplomáciai ügyeit intézte Kijevvel. Az AP amerikai hírügynökség szerint bár az időzítés aggályokat vetett fel korrupcióellenes aktivisták között, nincs bizonyíték arról, hogy a korábbi alelnök vagy fia jogsértést követett el.

A beszélgetés elmúlt napokban kiszivárgott részletei nyomán Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke kedden este bejelentette: az alsóház hivatalosan elindítja az alkotmányos felelősségrevonási-eljáráshoz (impeachment) szükséges vizsgálatot Trump ellen. Pelosi azzal vádolta az elnököt, hogy megszegte hivatali esküjét, illetve elárulta a nemzet biztonságát és az amerikai választások integritását.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Horvátországi nyaralás? Nem javul a helyzet
MTI | 2020. július 16. 17:54
A vírus családi összejöveteleken, esküvőkön, keresztelőkön és érettségi banketteken terjedt. A legtöbb fertőzött Zágrábban és Split-Dalmát megyében van.
Makro / Külgazdaság Tiborcz István kastélyszállója kitárja kapuit a nép előtt
Vég Márton | 2020. július 16. 17:06
Ingyenesen megnézhetik a turai lakosok Tiborcz István helyi kastélyszállóját a vasárnapi nyílt napon. Bent tilos fotózni, de a kertben egy emlékképet azért lehet készíteni.
Makro / Külgazdaság Már Budapesten vállalkozik a Borkai videóban szereplő ikerpár egyik tagja
Privátbankár.hu | 2020. július 16. 16:30
A Borkai videóban is szereplő székesfehérvári ikerpár egyik tagja új üzletbe fogott a koronavírus-járvány előtt. Budapesti cég főleg csomagküldéssel foglalkozik.
Makro / Külgazdaság Borsod után Somogyban lesz a legtöbb iskolaőr
Kormos Olga | 2020. július 16. 16:09
Eddig 491 iskolában jelezték az igényt iskolaőri jelenlétre, ezekben már biztos, hogy szeptemberben az új tanévet a diákokkal és pedagógusokkal együtt az iskolaőrök is megkezdik. A tanintézmények között öt gimnázium szerepel, az összes többi szakgimnázium, szakiskola, általános iskola, illetve gyógypedagógiai módszertani intézmény.
Makro / Külgazdaság 3 milliárd forintos beruházás után újranyílt a Waberer Medical Center
Kormos Olga | 2020. július 16. 15:57
3 milliárd forintos befektetéssel nem csak újranyílt a Waberer Medical Center, - benne a hazai privát piacon egyedülálló Walk in Center -, de a fejlesztéseknek köszönhetően májustól az Ortopédiai és Mozgásszervi Centrum, most júliustól pedig a Kardiológiai Centrum indult el tesztüzemmel.
Makro / Külgazdaság Egyre súlyosabb a koronavírus-helyzet több szomszédunknál is
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 16. 14:56
Romániában 777 új koronavírusos megbetegedést diagnosztizáltak az elmúlt 24 órában, és ezzel ismét megdőlt az egy nap alatt jegyzett megbetegedések csúcsa.
Makro / Külgazdaság Szúrópróbaszerűen ellenőrizhetik, hogy Mészáros Lőrinc szabályosan használta-e fel az állami milliárdokat
Vég Márton | 2020. július 16. 13:48
Összesen 45 milliárd forintot oszt szét a kormány a vidéki szálláshelyek között, ebből medencét és szaunát is építhetnek. Csak szúrópróbaszerűen ellenőrzik, hogy szabályos volt-e a pénz felhasználása.
Makro / Külgazdaság Július végén dől el, hogy változik az életünk augusztus 15. után
Mester Nándor | 2020. július 16. 11:53
A kabinet határozottan kéri a lakosságot a maszkviselési kötelezettség betartására – hangzott el a mai Kormányinfón.
Makro / Külgazdaság Itt a kormány döntése az augusztusi tűzijátékról!
Privátbankár.hu | 2020. július 16. 10:34
A kormány a szerdai ülésen döntötte el az idei ünnepségsorozat sorsát.
Makro / Külgazdaság Készülnek szeptemberre az óriásbankot formázó pénzintézetek
Privátbankár.hu | 2020. július 16. 10:14
Az azonnali fizetési rendszer (afr) országos bevezetését követő négy hónapban több mint 14 millió azonnali átutalást kezeltek sikeresen a Takarékinfo Zrt. által egyszerre három, az egyesülési szándékukat már bejelentett nagybank (Takarékbank, MKB, Budapest Bank) részére kiépített rendszerek, ez az összes hazai afr-tranzakció csaknem 40 százaléka. Az azonnali fizetési rendszer népszerű az ügyfelek körében, az utalások 34 százaléka a banki üzemidőn kívül, délután 5 és reggel 8 óra között történik, átlagos összegük eléri a 169 ezer forintot.
Friss
hírlevél