<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Megjelent a bértámogatás 2.0, azaz a szakmai szervezetekkel egyeztetett javítások a legfonotosabb gazdaságvédelmi intézkedésen. A napi 2 órás foglalkoztatás után járó kedvezmény valóban bekerült a jogszabályba, ilyenkor azonban kissé más feltételek vannak életben, mint a korábbi munkaidő legalább felét ledolgozóknál. A bértámogatási programot érdemben javító rendelet viszont csak egy hét múlva lép hatályba.

Kedd éjszaka megjelent a Magyar Közlönyben a veszélyhelyzet idején történő csökkentett munkaidős foglalkoztatásnak a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében történő támogatásáról szóló 105/2020. (IV. 10.) Korm. rendelet módosítása, azaz a sokat kritizált munkahelyvédelmi bértámogatáshoz kapcsolódó módosítások, amelyekről a szakmai szervezetekkel történő egyeztetés után példás gyorsasággal határozott a kormány. Az életbe léptetés viszont nem ilyen pédás gyorsaságú: valamiért csak a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba a rendelet, tehát jövő hét szerdán, április 29-én. Ezzel gyakorlatilag további egy héttel elodázták a támogatás elérhetőségét rengeteg cég számára, akik kiszorultak a rendszerből az eredeti szabályok szerint.

MTI/Balázs Attila
MTI/Balázs Attila

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára egy hétfői sajtótájékoztatón már elárult részleteket arról, hogyan változik a munkahelyvédelmi bértámogatás; ez alapján pontokba szedtük a lényeget, amelyet most a Magyar Közlönyben megjelent is alátámaszt. Korábbi cikkünk továbbra is mérvadó, alább pedig összeszedjük, mi az újdonság a cikkben írtakhoz képest a Közlönyben megjelent rendeletben:

-  Az eredeti feltételek szerint a munkaidő csökkentésének mértéke legalább 30 százalék, de legfeljebb 50 százalék lehetett. Ahogy cikkünkben jeleztük, a felső határ most 75 százalékra nőtt - ami új, hogy az alsó határ 15 százalékra csökkent. Így tehát bekerültek a támagathatók körébe azok, akiknek 8-ról 2 órásra rövidült a munkaidejük, és azok is, akiknek csak 1,2 órát húztak a munkaidején, napi 6,8 órásra.

- A támogatás alapja a nettó távolléti díj helyett a rendeletben mindehol a nettó alapbér (van, akinél ez a két összeg eddig is megegyezett, máshol az alapbérből és a pótlékátalányból számítják ki a távolléti díjat)

- Egyéni fejlesztés csak akkor kötelező, ha a rövidített munkaidő az eredeti felénél több; ha viszont kevesebb, akkor csak opció az egyéni fejlesztés.

- Ha a rövidített munkaidő az eredeti felénél több, akkor kell a támogatással együtt a munkabér összegének a támogatás időtartama alatt elérnie az alapbért. Magyarán hiába dolgozik kevesebbet a munkavállaló, ha az eredeti munkaidejének több mint a felét ledolgozza, az alapbére nem fog csökkenni: a különbözet 70 százalékát az állam fizeti ki, a maradék 30-at pedig az egyéni fejlesztési időért cserébe a munkáltató. Ez eddig is így volt, viszont ez a munkáltatói kötelezettség nem áll fenn, ha a munkaidő felénél kevesebbet dolgozik a munkavállaló, és nem állapodnak meg egyéni fejlesztési időben.

- Az ígért adminisztrációs könnyítések megvannak a módosításban; azt viszont továbbra is elvárják, hogy az igényléskor hitelt érdemlő módon támasszák alá a cégek, hogy a munkavállalók megtartása a folyamatos gazdasági tevékenyégével összefüggő nemzetgazdasági érdek.

A támogatás továbbra is 3 hónapra érhető el, a munkahelymegtartó hitelről - amit mindössze 0,1 százalékos kamattal, 9 havi bérre, 2 éves futamidővel - még nincs hír az eddig megjelent Közlönyökben.

A támogatás tehát napi 2 órás foglalkoztatás után is igénybe vehető lesz;  lazítottak a létszámtartási kötelezettségen; könnyebb az igénylés, kevesebbet kell indokolni; a munkaidőkeretben foglalkoztatott dolgozókra és a munkaerő-kölcsönző cégekre is kiterjesztették a támogatás hatályát - részletek korábbi cikkünkben.

Makro / Külgazdaság Végre megtudhatjuk, ki robbantotta fel az Északi Áramlatot?
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 18:34
Ezek történtek a 472. napon, estig.
Makro / Külgazdaság Újabb országnak mentek neki Putyinék
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 16:17
Moszkva szerint Reykjavík tönkreteszi a kétoldalú kapcsolatokat az izlandi nagykövetség bezárásával.
Makro / Külgazdaság Még nincsenek jó híreink a pápa egészségi állapotáról
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 14:56
Orvosa szerint a Szentatyának a jövő héten még a kórházban kell maradnia.
Makro / Külgazdaság Döntő lépésre szánták el magukat az ukránok a zaporizzsjai atomerőmű ügyében
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 14:15
Az utolsó reaktort is leállították.
Makro / Külgazdaság Szörnyű tragédiáról érkezett hír
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 13:48
Többen meghaltak egy robbanóanyaggyárban történt detonációban Ankara külvárosában.
Makro / Külgazdaság Így kúszik be a kanadai erdőtüzek füstje alattomos módon a tüdőbe
Kormos Olga | 2023. június 10. 11:19
Továbbra is lángolnak a kanadai erdőtüzek, már New York és Washington is fuldokol a füstjétől. Kanada azt latolgatja, mit kell tennie a jövő érdekében, kérdés, hogy valójában milyen károkat okoz a nagymértékű füst az egészségünkben?
Makro / Külgazdaság Baj van Orbán Viktor egyik legjobb barátjával?
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 09:33
Újra kórházba került Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök.
Makro / Külgazdaság Súlyos lépésre szánta el magát Boris Johnson
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 09:18
A volt brit miniszterelnök azonnali hatállyal lemondott a parlamenti mandátumáról. 
Makro / Külgazdaság Összeütközött két utasszállító repülőgép
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 09:01
A tokiói Haneda repülőtéren történt incidensben szerencsére senki nem sérült meg.
Makro / Külgazdaság Újabb csörtére került sor a NATO és Oroszország között
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 08:44
Az elmúlt órák híreit továbbra is a felrobbantott Nova Kahovka-i gát felrobbantásával kapcsolatos események uralták.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG