<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A borok világa színültig tele van számokkal és statisztikákkal. Az Allt om Vin szaklap adataiból szemezget a Svenska Dagbladet, amikor közli a borfogyasztási statisztikákat.  Ez kedvelt téma azon olvasók körében is, akik ritkán koccintanak.

Ha megnézzük a Systembolaget legkelendőbb borainak listáját, (ez az üzletlánc monopol helyzetben van Svédországban, csak itt kapható élelmiszerkereskedelmi forgalomban alkohol) nem meglepő módon, a Spanyolországból, Franciaországból és Olaszországból származó nedűk a legnépszerűbbek.

Amikor legutóbb az egyik stockholmi Systembolagetben jártam, sajnos egyetlen magyar bort sem találtam a polcokon, igaz, Törley pezsgőt igen, és azt is jó volt látni. Igaz, nyomott áron kínálták, de hát ezen a téren a franciákat sosem lehet beérni. Nehéz versenyzeni a nagyon divatos olasz prosecco lázzal is, amely kedveltségéhez még a kánikula is hozzájárul.

De azért kíváncsi lennék egy ottani borszakértő véleményére – mondjuk a Budai Várban rendezett fesztiválról hány palackot vinne magával? A kóstoló után bizonyára sokat. A rangot, a hagyományt, a tekintélyt – sajnos - nem lehet megteremteni akárhány friss márka- vagy országkampánnyal se, akkor se, ha jónéhány, ottani nagy kedvenc spanyol, olasz vagy francia bor minőségével bátran vetekedhetnének a magyar borászatok termékei.

Fejenként 52 literrel vezet az első helyezett. Fotó: PixabayFejenként 52 literrel vezet az első helyezett. Fotó: Pixabay

Ami az egy adott országban termelt bor mennyiségét illeti, legnagyobb piac az Egyesült Államok, amely hatalmas mennyiségben állít elő és hatalmas mennyiségben importál. 2020-ben 3,3 milliárd liter fogyott itt el. Őket követi Franciaország, Olaszország, Németország és Anglia. Svédország az OIV (Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet) adatai szerint még a legjobb 20-ba sem kvalifikálja magát.

Más a helyzet, ha az egy főre vetített fogyasztást elemezzük. (Minden országban a 15 éven felüliekre eső fogyasztást számolják.) Az első helyen Portugália áll, amely a világ legnagyobb parafatermelője is, ebből készülnek a klasszikus dugók. A portugálok fejenként 51,9 liter bort fogyasztottak 2020-ban.  

Ha megnézzük az egy főre jutó, legtöbbet fogyasztó országok listáját, Svédország hirtelen a kilencedik helyre kerül a világon, a svédek tehát nagy fogyasztóként könyvelhetők el, ami a bort illeti, jóllehet, maguk nemigen termelnek.

Az is figyelemre méltó, hogy Spanyolország, amely óriás a piacon, mérföldekkel lemarad a szomszédos Portugáliától az egy lakosra jutó fogyasztás tekintetében – még csak nem is szerepel a top 10-ben.

Ami az egy főre jutó fogyasztást illeti, íme, az első 10 ország:

  1. Portugália, 51,9 liter
  2. Olaszország, 46,6 liter
  3. Franciaország, 46 liter
  4. Svájc, 35,7 liter
  5. Ausztria, 29,9 liter
  6. Ausztrália, 31,5 liter
  7. Argentína, 27,6 liter
  8. Németország, 27,5 liter
  9. Svédország, 27,0 liter
  10. Belgium, 26,9 liter    

A cikk nem említi meg Magyarországot, a bortermelést, illetve a fogyasztást illetően sem. Ez is közrejátszik abban, hogy nehéz megfelelő árat elérni a mégoly kiváló boroknak is, ha nem a három kiemelt termelő országból származnak. Ebbe az is belejátszik, hogy az Allt om Vint rendszeresen lapozgatva, ritkán olvas az ember olyan riportot, amely bemutatná a magyar borvidékeket. Fájó, de tény, hogy az északi országokban a vevők nagy része még a tokajit sem nagyon ismeri, amit pedig mi itthon világhírűnek tartunk.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Jöhetnek az újabb szankciók Oroszország ellen, az EU megint megcélozná az energiaszektort
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 20:04
A szankciók újabb körét lengette be az Európai Bizottság elnöke.
Makro / Külgazdaság Egy piacot és benzinkutakat is meglőttek az oroszok, Zelenszkij újabb elismerést kapott
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 19:44
Esti összefoglaló az orosz-ukrán háború 287. napjának legfontosabb eseményeiről. 
Makro / Külgazdaság NATO- és uniós tagságunkon nyerészkedhet Orbán Viktor
Tiszóczi Roland | 2022. december 7. 19:23
Veszélyes játékot játszhat az Orbán-kormány azzal, hogy késlelteti Finnország és Svédország NATO-csatlakozását, blokkolta az Ukrajnának szánt jövő évi 18 milliárd eurós uniós segélycsomagot, valamint a globális minimumadó ügyében szintén vétóval fenyeget.
Makro / Külgazdaság Behúztak egy újabb győzelmet az amerikai demokraták
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 19:01
A hivatalban lévő szenátor, a demokrata Raphael Warnock győzelmével zárult a megismételt szenátusi választás Georgia amerikai államban a szerdán bejelentett végleges eredmények szerint.
Makro / Külgazdaság Putyin megszólalt: nem őrültünk meg
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 18:38
Az orosz elnök a Civil Társadalom és Emberi Jogok Fejlesztése Tanácsának ülésén járt.
Makro / Külgazdaság A nagy hazai beruházásokból is profitálhat majd az ipar
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 17:14
A várakozásokat alulmúlva 5,9 százalékkal nőtt az ipari termelés októberben, míg munkanaphatással megtisztítva a termelés 5,1 százalékkal növekedett. Az első tíz hónapban 6,6 százalékkal nőtt az ipari termelés.
Makro / Külgazdaság Szó sincsen arról, hogy végleg eltűnhet a globális minimumadó ötlete
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 16:53
Lekerült az európai pénzügyminiszterek tanácsának tegnapi napirendjéről a globális minimumadóról szóló vita.
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyék közt nagy volt az egyetértés
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 16:17
Egyhangúan szavazott a jegybank monetáris tanácsa.
Makro / Külgazdaság A Nyugat nincs felkészülve egy hosszú háborúra Putyinnal
Káncz Csaba | 2022. december 7. 15:44
Nem világos, hogy a Nyugat meddig tudja még ellátni az ukrán harcoló csapatokat, hiszen a nyugati lőszerkészlet már közelít a kritikus szinthez. A gyártósorok nem tudják azonnal pótolni a Kijevnek küldött hadianyagot, így Ukrajna Oroszországgal szembeni ellenálló képessége csökkenni fog. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Tovább hízik Kína aranya
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 15:21
Gyűlik a kínai arany a jegybank közlése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG