Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Kissé emelkedett áprilisban a GKI-Erste konjunktúra-index, ezzel elérte januári szintjét. Az üzleti és a fogyasztói várakozások is jobbak lettek a márciusinál.
Forrás: GKI Gazdaságkutató Zrt.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb havi előrejelzésében a konjunktúraindex a márciusi mínusz 3,6 pontról, mínusz 2,9 pontra javult, az üzleti bizalmi index 4,2 pontról 4,9 pontra emelkedett, a fogyasztói bizalmi index pedig mínusz 25,8 pontról mínusz 25 pontra javult áprilisban. Az üzleti szférán belül áprilisban a kereskedelem kivételével minden ágazatban változatlanok maradtak, vagy csak minimálisan javultak a várakozások.

Ilyen a hangulat az iparban és az építőiparban

Az ipari bizalmi index áprilisban stagnált; az elmúlt időszaki termelés megítélése nem változott, a termelési kilátásoké javult, a rendelésállományé romlott, de ez utóbbin belül az exportrendeléseké jobb lett. A készleteket kissé nagyobbnak érezték a válaszolók. Az építőipari bizalmi index valamicskét javult: az előző háromhavi termelés megítélése némileg kedvezőbbé vált, a rendelésállományé gyakorlatilag nem változott. 

Jó hír a kereskedelemből

A legjobban a kereskedelmi bizalmi index értéke emelkedett, de továbbra is bennmaradt az elmúlt másfél évet jellemző viszonylag keskeny sávban. Az eladási pozíció, a készletek és a rendelések megítélése egyaránt kedvezőbb lett. A szolgáltatói bizalmi index áprilisban stagnált. Az üzletmenet megítélése nem változott, az elmúlt időszaki forgalomé javult, a következő időszaké romlott. 

Mi lesz az árakkal?

Az áremelési szándék áprilisban az ipari és a szolgáltató cégeknél gyengült. Az építőiparban az áremelésre és árcsökkenésre számító cégek aránya gyakorlatilag megegyezett, a válaszadók döntő többsége továbbra is változatlan árakra számított. A kereskedelmi cégek körében tovább csökkent az áremelést tervezők aránya, miközben az árnövelés átlagos mértéke enyhén nőtt.

A fogyasztók inflációs várakozása is erősebb lett. A foglalkoztatási szándék a kereskedelem kivételével minden ágazatban, ha csak kicsit is, de erősödött, a kereskedelemben azonban gyengült, nőtt a munkanélküliségtől való félelem a lakosság körében is. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése az iparban valamivel jobb lett, a kereskedelemben nem változott, az építőiparban és a szolgáltató szektorban valamint a lakosság körében némileg romlott. 

Szebb a jövő

A GKI fogyasztói bizalmi index áprilisban a márciusi csökkenést követően kissé emelkedett. A lakosság a saját pénzügyi helyzetének következő egy évét jobbnak, a következő egy évben várható megtakarítási képességét alig jobbnak érezte, mint az előző hónapban. A lakosság a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek jelenre vonatkozó vásárlási feltételeit javulónak, a következő egy évre vonatkozót inkább stagnálónak érzékelte.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Tényleg minden beoltott oda utazik a nyáron, ahova csak akar?
Vég Márton | 2021. május 6. 20:16
Egyelőre Horvátország, Szerbia, Montenegró, Szlovénia és Bahrein közül lehet választani nyári célpontot, de májusban már egyre több olyan ország is várja a beoltott turistákat, amelyek a magyarok kedvencei közé tartoznak. Kérdés, hogy a kormány kétoldalú tárgyalásai milyen sikerrel járnak.
Makro / Külgazdaság A kínai halászflotta félkatonai szervezetként működik a világ tengerein
Káncz Csaba | 2021. május 6. 18:05
Peking geopolitikai törekvéseit támogatva a halászhajók félkatonai szerepet is betöltenek.  Afrika és Dél-Amerika partjainál a kínai flotta mélytengeri hálóival túlhalássza a vizeket, ezzel megfosztva a helyi halászfalvakat a megélhetéstől.  Káncz Csaba jegyzete 
Makro / Külgazdaság Újabb bizonyítékot találtunk, hogy összejöhet a minimálbér emelése a nyáron
Baka F. Zoltán | 2021. május 6. 17:32
Ezúttal a 2022-es költségvetésről szóló törvényjavaslatban.
Makro / Külgazdaság Augusztusig biztosan nem kapják vissza jogaikat az oltatlanok
Wéber Balázs | 2021. május 6. 14:04
Erről Gulyás Gergely beszélt a mai Kormányinfón. Ez azt jelenti, hogy a többi közt nem járhatnak színházba, moziba vagy koncertre, valamint nem mehetnek szállodába. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint koronavírus elleni oltóanyagból már van és lesz elég, a kérdés egyre inkább az, hogy tudják-e érdemben növelni az oltakozni hajlandók számát. Ennek érdekében már zajlik egy médiakampány.  Szerinte a reális cél a felnőtt lakosság 70 százalékának beoltása.
Makro / Külgazdaság Jövőre érkezhet a régóta ígért plusz félhavi nyugdíj
Privátbankár.hu | 2021. május 6. 11:28
Erről Gulyás Gergely beszélt a mai Kormányinfón.
Makro / Külgazdaság Boltbezárás: melyik üzletek kapták a legnagyobb pofont?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 6. 11:08
Közzétette márciusi adatait a KSH a kiskereskedelmi forgalomról.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton: heteken belül dönt a kormány a hitelmoratórium jövőjéről
Privátbankár.hu | 2021. május 6. 07:36
Nagy Márton a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója a Trend FM-nek adott interjút. 
Makro / Külgazdaság Sok pénzt pakolt át a kormány: negyede kormány-kommunikációra megy
Privátbankár.hu | 2021. május 6. 07:06
Újabb átcsoportosításokról határozott a kormány, a részletek a Magyar Közlöny szerdai számából derültek ki. 
Makro / Külgazdaság 40 lélegeztető-gépet ajándékoz el Magyarország
Privátbankár.hu | 2021. május 6. 06:40
Ezúttal két országnak adunk a járvány első hullámában felvásárolt készülékekből. 
Makro / Külgazdaság KSH: a járvány miatt még gyorsabban fogyott a magyar 2020-ban
MTI | 2021. május 5. 18:00
A koronavírus-járvány nagymértékben befolyásolta a tavalyi év demográfiai folyamatait; bár nőtt a születések száma, a halálozásoké még nagyobb mértékben emelkedett. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Népmozgalom, 2020 című kiadványa szerint 2021. január 1-jén Magyarország lakosságának száma 9 millió 730 ezer volt, ez 39,6 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban.
hírlevél
depositphotos