1p
Hosszas egyeztetés után végül az uniós állam- és kormányfők elfogadták a közösség 2014-2020 közötti keretköltségvetését amely 960 milliárd euró lesz. A hírt Herman Van Rompuy pötyögte be a Twitteren.

Az Európai Bizottság elnöke szerint nem tökéletes az Európai Unió új hétéves költségvetési keretéről szóló megállapodás, de jó alapot jelent az Európai Parlamenttel való tárgyalásra. Jose Manuel Barroso az európai állam- és kormányfők ülését követő sajtótájékoztatón elmondta: a bizottság jobban örült volna, ha a tárgyalások az eredeti javaslatához jobban hasonlító kimenetelhez vezetnek, de elismerte, hogy a megállapodás "jó katalizátora lehet a növekedésnek és munkahelyteremtésnek". Hangsúlyozta: a költségvetésben "jelentősek" a kohéziós támogatásra szánt összegek, és ezek a kifizetések jobban célozzák majd a növekedést és a munkahelyteremtést.

"Jó kompromisszum született" - mondta Francois Hollande francia elnök. "Jó és fontos megállapodás született. Megérte a fáradságot" - kommentálta a döntést Merkel német kancellár a hosszúra nyúlt egyeztetés után.

Magyar vélemény a döntésről

Magyarország azonos bánásmódot kért, az Európai Unió állam- és kormányfői pedig a csúcstalálkozón elismerték a magyar emberek által tett, az adósság és a hiány csökkentésére tett erőfeszítéseket - közölte Orbán Viktor a csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón. A kormányfő egyben bejelentette, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől a minisztériumokhoz kerülő irányító hatóságok döntenek majd az uniós források felhasználásáról.

A miniszterelnök kifejtette, hogy az még nem dőlt el, hogy a jelenlegi pénzügyi időszakot az NFÜ viszi-e végig, és az irányító hatóságok az új pénzügyi időszak kezdetén veszik-e át a ügynökség feladatait, vagy fokozatos átállás lesz, és a két struktúra egy ideig egymással párhuzamosan működik majd. A koordináció a Miniszterelnökséghez kerül.

Orbán Viktor elmondta: az egy főre jutó nettó pozíciót tekintve Magyarország - Litvánia mögött - a második annak a megállapodásnak az értelmében, amely most született meg a következő időszak uniós keretösszege kapcsán. Az érthetőség kedvéért ez az jelenti, hogy a 2014 és 2020 közötti időszakban Magyarországra érkező, 7080 milliárd forintnak megfelelő uniós forrás mennyisége forintban hat vasúti vagonnak megfelelő 20000 forintos bankó, vagy euróban egy teljes kocsinak megfelelő 500 eurós. A kormányfő utalt, hogy egy főre vetítve a 2007 és 2013 közötti periódusban 660 ezer forintnyi az uniós támogatás, a következő periódusban pedig 712 ezer forint jut majd. Miközben a teljes költségvetés összege csökkent.

Nehezen jött össze, de mire is való ez a forrás?

A 2014-2020-as lesz az Európai Unió ötödik többéves pénzügyi kerete, amelynek saját forrásokra vonatkozó részére még a tagállamok parlamentjeinek is rá kell bólintaniuk. A többéves pénzügyi keret meghatározza hogy mennyi pénzt költhet, és mire az Unió, illetve rögzíti a kiadás finanszírozási módjának szabályait. A többéves pénzügyi keretről szóló rendelet nem azonos az EU éves költségvetésével és ez a rendelet legalább ötéves időszakra maximális éves összegeket – felső határokat – állapít meg arra vonatkozóan, hogy az Unió mennyi pénzt költhet a különböző szakpolitikai területeken belül. Ezenfelül megállapítja az összes kiadás felső határát is.

Az Unió bevételeit az EU saját forrásai alkotják, amelyeknek jelenleg három kategóriája van: a tradicionális bevételek (főként vámok és cukorilletékek), a hozzáadottérték-adóból származó saját források, illetve a bruttó nemzeti jövedelmen (GNI) alapuló saját források. A jelenlegi, 2007-2013-as pénzügyi keretről szóló megállapodás 864 milliárd euróig irányzott elő uniós kiadást. A legtöbb forrást - több mint 382 milliárd eurót - a fenntartható növekedésre fordítják; ez az összes kiadás mintegy 44 százaléka. Ugyancsak prioritást kapott a jelenlegi időszakban a természeti erőforrások kezelése és megőrzése, amelyre a kiadások körülbelül 43 százalékát, mintegy 371 milliárd eurót fordítanak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
Makro / Külgazdaság Új típusú atomrakéták szegeződnek ezentúl Kínára
Káncz Csaba | 2024. március 27. 09:10
Új-Delhi egyre inkább úgy érzi, hogy Kína jobban fenyegeti, mint tradicionális riválisa, Pakisztán. Gyorsan fejlődő nukleáris fegyverzetét látva India gyanítja, hogy Pekingnek eltitkolt szándékai vannak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A februári munkanélküliségi adatok a kormányt sem boldogítják
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 08:30
A februári munkanélküliségi ráta 4,6 százalék volt, ami több mint a 4,5 százalék januárban. A foglalkoztatottság közben tovább nőtt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG