5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Miután végre nagy nehezen lemondott Zimbabwe 93 éves ura, aki 37 évig kormányozta az országot, és felesküdött az új elnök, újabb részletek derültek ki arról, miért is szánta el magát a hadsereg a diktátor megbuktatására. Mugabe brutális lépéseket tett, hogy ne a jelenlegi új elnök, hanem saját neje kövesse őt a hatalomban.

Magáról a lemondatási eljárásról is kiderült egy új részlet: mikor a hadsereg tankokkal vette körül az elnöki palotát, elfoglalta a közintézményeket és a tábornokok bevonultak az elnökhöz, és felkérték, hogy mondjon le, ő azt válaszolta, hogy hozzák ide az alkotmányt, és nézzék meg, mi áll benne. Kerítettek is egy alaptörvényt, amelyben az állt, hogy Mugabe a hadsereg főparancsnoka, és ezt a jogát azonnal szerette is volna érvényesíteni. A katonákat ez nem hatotta meg, azonban igyekeztek végül az egész folyamatnak valamilyen alkotmányos jelleget adni, így kivárták, amíg más lehetősége nem lévén, lemond a diktátor.

Légy repült a levesbe

Az alkotmányt persze uralma 37 éve alatt számtalanszor ő maga sértette meg, ezzel együtt az volt a hadsereg terve eredetileg, hogy kivárják, amíg meghal a 93 éves örökös elnök, és utána átveszi a hatalmat az alelnök, majd pedig jöhetnek a demokratikus választások. Azonban légy repült a levesbe: Mugabe 40 évvel ifjabb, de így is 50 feletti neje annyira meg akarta örökölni a hatalmat, hogy brutális lépéseket tettek az alelnökkel szemben, és ezt már nem lehetett tolerálni. Az ügy részleteiről a Reuters tudott meg információkat.

Mugabe, mint minden hasonló paranoiás diktátor, saját kémszervezetet tartott fenn, amely a társadalom minden rétegébe beszivárgott, mindent látott és mindent hallott. A szervezet jelentette az elnöknek, hogy a hadsereg nagyon nem nézi jól szemmel, hogy az elnök becses nejének a hatalomra fáj a foga. A hadsereg Emmerson Mnangagwa alelnököt támogatta (aki végül is most elnök lett).

Merényletkísérlet

Mnangagwa évtizedekig Mugabe barátja volt és korábban biztonsági főnökeként is működött, de amióta Mugabe elkezdte tönkretenni a gazdaságot, ő megpróbált a gazdaság talpra állításáért lépéseket tenni, ennek érdekében olyan erőkkel szövetkezett, akiket Mugabe nem túlzottan kedvelt. Mindazonáltal a helyzet akkor éleződött ki, amikor Mugabe neje egyre inkább küzdeni kezdett a leendő elnöki posztért, olyannyira, hogy az ellenfelet meg is kísérte eltenni láb alól.

Október elején az alelnök bejelentette, hogy még augusztusban légi úton egy dél-afrikai kórházba szállították mérgezéses tünetekkel. Nem nevezte meg a lehetséges elkövetőt, de nem is kellett, mivel mindenki pontosan tudta, ki az. Az elnök neje, Grace persze tagadta a vádat, sőt azt mondta, hogy az alelnök csak sajnáltatja magát és szimpátiát akar kelteni.

Megölte volna az ellenkezőket

A first lady uralmának gondolata azonban nem csak az alelnököt és a hadsereget, de még az elnöki kémszervezet egy részét is megriasztotta. A folyamat olyan volt, mint 1989-ben Romániában: már mindenki Ceausescu ellen volt, csak a Securitate egy része, kemény magja tartott ki mellette végsőkig. Az elnökhöz hű kémek jelentették, hogy a hadsereg türelme elfogyott, így Mugabe félni kezdett egy puccstól, ezért október végén megfenyegette a hadsereg vezetőjét, Constantion Chiwengát, hogy ha az elnök neje ellen ármánykodik, halál fia lesz.

Mugabe és Chiwenga november 5-én még egyszer találkoztak, az elnök ott is a hűséget követelte, majd mielőtt utolérte volna a végzet, Chiwenga elutazott Kínába egy elvileg hivatalos útra. Kína jelentős befektető az országban, így a Mugabe által véghez vitt gazdasági pusztítás ugyancsak nem volt ínyére. Másnap, a hadifőnök távollétében Mugabe menesztette az alelnököt, rögtön meg is szüntette biztonsági védelmét, de a távozó, hozzá hűséges biztonságiak még figyelmeztették, hogy le akarják tartóztatni, majd megölni, úgyhogy jobb, ha gyorsan elhagyja az országot, mielőtt megérkezik a nagy fekete autó.

Kínában gyülekeztek

A menesztett alelnöknek sikerült átszökni Mozambikba, és onnan egyenesen Kínába repült, ahol csatlakozott Chiwengához. A Reuters által hitelesíteni nem tudott értesülések szerint több zimbabwei tábornok is Kínában tartózkodott. Mugabe észrevette, hogy egyre többen elpártolnak tőle, ugyanakkor egy október 30-i kémjelentés arról számolt be neki, hogy Peking és Moszkva egyaránt rezsimváltást szeretne a gazdasági helyzet miatt. A Reuters részleteket szeretett volna megtudni mind az orosz, mind a kínai külügytől, de választ nem kaptak.

A Reuters két forrásra hivatkozik, akik szerint Chiwenga Kínában megkérdezte a kínai védelmi minisztertől, hogy nem elleneznék-e, ha a hadsereg átmenetileg átvenné a hatalmat, amíg Mugabét eltávolítják a hatalomból. A válasz kedvező volt, sőt együtt dolgozták ki a puccs részleteit. Mugabe gyanút fogott, és a hozzá még hűséges rendőrfőnököt felszólította, hogy tartóztassa le a visszaérkező Chiwengát. Ki is vonult a repülőtérre egy kisebb csapattal, azonban a hadsereg is készült: összeszedtek egy nagyobb különítményt, álig felfegyverkezve. A rendőrcsapat a túlerőt észlelve eliszkolt, a tábornok békésen leszállt, és két nap alatt össze is hozta a puccsot.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG