6p
Zakatolnak a menekültvonatok, Debrecenből Pestre, Ausztriából Münchenbe, ahová ma legalább 12 szerelvény érkezhet. Menetelnek Ausztria felé, de leterelik az autópályákról a menekülteket. A Keletiben is vannak, Délről is jönnek, a probléma úgy látszik, simán újratermelődik.
MTI Fotó: Bodnár Boglárka

Továbbra is sok menekült várakozik a budapesti Keleti pályaudvaron, azután, hogy egy mintegy 500 fős csoport szombaton délben gyalog útnak indult az osztrák határ felé - tapasztalta helyszínen az MTI tudósítója.

Az aluljáróban a tranzit területen közel ezer bevándorló tartózkodik, de sokan várakoznak a pályaudvar területén, a peronokon is. A pénztáraknál és az információnál is hosszan sorakoznak az emberek. A hangulat nyugodt, bár készenléti rendőrök továbbra is vannak a pályaudvaron, intézkedniük nem kellett.

Bécsi vonat Hegyeshalomig

Egy óra után néhány perccel elindult a bécsi nemzetközi vonat, amely azonban a Mávinform tájékoztatása szerint csak Hegyeshalomig közlekedett. A vonaton nem túl nagy számú migráns is utazott.

Frissítés: Az első pihenő Budaörsön

Az 1-es főút Budaörs utáni szakasza mellett tart hosszabb pihenőt szombat délután öt órakor az a mintegy ezer menekült, aki délelőtt a Keleti pályaudvartól indult gyalogosan Bécs felé - közölte az MTI. Vonatra szállt Ausztria felé Tatabányán az a mintegy kétszáz ember, akik reggel indultak gyalogosan Bicskéről.

A rendőrség igazoltatta, majd szombat délután visszaszállította Röszkére azokat a migránsokat, akik a déli órákban gyalog indultak el a főváros felé az M5-ös autópályán - közölte az M1 tudósítója. Állítása szerint 60-70 menekült vágott neki gyalog a sztrádának. A rendőrök négy órával később csak 30-35 migránst találtak az autópályán, a többieket feltételezhetően embercsempészek szállították tovább - közölték.

Debrecenből kéne menni

Az M1 tudósítója beszámolt arról is, hogy a migránsok Szerbiában olyan téves tájékoztatást kapnak, hogy a röszkei állomásról a kormány buszokkal szállítja majd őket tovább az osztrák határig.

Több száz migráns indult útnak szombat hajnalban vonattal a debreceni nyílt befogadó állomásról. Délután arról számoltak be, hogy a menekültek egész nap, több vonattal indultak Budapestre. Hajnal óta folyamatosan hagyták el a befogadó állomást, feltehetően Budapest érintésével próbálnak Nyugat felé haladni, azt követően, hogy pénteken Ausztria és Németország is bejelentette, beengedik a migránsokat.

Autópályán nem vonulunk

Őrizze határainkat az EU?

Az MSZP elnök-frakcióvezetője a migrációs helyzet kezelésére humanitárius tranzitfolyosó, illetve uniós menedékkérő-regisztrációs központok, úgynevezett hot spotok létrehozását javasolja. Tóbiás József szerint a kialakult káoszért a kormány a felelős, a fenyegetései és az intézkedései "nem állították meg a menekülthullámot".Amellett foglalt állást: át kell adni a határvédelmet a Frontexnek, hogy ez az uniós szervezet védje meg a közös európai határt. Ez nem szuverenitás kérdése és nem ideológiai kérdés, ez minden európai érdeke - hangoztatta. (Orbán Viktor és az Együtt álláspontjáról itt írtunk.)

A rendőrség a tatabányai vasútállomásra kíséri azt a több mint kétszáz migránst, akik reggel a bicskei befogadó állomásról indultak - közölte az MTI tudósítója a Migration Aid nyomán. A migránsok csoportja szombaton délután fél négykor Tatabánya Felsőgalla városrészének főútján haladt.

Letereli a rendőrség a migránsokat az autópályáról, Papp Károly országos rendőr-főkapitány hangsúlyozta, a KRESZ szabályai egyértelműek, az autópályákon a leállósávban, valamit az autópályán áthaladni gyalog nem lehet. Megváltozott a rendőrség álláspontja ebben a kérdésben a pénteki naphoz képest, amikor a sztráda szakaszos zárásával haladhattak a migránsok az úttesten. Az M1-es autópálya 39-es kilométerszelvényében is leterelték az arra haladó mintegy 150 bevándorlót.

Nő az agresszivitás?

Fennakadás egyedül Hegyeshalomnál tapasztalható a forgalomban, mivel az osztrák fél szigorított a határellenőrzésen. A főkapitány szerint a Keleti pályaudvarnál mintegy 550, a Déli és a Nyugati pályaudvarokon 50-50 menekült tartózkodik. Visszautasította azokat a sajtóhíreket, amely szerint brutálisan vagy támadólag léptek volna fel a rendőrök a migránsokkal szemben, szerinte a menekültek egyre agresszívebbekké válnak.  (Miért tette ezt Orbán? – egyes összeesküvés-elméletek szerint jól jönne egy kis csetepaté.)

Újabb busz nincs, járőrök vannak

A menetelőkért buszokat nem küldenek, a belföldi és nemzetközi vonatokra járőrszolgálatokat vezényelnek, a nyugatra irányuló szerelvényeken magyar, osztrák és német rendőrök közösen teljesítenek szolgálatot. A Belügyminisztérium azt közölte, Pintér Sándor miniszter megszakította a szabadságát.

Megérkezett szombat délután a müncheni főpályaudvarra a második különvonat, amely Magyarországról indult menedékkérőket szállított Ausztriából. A Die Welt szerint ma legalább 12 menekültvonat célozza meg Münchent. A főpályaudvaron összegyűlt emberek tapssal fogadták a vonatról leszálló menedékkérőket. Egy német érsek hangoztatta: nem szabad hagyni, hogy bárki is meghaljon Európa határainál.

Szétosztják őket Németországban

A bajor hatóságok szerint szombaton 5 ezer és 7 ezer között lehet a Magyarországról érkező menedékkérők száma. Münchenből más bajor városokba vagy más tartományokba indulnak majd vonatok menedékkérőkkel, akiket így az egész országban szétosztanak.

Végre mások is kimentek a gátra

Eddig nagyrészt a Migration Aid nevű civil szervezet hathatós közreműködéséről lehetett hallani a menekültek ellátásában, informálásában, a klasszikus vallási és egyéb karitatív szervezetekről alig. Most három szervezet is aktivizálódni látszik.

Átcsoportosította kapacitásait a Magyar Vöröskereszt, amely több száz vonuló migránsnak osztott ételt, vizet és ruhát péntek óta - áll a szervezet által az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményben. A pénteken gyalogszerrel útnak indult több száz ember számára az M1-es autópálya 22-es kilométerénél sátrakat állítottak fel, de ezt végül nem vették igénybe a menekültek.

Fővárosi önkénteseik, munkatársaik egy részét a Keleti pályaudvarhoz rendelték, ahol az esős időre tekintettel takarókkal, esőkabátokkal és teával segítenek.

A Magyar Református Szeretetszolgálat szombati közleménye szerint a debreceni befogadó táborban folyamatos nőgyógyászati ellátást, valamint heti két alkalommal gyermekfoglalkoztató délutánokat biztosítanak; emellett a Budapesten, és immár úton lévő rászorulókon is segítenek. Pénteken 1000 szendvicset, több száz gyorsan fogyasztható élelmiszert, valamint ivóvizet, higiéniai szereket és pelenkát osztottak ki a Keleti pályaudvar tranzitzónájában.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat arról tájékoztatott: mivel a  Keleti pályaudvaron ismét megjelentek a menekültek, szombat este is a helyszínre küldik - két hónapja ott minden nap megjelenő - mozgó orvosi rendelőjüket; a máltai orvosok esténként mintegy száz-százhúsz beteget vizsgálnak meg. A rendelést fárszi, pastu, urdu vagy arab nyelven beszélő önkéntes tolmácsok segítik. A szeretetszolgálat is részt vett a migránsokat az osztrák határra szállító konvoj útnak indításában és határig kísérésében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG