<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p
Lázár gratulált a Fidesz legyőzőjének, majd elmondta, miről szólnak valójában majd az áprilisi országgyűlési választások. Az ENSZ javaslata felháborító, de nem hagyjuk ott a migrációs tárgyalássorozatot. A Miniszterelnökséget vezető miniszternek úgy tűnik, egyelőre nem szóltak, hogy sorosozzon kevesebbet. Elios-ügyben tett fel kérdéseket egy MSZP-s képviselő – bár a válaszokat nem várta meg, pedig meghökkentő személyes vonalat is belevitt Lázár. A kórházak elképesztő tempóban újratermelődő adóssága és az egyszámjegyű szja is terítékre került.
Lázár János a 2018. március 1-jei Kormányinfón.

Lázár gratulált a Fidesz legyőzőjének

Lázár János gratulált Márki-Zay Péternek a hódmezővásárhelyi polgármester-választáson elért győzelemhez, és jelezte, hogy készen állnak az együttműködésre a város érdekében. Szükség esetén Lázár személyesen is részt vesz a „városépítő munkában”. A versengés ideje véget ért, az együttműködés ideje következett el – mondta Lázár. Később azért kiegészítette: a polgármesteri címért folytatott versengés ért véget, 39 nap múlva országgyűlési választások lesznek, amin Lázár János is képviselőjelöltként indul.

Orbán vagy Soros? Soros vagy Orbán?

A közelgő áprilisi országgyűlési választások tétje viszont a bevándorlás – mondta Lázár. A tét az, hogy a magyar emberek vagy a bevándorláspártiak alakítanak-e kormányt –  Soros György emberei, vagy Orbán Viktor. Az ország megvédéséről fognak dönteni az emberek, ezért vesz részt jelöltként is a választási küzdelemben Lázár – aki egyébként korábbi nyilatkozataival szemben nem csak egyéniben indul a képviselőségért, hanem a Fidesz listáján is kapott bejutó helyet.

Ezzel kapcsolatban annyit jegyzett meg: továbbra is egyéniben akar bejutni az Országgyűlésbe, eddig nem volt példa rá, hogy ne sikerült volna. Az újságokból tudta meg, hova került a Fidesz listáján, egyébként nem foglalkozik vele.

Kérdéseket hozott egy MSZP-s képviselő – a választ nem várta meg, pedig nem akármilyen sztorit hozott Lázár

A Kormányinfót az MSZP-s Harangozó Tamás megjelenése kavarta meg: a mikrofonhoz lépett, és két, az EU csalás elleni hivatala, az OLAF jelentéséhez kapcsolódó kérdést adott át Lázár Jánosnak, valamint Seszták Miklós miniszter és a miniszterelnök szerepét firtatta Kalocsa és Szolnok város közvilágítási programjával kapcsolatban. Lázár szívélyesen fogadta a képviselőt, válaszokat is ígért, ám Harangozó Tamás az invitálás ellenére ezt nem várta meg, elhagyta a Kormányinfó helyszínét.

A későbbiekben valóban elővette a kérdéseket Lázár; a kormány álláspontja szerint a közvilágítási tender jó ötlete volt az MSZP-kormánynak, jól tették az önkormányzatok, hogy részt vettek benne – több lett a fény és csökkentek a költségek. Az OLAF egyszer már lezárt egy vizsgálatot ebben az ügyben, a magyar ügyészség Lázár állítása szerint akkor lépéseket tett. Az NFM több alkalommal is tételesen cáfolta az OLAF észrevételeit. Az Európai Bizottság megkapta az OLAF jelentését, a vizsgálat még tart, egyelőre nem marasztalták el Magyarországot, kérdéseket fognak küldeni, amire 60 napon belül válaszolunk.

A vádak egyébként a közvilágítás minőségét illetően Lázár szerint nevetségesek: elmesélte, hogy nemrég ultizni volt Hódmezővásárhelyen, ahol sok fröccsöt ivott, hazafelé tartva vizelnie kellett, de ki kellett tartania hazáig, mivel egyrészt a közterületi vizelést rendelet tiltja a városban, másrészt pedig olyan világos volt az utcán az új közvilágításnak köszönhetően, hogy egyébként sem tudta volna észrevétlenül megoldani.

Később arra a kérdésre, hogy valóban lehetett-e rálátása az Elios által nyert pályázatokra Orbán Viktor miniszterelnöknek, Lázár azt válaszolta: minden az EU játékszabályainak megfelelően történik, a 80 ezer nyertes uniós pályázatban biztosan volt valamennyi hiba, de ez elkerülhetetlen, és mindig azon dolgoztak, hogy kijavítsák az EU által jelzett hibákat.

ENSZ-javaslat – Ez felháborító!

Lázár a Kormányinfón arról beszélt: Magyarország nem hagyja ott az ENSZ migrációs javaslatcsomagjáról szóló tárgyalássorozatát. Továbbra is azt képviselik: az ENSZ-nek a migrációt nem megszervezni, hanem megállítania kell, a migrációhoz fűződő jog nem alapvető emberi jog. Az ENSZ migrációs csomagja felháborító, Magyarország azt követeli, ezt vonják vissza és írják át.

A kormány egyébként az Alkotmánybíróságtól az Alaptörvény értelmezését kérte, azt szeretnék tudni, lemondhat-e a parlament arról, hogy meghatározza, kik éljenek az országban, kiket engedjenek be a határon. Ismertetett egy brosúrát is, a kormányülésen ez „könnyed témaként” merült fel: ezt egy –természetesen Soros György által támogatott – német szervezet terjeszti a magyar határtól délre, és azokat a kifejezéseket tartalmazza több nyelven, amelyek a menekülteknek hasznosak lehetnek, ha elfogják őket az uniós hatóságok.

Arra a kérdésre, hogy a Soros-ellenes kampányt ENSZ-ellenes kampányra cserélik-e, kevesebb sorosozás és több ENSZ-ezés lesz-e, annyit mondott: mindenről tájékoztatni fogják a lakosságot.

Nem lesz rezsicsökkentés

Bár a hatósági energiaáraknál a piaci fogyasztói árak alacsonyabbak, Lázár János szerint a kormány egyelőre nem foglalkozik a rezsicsökkentés kérdésével, a hatósági energiaárak mérséklésére jelenleg nincs mozgástér.

Magyar kórházak: mintha egy lyukas hordóba öntenék a pénzt

20,8 milliárd forintos adósság halmozódott fel január végére a kórházaknál annak ellenére, hogy tavaly bő 50 milliárd forintos kormányzati adósságátvállalás történt – úgy néz ki, mintha feneketlen hordóba öntené a pénzt a kormány, vetette fel az MFor.hu. Ezzel a kérdéssel viszont csak a választások után foglalkozik a kormány – erősítette meg Lázár János. Mindenesetre a magyar állam minden kórházért helytáll, a kórházakkal szerződő beszállítóknak pedig azt üzente, hogy a kormány fizetni fog a teljesítésekért. A kórházak adósságát úgy akarják felszámolni, hogy a finanszírozási rendszereket is rendbe tegyék az egyes kórházaknál.

Hogy jöhet létre 50 milliárd forintos adósságkonszolidáció után ilyen hamar 20,8 milliárdos adósság? Lázár szerint a csökkenő trendet azért látni kell, a megelőző években ennél nagyobb konszolidációra volt szükség.

Nem nagyon foglalkoznak most az egyszámjegyű szja-val

Az egyszámjegyű szja kérdését ismét felemlegette Varga Mihály a napokban – megint napirendre került a kérdés a kormányban? A kormány továbbra is a fogyasztást, nem pedig a munkajövedelmet terhelő adókban hisz. A gazdaság teljesítményétől függ, mikor lesz lehetőség egyszámjegyű szja bevezetésére, de hogy ez már 2019-ben lehetséges lesz-e, arra nem tudott válaszolni Lázár, a kormány ilyen mélységben nem foglalkozott az üggyel.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság OTP Bank-felmérés: azért hordunk készpénzt, ha esetleg nem tudnánk kártyával fizetni
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 20:12
Karácsonyi vásárokra leginkább a fiatalok járnak, az a korosztály, amely a legnyitottabb az elektronikus fizetési megoldásokra. Ezeken a rendezvényeken azonban minden korcsoportra jellemző, hogy bár szívesen vásárolnának kártyával, mégis hordanak maguknál készpénzt, mert tartanak attól, hogy nem lesz lehetőségük mással fizetni.
Makro / Külgazdaság Állati testrészeket küldtek az ukrán diplomáciai képviseleteknek
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 19:31
Ez történt az orosz–ukrán háború szombati napján.
Makro / Külgazdaság Megállapodott az EU és a G7 az olajárplafonról, Magyarország mentességet kapott
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 18:21
Jóváhagyta a pénteki döntést az Európai Tanács, a magyar külügyminiszter örül a mentességnek.
Makro / Külgazdaság A nap képe: ugrásra kész a sztárszobrász Csodaszarvasa
Kormos Olga | 2022. december 3. 17:19
Úgy tűnik, hamarosan szoboravató lesz a Buda Palotánál. 
Makro / Külgazdaság Lecsapott egy orosz üzletemberre a brit „kleptokrácia-ügyosztály”
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 16:11
Az 58 éves férfi mellett őrizetbe vették 35 éves alkalmazottját is, amint több ezer font készpénzzel a táskájában próbálta elhagyni a rezidenciát.
Makro / Külgazdaság Az infláció miatt is emelkedik a kártyás vásárlások összege
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 15:32
Míg a bankkártyás tranzakciók száma a második negyedévben 29 százalékkal emelkedett, a vásárlások összértéke markánsabban, 35 százalékkal bővült. A Biztosdöntés.hu elemzése szerint ez is jelzi az inflációt.
Makro / Külgazdaság HIMARS-rakétarendszert vásárol Észtország
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 14:52
A balti állam hadvezetése úgy véli, ezzel még idejekorán el tudják rettenteni az ellenséget.
Makro / Külgazdaság Az ukránok még a 60 dolláros olajársapkát is magasnak tartják, az oroszok szerint pedig piacellenes
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 13:56
A két, háborúban álló fél érthető módon ellentétesen reagált a szankciós döntésre.
Makro / Külgazdaság Jól járhat, aki most vesz 11,75 százalékos kamattal állampapírt – Klasszis podcast
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 12:05
Ez is elhangzott azon a beszélgetésen, amelyet a hazai makrogazdasági elemzőket megszólaltató sorozatunk legújabb adásában lapunk főszerkesztője, Csabai Károly folytatott Suppan Gergellyel, a Magyar Bankholding vezető elemzőjével. A szakember ugyanis úgy vélte, a most még 20 százalék feletti infláció 2023 végére egyszámjegyűvé csökkenhet, ami egyúttal azzal is járna, hogy végre ismét reménykedhetnek pozitív reálkamatban.
Makro / Külgazdaság Hamarosan nemzetközi jogszabály szólhat a műanyagszennyezésről
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 11:44
Két év múlva, 2024 végén érkezhet az első kötelező érvényű nemzetközi jogszabály a műanyagszennyezés ellen – derült ki az ENSZ-tagországok uruguayi tanácskozásának eredményéből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG