<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Három számjegyű a bizonyítékok száma, amit a német ügyészség összegyűjtött az orosz háborús bűnökről. Az USA nagy hatótávolságú rakétákat küld, Franciaország és Olaszország légvédelmi eszközöket. Összefoglaló a háború 346. napjának elején.

  • Németország bizonyítékokat gyűjtött össze az Ukrajnában elkövetett háborús bűnökről - mondta Németország főügyésze egy szombaton megjelent lapinterjúban, hozzátéve, hogy nemzetközi bírósági eljárásra van szükség. "Jelenleg például a bucsai mészárlásra vagy az ukrán polgári infrastruktúra elleni támadásokra összpontosítunk" - mondta Peter Frank a Welt am Sonntag című lapnak. Az eddig összegyűjtött bizonyítékok száma "három számjegyű" - tette hozzá. Oroszország tagadja a hánborús bűncselekmények elkövetését.
  • Az Egyesült Államok eközben új, 2,2 milliárd dolláros katonai segélycsomagot jelentett be Ukrajnának, amely Washington szerint precíziós irányítású rakétákat és Hawk légvédelmi lövészegységeket tartalmaz. A csomag első ízben tartalmaz egy rakétahajtású, földről indítható, kis átmérőjű bombát is (Ground Launched Small Diameter Bomb, GLSDB), amely állítólag megduplázza Ukrajna csapásmérő hatótávolságát, és lehetővé teszi, hogy a hadsereg mélyen a frontvonalak mögött támadja az orosz erőket a háborúban. A GLSDB hatótávolsága 151 kilométer - az Ukrajna rendelkezésére álló legnagyobb hatótávolságú fegyver a The Guardian tudósítása szerint jelenleg a Guided Multiple Launch Rocket System (GMLRS), 77 kilométeres hatótávval.
  • Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert szállít tavasszal Ukrajnának, hogy segítse az orosz repülő-, rakéta- és dróntámadások elleni védelemben - közölte a francia védelmi tárca. Sébastien Lecornu francia és Guido Crosetto olasz védelmi miniszter telefonon egyeztetett pénteken a szállítás véglegesítéséről, amelyről hetek óta folytak tárgyalások az MTI beszámolója szerint. Ez az első európai nagy hatótávolságú francia-olasz gyártású légvédelmi rakétarendszer - írta  a francia tárca. Franciaország 2022 novemberében már telepített egy MAMBA légvédelmi rakétarendszert Románia keleti határára a NATO romániai harccsoportjába.
  • Nem csillapodnak a harcok Bakhmutnál a frontvonalon. Az AFP újságírói folyamatos fegyverropogásról és aknavetőgránátok hangjáról számolnak be. Pete Reed, egy amerikai humanitárius orvos meghalt a kelet-ukrajnai városban, amikor a lakosok evakuálására használt járművét eltalálta egy rakéta - közölte a Global Outreach Doctors szervezet, amelynek Reed is tagja volt. A jelentések szerint többen is megsérültek a csapásban. Helyi beszámolók szerint az utasok kimentésére siető helyieket is támadás érte.
  • Tovább mélyült a kölcsönös politikai bizalom Oroszországgal azt követően, hogy Ma Csao-hszü kínai külügyminiszter-helyettes a héten az országba látogatott és találkozott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel - jelentették be Pekingben szombaton. Részletek a Privátbankár.hu összeállításában >>
  • Az ukrán-magyar határszakaszon 5098-an léptek be Magyarországra pénteken, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 5150-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szombaton. Vonattal 95 ember - köztük 33 gyermek - érkezett Budapestre az ukrajnai háború elől menekülve - tudatta az ORFK.

Makro / Külgazdaság Magyarországnak ezzel az országgal is meg kell küzdenie, ha olimpiát akar rendezni
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 10:42
Mexikó hivatalossá tette, hogy szeretne otthont adni a 2036-os nyári olimpiának.
Makro / Külgazdaság Lecsapott a tornádó, legalább heten meghaltak
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 09:57
Tízezrek maradtak áram nélkül Amerika déli államaiban.
Makro / Külgazdaság Kijev támadásra készül, védekezhetnek az oroszok?
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 09:07
Bahmutnál elakadtak az oroszok, de az ukránok is súlyos veszteségeket szenvedtek.
Makro / Külgazdaság Megint földrengés volt Törökországban
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 08:24
Közép-Törökországot 4,7-es erősségű földrengés rázta meg szombaton hajnalban.
Makro / Külgazdaság Macron és von der Leyen együtt győzködi Pekinget Putyin megfékezésére
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 19:11
Herszon körzetében újabb orosz ellenakció indult, Bahmutnál készülődnek az ukránok.
Makro / Külgazdaság Elillan a bankpánik? Javulóban az amerikai gazdaság
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 16:45
Több friss mutató is kedvező jelekre utal.
Makro / Külgazdaság Nyugati inváziók – tragikus végeredmények
Káncz Csaba | 2023. március 24. 16:05
Ezen héten van az évfordulója a nyugati hatalmak által külföldi államok ellen megindított három támadásnak. A hadjáratok többnyire megsértették a nemzetközi jogot, és két esetben bukott államot hagytak maguk után. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság A munkaerőpiacot még nem érintette a gazdasági helyzet romlása
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 15:20
A pénteken közzétett adatok alapján a Magyar Bankholding szakértői úgy látják, nagyon jó a helyzet a magyar munkaerőpiacon.
Makro / Külgazdaság Sürgős uniós menekültügyi reformokat akar a német belügyminiszter
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 14:30
A jövő évi EP-választásokig szeretné készen látni ezeket.
Makro / Külgazdaság Károly királyért aggódnak, nem megy Franciaországba
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 13:49
A Buckingham palota szerint nem biztonságos a tüntetések miatt.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG