<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Az amerikai elnök visszaélt hatalmával, hogy egy külföldi ország beavatkozását kérje a 2020-as amerikai elnökválasztásba.

A Fehér Ház megpróbálta "zároltatni az információt, hogy elsimítsa az ügyet" - ez áll annak a nyilvánosság előtt ismeretlen amerikai hírszerzési kiszivárogtatónak a jelentésében, amelyet csütörtökön hoztak nyilvánosságra a Trump és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közötti júliusi telefonbeszélgetés ügyében.

A Trump és Zelenszkij közötti július 25-i beszélgetésről a Fehér Ház által szerdán nyilvánosságra hozott emlékeztető szerint az amerikai elnök többször is igyekezett nyomást gyakorolni ukrán hivatali kollégájára azért, hogy indítsanak vizsgálatot Ukrajnában demokrata párti riválisa, Joe Biden terhére az egykori alelnök fiának ukrajnai ügyletei miatt. Biden a jelenlegi amerikai elnök egyik fő politikai ellenfele és a Demokrata Párt legnagyobb támogatottságot élvező pályázója az elnökjelöltségre.

Trump ügyvédje

A kiszivárogtató szerint Trump beavatkozása egyebek között abban állt, hogy "nyomást gyakorolt egy külföldi országra azért, hogy vizsgálódjon az elnök egyik fő belpolitikai riválisa ellen". "Az elnök személyes ügyvéde, Rudy Giuliani egy központi szereplő ebben az erőfeszítésben. William Barr igazságügyi miniszter látszólag szintén érintett" - fogalmazott jelentésében.

Volodimir Zelenszkij (Wikimedia Commons/Kvartal95)

A kiszivárogtató szerint több amerikai tisztségviselő is arról számolt be, hogy Giuliani Madridba utazott egy héttel az említett telefonhívás után, hogy Zelenszkij egyik tanácsadójával találkozzon, a találkozót pedig a két államfő közötti beszélgetés folytatásaként jellemezték.

"A telefonhívást követő napokban több amerikai hivatalos személytől  megtudtam, hogy magas rangú fehér házi tisztségviselők közbeléptek a telefonhívásról készült összes feljegyzés, különösen a hívás hivatalos, szó szerint leiratának +zárolása+ érdekében, amelyet a Fehér Ház válságtermében szoktak hagyományosan elkészíteni" - állította az augusztus 12-i keltezésű jelentésében a kiszivárogtató.

Nem ez volt az első eset

hirdetés

A forrás szerint "nem ez volt az első eset a jelenlegi adminisztráció részéről, hogy az elnök által folytatott beszélgetés leiratát titkosították a nemzetbiztonsági helyett inkább politikailag érzékeny információ védelme céljából.

A tisztviselők azt mondták a kiszivárogtatónak, hogy fehér házi ügyvédek "utasították" őket arra, hogy távolítsák el az elektronikus leiratokat abból a számítógépes rendszerből, amelyben az ilyen szövegeket általában őrzik koordináció, véglegesítés céljából, mielőtt a kabinetszintű tisztviselők elé terjesztik őket.    Az amerikai elnök percekkel a jelentés nyilvánosságra hozatala előtt Twitter-bejegyzésében úgy fogalmazott: "A demokraták megpróbálják elpusztítani a Republikánus Pártot és mindazt, amiért kiáll. Fogjunk össze, harcoljunk keményen, mi republikánusok. Országunk sorsa forog kockán!".

Érzékeny ügy

Az üggyel kapcsolatban csütörtökön vallomást tett a képviselőház hírszerzési bizottsága előtt Joseph Maguire, a valamennyi amerikai hírszerző szervezetet összefogó Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) ügyvezető igazgatója, aki "példa nélkülinek" nevezte az esetet. Kijelentette: nem tud még egy olyan kiszivárogtatásról, amely "ennyire összetett és érzékeny ügyeket érintett volna".

Maguire, aki védelmébe vette a kiszivárogtatót, azt állítva, hogy "helyesen cselekedett", a bizottság előtt azt mondta: a jelentés szerint az elnök súlyos jogsértést követett el, de - mint fogalmazott - nem az ő dolga annak megítélése, hogy az állítások hitelesek vagy sem.

Trump a Zelenszkijjel folytatott beszélgetés során Hunter Bidenre utalt, aki a Burisma Holdings nevű gázipari cég igazgatótanácsában foglalt helyet - az EFE spanyol hírügynökség szerint havi több mint 50 ezer dolláros fizetésért -, miközben apja a Barack Obama előző amerikai elnök kormányzatának diplomáciai ügyeit intézte Kijevvel. Az AP amerikai hírügynökség szerint bár az időzítés aggályokat vetett fel korrupcióellenes aktivisták között, nincs bizonyíték arról, hogy a korábbi alelnök vagy fia jogsértést követett el.

A beszélgetés elmúlt napokban kiszivárgott részletei nyomán Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke kedden este bejelentette: az alsóház hivatalosan elindítja az alkotmányos felelősségrevonási-eljáráshoz (impeachment) szükséges vizsgálatot Trump ellen. Pelosi azzal vádolta az elnököt, hogy megszegte hivatali esküjét, illetve elárulta a nemzet biztonságát és az amerikai választások integritását.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Vezércsere a HungaroControlnál
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 13:20
Távozik a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. vezérigazgatója. 
Makro / Külgazdaság Vészjósló adatok jöttek a hazai iparról
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 10:47
A nyersanyagok és az üzemanyagok áremelkedése is növeli a termelői árakat.
Makro / Külgazdaság Gigantikus áron indul a Csontváry-kép árverése
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 10:26
Csontváry Kosztka Tivadar Titokzatos sziget című festménye a magyar aukciók történetének legmagasabb kikiáltási áráról, 160 millió forintról indul december 19-én a Virág Judit Galéria karácsonyi árverésén a Budapest Kongresszusi Központban, ahol két külföldről hazatért műre, Schönberger Armand és Rippl-Rónai József egy-egy kiemelkedő festményére is lehet licitálni.
Makro / Külgazdaság Kifulladóban az oltási hét, majdnem 200 halott megint
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 09:20
Messze még a negyedik hullám teteje.
Makro / Külgazdaság Járvány előtti szinten a GDP
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 09:05
A bruttó hazai termék volumene Magyarországon 2021 III. negyedévében 6,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző negyedévhez mérten 0,7, százalékkal emelkedett - közölte a KSH. 
Makro / Külgazdaság Minden ötödik gyógyszertárat sarokba szorít a kormány
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 08:36
Nehezíti az internetes gyógyszerbeszerzést és -forgalmazást a kormányzat.
Makro / Külgazdaság Szlovénia végleg felfüggeszti az egyik oltást
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 18:16
A Janssen egyadagos oltásról van szó. A döntés oka, hogy összefüggés találtak egy haláleset és a vakcina használata között.
Makro / Külgazdaság Oltás nélkül sehova? Újabb szigorítások jönnek egyik szomszédunknál
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 16:35
Ukrajnában kizárólag oltott vendégeket szolgálhatnak ki például az éttermek, kulturális intézmények, edzőtermek.
Makro / Külgazdaság A nap képe: így búcsúztak Dárdaitól a berlini ultrák
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 16:20
A Hertha BSC vezetése megvált tőle, de a szurkolók emlékezetében örökre megmarad.
Makro / Külgazdaság Varsó feléleszti a német démonokat – jóvátétel és határkérdés
Káncz Csaba | 2021. november 30. 15:47
A lengyel kormány a belpolitikai pecsenyéjét sütögeti, amikor feltépi a történelmi sebeket és második világháborús jóvátételt követel Berlintől.  A német történész szerint viszont aki ügyet csinál a jóvátétel kérdéséből, az egyben ügyet csinál Lengyelország nyugati határainak kérdéséből.  Aki pedig ügyet csinál Lengyelország nyugati határának kérdéséből, az elkerülhetetlenül ügyet csinál annak keleti határaiból is.  Káncz Csaba jegyzete
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló