2p

A szakértők egy része úgy vélte, hogy a pandémia soha be nem gyógyuló sérülést okoz a világ polgári repülésének, a légitársaságok forgalma nem áll vissza a régi szintre. Úgy tűnik, tévedtek.

Az Egyesült Államokban minden évben május utolsó hétfőjén tartják a Memorial Dayt. Ezen a napon azokra emlékeznek, akik az ország fegyveres erőinél szolgálva veszítették el életüket. A hosszú hétvége persze sokakat csábít utazásra. Így volt ez 2023 utolsó májusi hétvégéjén is – derül ki a CNBC tudósításából.

Olyan sokan keltek útra, hogy a légitársaságok forgalma meghaladta a koronavírus-járvány előtti szintet. Egyben az is kiderült, hogy az amerikaiak, amennyire csak tehetik, a magas infláció ellenére összerakják azt a pénzt, amiből utazhatnak.

A pandémiás légi közlekedés már a múlté. Fotó: Depositphtoos
A pandémiás légi közlekedés már a múlté. Fotó: Depositphtoos

Összesen 9,79 millió ember szállt repülőgépre május 26., péntek és május 29., hétfő között – idézte a hírportál a közlekedésbiztonsági hatóság (Transportation, Security Administration) adatait. Ez hajszálnyival több volt, mint a covid előtti utolsó év, 2019 hasonló hétvégéjén. A rekord a 2,7 milliós pénteki forgalomnak köszönhetően dőlt meg.

A nyári utazási szezon kezdete kulcsfontosságú az légitársaságoknak, mert ekkor kapnak képet arról, milyen forgalomra számíthatnak a csúcsszezonban. Idén az a kérdés, hogy a megugrott élelmiszerárak és lakhatási kiadások közepette mennyi pénzük marad az embereknek vakációzni.

Egy évvel ezelőtt, 2022-ben a rossz időjárás, a légi közlekedést sújtó munkaerőhiány és más gondok miatt járatokat kellett törlni, ami káoszt okozott a repülőtereken.

Az idei helyzetet látva a légitársaságok vezetői bizakodóak a nyár előtt, bár az is igaz, hogy viszonylag jó időjárás hozzájárulhatott az emberek utazási kedvének erősödéséhez. Az időjárás a repülőgépeknek is kedvezett. A valós idejű repülési adatokat közlő FlightAware számai szerint három nap alatt csak a járatok 16 százaléka késett. A tavalyinál sokkal kedvezőbb volt a helyzet.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Több mint 60 éves csúcsra hágott a közadósság egy nagy európai országban
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 13:46
A pénteken ismertetett legfrissebb közfinanszírozási adatok szerint jelentős növekedéssel száz százalék közvetlen közelébe emelkedett a hazai össztermékhez (GDP) mért brit államadósságráta a májussal zárult egy évben. Legutóbb több mint hat évtizede mértek ennél magasabb közadósságot Nagy-Britanniában.
Makro / Külgazdaság Egyre elkeserítőbb számokat látunk a kútoszlopokon
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 11:04
Szombattól ismét nő az üzemanyagok ára.
Makro / Külgazdaság Az IMF megtippelte, mikor lesz 2 százalék az eurózóna inflációja
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 09:54
A Nemzetközi Valutaalap szerint a jövő év második felében térhet vissza az eurózóna inflációja az Európai Központi Bank 2 százalékos célértékéhez.
Makro / Külgazdaság Utolsó figyelmeztetés – már a fél világ vízhiánnyal küzd
Káncz Csaba | 2024. június 21. 09:31
A világnak több vízre lesz szüksége a növénytermesztéshez és az állattenyésztéshez, miközben az egyre szűkösebbé válik. A világ lakosságának fele már most is súlyos vízhiánnyal küzd az év legalább egy részében. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Magyar BYD-k árasztják el Európát?
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 08:46
Amerikába nem adhatók el, az uniós védővám viszont csak a közösségen kívül gyártott autókra vonatkozik.
Makro / Külgazdaság Ugye Ön is érzi, milyen sokkal nőtt a fizetése?
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 08:30
A KSH ismertette az áprilisi kereseti adatokat.
Makro / Külgazdaság Vegyünk dél-afrikai részvényeket? Szárnyal a rand és a tőzsde
Bózsó Péter | 2024. június 20. 18:59
Cyril Ramaphosa elnököt ismét beiktatták, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) a piacbarát Demokratikus Szövetséggel (DA) készül koalíciós kormányt alakítani.
Makro / Külgazdaság Példátlan döntést hoztak a franciák az olimpiára tekintettel
Elek Lenke | 2024. június 20. 15:07
  A párizsiak között is nagy meglepetést keltett, hogy a vizes versenyek egy részét a Szajnán rendezik meg, hiszen már száz éve nem javasolják a fürdést a folyóban, annak kevésbé kielégítő vízminősége miatt. Az olimpia azonban jelentős javulást hozott e téren, sőt, idővel nemcsak a sportolók, de a helyi lakosok és a turisták is megmártózhatnak majd Párizs legendás-romantikus folyójában.
Makro / Külgazdaság Újabb szegmensben tör babérokra a pesti tőzsde üdvöskéje
Privátbankár.hu | 2024. június 19. 15:22
A Telekom helyett a 4iG támogatja Magyarország legsikeresebb, immár 28-szoros bajnok együttesét, amely a következő idényt One Veszprém néven és egy új, világhírű edzővel folytatja.
Makro / Külgazdaság Felemás hír jött Európából: mi történt az építőiparral?
Privátbankár.hu | 2024. június 19. 14:34
A magyar építőipar ugyanakkor nagyot ugrott.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG