3p
Évek óta egyre több gyerek születik Németországban, nem csak a bevándorlás miatt.

Egyre többen vállalnak gyereket Németországban, a születések száma immár ötödik éve emelkedik – írja a Die Welt. A szövetségi statisztikai hivatal szerint 2016-ban 792 ezer gyerek született, ami 55 ezres emelkedés az egy évvel korábbihoz képest. A születésszám már 2012 óta rendre növekedik, de a tavalyi kiugró, 7,4 százalékos emelkedés még a szakértőket is meglepte.

Ez a növekedés több tényező összhatása: egyrészt az utóbbi években emelkedett az úgynevezett potenciális anyák száma, mert a családalapítás korszakába érkezett a második világháború utáni nagy népességnövekedés idején születettek gyermekeinek nemzedéke, amely a hetvenes évek vége és a nyolcvanas évek vége között született. Másrészt fontos tényező a bevándorlás: az anyák állampolgárság szerinti megoszlásáról már elkészült a 2015-ös kimutatás, ez alapján pedig az újszülöttek 20 százalékának anyja nem német állampolgár. Körükben a románok, a bolgárok és a szíriaiak alkotják a legnagyobb csoportokat.

Egyre többen szülnek, de nem lesz babyboom

Elengedi a kormány a diákhitelt – de van 3 feltétel - További részletek >>>

A bevándorlók körében általában véve is magasabb az úgynevezett teljes termékenységi arányszám. Ez azt mutatja, hogy átlagosan hány gyermeke születne egy nőnek az élete folyamán, ha az adott év termékenységi adatai állandósulnának. Ez 2015-ben a bevándorlók esetében 1,95 volt, míg a német állampolgárok körében 1,42-ről 1,43-ra emelkedett.

A szövetségi népességtudományi kutatóintézet (BiB) kutatási igazgatója szerint évek óta trendforduló zajlik, sikerült a termékenységi ráta csökkenését megállítani, és beindítani a növekedést, így a következő években 1,6-ra emelkedhet az arány. Martin Bujard kutató szerint a népesség hosszabb távú fenntartásához az kellene, hogy a mutató elérje a 2,1-es értéket. Ehhez az eddiginél sokkal több családnak kellene vállalnia harmadik gyermeket. Hozzátette: tartós "babyboom" azért sem várható, mert a potenciális anyák száma 2020-tól csökkenésnek indul, így az újszülöttek száma akkor is visszaesik, ha a termékenységi ráta magas szinten stabilizálódik.

Hiába a sok támogatás, 150 éve nem született ennyire kevés gyerek

Az 1868-as nagy éhínség óta nem született olyan kevés gyerek Finnországban, mint tavaly – jelentette a Bloomberg. Pedig nagy a jólét és óriási összegeket költenek családtámogatásokra ott is, mégsem segít. További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Szakértő: a mostani rezsicsökkentés hosszú távon nem fenntartható
Dobos Zoltán | 2024. május 18. 14:06
A Klasszis Média által szervezett E, mint energia konferencia Béke honol az olajfák alatt? című kerekasztal-beszélgetésén az energiaszektor és a megújulóenergia-ipar képviselőivel arról beszélgettünk, mennyire felhasználóbarát az új megújulóenergia-szabályozás, a hálózatfejlesztés ki tudja-e szolgálni a megújulóenergia-fejlesztési célokat. Szóba kerültek a megújuló energia tárolási lehetőségei, hogy hogyan és miből tudják a cégek csökkenteni az energiaköltségeiket, illetve hogy miért nincs lehetőség az új Otthonfelújítási Program támogatásai keretében a fűtést napkollektorra, hőszivattyúra korszerűsíteni.
Makro / Külgazdaság Bulgária bemutatott a Gazpromnak
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 10:59
Több mint 400 millió eurós kártérítést követel a Gazpromtól a bolgár állami gázvállalat, amiért 2022 áprilisban hirtelen felfüggesztették a földgázszállítást.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Orbán Viktor, kemény értékelést mondott
Dobos Zoltán | 2024. május 17. 10:11
Péntek lévén ismét a Kossuth rádió mikrofonja elé ült Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök értékelte a szlovák kollégája, Robert Fico elleni szerda délutáni merényletet, Hszi Csin-ping kínai elnök múlt heti látogatását és az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeit is.
Makro / Külgazdaság Benzinár: ijesztően közömbösek az autósok
Buksza blog | 2024. május 16. 18:53
Hiába érzik az emberek egyre jobban a klímaváltozás hatásait és hiába próbálja az OPEC+ olajkartell minél magasabban tartani a fekete arany árát, az emberek tovább növelik az üzemanyag-fogyasztásukat.
Makro / Külgazdaság Mit szól majd Orbán Viktor, ha meglátja ezt?
Csabai Károly | 2024. május 16. 05:53
Átmenetinek bizonyult az Európai Unióban viszonylag hosszabb időn át sereghajtó hazai infláció nemzetközi összevetésben való előrelépése. Míg márciusban még tizenöt európai országban volt magasabb az éves fogyasztóiár-index, mint nálunk, addig áprilisban már csak nyolcban az adataikat cikkünk megjelenéséig közzétett 38 állam közül – derül ki a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
Makro / Külgazdaság Ez nem „bezzegrománia”
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 14:43
Az ikerdeficit okozza a legnagyobb fejfájást keleti szomszédunkban.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton lefordulna a székről: ahol örülnek a 289 százalékos inflációnak
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 10:53
A jegybanki alapkamatot 40 százalékra lehetett így visszavágni, az IMF is dicsér, hitelt is ad, miközben a kiskereskedelmi forgalom 20 százalékkal zuhant.
Makro / Külgazdaság Lélektani határ felé közelednek a benzinárak - ne tankoljon péntekig, akinek kedves a pénztárcája
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:59
Mutatjuk, mennyivel lesznek olcsóbbak az üzemanyagok.
Makro / Külgazdaság Már megint irigykedni kell Romániára?
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:48
Itt vannak az első negyedéves adatok a szomszédból.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor barátai is egyre szorosabb orosz és kínai fogásban
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:34
Az új szerb kormány május 2-án tette le az esküt. Összetétele azt mutatja, hogy Belgrád még inkább elkötelezte magát a Moszkvával és Pekinggel való szorosabb kapcsolat mellett. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG