3p

A borok világa színültig tele van számokkal és statisztikákkal. Az Allt om Vin szaklap adataiból szemezget a Svenska Dagbladet, amikor közli a borfogyasztási statisztikákat.  Ez kedvelt téma azon olvasók körében is, akik ritkán koccintanak.

Ha megnézzük a Systembolaget legkelendőbb borainak listáját, (ez az üzletlánc monopol helyzetben van Svédországban, csak itt kapható élelmiszerkereskedelmi forgalomban alkohol) nem meglepő módon, a Spanyolországból, Franciaországból és Olaszországból származó nedűk a legnépszerűbbek.

Amikor legutóbb az egyik stockholmi Systembolagetben jártam, sajnos egyetlen magyar bort sem találtam a polcokon, igaz, Törley pezsgőt igen, és azt is jó volt látni. Igaz, nyomott áron kínálták, de hát ezen a téren a franciákat sosem lehet beérni. Nehéz versenyzeni a nagyon divatos olasz prosecco lázzal is, amely kedveltségéhez még a kánikula is hozzájárul.

De azért kíváncsi lennék egy ottani borszakértő véleményére – mondjuk a Budai Várban rendezett fesztiválról hány palackot vinne magával? A kóstoló után bizonyára sokat. A rangot, a hagyományt, a tekintélyt – sajnos - nem lehet megteremteni akárhány friss márka- vagy országkampánnyal se, akkor se, ha jónéhány, ottani nagy kedvenc spanyol, olasz vagy francia bor minőségével bátran vetekedhetnének a magyar borászatok termékei.

Fejenként 52 literrel vezet az első helyezett. Fotó: Pixabay
Fejenként 52 literrel vezet az első helyezett. Fotó: Pixabay

Ami az egy adott országban termelt bor mennyiségét illeti, legnagyobb piac az Egyesült Államok, amely hatalmas mennyiségben állít elő és hatalmas mennyiségben importál. 2020-ben 3,3 milliárd liter fogyott itt el. Őket követi Franciaország, Olaszország, Németország és Anglia. Svédország az OIV (Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet) adatai szerint még a legjobb 20-ba sem kvalifikálja magát.

Más a helyzet, ha az egy főre vetített fogyasztást elemezzük. (Minden országban a 15 éven felüliekre eső fogyasztást számolják.) Az első helyen Portugália áll, amely a világ legnagyobb parafatermelője is, ebből készülnek a klasszikus dugók. A portugálok fejenként 51,9 liter bort fogyasztottak 2020-ban.  

Ha megnézzük az egy főre jutó, legtöbbet fogyasztó országok listáját, Svédország hirtelen a kilencedik helyre kerül a világon, a svédek tehát nagy fogyasztóként könyvelhetők el, ami a bort illeti, jóllehet, maguk nemigen termelnek.

Az is figyelemre méltó, hogy Spanyolország, amely óriás a piacon, mérföldekkel lemarad a szomszédos Portugáliától az egy lakosra jutó fogyasztás tekintetében – még csak nem is szerepel a top 10-ben.

Ami az egy főre jutó fogyasztást illeti, íme, az első 10 ország:

  1. Portugália, 51,9 liter
  2. Olaszország, 46,6 liter
  3. Franciaország, 46 liter
  4. Svájc, 35,7 liter
  5. Ausztria, 29,9 liter
  6. Ausztrália, 31,5 liter
  7. Argentína, 27,6 liter
  8. Németország, 27,5 liter
  9. Svédország, 27,0 liter
  10. Belgium, 26,9 liter    

A cikk nem említi meg Magyarországot, a bortermelést, illetve a fogyasztást illetően sem. Ez is közrejátszik abban, hogy nehéz megfelelő árat elérni a mégoly kiváló boroknak is, ha nem a három kiemelt termelő országból származnak. Ebbe az is belejátszik, hogy az Allt om Vint rendszeresen lapozgatva, ritkán olvas az ember olyan riportot, amely bemutatná a magyar borvidékeket. Fájó, de tény, hogy az északi országokban a vevők nagy része még a tokajit sem nagyon ismeri, amit pedig mi itthon világhírűnek tartunk.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kudarc Katarban, nincs esélye az újabb tűzszünetnek
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 16:34
"Zsákutcába jutottak" a katari egyeztetések.
Makro / Külgazdaság Biden helyettese jó mélyen a zsebébe nyúlt
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 15:37
Kamala Harris amerikai alelnök hárommilliárd dollárt ajánlott fel a Zöld Klíma Alapnak.
Makro / Külgazdaság Sajátos sztrádaépítés: öt év alatt egy méter sem épült a szomszédban
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 13:22
Románia nem éppen a kiterjedt autópálya-hálózatáról ismert, de az Erdélyt és Moldvát összekötő sztráda megépítése az egész közép- és kelet-európai régió úthálózatában hoz jelentős bővülést.
Makro / Külgazdaság Magyarország most nem pendül egy húron Kínával és Oroszországgal
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 12:31
A két nagyhatalom képviselőivel szemben ugyanis Novák Katalin aláírta a dubaji klímacsúcson az atomenergia bővítésére felszólító nyilatkozatot.
Makro / Külgazdaság „Nincs hova menni” - kesereg egy Gázából menekülő
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 11:48
Körülbelül 2 millió ember – csaknem Gáza teljes lakossága – zsúfolódott össze a terület déli részén.
Makro / Külgazdaság Kell-e félnünk a kínai tüdőgyulladás rejtélyes hullámától?
Kormos Olga | 2023. december 2. 10:52
A tudósok szerint ebben az időszakban természetesnek tartják a légúti megbetegedések ugrásszerű növekedését, de ami Kínában történik, az szokatlan.
Makro / Külgazdaság Kivégeztek egy fogvatartottat Gázában
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 09:40
Meghalt egy román-izraeli állampolgárságú túsz a Gázai övezetben.
Makro / Külgazdaság Újabb mozgósításra készül Putyin
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 09:18
Ez történt az orosz-ukrán fronton és annak környékén, amíg Ön aludt.
Makro / Külgazdaság A német kancellár beváltotta a Zelenszkijnek tett ígéretét
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 09:01
Patriot légvédelmi rendszert kezelő ukrán egységet képzett ki Németország.
Makro / Külgazdaság Véres leszámolás a Gázai övezetben
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 08:46
A Hamász által irányított egészségügyi minisztérium szerint közel 200 ember vesztette életét.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG