<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Izrael és az Egyesült Arab Emírségek szabadkereskedelmi megállapodást írt alá kedden Dubajban.

Ez Izrael első szabadkereskedelmi megállapodása egy arab országgal, amely a kereskedelem fellendítését célozza a két állam között, - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet kedden. A megállapodást több hónapig tartó tárgyalássorozat után írta alá Orna Barbivai izraeli gazdasági és ipari miniszter, valamint kollégája az Egyesült Arab Emirátusokból, Abdulla bin Touq Al Marri.


Dorian Barak, az Egyesült Arab Emírségek és Izrael Üzleti Tanácsának elnöke elmondta a ynetnek, hogy a kereskedelmi megállapodás meghatározza az adókulcsokat, az importot és a szellemi tulajdont, és több izraeli vállalatot arra ösztönöz, hogy irodákat hozzon létre az  Emírségekben, különösen Dubajban.
A tanács előrejelzése szerint az év végéig csaknem ezer izraeli vállalat fog az Egyesült Arab Emírségekben vagy azon keresztül Dél-Ázsiával, a Távol-Kelettel és a Közel-Kelettel dolgozni.

Az izraeli gazdasági minisztérium az aláírást megelőzően azt közölte, hogy a megállapodás megszünteti az élelmiszerekre, a mezőgazdaságra, a kozmetikumokra, az orvosi berendezésekre és a gyógyszerekre kivetett vámokat.

Ki hitte volna? MTI/AP/Jon Gambrell
Ki hitte volna? MTI/AP/Jon Gambrell

"Együtt felszámoljuk az akadályokat, előmozdítjuk az átfogó kereskedelmet és az új technológiákat, amelyek szilárd alapot képeznek közös utunkhoz, hozzájárulnak a polgárok jólétéhez és megkönnyítik az üzletkötést" - mondta Orna Barbivai gazdasági és ipari miniszter hétfőn.

Az olajban gazdag Egyesült Arab Emírségek már a második kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodását írta alá, az elsőt februárban Indiával kötötte meg. Emellett a ynet értesülése szerint kétoldalú kereskedelmi tárgyalásokat folytat számos más országgal, köztük Indonéziával és Dél-Koreával annak érdekében, hogy megerősítse gazdaságát a koronavírus-járvány okozta csapás után. (MTI)

Makro / Külgazdaság Hamarosan terítékre kerülhet a svéd NATO-csatlakozás a törököknél?
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 18:56
A hétfő legfontosabb történései röviden.
Makro / Külgazdaság Hoppá, az altatás szexuális hallucinációkat okozhat
Kormos Olga | 2023. május 29. 18:18
Egy eddig ismeretlen kutatás azt vizsgálta, hogy egyeseknél az altatás vagy érzéstelenítés tévesen szexuális emléktöredékeket okozhat, ami hosszú távon pszichés traumákhoz is vezethet.   
Makro / Külgazdaság Nem zárható ki egy háború Oroszország és a NATO között
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 16:58
Nem lehet kizárni egy Oroszország és a NATO közti háborút. Amennyiben kitörne, Csehország az első pillanattól kezdve részese lenne - jelentette ki Karel Rehka, a cseh hadsereg vezérkari főnöke hétfőn Prágában egy biztonságpolitikai konferencián.
Makro / Külgazdaság Feszült a helyzet: a NATO békefenntartói is megjelentek Koszovóban
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 16:14
Három észak-koszovói településen kezdődött a hétfő reggel a rendőrség és a helyi szerbek közötti összeütközésekkel, a helyzet romlását megakadályozandó a kérdéses helyekre kivonult a NATO parancsnoksága alatt működő koszovói békefenntartó erő, a KFOR is.
Makro / Külgazdaság Ne repüljön, szálljon vonatra! - Komolyan veszik a klímavédelmet Franciaországban
Elek Lenke | 2023. május 29. 14:56
A gallok nem viccelnek, hanem tesznek is a klímavédelemért. Még akkor is, ha óriási üzlet a légi közlekedés. A közelmúltban sokakat meglepett, hogy betiltották a belföldi repülőjáratokat azon városok között, amelyek esetében két és fél óra alatt meg lehet tenni az utat vonattal is.
Makro / Külgazdaság Választás elé állították a spanyolokat
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 14:26
Előrehozott parlamenti választásokat jelentett be július 23-ára Pedro Sánchez miniszterelnök hétfőn Madridban.
Makro / Külgazdaság Tovább szárnyal szomszédunk gazdasága
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 14:03
A horvát gazdaság teljesítménye 2,8 százalékkal nőtt az első negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte első gyorsbecslése alapján a horvát statisztikai hivatal (DZS) hétfőn.
Makro / Külgazdaság Erdogan: ideje a nemzeti álmok érdekében egyesülni
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 12:18
Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőre virradó éjszaka Ankarában az elnökválasztás második fordulójának csaknem végleges eredménye alapján bejelentett győzelmére utalva azt mondta, újraválasztásával Törökország, a nemzet minden része, a demokrácia és az ország teljes 85 milliós népessége is nyert.
Makro / Külgazdaság Rekorddöntés kell ahhoz, hogy másfél százalékkal nőhessen idén a GDP? Klasszis podcast
Csabai Károly | 2023. május 29. 11:26
Mi a különbség a technikai és a "sima" recesszió között? Sorrendben a negyedik negyedévben is mínuszos lehet a GDP? Elérhető-e a 1,5 százalékos gazdasági növekedés? Ezekről, valamint az idei és a jövő évi költségvetésről beszélgetett főszerkesztőnk, Csabai Károly az ING Bank vezető makrogazdasági elemzőjével, Virovácz Péterrel.
Makro / Külgazdaság Menekültek ezrei haladnak át Magyarországon
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 09:58
Az ORFK napi jelentése.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG