TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Kiadta júniusi inflációs jelentését az MNB.

Az infláció csökkenését főként az üzemanyagok árindexének – részben bázishatások miatti – mérséklődése, a maginfláció emelkedését pedig az alkohol, dohány termékkör árindexének emelkedése magyarázza, az utóbbinak az oka a jövedékiadó-emeléssel párhuzamosan bekövetkező piaci alapú áremelkedés - állapította meg a júniusi inflációs adatokat értékelve a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden publikált jelentése szerint júniusban a fogyasztói árak átlagosan 1,9 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban, májushoz viszonyítva az árak átlaga nem változott. Ezzel az idei legalacsonyabb inflációt regisztrálta a hivatal. Az éves maginfláció júniusban 2,4 százalékra emelkedett az előző havi 2,1 százalékról.


A jegybank által számított maginfláció júniusban 2,4 százalék volt, míg az indirekt adóktól - áfa, jövedéki adó - szűrt maginfláció 2,2 százalék. Az előző hónaphoz képest az infláció 0,2 százalékponttal csökkent, míg a maginfláció 0,3 százalékponttal emelkedett. A jegybank által vizsgált keresletérzékeny és ritkán változó árú termékek és szolgáltatások éves inflációja továbbra is az 1,5–2 százalékos sávban van.

Az infláció felbontása (éves változás, 2007. jan. – 2017. jún.) Forrás: MNB


A volatilisebb, költségváltozásokra érzékenyebb élelmiszer- és energiaárak, továbbá a keresletérzékeny termékek közel azonos mértékben hatottak az áremelkedés irányába.

Az iparcikkek inflációja emelkedett a májusihoz képest, azonban továbbra is visszafogott szinten tartózkodik. A tartós iparcikkek ára csökkent, míg a nem tartós iparcikkeké – főként a volatilis árazású repülőjegyárak és a nem támogatott gyógyszerek árának emelkedése következtében – nőtt júniusban az előző hónaphoz képest. Az iparcikkek árazását a mérsékelt importárak árleszorító hatása, valamint a folyamatosan élénkülő belföldi kereslet kettős hatása alakítja.

Olcsóbbak lettek a biztosítások

A piaci szolgáltatások árai az előző hónaphoz képest 0,2 százalékkal emelkedtek. A tavalyi évhez képest enyhén alacsonyabb árdinamikát főként a biztosítási díjak csökkenése magyarázza. A piaci szolgáltatásoknak az év eddigi részében tapasztalt árváltozásai összeségében megfelelnek az elmúlt években tapasztaltaknak.

Drágult a kenyér és a tej

A feldolgozott élelmiszerek – szezonálisan igazított és adószűrt – árai májushoz képest emelkedtek, elsősorban a tej és a kenyér árának emelkedése miatt. A feldolgozatlan élelmiszerek – szezonálisan igazított és adószűrt – árai enyhén emelkedtek, amihez a termékek többsége hozzájárult. A szabályozott termékek árai nem változtak az előző hónaphoz képest.

A lakosság inflációs várakozásai az elmúlt időszakban az inflációs alapfolyamatokkal összhangban továbbra is mérsékelt szinten alakulnak az MNB elemzése szerint.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
hírlevél