<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p
Miközben egyértelmű, közvetlen kapcsolat mutatható ki a bevándorlás és a gazdasági növekedés között, a migráció előnyei nem egyenlően oszlanak el, ezért sok helyen élből utálják az egészet. Erre a politikusok is előszeretettel tesznek rá egy lapáttal a népszerűségért cserébe. Ott utasítják el a legtöbben a bevándorlást, ahol a legnagyobb szükség lenne rá: Lengyelországban és Magyarországon.

Mit adtak nekünk a bevándorlók?

A bevándorlás korlátozása fékezi a gazdasági növekedést, ez ilyen egyszerű – írja a Financial Times-ban Ian Goldin, az Oxfordi Egyetem professzora saját friss kutatási eredményeire hivatkozva. A Citigrouppal közösen végzett kutatás alapján Goldin azt írja: az Egyesült Államokban 2011 óta elért gazdasági növekedés kétharmada közvetlenül is a bevándorlásnak köszönhető. Ha pedig az Egyesült Királyságban 1990-ben „lezárták volna” az országot a bevándorlás elől, a gazdaság teljesítménye legalább 9 százalékkal alacsonyabb lenne a mostaninál. Ez 15 év alatt több mint 175 milliárd font kiesést jelentett volna. Németország esetében egy ugyanilyen intézkedés 6 százalékos, mintegy 155 milliárd eurós kiesést jelentett volna 15 év alatt.

Ezek a számok áradásul nem tartalmazzák a migráció szélesebb körű, hosszú távú jótékony hatásait - különösen a szakképzett migránsok aránytalanul nagy hozzájárulását az innovációhoz és a jólét megteremtéséhez.

Aki hajlandó elhagyni a szülőhazáját, az sokat tehet új otthonáért

Elhagyni egy országot és új életet kezdeni egy másikban kockázatos dolog, így ez önmagában is egy olyan szűrő, amely kiválogatja a vállalkozó szelleműeket. Nem véletlen, hogy az Egyesült Királyságban a bevándorlók kétszer nagyobb eséllyel indítanak vállalkozást, mint a brit születésűek. Az USA-ban bevándorlók alapították a cégek 30 százalékát, miközben a népességnek csak 14 százalékát adják. Ráadásul a bevándorlók vállalkozásai sikeresebbek is: az amerikai „unikornisok” (legalább 1 milliárd dollárt érő startupok) több mint felét bevándorlók alapították, ahogy a Fortune 500 lista szereplőinek 40 százalékát is (ezen a legnagyobb árbevételű amerikai nyílt részvénytársaságok szerepelnek). Goldin szerint ugyanez a minta máshol is ugyanígy megfigyelhető.

Az Egyesült Államokban 2-3-szor nagyobb a valószínűsége annak, hogy egy bevándorló vállalatot alapít, szabadalmaztatott innovációt hoz létre vagy Nobel- illetve Oscar-díjat nyer, mint egy született amerikai esetében. A pozitív folyamat pedig öngerjesztő : a bevándorlók alapvető fontosságú szereplői az innovatív és dinamikus gazdaságoknak. Ezek az országok a globális tudáshoz való hozzáférésüknek köszönhetően növekednek, és még több bevándorlót vonzanak.

A bevándorlók jellemzően anyaországukban (és annak költségén) tanulnak, és nyugdíjbavonulás előtt el is hagyják a célországot – ez azt jelenti, hogy jelentősen több adót fizetnek be a költségvetésbe, mint amennyi támogatást, juttatást felvesznek. Jelenlétük jellemzően magasabb fizetésekkel, magasabb termelékenységgel, alacsonyabb munkanélküliséggel és a nők munkaerőpiaci részvételének emelkedésével jár együtt.

A különbség a külföldön és belföldön születettek foglalkoztatási rátája között az egyes országokban. A sötétebb pont az alacsonyabb végzettségűek, a világosabb a magasabban képzettek adatát jelöli. Ahol az adat pozitív, ott a külföldi születésűek foglalkoztatottsági rátája magasabb. 2009-2010, forrás: Migration and the Economy / OECD

Nem egyformán oszlik el a bevándorlás okozta jövedelem – sokan csak a nehezét kapják

A bevándorlást azonban egyre kevésbé kötik össze a világban a pozitív gazdasági hatásokkal, és egyre inkább előtérbe kerülnek a hozzá kapcsolódó negatív előítéletek. Goldin szerint ez annak következménye, hogy a bevándorlás pozitív hatásai nem egyenlően osztódnak el a társadalmakon belül. A bevándorlás a legproduktívabb régiók fejlődését segíti, tovább szélesítve a regionális fejlettségbeli különbségeket. Egy Wisconsinban elbocsátott gyári munkásnak nem könnyű a Szilícium-völgyben elért előnyöket bizonygatni – vagy a Londonhoz hasonló dinamikusan fejlődő városokban elért fejlődést azoknak, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy ott éljenek.

Akik semmit sem tudnak a bevándorlókról, azok utálják a legjobban őket

A Citigroup-Oxford Martin School kutatás arra az eredményre jutott, hogy a migrációval kapcsolatos hozzáállás gyakran független annak valódi hatásától. Ott a legnagyobb a bevándorlás-ellenesség, ahol a legalacsonyabb a külföldön születettek aránya, mint például Lengyelországban vagy Magyarországon (2 százalék alatti), annak ellenére, hogy ezekben az országokban nagyon alacsony a termékenységi arányszám, súlyos a társadalmak elöregedése és növekszik a munkaerőhiány. (Lásd keretes írásunkat.)

Az országokon belül is gyakran fordított kapcsolat van a bevándorlás mértéke és a helyiek hozzáállása között. A Londonhoz vagy Melbourne-höz hasonló városokban, ahol a lakosság harmada külföldi születésű, sokkal befogadóbbak az emberek, mint azokon a vidéki területeken és kisvárosokban, ahol a bevándorlók csak egy kis részét teszik ki a lakosságnak.

Japánban kezd lejárni a lemez, amit Kelet-Európában csak most tettek fel

A kutatásban külön megemlítik Magyarország és Lengyelország, illetve Japán különleges helyzetét. A lengyel népesség kevesebb mint 1 százaléka külföldi születésű, a magyaré pedig kevesebb mint 2. Lengyelország és Magyarország a világ leggyorsabban elöregedő társadalmú, legalacsonyabb termékenységi rátájú országai között van, amelyeknek így alapesetben támogatniuk kellene a bevándorlást mint alapvető nemzeti érdeket, mégis itt a legnagyobb a bevándorlás társadalmi elutasítottsága. Ez a folyamat relatíve újkeletű Kelet-Európában.

Japán hosszú idő óta szembesül a világ egyik legnagyobb tempójú társadalmi elöregedésével. Ez aláássa a gazdasági növekedést, és egyébként az idősgondozás is egyre komolyabb válságba kerül az országban. Már vannak jelei annak, hogy a helyzet átalakíthatja a régóta meglévő, mélyen gyökerező bevándorlás-ellenességet az országban.

A politikusoknak csak az számít, hogy támogatást szerezzenek

Persze az, hogy a bevándorlásra egyre nagyobb politikai hangsúly helyeződik, egészen máshol gyökerezik: egyes politikusok kiragadott számokat vagy elszigetelt bűncselekményeket húznak elő, hogy politikai tőkét, támogatást kovácsoljanak maguknak belőlük. Jellemzően a jövedelmek stagnálása, az esetleges megszorítások miatti félelemre építenek. Miközben ezekre az aggodalmakra oda kell figyelni és beszélni is kell róluk, a bevándorlás megállítása nem a megfelelő válasz – írja Goldin.

A most bemutatott kutatás arra a következtetésre jutott, hogy a bevándorlás további korlátozása csak lelassítja a növekedést, növeli az egyenlőtlenségeket, aláássa a társadalmi kohéziót és a bevándorlás további szigorításának ördögi köréhez vezet. A politikusok versengése abban, hogy ki tud keményebben bánni a bevándorlókkal, mindannyiunknak árt.

MTI Fotó: Marjai János

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Forrósodó légkör, brutális tengerszint-emelkedés: baljós képet fest jövőnkről egy új jelentés
Wéber Balázs | 2021. szeptember 18. 05:54
Öt éven belül meg fogja haladni a 1,5 Celsius-fokot a globális átlaghőmérséklet emelkedése egy friss jelentés szerint, ami katasztrofális következményekkel járhat. A következő generációkra pedig még brutálisabb jövő vár: a tengerszint több mint 3 méterrel növekedhet 2300-ig. Az ENSZ-főtitkár szerint a szervezet közelgő klímakonferenciáján az eddigieknél ambiciózusabb tervekre lesz szükség a károsanyag-kibocsátás csökkentését tekintve. 
Makro / Külgazdaság Mivel járhat Orbán Viktorék újabb visszamenőleges jogalkotása? - A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2021. szeptember 17. 18:44
A hazai hiteltörlesztési moratórium már eddig is világcsúcstartó volt, de ezt a kétes dicsőséget az Orbán-kormány még tovább nyújtotta azzal, hogy egészen 2022. június 30-áig nem kell fizetni a bankok felé az adósságokat - igaz, már csak a rászorulóknak. Azzal is kedvez ugyanakkor a népnek, hogy visszamenőleges hatállyal csökkenti a bankok által a hitelkártyák és folyószámla-hitelkeretek után felszámított kamatot. Heti videónkban felelős szerkesztőnk, Csabai Károly arra keresi a választ, milyen hatásai lehetnek e nyilvánvalóan a jövő évi tavaszi választások jegyében meghozott intézkedéseknek.
Makro / Külgazdaság Vegyes hírek jöttek a tengerentúlról
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 17. 17:49
Javult kissé a fogyasztói hangulat szeptemberben.
Makro / Külgazdaság Szlovénia szigorú lesz: csak oltottak dolgozhatnak az állami hivatalokban
MTI | 2021. szeptember 17. 15:57
Csak oltási és gyógyulást tanúsító igazolással végezhetik a munkájukat az állami hivatalokban dolgozók Szlovéniában - jelentette ki Bostjan Koritnik közigazgatási miniszter pénteken Ljubljanában. Hangsúlyozta: a negatív tesz nem lesz elég.
Makro / Külgazdaság London is részt vesz egy tajvani konfliktusban? – Kína éles figyelmeztetése
Káncz Csaba | 2021. szeptember 17. 15:13
A nukleáris tengeralattjárókkal Ausztrália ezentúl képes lesz észrevétlenül járőrözni a Dél- és a Kelet-kínai-tenger forrongó vizein. A brit parlamentben Boris Johnson miniszterelnök tegnap nem zárta ki London katonai részvételét egy esetleges konfliktusban, ha Kína lerohanná Tajvant.
Makro / Külgazdaság Az energiaárak máshol is odavágtak az infációnak
MTI | 2021. szeptember 17. 12:27
A magas energiaárak miatt egy évtizedes csúcsra gyorsult az infláció az euróövezetben augusztusban.
Makro / Külgazdaság Iparűzési adó: a kamara nem bánná, ha maradna a felezés
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 17. 10:19
Eltérő véleményen van az iparűzési adó mértékéről és elosztásáról a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és a főpolgármester-helyettes. Előbbi szerint jó lenne a csökkentett szintet megtartani, ezzel segítve a vállalkozásokat, Kiss Ambrus szerint viszont a kormány fegyelmező eszközként használja a Népszava írása szerint.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: Ferenc pápa azt mondta nekünk, "csinálják csak!"
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 17. 08:32
A miniszterelnök szerint a pápa az ő pártját fogta ebben a kérdésben Brüsszel ellen.
Makro / Külgazdaság Bolsonarót nem érdekli a vakcina-kötelezettség, ő oltás nélkül is ott lesz az ENSZ Közgyűlésén
MTI | 2021. szeptember 17. 07:10
António Guterres ENSZ-főtitkár már közölte, hogy az államfők esetében nem tudja érvényesíteni a kötelezettséget.
Makro / Külgazdaság Indulnak az orosz választások
MTI | 2021. szeptember 17. 06:42
Parlamenti és regionális is lesz, talán nem tévedünk nagyot, ha megjósoljuk: Vlagyimir Putyin megőrzi hatalmát.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos