BUX
34 652.84
+0.09%
+32.00
OTP
10 360.00
+0.97%
+100.00
MOL
1 715.00
-0.41%
-7.00
RICHTER
6 785.00
-0.73%
-50.00
MTELEKOM
372.00
+1.36%
+5.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. június 11. 12:14

Varga Mihály az egy éve bemutatott "szuperkötvény", azaz a MÁP Plusz tapasztalatait összegezte csütörtökön. Beszélt a devizakötvény-kibocsátásokról, az első magyar zöldkötvényről is, és elárulta: az eredeti terveket felülírta a koronavírus, se nyugdíjkötvény, se gazdasági növekedés nem lesz idén.

Budapestiek viszik leginkább a szuperkötvényt

Egy éve vezették be a MÁP Plusz államkötvényt a lakossági piacot megcélozva, ennek apropóján tartott ma tájékoztatót a Pénzügyminisztérium. Varga Mihály tárcavezető sikeresnek nevezte a terméket, amely a koronavírus ellenére is jól teljesít, pár hetes megingást követően ismét felfutóban van az értékesítés.

A lakosság jelenleg 4407 milliárd forintot fialtat MÁP Pluszban. Kérdésünkre a miniszter közölte, hogy nem terveznek változtatni  a kötvény kondícióin, ezt ugyanis nem indokolják az inflációs folyamatok (a kötvény az 5 éves futamideje alatt évente átlagosan közel 5 százalékos kamatot biztosít, ebből a futamidő elején 3,5-4 százalék realizálható, miközben a kormány idénre 2,8 százalékos inflációt vár). A forgalmazásban viszont lesz változás, újabb kincstári fiókok nyitását tervezi a PM.

Varga Mihály pénzügyminiszter. (Fotó: Bánkúti András) Varga Mihály pénzügyminiszter. (Fotó: Bánkúti András)

A papírt elsősorban a fővárosiak veszik, egy budapesti lakosra 700 ezer forintnyi MÁP Plusz jut. A sorban Veszprém megye következik, az itteni lakosokra fejenként 380 ezer forint jut.

A miniszter szerint változatlanul teljesíthető a cél, hogy 2023-ra 11 ezer milliárd forintra emelkedjen a lakossági állampapír-állomány. Hamarabb is teljesülhetett volna a terv, ha nincs a koronavírus okozta gazdasági válság. Jelenleg 8241 milliárd forint lakossági megtakarítás van állampapírokban.

Devizakötvényből kevesebbet adunk el - nagyon vitték az első magyar zöldkötvényt

Elmondta továbbá, hogy idén 4 milliárd euró értékben akar a kormány devizakötvények útján finanszírozási forrást bevonni (az év eleji terv 1 milliárd volt), ebből két részletben összesen 3,5 milliárdot már bevontak. A maradék 0,5 milliárdra egyelőre nem terveznek kibocsátást, azt nem tartják szükségesnek.

Az első magyar zöld kötvénnyel 1,5 milliárd eurót szívtak fel a piacról, ahol akkora volt a kereslet, hogy az eredeti tervet megemelték 0,3 milliárd euróval. Érdeklődésünkre a miniszter elmondta, hogy a vevők főleg az angolszász országokból - USA, Nagy-Britannia, Írország - származtak, de jöttek vásárlók Franciaországból, Németországból és Ázsiából is. A német vevők jelenlétét azert tartja különösen fontosnak Varga Mihály, mert ugyanaznap a Deutsche Bank is piacra lépett saját zöld kötvényével 500 millió euró értékben, de így is sikerült felkelteni a német befektetők érdeklődését a magyar papír iránt.

Nem lesz idén nyugdíjkötvény - és GDP-növekedés sem

A nyugdíjkötvénnyel kapcsolatban elhangzott, hogy bár idénre tervezték a kibocsátását, de jelenleg ez nem időszerű, erre 2020-ban nem kerül sor.

Szintén kérdésünkre, hogy elképzelhetőnek tartja-e idén a magyar gazdaság bármilyen mértékű növekedését (a Magyar Nemzeti Bank még mindig pluszos GDP-vel számol), azt mondta, hogy a kormány továbbra is 3 százalékos visszaeséssel tervez, amit jövőre 4,8 százalékos növekedés követ. Ebben akkor lehet változás, ha idén ősszel a járvány újabb hulláma éri el Magyarországot (amire a legtöbb virológus számít): ebben az esetben 2020-ban még nagyobb visszaesés jöhet, viszont jövőre gyorsabb, 5 százalék feletti lehet a felpattanás. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360 és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Az Erste Bank személyi kölcsöne 32 229 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 721 forint a havi törlesztőrészlet. A Cetelemnél az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 513 Ft, míg a Raiffeisen Banknál 28 410 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 35 631 Ft. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Nyolcszorosára nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma Spanyolországban
Wéber Balázs | 2020. augusztus 4. 10:07
Ismét terjed a koronavírus-járvány a dél-európai ország egyes részein a veszélyhelyzet megszüntetése óta. Igaz, pánikra nincs ok: a helyzet messze nem annyira súlyos, mint tavasszal.
Makro / Külgazdaság 25 ezerrel kevesebben keresnek állást
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 4. 09:17
A június közepi mélypontot követően augusztus első napjaira közel 25 ezerrel csökkent a regisztrált álláskeresők száma Magyarországon, ami egyértelműen jelzi, hogy kedvező fordulat megy végbe a munkaerőpiacon – mondta Bodó Sándor.
Makro / Külgazdaság Hogy áll most a koronavírus-járvány világszinten?
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 4. 08:08
A világon 18 224 253 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 692 679, a gyógyultaké pedig 10 865 548 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint kedd reggeli adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Elnöki rendelettel zárnák az amerikai munkaerőpiacot
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 4. 07:49
Donald Trump rendeletet írt alá az amerikai munkahelyek védelméről, amely azt kívánja megakadályozni, hogy külföldi munkavállalókat, akár alkalmi munkára is, amerikai munkavállalók helyére vegyenek fel.
Makro / Külgazdaság Mint az első világháború előestéjén – elfajulhat Kína démonizálása
Káncz Csaba | 2020. augusztus 4. 07:33
Az új hidegháború keretei között Washington következetesen, folyamatosan és számos csúsztatással démonizálja Kínát. Geopolitikailag a jelenlegi amerikai-kínai szembenállás kísértetiesen hasonlít a múlt század eleji angol-német szembenállásra - amely aztán az első világháborúba torkollott. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ezzel segítene a kormány a turisztikai szektornak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 4. 06:52
A koronavírus turizmusban mért káros hatásainak enyhítésére induló Széchenyi Turisztikai Kártya Programról érkeztek részletek a legfrissebb Magyar Közlönyben.
Makro / Külgazdaság 80 milliárdos lyukat üt az államkasszán a fesztiválok elmaradása
MTI | 2020. augusztus 3. 10:14
A magyar fesztiválipar áfacsökkentéssel, támogatással élne túl.
Makro / Külgazdaság Már több mint 18 millió koronavírus-fertőzöttet azonosítottak globálisan
MTI | 2020. augusztus 3. 10:05
A halálos áldozatok száma átlépte a 688 ezret.
Makro / Külgazdaság 101 ezren diplomáztak le eddig a koronavírusnak köszönhetően
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 3. 09:38
Ennyi beragadt diplomát adtak ki a nyelvvizsgamentesség bevezetése óta.
Makro / Külgazdaság Valami megmozdult a magyar gazdaságban
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 3. 09:04
Az elmúlt hónapok erős pesszimizmusa után a júliusi Beszerzési Menedzserindex minimális élénkülést mutat. A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság által számolt index azt jelzi, hogy a mélyponton átlendültünk, de az érték alulmúlja az elmúlt évi számot és a korábbi három év átlagát is.
Friss
hírlevél