3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Amitől sokan tartottak, egyelőre beigazolódni látszik, súlyos veszteségekkel indult az ukrán offenzíva amerikai források szerint is. Reggeli háborús hírösszefoglaló.

  • Jelentős veszteségeket szenvedtek el az ukrán csapatok mind katonák, mind nehézfelszerelés tekintetében az elmúlt napokban, mondták el a CNN-nek nyilatkozó magas rangú amerikai tisztviselők. Ennek oka egyrészt a váratlanul erős orosz ellenállás, másrészt az ukrán hadvezetés és parancsnokok hibái lehetnek. Tegnap mind ukrán, mind amerikai források úgy nyilatkoztak, hogy a régóta várt ukrán offenzíva elindult, a fő összecsapások pedig a front délkeleti részén zajlanak.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök éjjeli videóüzenetében arról beszélt, hogy „nagyon heves harcok zajlanak” a front több szakaszán is, de „vannak eredmények, és én hálás vagyok azoknak, akik ezeket elérték”.

Állítólag Leopardok is feltűntek a fronton, de egyelőre nem tudjuk, hogyan teljesítettek. Fotó: EPA/VALDA KALNINA
Állítólag Leopardok is feltűntek a fronton, de egyelőre nem tudjuk, hogyan teljesítettek. Fotó: EPA/VALDA KALNINA

  • Az összeomlás fenyegeti a zaporizzsjai atomerőmű hűtővizét tároló tavat a kahovkai víztározó kiürülése miatt egy francia nukleáris biztonsággal foglalkozó szervezet szerint. A szakértők korábban azzal nyugtatták meg a közvéleményt, hogy a leállított, de a fűtőelemeinek hűtését továbbra is igénylő létesítmény nem közvetlenül a gátszakadás miatt kiürülő víztározóból, hanem az erőmű mellett kialakított hűtőtóból veszi a vizet, és ez még jó ideig elég lehet a megfelelő hűtés biztosítására.

 

  • Egyre egyértelműbb bizonyítékok mutatnak arra, hogy a Nova Kahovka-i gátat felrobbantották, és a robbantást csak az orosz erők hajthatták végre. Ezt a gát pusztulásának idején rögzített szeizmológiai adatok, valamint a gát sérüléseinek elemzése is alátámasztja.

  • Alekszij Navalnij bebörtönzött orosz ellenzéki vezető csapata azt állítja, megtalálta Szergej Sojgu egy házasságon kívül született 22 éves fiát, aki Sheba néven popkarriert épít Oroszországban, miközben édesapja vele egykorúak tízezreit küldi az ukrán frontra. Mint emlékezhetünk, korábban Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezér vádolta azzal az orosz elit tagjait, hogy gyermekeik „a napon rázzák a seggüket”, miközben háború zajlik, és 1917-eshez hasonló forradalom törhet ki Oroszországban.

 

  • Az Orosz Ortodox Egyház csütörtök esti közleménye szerint „őszentsége Kirill moszkvai és egész oroszországi pátriárka áldásával, az orosz ortodox egyház közvetítésével, az egyházak közötti együttműködés keretében, a magyar fél kérésére az ellenségeskedésekben részt vett, kárpátaljai származású ukrán hadifoglyok egy csoportját Magyarországra szállították”. Emlékezhetünk rá, hogy a magyar kormány korábban minden követ megmozgatott azért, hogy Kirill pátriárka ne kerüljön fel az uniós szankciós listákra. Ez az eljárás egyébként mindenképpen nagyon furcsa, ráadásul a nemzetközi joggal is ellentétes, hiszen az ukrán katonák – függetlenül nemzetiségüktől – ukrán állampolgároknak számítanak, így kiadni sem lehetne őket egy harmadik országnak.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Bődületes összegért vesz amerikai vadászgépeket egy uniós ország
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 19:16
Jóváhagyta F-35 típusú amerikai vadászgépek vásárlását szerdán a cseh kormány - jelentette be Petr Fiala cseh miniszterelnök a kormányülést követő sajtótájékoztatón.
Makro / Külgazdaság Már az EP-választásra gyúr Orbán Viktor: nacionalista vezér járt a Karmelitában
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 18:01
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szerdán délután a Karmelita kolostorban megbeszélést folytatott Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Tömörülés nemzetgyűlési frakcióvezetőjével – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
Makro / Külgazdaság Ismét Wagner-zsoldosok harcolnak Kelet-Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 16:46
Ezt közölte legalábbis az ukrán hadsereg.  
Makro / Külgazdaság Furcsa eltűnések rázzák meg Kínát, és ez egy vészjósló üzenet a világ számára is
Kollár Dóra | 2023. szeptember 27. 15:57
A védelmi tárca vezetőjének eltűnése nemcsak a nemzetközi megfigyelőket tartja lázban, hiszen ez már nem az első alkalom.
Makro / Külgazdaság Lengyelország megpályázza a 2036-os olimpia megrendezését
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 15:31
Andrzej Duda államfő szerdai bejelentése szerint Lengyelország megpályázza a 2036-os nyári olimpia megrendezését.
Makro / Külgazdaság Nem sikerült új kormányfőt választani az EU egyik legnagyobb országában
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 14:51
Nem választotta miniszterelnökké a konzervatív Néppárt (PP) jelöltjét a spanyol parlament a szerdán megtartott első szavazáson Madridban.
Makro / Külgazdaság Új uniós kormányfőt fogadott Von der Leyen
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 14:16
Az EU-nak jövőképet kell meghatároznia a sikeres bővítéshez, ezért az Európai Bizottság elkezdett dolgozni egy sor, a bővítést megelőző politikai felülvizsgálaton - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán Brüsszelben.
Makro / Külgazdaság NATO-segítséggel támadhatta Szevasztopolt az ukrán hadsereg
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 13:31
A Szevasztopol elleni pénteki támadást az ukrán hadsereg amerikai és brit szakemberekkel szoros koordinációban hajtotta végre - jelentette ki Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság Tízezrével menekülnek az örmények az azeriek elől
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 12:46
Már meghaladta a 47 ezret szerda délig (közép-európai idő szerint) Hegyi-Karabahból (az örmény többségű azerbajdzsáni enklávéból) Örményországba menekülők száma - közölte Nazeli Bagdaszárján, az örmény miniszterelnök szóvivője.
Makro / Külgazdaság Csökkentik az árakat a benzinkutak
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 11:37
Csökkenő üzemanyagárakat tapasztalhatunk a héten a benzinkutakon.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG