4p
A nacionalisták szerint Flynn tábornok, nemzetbiztonsági főtanácsadó aláaknázásával egy meg nem választott hatalmi központ háborút indított a legitim, megválasztott Trump-kormányzat ellen. A nacionalisták úgy gondolják, hogy az orosz-amerikai közeledést megakadályozni akaró CIA-nek hosszú történelme van külföldi kormányok megbuktatásában, akár ’színes forradalmak’ szításával. Most ez az erőközpont ugyanezt akarja végrehajtani – de már amerikai földön.
A Fehér Ház Keleti termében készített kép Michael Flynn amerikai nemzetbiztonsági tanácsadóról, aki 2017. február 13-án lemondott, miután nyilvánosságra került, hogy félrevezette Mike Pence alelnököt és a Fehér Ház magas rangú tisztségviselőit a Washingtonban akkreditált orosz nagykövettel folytatott januári megbeszéléseinek tartalmáról. (Kép forrása: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)

Rekordidő alatt, csupán 24 napos szolgálat után lemondásra kényszerítették Flynn tábornokot, amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadót tisztázatlan orosz nemzetbiztonsági kapcsolatai miatt. A már amúgy is forrongó amerikai közélet szereplői a hír hallatán még inkább behúzódtak szekértáboraikba és onnan szórják az átkot egymásra. A Demokrata Párt mögött álló értelmiségiek és az orosz közeledést ellenző neokonzervatívok kárörvendve ujjonganak és további fejeket követelnek. Természetesen mindenekelőtt Trump elnökét, akit már egy Richard Nixon elnököt idéző alkotmányos vádemelési eljárással (impeachment) fenyegetnek.

Az orosz szenátor és az amerikai nacionalisták

A liberális álláspontot kifejtve a New York Times az orosz problematikán túlmutatva egyenesen azt a kérdést teszi fel, mi lehet a legjobb módja a Trump-kormányzattal szembeni ellenállásnak. A cikk Magyarországot is említi, amikor a Trump által megtestesített veszélyeket ecsetelve arról szól: „nehéz elképzelni, hogy Amerika teljesen a fasizmus felé fordul,  de az lehetséges, hogy egyfajta ,,elnyomó jellegű kleptokrácia,, felé csúszik el, mint amilyen rezsim irányítja ma Magyarországot, a Fülöp-szigeteket, Venezuelát és Lengyelországot”.

Moszkva visszafogottan reagált eddig a washingtoni fejleményekre, de például Vladimir Jabbarov orosz szenátor odáig ment, hogy szerinte az elmúlt órák amerikai lépései „részei a hírszerző közösség összeesküvésének, amelynek célja Trump elnök levadászása.” Jabbarov meglátása illeszkedik az egyre erősebb és befolyásosabb amerikai nacionalista körök álláspontjával. Szerintük egy meg nem választott hatalmi központ háborút indított a legitim, megválasztott kormányzat ellen.

Káncz Csaba
Hazatér a színes forradalom?

A nacionalisták úgy gondolják, hogy a CIA-nek hosszú történelme van külföldi kormányok megbuktatásában, akár ’színes forradalmak’ szításával. Most ez az erőközpont ugyanezt akarja végrehajtani – de már amerikai földön. A neves ’The American Conservative’ így ítéli meg a helyzetet: „Nagyon úgy tűnik, hogy egyes erőközpontok a nemzetbiztonsági bürokráciában készek előidézni egy alkotmányos válságot arra válaszul, ami szerintük a Fehér Házból fenyegeti az amerikai nemzetbiztonságot.”
A Bloomberg szerint Flynn tábornok meg akarta reformálni a hírszerzési-ipari komplexumot, amely veszélyeztette ezen csoportok bürokratikus előjogait. Egy másik, konzervatív honlap szerint Flynn tábornok vesztére megpróbálta a CIA-t berendelni a Fehér Ház alá. A szerző szerint Trump mérhetetlen ostobaságot követett el, hogy lemondásra kényszerítette tanácsadóját, mert most magára marad a hidegháborúból visszamaradt embereivel, akik háborút akarnak és nem törődnek a realitásokkal. Az elnöknek politikailag ezzel vége, a nemzetbiztonsági bagázs két hét alatt kasztrálta Trumpot. A szerző szerint ez olyan, mintha Oroszországban Hodorkovszkij oligarcha legyőzte volna Putyin elnököt.
Káncz Csaba jegyzete
https://www.nytimes.com/2017/02/14/opinion/how-should-one-resist-the-trump-administration.html?_r=0

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG