2p
A külügy szerint nem arról van szó, hogy a marokkói király ne akart volna találkozni a magyar vezetőkkel, csak addig tologatták a találkozó időpontját, amíg aztán nem lehetett összehozni.
VI. Mohamed marokkói király több napot töltött Amszterban, jutott ideje arra is, hogy rajongóival fotózkodjon. Fotó: EPA/Alexander Schippers

A marokkói uralkodónak érvényes meghívása van Magyarországra, a március végén hazánkban járt király elhárította azon hazai próbálkozásokat, hogy találkozzon a magyar miniszterelnökkel. A marokkói küldöttség először egyszerűen csak elutasította a Külgazdasági és Külügyminisztérium közeledését, másodjára aztán a magyar fél azt a választ kapta, hogy VI. Mohamed már elhagyta az országot - jegyzetírónk ezt hétfőn kínos diplomáciai malőrnek, nevezte, ami bizonyítja a magyar-arab politikai kapcsolatok siralmas voltát.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium szerint azonban nem így történt; azt írják, a marokkói uralkodó látogatásával kapcsolatban a valóság a következő:

Őfelsége VI. Mohamed, a Marokkói Királyság uralkodója 2016. március 21-i héten magánlátogatásra érkezett Magyarországra. Az illetékes magyar szervek minden szükséges biztonsági és protokolláris intézkedést megtettek, minden kért és szükséges támogatást biztosítottak.

A marokkói fél diplomáciai csatornákon keresztül előzetesen jelezte az uralkodó készségét legfelsőbb szintű udvariassági találkozókra, ezzel kezdeményezve azokat. A Külgazdasági és Külügyminisztérium a Miniszterelnöki Kabinetirodával és a Köztársasági Elnöki Hivatallal együttműködésben egyeztette az időpontokat Áder János köztársasági elnök úr, illetve Orbán Viktor miniszterelnök úr találkozóihoz, amelyeket a marokkói fél előzetesen visszaigazolt - írja a KKM.

VI. Mohamed király érkezésére a tervezettnél egy nappal később került sor, s az uralkodó programja az érkezést megelőző utolsó percekben is módosult. A marokkói fél több alkalommal a találkozók rögzített időpontjának újbóli megváltoztatását kérte. Tekintettel köztársasági elnök úr és miniszterelnök úr sűrű programjára és elkötelezettségeire, nem volt lehetőség a marokkói uralkodóval tervezett találkozók időpontjának többszörös módosítására. VI. Mohamed budapesti magánlátogatása alatt a marokkói partnerekkel folyamatos kapcsolattartás volt és egyeztetés zajlott - írja a külügy.

Sajnálatos módon a cikk sok más állítása is megalapozatlan - tették hozzá.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Már most is vannak NATO-katonák Ukrajnában Moszkva szerint
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 19:46
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.     
Makro / Külgazdaság Üzent Brüsszel az Orbán-kormánynak az uniós pénzek ügyében
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 19:09
A tagállamokkal és a civil társadalommal folytatott párbeszéd és konzultációk alapján készített éves jogállamisági jelentések célja, hogy növeljék a jogállamiság kultúráját minden tagállamban, jelentette ki Didier Reynders igazságügyi uniós biztos az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén szerdán.
Makro / Külgazdaság Kiterjedhet a háború? Putyin segítségét kérte a moldovai szakadár terület
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 16:49
Oroszország segítségét kérte szerdán a Dnyeszter melléki moldovai szakadár terület, Transznisztria arra hivatkozva, hogy a moldovai kormány nyomást gyakorol a gazdaságára.
Makro / Külgazdaság Hatalmas botrány készül az idei Eurovízión Gáza-ügyben
Wéber Balázs | 2024. február 28. 16:16
Az idei dalfesztiválon felléphet egy palesztin énekes, aki hangot adna népe ügyének. Izrael viszont egy, az október 7-i terrortámadásokra utaló dallal indulna a versenyen. Mindeközben politikusok és művészek egy része a zsidó állam bojkottjára szólít fel a gázai vérontás miatt.
Makro / Külgazdaság Japán felélesztené félvezetőiparát, megint kicsinálják az amerikaiak?
Bózsó Péter | 2024. február 28. 15:01
Japán már becsalta a tajvani TSMC vállalatot és saját gyárat is épít. Elgáncsolják-e a Rapidust?
Makro / Külgazdaság James Bond vajon mit választana? Az Aston Martin autójának elektromos változatára kicsi a kereslet
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 14:41
A brit luxusatógyár veszteségei csökkentek, ezért a kereslet hiányát látva elhalasztja elektromos autójának piacra dobását.
Makro / Külgazdaság Meghalt az utolsó szovjet kormányfő
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 14:01
Elhunyt Nyikolaj Rizskov, aki a Szovjetunió Minisztertanácsának elnöke volt 1985-1991 között - közölte szerdán Valentyina Matvijenko, az orosz parlamenti felsőház elnöke.
Makro / Külgazdaság Külvárosi temetőben helyezik végső nyugalomra Navalnijt
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 13:16
Moszkvában pénteken temetik el a február 16-án egy szibériai büntetőtáborban elhunyt Alekszej Navalnijt - jelentette be a néhai ellenzéki politikus szóvivője szerdán.
Makro / Külgazdaság Teljes fordulat Romániában
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 12:54
A tavalyelőtti mínuszos árammérleg pluszba fordult a múlt évben. 
Makro / Külgazdaság Le lehet győzni Putyint - Navalnij özvegye elmondta, ez hogyan lehetséges
Gáspár András | 2024. február 28. 12:33
Az Európai Parlamentben szerdán emlékeztek meg Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikusról - a strasbourgi ülésen felszólalt özvegye, Julija Navalnaja. Helyszíni tudósításunk.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG