TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Országos szinten hirdettek karantént Olaszországban, ami egy csapásra megváltoztatta azoknak az életét is, ahol eddig a vírus nem jelent meg. Az átlagemberek a hagyományos életmódjuknak néhány hétre biztosan búcsút kell, hogy intsenek. A Privátbankár.hu egy Firenzében élő magyart kérdezett az ottani helyzetről.
Rendőrök és katonák a Milánóból távozni kívánó utasokat ellenőrzik Lombardia tartomány székhelyének központi pályaudvarán. Fotó: MTI/EPA/ANSA/Mourad Balti Touati

Giuseppe Conte miniszterelnök hétfőn bejelentette: egész Olaszországot úgy fogják lezárni, mint a járvány egyik gócpontjának tartott észak-olasz Lombardia tartományt. Conte szerint a döntésre azért volt szükség, hogy megvédjék Olaszország polgárait, és szerinte most a legjobb döntés otthon maradni.

Egy Firenzében élő magyar osztotta meg velünk az első tapasztalatait, mint jelezte mentálisan lesz mindenki számára a legnehezebb, a korlátozások ugyanis a bevett viselkedési formákkal teljesen szembe mennek.

Nem lehet együtt shoppingolni

Az utóbbi napokban a hírekben eddig is folyamatosan lehetett hallani a koronavírus-fertőzésről, ám az eddig zöld zónában élő átlagemberek számára hirtelen lépten-nyomon érzékelhető lett a járvány. Az országban immár mindenhol kijárási tilalom lépett életbe, a lakását csak három okból hagyhatják el, ha munkába mennek, ha bevásárolni, vagy ha orvoshoz.

Az első egyébként sokak számára fog most kiesni, mert a termelőüzemek még úgy, ahogy működnek, de a szolgáltató szektor gyakorlatilag teljesen leállt. Az éttermek, bárok nyitvatartását az utóbbi napokban már korlátozták, ma viszont már ki sem nyitottak, de forrásunk szerint például fodrászhoz sem lehet majd menni a következő hetekben.

A bevásárlás egyébként is neuralgikus most, hiszen az sokak számára – ahogy egyébként Magyarországon is - családi vagy baráti programot jelentett. Ez mostantól megszűnik, hiszen a boltokban a vevők nem közelíthetik meg egymást egy méteren belül, ennek érdekében már a belépésnél korlátozzák azt, hogy hányan tartózkodhatnak egyszerre az üzlethelyiségben.

Értelemszerűen családostól vagy barátnővel nem lehet sehova bemenni, egyesével tudnak csak eljárni a boltokba az emberek. Az üzletek kasszáinál sem alakulhat ki sor, attól távolabb kell várakozni a vevőknek. Ha ismerőssel találkozik valaki, akkor a megszokott köszönés és trécselést egy intés váltja most fel. A vásárlás során történő esetleges fertőzést olyan módon is próbálják megakadályozni, hogy a zöld zónákban is elrendelték már hétvégén is a zárva tartást.

Arra a kérdésünkre, hogy vajon más európai országokhoz képest miért terjedt sokkal gyorsabban Olaszországban a járvány, két okot említettek, mindkettő arra vezethető vissza, hogy az olasz mentalitással ellentétes cselekedeteket vártak el, az emberek pedig, amíg meg nem ijedtek meg, nem adták fel a megszokott dolgokat. Az egyik ok, hogy az olaszok nem éppen szabálykövetők, kezdetben a hatóságok javaslatait senki nem tartotta be. Ehhez pedig hozzájárult az is, hogy Itáliában nagyon közvetlenek az emberek, a kommunikáció során állandó a testi kontaktus, vagy a találkozásokkor sokszor puszival üdvözlik egymást az ismerősök.

Ha beszélni akarsz, háttal tedd!

Ahol nincsenek betegek, ott különösen nehezen viselik sokan, hogy megszokott dolgokat fel kell adni. Sokak számára "elviselhetetlen", hogy nem tudnak betérni a sarki bárba, nem tudnak beszélgetni a barátaikkal. Ez a következő napokban tovább fog fokozódni, mert az elmúlt héten, ha nem is nyilvános helyen, de össze tudtak jönni az emberek, erre a mai naptól elvileg nincs lehetőség.

Noha sok helyen ma már nem dolgoznak az emberek, ahol még van munka, ott is fokozott előírások léptek életbe. Azt már a múlt héten is bevezették, hogy a cégekhez csak az egészséges dolgozók mehetnek be, de a mai naptól sok helyen a vállalaton belüli kommunikációt is korlátozzák. A megszokott közös kávézást „betiltották”, és sok helyen azt kérik, hogy az emberek ne beszélgessenek egymással. Ha mégis közlendőjük van, akkor az az előírás, hogy lehetőleg távolról tegyék meg vagy egymással háttal beszéljenek.

De olyan módon is betüremkedik a válság az emberek életébe, hogy a televíziós műsorokat az utóbbi napokban többször megszakították a járvánnyal kapcsolatos bejelentésekkel.

Szokatlan látvány, hogy a kórházak előtt katonák posztolnak, hogy ne "szökjenek meg" a fertőzöttek, és ha szükséges, fenntartsák a rendet. Arról a sajtóban sokszor lehetett olvasni, hogy Milánó környékén totál tele vannak a kórházak, és nem tudnak új beteget fogadni. Ugyanakkor úgy hírlik, hogy már más városokban is egyre komolyabb nehézségek elé néz az egészségügy, mert tele vannak a kórházak.

Bár Firenzében és a környékén nagyon kevés eset van, a korlátozások nyomasztóan hatnak az emberek hangulatára. A minket tájékoztató nő azt mondta, hogy leginkább mentálisan ijesztő a kialakult helyzet.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
Friss
hírlevél